MODERKORT - JÄMFÖR EGENSKAPER OCH FUNKTIONER

Ett moderkort är en ytterst viktig komponent i varje dator och det är genom detta som processorn kan kommunicera med andra delar och enheter. I stort sett alla anslutningar går - på ett eller annat sätt - via moderkortet. Om processorn är datorn hjärna så är moderkortet att jämföra med aortan; om man nu ska ta människans funktioner och uppbyggnad som exempel. Det blir helt enkelt ingen dator om det inte finns något moderkort och ju bättre sådant du har - desto bättre blir också effekten och prestandan för hela din dator.

Moderkort

Hitta rätt datorkomponenter för dina behov. Jämför priser idag och spara pengar.

    Det är fullt möjligt att byta moderkort och därigenom också få en dator som går att jämföra med en helt ny sådan. Detta utan att det kostar för mycket pengar. Men, det finns även en massa saker att tänka på gällande moderkort och därför måste också valet vara välgrundat och genomtänkt; något som bör baseras på dig som individ och utifrån dina egna behov. Det är lätt att köpa för avancerat moderkort och lika enkelt är det att köpa ett moderkort vars effekt inte kommer i närheten av det man egentligen behöver. Vi tänkte reda ut lite kring hur du ska tänka.

    Välj rätt moderkort

    Då det kommer till storleken på moderkort så skiljer sig dessa åt och beror på vilken typ av dator det handlar om. En stationär dator har ofta moderkort vars form är bestämd och fast, detta medan en bärbar dator går att få moderkort skräddarsydda sett till formen. Två vanliga storlekar är emellertid Micro ATX och ATX; den senare är mer anpassad för avancerade ändamål såsom exempelvis gaming. Micro ATX å sin sida är den storlek som är bäst lämpad för gemene man och för vanlig användning såsom surf och tittande på streamingtjänster.

    Chassit avgör storleken på moderkortet

    Tänk på att det är ditt chassi som avgör vilken storlek på moderkortet som du kan köpa. Se till att mäta innan och här kan vi säga att exempelvis vissa chassin enbart är optimerade för Micro ATX och där kan man således inte sätta in ett ATX moderkort. Däremot är det motsatta möjligt - att placera ett Micro ATX i ett chassi optimerat för det större ATX. Gällande ett bygge av en dator så kan vi säga att val av chassi och val av moderkort går hand i hand och att man således bör sätta dessa båda i en slags symbios för att nå bästa möjliga effekt.

    Köp moderkort online

    ButikOmBesök
    1Kjell & CompanyOm:Hos Kjell & Company hittar du ett bra utbud inom datorkomponenter. Mer info
    2ConradOm:Conrad är en hemelektronik kedja med över 750 000 produkter. Mer info
    3MediaMarktOm:MediaMarkt är en av dom större aktörerna och säljer allt inom hemelektronik. Mer info
    4Dustin HomeOm:Dustin Home säljer allt inom hemelektronik såsom datorer, tv och hifi. Mer info
    5Komplett.seOm:Komplett.se säljer datorkomponenter, PCs, hemelektronik och div. tillbehör. Komplett.se är även nordens största PC-producent. Mer info
    6webhallenOm:Webhallen har ett stort utbud av datorer och dator komponenter. Mer info
    7NetOnNet.seOm:NetOnNet säljer det mesta inom datorer,tv, Hifi och elektronik från dom största tillverkarna. Mer info
    8ClasohlsonOm:Clas ohlson säljer komponenter & tillbehör till din dator. Mer info

    BIOS, UEFi och socklar

    På äldre datorer så fanns den alltid en förinstallerad mjukvara. Denna gick under namnet Bios och den löddes fast på moderkortet. Ansvaret för denna Bios var att identifiera datorns alla komponenter och detta minne hittade även lagringsdelar samt operativsystem. Bios fyllde väl sin funktion, men hade även klara nackdelar.

    Som inom allt så går utvecklingen framåt och idag så är Bios-tekniken istället ersatt av UEFI som numera är standard - sedan 2010 - i Windowsdatorer. Uefi är snabbare och har dessutom en inbyggd säkerhetsfunktion som omöjliggör att smittade operativsystem kan starta. Ska du uppdatera - vilket är fullt möjligt - Uefi så bör du vara försiktig. Det är känsligt och minsta misstag kan leda till att din dator inte startar igen. Det är dock en sanning med viss modifikation; du behöver sällan uppdatera uefi då detta sköts automatisk i många fall och där uppdateras mjukvaran således av sig själv. Devisen som gällde för Bios gäller således inte för Uefi - If it ain´t broken, don´t fix it - och tvärtom så mår denna mjukvara bäst av att uppdateras; även om inte problem syns. Som sagt dock; sköter du detta manuellt så bör du vara påläst.

    Intel 1151 & LGA 2066 - AMD AM4

    Intel har en serie för UPN som som använder två olika socklar - 1151 och LGA 2066. Har du ett moderkort med sockel 1151 så går denna inte att blanda med en sockel 1150. Läs på om detta innan. Ser man till AMD så har deras flaggskepp för socklar gått under benämningen AM och en siffra efter. Den senaste - som på sikt spås ersätta samtliga AMD socklar - går under namnet AM4 och det är en sockel som bland annat används av den uppskattade CPUn Ryzer4. Viktigt att tillägga gällande AM4 är att det inte handlar om någon vidareutveckling av tidigare serier utan att det handlar om en helt ny lösning. Denna sockel är således inte kompatibel med någon av de tidigare socklarna från just AMD.

    Viktigt att tänka på gällande moderkort är att det verkligen är det verkligen är kompatibelt med processorn. Här behöver inte samma sockel vara lika med full kompatibilitet och därför måste man alltid läsa på om specifikationen innan för att se att moderkort och processorn verkligen kommer att matcha varandra. Hos de flesta återförsäljare så ges utförliga beskrivningar och tips som underlättar valet.