GAMINGSKÄRM / DATORSKÄRM BÄST I TEST - JÄMFÖR BÄSTA DATORSKÄRMEN

Våra krav ökar hela tiden på de upplevelser vi vill ha framför våra datorer och varför inte? Varför ska man välja att hålla sig fast vid en datorskärm av sämre kvalitet då det finns många alternativ som ger avsevärt mycket mer effekt och som heller inte kostar så extremt mycket pengar? Idag får du en bra gamingskärm för några tusenlappar!

Jämför Gamingskärm

Hitta rätt datorskärm för dina behov. Jämför gamingskärmar idag.

Det senare förklaras av den tekniska utvecklingen och de innovationer som ständigt sker: man kan idag hitta en bild- eller en dataskärm som ger en väldigt bra upplevelse för en ganska billig peng. Den datorskärm du har idag var kanske top-notch för några år sedan, men om man ställer den bredvid dagens alternativ så kommer en markant skillnad att synas. Och, det kommer knappast att vara till fördel för din nuvarande bildskärm heller…

Därmed dock inte sagt att man per se ska välja den dyraste bildskärmen. Nej, det man ska göra är att utgå från de egna behoven och se till hur pass mycket man använder den, till vad och - naturligtvis - hur mycket pengar man egentligen har att röra sig med. Spelar du mycket spel, sitter du nära - eller längre ifrån dataskärmen, har du din dator mest för att titta på streamingtjänster eller surfa runt i allmänhet eller kräver ditt användande exempelvis extremt hög hastighet för exempelvis gaming? Se över dina behov och delge gärna dessa till den återförsäljare du besöker.

Gällande just återförsäljare så kan det handla om en knivig balansgång. Dessa sitter på väldigt mycket kunskap och kan väl hjälpa dig att hitta exakt den bildskärm du behöver; fullt ut skräddarsydd efter just dina specifika behov. Men, å andra sidan så har dessa som uppgift att sälja så mycket - och så dyrt - som möjligt. Det kan innebära att du får en väldigt kostsam dataskärm vars fulla potential du egentligen aldrig kommer i närheten.

Ett tips är därför att du läser på lite innan och att du gärna har lite kött på benen då du kliver in i butiken. Nonchalera inte kunskapen hos säljaren, men lyssna heller inte blint på vad hen säger - det är ett råd att följa.

GAMINGSKÄRM / DATORSKÄRM - BÄST I TEST 2024

I följande lista hittar du gamingskärmar och datorskärmar som i olika externa experttester fått bäst i test. Följande produkter är rekommenderade datorskärmar och gamingskärmar inom olika prissegment samt skärmstorlekar. Vi har även valt att lista både traditionella skärmar och välvda skärmar, så kallade curved monitors. I och med att nya produkter lanseras så uppdaterar vi listan kontinuerligt.

49"
240 Hz
Betyg 9/10

SAMSUNG ODYSSEY G9 C49G95T 49"

Samsung Odyssey G9 C49G95T är en välvd skärm med bra färg- och rörelseegenskaper med ordentligt tilltagna mått.
  • Mycket bra kontrast
  • Hög uppdateringsfrekvens
  • Omslutande bild
  • Priset
Upplösning: 5120 x 1440,Responstid: 1ms, Paneltyp: VA
27"
170 Hz
Betyg 9/10

Asus TUF Gaming VG27AQ1A 170 Hz HDR-Gamingmonitor 27”

Asus TUF Gaming VG27AQ1A är en högkvalitativ skärm med mycket bra prestanda tack vare en snabb IPS-panel.
  • Hög upplösning
  • Bra responstider
  • Bra synvinklar
  • Svärta i mörka rum
Upplösning: 2560 x 1440,Responstid: 1ms, Paneltyp: IPS
24,5"
165 Hz
Betyg 9/10

ASUS VG258QR 165 HZ GAMINGSKÄRM 24,5"

ASUS VG258QR 165 HZ Gamingskärm är en full HD-spelskärm med snabb responstid och bra färgåtergivning.
  • Bra bildkvalitet
  • Hög uppdateringsfrekvens
  • Bra responstid
  • Lätt stativ
Upplösning: 1920 x 1080,Responstid: 0,5ms, Paneltyp: TN
27"
165 Hz
Betyg 8/10

ASUS TUF GAMING VG27VQ 165 HZ VÄLVD GAMINGMONITOR 27"

ASUS TUF Gaming VG27VQ är en prisvärd välvd gamingskärm med 165Hz i uppdateringsfrekvens.
  • Bra kontrast
  • Bra inställningsmöjligheter
  • Låg responstid
  • Svärta
Upplösning: 1920 x 1080,Responstid: 1ms, Paneltyp: VA
34"
144 Hz
Betyg 8/10

XIAOMI MI CURVED GAMING MONITOR 34"

Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor är en prisvärd ultrawide välvd spelskärm med 144Hz i uppdateringsfrekvens.
  • Prisvärd
  • Ok kvalitet
  • Snygg design
  • Inget stöd för HDR
Upplösning: 3440 x 1440,Responstid: 4ms, Paneltyp: VA
23,6"
144 Hz
Betyg 7/10

ASUS TUF GAMING VG24VQ 144 HZ VÄLVD GAMINGMONITOR 23,6"

ASUS TUF Gaming VG24VQ är en prisvärd välvd gamingskärm med endast 1ms i responstid.
  • Prisvärd
  • Hög uppdateringsfrekvens
  • Bra ergonomi
  • Inbyggda högtalarna
Upplösning: 1920 x 1080,Responstid: 1ms, Paneltyp: VA

Första steget - upplösning

Det första du ska tänka på då du står inför att investera i en ny datorskärm handlar om upplösningen. Vi ska direkt säga att de flesta av dagens modeller har en relativt hög upplösning och att gemene man förmodligen kan välja vilken bildskärm som helst och känna sig nöjd. Upplösning är i det här fallet lika med pixlar och ju fler sådana din bildskärm har - desto skarpare bild får du som användare.

Om du skulle spendera flertalet timmar framför din bildskärm så behöver du definitivt en skärm med full HD. Detta då en sådan kommer att ge dig en upplösning där - minst! - två miljoner pixlar erbjuds. Den upplevelsen är verkligen att rekommendera och den kommer definitivt att göra skillnad för ditt dagliga användande.

Det finns emellertid en modell som slår Full HD lite på fingrarna och detta i form av en bildskärm med 4K UHD. Denna variant är fyra gånger så skarp som en full HD och det handlar således om åtta miljoner pixlar som samverkar i ett syfte att ge dig maximal effekt och njutning framför din datorskärm.

Denna variant är för närvarande lite av bildskärmens motsvarighet till bilens Rolls Royce och således så kanske den inte passar för alla; detta med pris i åtanke. De allra flesta klarar sig bra med en vanlig modern bildskärm, några behöver definitivt en full HD och en del har definitivt behovet av 4K uhd. Som sagt: dina behov är det avgörande i denna fråga.

Speciella gamingskärmar och andra paneler

Om du spelar mycket och använder din dator för gaming så finns det speciella gamingskärmar som ger en helt annan upplevelse och som, så att säga, tar spelandet till en helt ny nivå.

Dessa bildskärmar har ofta en IPS-panel och det innebär att högsta kvalitet garanteras jämfört med de andra paneler som finns tillgängliga på marknaden. Här blir en högre prislapp en naturlig följd - men å andra sidan så kommer en sådan gamingskärm att dels ge en extremt bra upplevelse och även hålla under en lång tid. Det är värt att ställa mot den faktiska kostnaden.

En annan populär panel handlar om curved-skärmar där skärmen helt enkelt är böjd i en slags välvd form. Denna är mycket estetiskt tilltalande och passar särskilt bra för film- och tv-tittande. Detsamma gäller för exempelvis videoredigering. Dock fungerar dessa inte lika optimalt som en IPS-panel då det kommer till gaming. Vi går igenom välvda skärmar mer ingående längre ner i artikeln.

Den vanligaste panelen är en TN-panel och den är dels tilltalande sett till priset - går att få för runt en tusenlapp - och dels också sett till effekten. För en vanlig person vars data- eller tv-tittande inte ligger på extrema nivåer så fungerar en sådan ofta utmärkt. Samtliga dessa paneler finns naturligtvis även i olika storlekar samt i exempelvis wide-screen.

Uppdateringsfrekvens på 144 Hz ett minimum
Den absolut minsta uppdateringsfrekvensen som kan rekommenderas för en gamingskärm ligger på 144 Hz. Allt under detta kommer resultera i en sämre upplevelse.

Vilken gamingskärm är bäst för dig?

Dags att köpa en gamingskärm? Vi vet att det kan vara svårt att välja och hitta rätt skärm. Detta av den enkla anledningen att det finns ett i det närmaste gigantiskt utbud och att det dessutom finns väldigt många prisklasser. Vi ska försöka göra ditt val lite enklare. Oavsett om du söker efter en riktig värstingskärm med 240 Hz eller lite billigare skärm - 24 tum och 144 Hz - så ska vi ge dig information som leder dig till rätt köp.

Vi har sammanställt information i syfte att förenkla för dig när du ska köpa en ny gamingskärm. Utbudet är stort och det finns dessutom en massa tekniska termer som gör valet betydligt svårare. Oklara specifikationer kan ytterligare försvåra ett köp och plötsligt så står man där med en skärm som A) är dyr och som inte alls passar sina egna spelvanor eller B) är för enkel i förhållande till hur mycket - och på vilken nivå - man spelar.

Vi har av den anledningen dels genomfört egna tester av gamingskärmar och dels också läst igenom de många recensioner som finns tillgängliga på nätet. Detta har gett oss en tydlig topplista som du kan dra nytta av. Istället för att läsa på en massa själv så har vi gjort jobbet åt dig. Allt du behöver göra är att ögna igenom den topplista vi presenterat och välja en skärm som passar dina spelvanor, dina behov och din egen budget.

Utöver detta har vi även samlat en massa matnyttig information för dig att ta del av. En klassisk köpguide där du kan läsa om olika termer, olika val möjliga att göra samt om allt annat som du ska tänka på. Du ska bli lite av en expert på gamingskärmar och kunna göra ett enklare, mer välgrundat, val då det väl är dags att slå till och köpa en ny skärm.

Köpguide gamingskärmar - det här ska du tänka på

Vid ett köp av en gamingskärm så finns det några viktiga saker att tänka på. Hur många tum behöver du, vilken uppdateringsfrekvens är bäst för dig och vilken upplösning kommer att krävas för att passa dina spelvanor? Utöver dessa faktorer så finns det emellertid även andra detaljer som du bör känna till och titta lite närmare på. Här nedan följer lite information om det du behöver veta vad gäller gamingskärmar:

  • Uppdateringsfrekvens

    Ju snabbare uppdateringsfrekvens du har - desto bättre kommer din spelupplevelse att bli. Så kan man förenklat säga. Uppdateringsfrekvens innebär hur ofta bildskärmen uppdateras. 75 Hz innebär exempelvis att skärmen uppdateras 75 gånger per sekund. Ju rappare uppdatering, desto högre spelupplevelse erbjuds man. Men, det handlar även om vilket typ av spel man spelar. Många spel kräver en rappare uppdateringsfrekvens. I synnerhet om man är FPS - First Person Shooter - så kommer spelen att bli betydligt mer verklighetstrogna om du väljer en skärm med bättre uppdateringsfrekvens. Ett absolut minimum brukar nämnas för gamingskärmar och detta ligger på 144 Hz. Allt under detta kommer att skapa en sämre upplevelse.

  • Skärmstorlek

    Hur många tum ska en gamingskärm vara på? Det är en ytterst individuell fråga där ditt eget behov spelar stor roll. Vissa sitter närmare skärmen, medan andra föredrar att sitta en bit ifrån. Det påverkar valet av storlek. Ser man till professionella gamers så är det faktiskt så att många väljer en lite mindre skärm - av den enkla anledningen att de vill komma nära spelet. Det brukar då välja en skärm med 22-24 tum. För dig då? Vi skulle säga att 24” är en bra storlek att utgå ifrån. En sådan skärm är dels lite billigare och kommer dessutom dels också med en fördel i att den ställer mindre krav på grafikkortet. Detta som en följd av att de oftast har 1080 i bildupplösning. En skärm med 27 “ - vilket de bästa gamingskärmarna har - ställer högre krav på grafikkortet i och med att de kräver en högre bildupplösning.

  • Bildskärmspanel

    Bildskärmar idag är nästan alltid av typen LCD och med LED som bakgrundsbelysning. Det är tekniken de bygger på som skapar en skillnad. Vi ska gå igenom lite mer kring detta.

    • IPS: IPS-paneler används främst för skärmar som används för video- och bildredigering. Anledningen till detta är att panelen ger en gedigen färgåtervinning samt väldigt intressanta betraktningsvinklar. Fungerar då dessa för gaming? Skillnaden mellan gaming och exempelvis redigering av bilder är snabbheten och krav på sådana. Gamingskärmar kan vara utrustade med IPS, men även med ett annat alternativ: TN.

    • TN: TN är en slags uppföljare till CRT-skärmar och det är en extremt snabb bildskärmspanel - som dessutom har en exceptionell responstid. De flesta konsumenter idag väljer mellan 144-244 Hz och där det senare alternativet är det snabbaste. Spelar du exempelvis spel som CS - Counter Strike - så lämpar sig detta perfekt.

    • VA: VA som i VArningssignal. Lite så skulle man kunna uttrycka det. Ser du en gamingskärm med VA så ska du nämligen vara lite vaksam. Dessa skärmar är nämligen ofta tillverkade mer för allround-användande än specifikt för gaming. Vi skulle därför rekommendera dig att välja något annat än just VA. Risken är stor att du får en skärm som inte alls når dina förväntningar och behov.

  • Upplösning

    Upplösning är den klassiska faktorn när man talar om gamingskärmar. Förenklat: en alltför låg upplösning kommer att leda till en sämre spelupplevelse. Det är det klassiska. Faktum är emellertid att även en alltför hög upplösning kan skapa problem. Detta genom att grafikkortet inte klarar av att hantera skärmens många pixlar. Det gör att just grafikkortet blir en väldigt viktig komponent när man ser till hårdvara i allmänhet. Har du i dagsläget problem med låg frame rate så bör du inte skaffa en bildskärm som har högre bildupplösning än den du har för närvarande - du bör då även uppgradera ditt grafikkort.

    Upplösningen ökar hela tiden och i takt med åren så sker en enorm utveckling. Spelens grafik blir mer raffinerad och det kräver i sin tur en högre upplösning och en bättre skärm. För att välja rätt upplösning så bör man därför också utgå mycket från sig själv och sina egna spelvanor samt vilka spel man spelar. Titta gärna vilken upplösning de kräver och basera valet på detta. Den absolut vanligaste upplösningen idag är 1920 x 1080 pixlar. Full HD, som det även kallas. Den upplösningen är en förhållandevis lätt sådan att driva spel i och den ställer heller inte fullt så höga krav på grafikkortet där man kan klara sig bra med ett lite billigare sådant. Skärmar upp till 24” har ofta den upplösningen.

    Vill du däremot ha en lite bättre upplösning så finns det andra alternativ. Ett sådant är 2560 x 1440 pixlar - WQHD - som idag blivit ett populärt val bland gamers. Många av de absolut bästa gamingskärmarna har denna upplösning och från 27” och uppåt så används den frekvent. Man kan säga att det är en bra kompromiss mot 4k som ofta kräver det absolut bästa grafikkortet för att orka driva runt spel. Vad gäller bildkvalitet så bör en 27” skärm ha minst en QHD-upplösning för att fungera riktigt bra.

    4K då? Vi skulle säga att det handlar lite om en gimmick som försäljare använder sig av. 4K kräver ofta en väldigt kraftfull dator för att leverera full effekt utan att tappa fram rates. Ett annat problem är det faktum att det finns en väldigt liten och marginell skillnad i upplevd bildkvalitet mellan en 4K-skärm och en QHD-skärm. Ska skillnaden bli tydlig så krävs det en betydligt större skärm än vad många gamingskärmar de facto är. Dessutom så är det få spel idag som stöder 4k-upplösning.

    Andra alternativ är exempelvis Ultra Wide-skärmar - 3440 x 1440 pixlar som har 29:9 som ratio istället för det traditionella 16:9. Ett format som normalt passar för filmer, men som blivit populärt då de ger en både bred och omslutande känsla då man spelar. Spelen ska då vara anpassade mot formatet i fråga för att effekten ska uppnås.

  • Responstid

    Ju snabbare responstid en gamingskärm har - desto bättre är den. Responstiden visar hur lång tid det tar för grafikkortet att återge bilden. Ett välkänt begrepp är Ghosting och det innebär att pixlarna släpar efter - något som ger en väldigt grumlig bild. Man bedömer responstiden på en skala mellan 0-5. Ju lägre på skalan du kommer, desto bättre gamingskärm har du. Nöj dig därför inte med en responstid på 4- eller 5. Det kommer att ge dig en sämre spelupplevelse - i synnerhet om du har utvecklat en smak för lite snabbare FPS-spel.

  • PPI

    PPI - Pixels Per Inch - är ett begrepp som du bör hålla koll på om du är intresserad av gaming och ska investera i en gamingskärm. Tyvärr är PPI ett relativt okänt begrepp, men det kan ha stor betydelse för ditt framtida köp. PPI talar om hur tätt pixlarna är packade.

    Vad gäller PPI så vill man helst inte gå under ett värde av 92. En 24” skärm med full upplösning - 1920 x 1080 - ligger på en PPI på just 92, och lägre än så vill man heller inte gå. En skärm på 27” med samma upplösning erbjuder som jämförelse en PPI på 81. Det ger en grynigare bild; något som endast kan pareras genom att du sitter långt ifrån skärmen.

    Ser man till tv-apparater så kan man titta närmare på PPI för sådana. En skärm med 55” som spelar en HD-film har en PPI på 40. Det är okej i just det sammanhanget - du sitter långt ifrån, på ett tryggt avstånd i soffan. Men, när du kommer närmare så kommer du att se att bilden är grynig.

    En skärm för gaming med 27” och med QHD-upplösning har en PPI på 108. Fördelen där är att du kan förstora bilden väldigt mycket innan du tappar i kvalitet. Detta jämfört med en skärm med 92 i PPI - vilket blir ännu tydligare om PPI:n sjunker ytterligare. Vårt råd: kontrollera pixeltätheten noggrant innan du köper en gamingskärm. I synnerhet bör du kolla detta om du ska köpa en större skärm till ett lägre pris. Just PPI och bildkvalitet är något som tillverkarna ofta sparar in på.

  • HDR

    HDR - High Dynamic Range - är en teknologi som ökar djup och realism i skärmen. Ljusa områden blir ljusare, mörka områden blir mörkare - det ökar kontrasten och det ger i sin tur en mer realistisk spelupplevelse. Visst, det är ytterst subjektivt - men de visuella fördelarna har visat att många aldrig skulle kunna tänka sig att gå tillbaka till SDR. Detta medan andra, helt enkelt, inte bryr sig eller ens märker någon skillnad.

    Vi skulle dock rekommendera en HDR-skärm. Av den enkla anledningen att det inte är speciellt mycket dyrare, men att teknologin ger en möjlighet för dig att få ut maximalt av ditt spelande.

    Rent tekniskt så är HDR kompatibel med alla versioner av Displayport samt HDMI 2.0. Viktigt är att du har ett grafikkort som stödjer HDR för att du ska kunna dra nytta av fördelarna. Vad gäller konsoler så är alla versioner av Xbox One och Playstation några som stödjer HDR. Ett bra val, helt enkelt.

Köp gamingskärm / datorskärm online

ButikOmBesök
1Kjell & CompanyOm:Hos Kjell & Company hittar du ett bra utbud inom datorkomponenter. Mer info
2ConradOm:Conrad är en hemelektronik kedja med över 750 000 produkter. Mer info
3MediaMarktOm:MediaMarkt är en av dom större aktörerna och säljer allt inom hemelektronik. Mer info
4Dustin HomeOm:Dustin Home säljer allt inom hemelektronik såsom datorer, tv och hifi. Mer info
5Komplett.seOm:Komplett.se säljer datorkomponenter, PCs, hemelektronik och div. tillbehör. Komplett.se är även nordens största PC-producent. Mer info
6webhallenOm:Webhallen har ett stort utbud av datorer och dator komponenter. Mer info
7NetOnNet.seOm:NetOnNet säljer det mesta inom datorer,tv, Hifi och elektronik från dom största tillverkarna. Mer info
8ClasohlsonOm:Clas ohlson säljer komponenter & tillbehör till din dator. Mer info

Vilken billig gamingskärm ska jag välja?

Står kvalitet i relation till pris då det kommer till gamingskärmar? Ja, det gör det - men det går trots detta ändå att hitta rena fynd. Vår poäng: gamingskärmar kostar mellan 1000-10.000 kronor - ge och ta någon tusenlapp - och de billigaste modellerna kommer att ha sämre upplösning, lägre PPI och en sämre responstid.

Du kan hitta en billig gamingskärm, men frågan är om du då får valuta för dina pengar? Går du upp en nivå i pris - med start från 2500 kronor - så närmar du dig däremot väldigt fina skärmar med 240 Hz.

Samsung Odyssey G7, Benq Zowie och Dell Alienware är tre stycken exempel på sådana där du som konsument, trots ett ringa pris, kan göra ett riktigt klipp.

Ny teknik att hålla utkik efter - Adaptiv Synk Teknik

Det finns idag två stycken olika tekniker som ger möjlighet till adaptiv synkronisering. Den ena är Nvidia G-Sync och den andra är AMD Freesync. För att du ska kunna njuta frukterna av denna nya teknik så krävs det att du har har ett grafikkort från samma tillverkare och det finns inga skärmar som ger stöd till båda alternativen och teknikerna.

Det är naturligtvis tråkigt då man som spelare låser sig. Har man exempelvis köpt ett bra grafikkort från Nvidia och vill ha denna nya teknik så måste man också köpa en skärm med G-sync för att detta ska vara en möjlighet.

Nvidia tar extra betalt för skärmar med G-sync och det bör du vara medveten om. Skärmar med AMD Freesync kör med en öppen standard, vilket innebär att tillverkarna själva kan implementera tekniken - till en billigare kostnad. Det som emellertid visat sig är att Nvidias G-Sync fungerar bättre än AMDs motsvarighet. Smakar det så kostar det, helt enkelt.

G-Sync och Freesync - vad är det egentligen?

Det normala är att bildskärmen hämtar bilden från grafikkortet och sedan visar denna på skärmen. Har du exempelvis 60 Hz så genomförs detta 60 gånger/sekund. När grafikkortet är klart med sitt uppdrag så kan problem uppstå: detta då nästa bild ska visas upp och den föregående ska bytas ut. Skärmen ritar upp halva den nya bilden och samtidigt halva den föregående. Ett klassiskt problem som kallas för Tearing och där en artefakt med en linje i mitten syns på skärmen.

Förut så löste man tearing genom att aktivera V-sync; något som låser FPS i spelet till samma Hz som skärmen har. Hade du 60 Hz så låste V-sync FPS på 60. Enkelt, men långt ifrån optimalt för alla. För vissa spel fungerar detta utmärkt och om grafikkortet alltid klarar av- och orkar rita 60 bilder - minst - per sekund så finns egentligen inga problem.

Men, i nya och lite tyngre speltitlar så vill man ofta dra upp grafikinställningarna. Det leder till att grafikkortet kanske bara orkar med att rita 55 bilder per sekund. Det är fortfarande tillräckligt för att ett spel ska kännas följsamt, men det är inget som V-sync-tekniken klarar av. Detta leder till att FPS halveras från 60 ner till 30.

Förenklat: varje Hertz ritar upp samma bild från grafikkortet två gånger. Spelet hoppar hela tiden mellan 30- 60 FPS och det är, milt uttryckt, ingen skön upplevelse.

Det som adaptiv synkronisering gör är att den ger möjlighet för grafikkortet att tala om för skärmen varje gång en ny bildruta har ritats. Skärmen hämtar då - oavsett hur många bildrutor grafikkortet orkar med att rita - alltid den senaste bilden. Adaptiv synkronisering - Som G-sync och Freesync - kombinerar, genom detta, det bästa av två världar.

Välvda gamingskärmar - mer än bara en gimmick

Vad kan man då säga om välvda skärmar? Många har en tydlig aversion mot sådana och anser att de bara är ett slags påhitt i syfte att tillverkarna ska tjäna mer pengar.

Faktum är att curved gamingskärmar - kritiken till trots - kommer med ganska många fördelar. Genom att de sveper runt ditt synfält så rör du huvudet mindre; något som både är bra för din spelupplevelse, men även rent ergonomiskt. En annan fördel är att en välvd skärm ger en immersiv upplevelse. Säljsnack? Inte alls.

Fördelarna visar sig tydligast vid skärmar på minst 27” och allra bäst vid skärmar med Ultra Wide. Dessa skärmar behöver nämligen i princip vara välvda för att fungera så bra som möjligt. De är så pass breda att avståndet till de yttersta delarna av skärmen annars hade varit avsevärt mycket högre än till skärmens mitt.

En välvd skärm å sin sida skapar ett närmast identiskt avstånd. Av den anledningen så avråder vi även Ultra Wide-skärmar som inte är välvda: de är billigare - men de fungerar långt ifrån optimalt.

Gamingskärm med inbyggda högtalare - en bra idé?

En gamingskärm med inbyggda högtalare ger dig inte alls samma upplevelse som ett par riktigt bra hörlurar eller ett par externa högtalare kommer att göra. Dessutom: ska du använda dina inbyggda högtalare för gaming i din gamingskärm så måste du också vara medveten om att endast Displayport och HDMI kan överföra ljud. Inbyggda högtalare fungerar utmärkt för att lyssna på radio, kolla på klipp från Youtube eller spela webbläsarspel med. För gaming krävs det bättre lösningar.

DisplayPort, DVI och HDMI - Kompatibilitet och skillnader

HDMI och DisplayPort är de idag vanligast förekommande anslutningsteknikerna för bildskärmar där DisplayPort framförallt är en anslutningsteknik för datorskärmar och förekommer väldigt sällan i vanliga bildskärmar som används för TV-apparater. I billigare datorskärmar förekommer också DVI-D.

DisplayPort, DVI och HDMI

I tabellen nedan kan du se skillnaden mellan de två typer av både HDMI och DisplayPort som finns att tillgå.

AnslutningBandbreddUpplösningUppdat. frekvensHDR-supportFreeSyncG-SyncAudio
AnslutningDVI-DBandbredd7.92 Gbit/sUpplösning2560 x 1600Uppdateringsfrekvens60 Hz vid 2560 x 600
120 Hz vid 1920 x 1200
144 Hz vid 1920 x 1080
HDR-supportNejFreeSyncJaG-SyncJaAudioNej
AnslutningHDMI 1.4Bandbredd10.2 Gbit/sUpplösning3860 x 2160Uppdateringsfrekvens30 Hz vid 3860 x 2160
120 Hz vid 1920 x 1080
HDR-supportNejFreeSyncNejG-SyncNejAudioJa
AnslutningHDMI 2.0Bandbredd18 Gbit/sUpplösning3860 x 2160Uppdateringsfrekvens60 Hz vid 3860 x 2160
240 Hz vid 1920 x 1080
HDR-supportJaFreeSyncJaG-SyncNejAudioJa
AnslutningDisplayPort 1.2Bandbredd21.60 Gbit/sUpplösning3860 x 2160Uppdateringsfrekvens60 Hz vid 3860 x 2160
240 Hz vid 1920 x 1080
HDR-supportNejFreeSyncJaG-SyncJaAudioJa
AnslutningDisplayPort 1.4Bandbredd32.4 Gbit/sUpplösning7680 x 432060 Hz vid 7680 x 4320
120 Hz Uppdateringsfrekvensvid 3860 x 2160
240 Hz vid 1920 x 1080
HDR-supportJaFreeSyncJaG-SyncJaAudioJa
AnslutningDisplayPort 2.0Bandbredd80.00 Gbit/sUpplösning15360 x 8460Uppdateringsfrekvens60 Hz vid 15360 x 8460HDR-supportJaFreeSyncJaG-SyncJaAudioJa

Vi rekommenderar dig att alltid kontrollera ditt grafikkorts kompatibilitet genom att läsa på dess egenskaper via tillverkarens webbplats. Har du möjlighet att använda DisplayPort 1.4 så är det att föredra. Dock finns det parametrar att ha i åtanke, exempelvis är HDMI 2.0 ett bättre val än DisplayPort 1.2 då den även har stöd för HDR och en något högre bandbredd, skillnaden är dock försumbar. Detta ger att om skärmen du använder saknar stöd för HDR så är DisplayPort 1.2 och HDMI 2.0 så gott som identiska. Sedan 2019 finns nu även DisplayPort 2.0 att tillgå som gör det möjligt att få en upplösning på upp till 16K. Vilken av dessa teknologier du ska använda dig av framgår av grafikkortets egenskaper.

Gamingskärm / datorskärm - Vanliga frågor


Den typ som har lägst responstid är TN-panel som ligger mellan 1-5ms, det är denna typ som är vanligast förekommande inom e-sport.

Du behöver inte en gamingskärm för att spela ett spel, men om du vill ta din spelupplevelse till nästa nivå, ja då du gör det. En riktigt bra gamingskärm höjer kvaliteten på din spelupplevelse.

En gamingskärm har snabbare responstid och uppdateringsfrekvens än en vanlig datorskärm. Responstiden på en gamingskärm ligger vanligtvis mellan 1ms och 5ms, ju lägre desto bättre och uppdateringsfrekvens bör ligga på över 144 Hz.