Jämför bredband - Sveriges billigaste bredband bäst i test

Jämför bredband från Sveriges största bredbandsleverantörer. Hitta det bästa och billigaste bredbandet som finns på marknaden idag. Oavsett om det är fast bredband eller mobilt bredband – finns det en bredbandsleverantör för dina behov i listningen nedan. Vår snabba jämförelse av bredband uppdateras dagligen avseende villkor och priser. Läs mer

Jämför bredband

Priser för bredband uppdaterades idag: 2024-03-19

100 - 500 Mbit/s
100 - 500 Mbit/s
0 mån
Från 429 kr
  • Paketpris när du samtidigt beställer fiber-tv
  • Välj bland 3 olika abonnemang
60 - 1 000 Mbit/s
60 - 1 000 Mbit/s
0 mån
Från 349 kr
  • Router ingår
  • Välj bland 5 olika abonnemang
10 - 500 Mbit/s
10 - 1 000 Mbit/s
0 mån
Från 99 kr
  • Snabbast bredband i Sverige enligt Steam
  • Välj bland 5 olika abonnemang
10 - 100 Mbit/s
50 - 1 200 Mbit/s
0-12 mån
Från 249 kr
  • Gratis Comhem Play+ i 12 mån
  • Välj bland 5 olika abonnemang
10 - 250 Mbit/s
100 - 250 Mbit/s
0 mån
Från 220 kr
  • Bredband och TV via fiber till ett lågt paketpris
  • Välj bland 3 olika abonnemang
10 - 100 Mbit/s
100 - 500 Mbit/s
0 mån
Från 405 kr
  • Rabatterat pris de tre första månaderna
  • Välj bland 3 olika abonnemang
100 - 1 000 Mbit/s
100 - 1 000 Mbit/s
0 mån
Från 295 kr
  • Ingen startavgift
  • Välj bland 4 olika abonnemang
100 - 500 Mbit/s
100 - 1 000 Mbit/s
0
Från 139 kr
  • Rabatterat pris de tolv första månaderna
  • Välj bland 4 olika abonnemang

Bredband - Key takeaways
  • Tänk på hastigheten på din internetanslutning när du väljer bredbandsleverantör.
  • Leta efter en bredbandsleverantör som erbjuder bra kundservice.
  • Jämför priser och hastigheter hos olika bredbandsleverantörer.
  • Kontrollera vilken typ av teknik som används av bredbandsleverantören.
  • Läs recensioner av bredbandsleverantörer för att få en uppfattning om kvaliteten på deras tjänster.

Att ha tillgång till ett stabilt och snabbt bredband har blivit en allt viktigare faktor i våra liv. Användningen av bredband och mobilt bredband ökar år efter år och hushållen har numera ofta ett flertal enheter som är uppkopplade mot internet, allt ifrån datorer, surfplattor, smarta telefoner och TV-apparater till larm och hushållsmaskiner. Detta ställer krav på din utrustning och ditt val av uppkoppling. Vilken typ av bredband är då rätt val för dig? Vilken router ger dig bäst täckning? Läs mer om vad du bör tänka på nedan.

Jämför VPN-tjänster

Behöver du kunna surfa anonymt? Då är en VPN-tjänst perfekt för dig.

För att kunna reda ut vilket bredband som passar bäst för just dina behov behöver vi gå igenom några grundläggande delar av hur bredbandstekniken fungerar och vad som påverkar ens val av bredbandslösning.

Vad innebär Mbit/s och hur mäter man det?

Ditt bredbands hastighet mäts i megabit per sekund (Mbit/s), ju högre värde på denna parameter, ju högre kan den information du hämtar hem eller skickar iväg transporteras per sekund. De vanligaste bredbandshastigheterna är idag 100, 250, 500 och 1000 Mbit/s. När vi börjar närma oss hastigheter på 1000 Mbit/s så används även ofta benämningen 1 Gbit/s vilket står för gigabit per sekund.

Fiber fortsätter växa
Inom fast bredband fortsätter fiber att ha den största tillväxten och står för lite mer än tre fjärdedelar av samtliga fasta bredbandsabonnemang. (Källa: PTS 2023-06-09).

Bäst bredband 2024

Om vi tittar på kundnöjdhet så har vi en tydlig vinnare i Ownit. Undersökningen är gjord under september och oktober 2023 av Svenskt Kvalitetsindex (SKI) som intervjuat över 4 000 svenskar om deras bredbandsanvändande. Ownit får betyget 73,2 av 100 och toppar därmed listan.

Kundnöjdhet bredband

Ownit Läs mer

73.2%

Bahnhof

72%

Övriga

66.3%

Telia

66.1%

Branschen i genomsnitt

65.6%

Telenor Läs mer

64.9%

Bredband2

64%

63.5%

Tele2 Läs mer

62.3%

Vad är det för skillnad på ned- och uppströms internettrafik?

Hastigheten på ditt bredband delas in i Mbit/s nedströms och Mbit/s uppströms. Dessa värden indikerar hur snabbt du kan ta emot information samt hur snabbt det går att skicka iväg information från din uppkopplade enhet.

Nedströms – Nedladdning
Hur snabbt du kan ladda ner webbsidor, streama film, lyssna på musik, ladda ner bilder etc. avgörs av hastigheten nedströms. Spelar du mycket online är detta en viktig parameter att hålla koll på. Ju högre värde desto bättre förutsättningar har du för att ditt spelande flyter på utan lagg eller avbrott.

Uppströms - Uppladdning
Behöver du skicka iväg stora filer eller tunga mail, är hastigheten uppströms en viktig faktor. Jobbar du mycket hemifrån är detta något du bör ta hänsyn till och ta med i beräkningen när du beställer ditt kommande bredband.

Vad är det för skillnad på MB och Mbit/s?

Ditt bredbands hastighet mäts i Mbit/s, dvs hur stor datamängd du kan ta emot eller skicka per sekund. MB står för Megabyte och är ett mått på storleken för de filer du laddar ner eller skickar iväg.

Ladda ner filer - hur lång tid tar det?
För att kunna räkna ut detta så behöver vi några grundläggande data. En byte består av åtta bitar vilket betyder att det går åtta Mbit på en MB. Med ett enkelt räkneexempel får vi följande: En fil på 100 MB som skickas över ett bredband på 100 Mbit/s tar åtta sekunder att föra över. Detta kommer vi fram till genom att dela hastigheten på 100 Mbit/s med åtta då det går åtta bitar på en byte. Vi får då en hastighet om 12.5 Mbit/s. Nu är det slutligen bara att dela storleken på filen, 100 MB, med nedladdningshastigheten på 12.5 Mbit/s så får vi fram resultatet åtta sekunder.

Vad har vi för uttag till bredbandet egentligen?

Det finns en uppsjö med uttag för bredband och TV i våra bostäder där framförallt flerfamiljsbostäder kan ha flera olika uttag som gör det möjligt att köpa olika tjänster beroende på uttag. Hur ska man då veta vilka tjänster just mitt uttag har stöd för? Här nedan går vi igenom några av de mest förekommande bredbandsuttagen på marknaden idag.

Telefonjack

Det vanligaste sättet att få tillgång till bredband var fram till 2014 via det vanliga telefonjacket. Idag är dock hela kopparnätet under avveckling och inga nya bostäder byggs med denna typ av utrustning. Dock har du fortfarande möjlighet att förutom telefonitjänster få bredband via ADSL eller digital-TV, så kallad IP-TV.

Äldre telfonjackTelefonjack

Nätverksuttag (RJ45-uttag)

Ett nätverksuttag, även känt som RJ45-uttag, är det som är vanligast förekommande i de bostäder som har fiber indraget till fastigheten. Via dessa uttag kopplar du enkelt in din router eller annan utrustning som är i behov av internetuppkoppling. I villor är det en medieomvandlare som är kopplingspunkten för din fiberanslutning. Den har olika utseende beroende på vilken leverantör av fiber du valt.

Fiberuppkopplingen via nätverksuttaget ger dig tillgång till bredband, digital-TV och IP-telefoni. Du kan dock inte använda nätverksuttaget för att ta emot analoga TV-sändningar eller FM-radio.

NätverksuttagNätverksuttagMedieomvandlare fiber

Kabel-TV uttag - Multimediauttag

Ett så kallat kabel-TV-uttag är egentligen så mycket mer än vad namnet ger sken av. Då man förutom kabel-TV även ofta kan koppla in ett modem för internet samt koppla in en telefon för IP-telefoni och även få tillgång till radio, så är multimediauttag ett mer passande namn.

Nedan ser du två exempel på kabel-TV-uttag, där ett är från Com Hem som är den största leverantören av bredband via kabel-TV i Sverige idag. Utöver bredband kan du som är kund till Com Hem få, digital-TV, IP-telefoni och FM-radio via dessa multimediauttag. Sen den 8 september 2020 har Com Hem helt gått över till digitala sändningar och därmed släckt ner det analoga nätet.

Kabel-TV uttagKabelt-TV uttag

Antennuttag för SVT, TV4 och TV6

Marksänd digital-TV tas emot antingen via en antenn kopplad till tv:n direkt i bostaden eller på taket till fastigheten som därefter är kopplad till ett antennuttag. Via antennuttaget kan du sedan koppla in din TV och ta emot SVT:s kanaler, TV4 och TV6. Utöver TV kan du även ta emot FM-radio via uttaget. Det enda du behöver för att kunna ta emot dessa kanaler via ditt antennuttag är att TV:n är utrustad med en digital tv-mottagare. Det bör nämnas att den här typen av uppkoppling är känslig för väder och vind vilket kan påverka bildkvaliteten.

AntennuttagAntennuttag

Kombinationsuttag

I vissa bostäder har du idag tillgång till kombinationsuttag som kombinerar nätverksuttag och antennuttag. Denna kombination gör det möjligt att ta emot både bredband, IP-telefoni, digital-TV (IP-TV) men även de marksända digital-TV-kanalerna.

KombinationsuttagKombinationsuttag

Bredband via fiber

Bredband via fiber är ett fast bredband via en optisk kabel som ansluts till ditt hem. Bor du i en villa i en tätort så ligger oftast kabeln redan i gatan och kan därmed ganska enkelt dras in i ditt hus. Med bredband via fiber så kan man nå hastigheter på upp till hela 10 Gbit/s, så är man ute efter den snabbaste och kanske även den mest stabila bredbandsanslutning så är det fiber man ska ha. Nackdelen med fiber är den kostsamma installationen, det kostar oftast runt 20 000 kr för att installera fiber i en villa. Företagen erbjuder ofta en finansieringslösning för själva installationen, ett tips är att jämföra villkoren med ett vanligt privatlån. Det är inte ovanligt att dessa finansieringslösningar har en administrativ avgift och/eller en aviavgift något som du normalt slipper om du väljer att låna pengar hos en bank.

Sveriges billigaste bredband

Hur kan det skilja så mycket i pris för samma typ av uppkoppling och hastighet? Vem har egentligen Sveriges billigaste bredband? Dessa frågor ska vi försöka ge dig svar på fastän det inte alltid är så lätt då priserna varierar ganska mycket beroende på vilken hastighet du väljer på ditt abonnemang. Det kan liknas vid hur det ser ut på bolånemarknaden, vissa banker har lägre räntor på vissa bindningstider medan andra räntor är dyrare. Bredbandsoperatörerna har egentligen samma upplägg, för vissa hastigheter är en aktör billigare än de andra och vice versa. Dock finns det operatörer som överlag genom hela sitt utbud har en bättre prisbild jämfört med sina konkurrenter, hur kommer det sig? En av anledningarna kan vara att vissa operatörer måste betala en nätavgift till nätägaren. Detta blir då en extra kostnad för kunden som de får betala. En annan vanlig anledning till prisskillnader är också nivån av service man erbjuder till sina kunder. Det är helt enkelt så att bredbandsoperatörerna har olika strategier både gällande sitt utbud av service men även hur de prissätter sina tjänster.

För att hitta billigast bredband för dig, behöver du ta reda på hur dina behov ser ut och vilken uppkopplingshastighet du behöver ha tillgång till för att möta de krav på uppkoppling som de tjänster du tänkt använda dig av kräver. Beroende på om du ska streama film, lyssna på musik eller bara surfa på nätet, så skiljer sig behovet av uppkopplingshastighet ganska mycket. Så länge du har en hyfsat ny dator så kommer du dock långt med 100 Mbit/s och behöver inte betala mer än nödvändigt för ditt bredband.

Sveriges absolut billigaste bredband, går oftast att hitta bland de gruppanslutningar som finns i landet. Exempel på sådana anslutningar är exempelvis bostadsrättsföreningar och stadsnät. Dessa är betydligt billigare än de abonnemang som du som privatperson kan få tag på direkt från bredbandsoperatören. Anledningen är ganska självklar, ju fler man är som går ihop och förhandlar desto bättre villkor kan man få från operatören.

Om du nu är en av alla de bredbandsanvändare som inte har tillgång till någon typ av gruppanslutning, vad kan du göra för att få tag på ett billigt bredband? Om priset är den avgörande faktorn för ditt val, så kan vi rekommendera dig att ta en närmare titt på Ownit och Bredband2, två aktörer som står ut i vår listning av bredbandsoperatörer när det kommer till pris. Men som sagt, priset är bara en faktor att ta hänsyn till i jakten på Sveriges billigaste bredband.

Bredbandsleverantörer

Det är idag inte helt enkelt att välja bredbandsleverantör, förutom att det finns ett stort antal leverantörer att välja mellan så måste man även välja vilken uppkopplingstyp man ska ha, hastigheter för upp och nedladdning, bindningstider och startkostnader. Vi går nedan igenom några av dom mest kända leverantörerna och listar vad dom erbjuder för tjänster för att försöka att göra ditt val lite enklare.

Telenor bredband

Telenor erbjuder fast bredband via fiber och ADSL, mobilt bredband och IP-telefoni. I vissa stadsnät kan du även få bredband av Telenor. Hos Telenor kan du få upp till 100 kr i månadsrabatt om du samlar mobil, bredband och tv hos dom. Nedan ser du Telenors utbud av bredband via fiber.

Telenor

389 kr/mån
Mer info
Välj aktiveringsdatum
Wifi-router ingår
Ingen bindningstid

Telenor

299 kr/mån
Mer info
Välj aktiveringsdatum
Wifi-router ingår
Ingen bindningstid

Telenor

329 kr/mån
Mer info
Välj aktiveringsdatum
Wifi-router ingår
Ingen bindningstid

Telenor

499 kr/mån
Mer info
Välj aktiveringsdatum
Wifi-router ingår
Ingen bindningstid

Telenor

799 kr/mån
Mer info
Välj aktiveringsdatum
Wifi-router ingår
Ingen bindningstid

Telenor bredband kundtjänst / support

Telefon: 020-222 222
Kundservice öppettider: Mån-Fre: 08.00 - 18.00
Teknisk support öppettider: Mån-Fre: 08.00 - 21.00 Lör-Sön: 10.00 - 19.00
E-post: kundservice@telenor.se

Till Telenor bredband


Ownit bredband

Ownit har Sveriges nöjdaste bredbandskunder, en utmärkelse som dom har vunnit hela 5 år i rad. Hos Ownit får du ett snabbt och stabilt bredband med support som är öppen 7 dagar i veckan. I tjänsten ingår även upp till 10st epost adresser och egen webbsida med 100 MB utrymme.

Ownit

99 kr/mån
Mer info
Välj aktiveringsdatum
10st epost adresser
Ingen bindningstid

Ownit

169 kr/mån
Mer info
Välj aktiveringsdatum
10st epost adresser
Ingen bindningstid

Ownit

269 kr/mån
Mer info
Välj aktiveringsdatum
10st epost adresser
Ingen bindningstid

Ownit

398 kr/mån
Mer info
Välj aktiveringsdatum
10st epost adresser
Ingen bindningstid

Ownit

669 kr/mån
Mer info
Välj aktiveringsdatum
10st epost adresser
Ingen bindningstid

Ownit bredband kundtjänst / support

Telefon: 08 - 525 07 300
Kundservice öppettider: Mån-Fre: 08.00 - 20.00
Lör-Sön: 10:00-18:00
E-post: support@ownit.se

Till Ownit bredband



Fungerar ditt wifi dåligt?

Vi har idag långt större behov av ett fungerande wifi än vad vi hade bara för några år sedan. Idag använder vi mobiler, surfplattor, datorer och i en familj så är det också något som alla gör - vilket i sin tur kräver att det wifi man har är snabbt och bra. Till mobiler och annan teknisk utrustning ska vi även nämna att vår tv gått från en klassisk dumburk till en smart-tv och att vi låter andra apparater - exempelvis högtalare - skötas av wifi-anslutning.

Kort sagt: vi har ett ständigt behov av det vi kallar för bra täckning och detta i alla rum av bostaden. Problemet är att alla inte har detta och att man således också drabbas av frustration i vardagen. Tonåringen kan inte se på film på övervåning, pappan kan inte sitta och läsa nyheterna från mobilen inne på toaletten och så fort mamman går ner i tvättstugan så kan hon också glömma att lyssna på sina favoritlåtar från Spotify.

Ett problem för många - men långt ifrån ett definitivt sådant. Med några enkla knep så kan man få bättre täckning och vi tänkte därför rada upp några användbara tips att följa.

Tips för att få bättre täckning


  • Placera routern centralt

    Misstaget många gör är att man gömmer undan sin router och att den därigenom inte ger ifrån sig starka signaler - något som alltså påverkar täckningen negativt. Visst, en router är kanske ingen estetisk sensation, men det får man helt enkelt köpa. För att en router ska fungera så bra som möjligt så ska den stå centralt och ha så nära avstånd som möjligt till alla produkter som används. Ställ inte in routern i en garderob eller - om du bor i en nyproducerad fastighet - i det så kallade mediaskåpet. Det senare är ur en täcknings-synpunkt det absolut sämsta du kan göra. Ett annat tips är att du lyfter routern från golvet.

  • Skaffa fler accesspunkter

    En accesspunkt är en nätverksprodukt vars syfte är att hjälpa routern att ge täckning där den själv inte kan nå. Ser man till exempelvis arbetsplatser och kontor så är det här systemet med flera olika accesspunkter något som flitigt används och som ger bra täckning över hela arbetsplatsen. Detta kan du göra även i det egna hemmet. Placera dessa strategiskt över ditt hem och tänk på att även dessa ska finnas så nära produkterna som använder wifi för maximal effekt.

  • Byt till ett mesh-system

    Många har tagit det här enkla - och väl fungerande - steget. Mesh-systemet innebär, förenklat, att man ersätter den klassiska routern med mesh-noder som normalt är två- eller tre stycken. En av dessa ersätter routern medan de andra placeras ut i huset - samtliga samarbetar och med ett syfte: att sprida signalen jämnt, och starkt, över hela hushållet. Hur samarbetet dem emellan ser ut är upp till dig. Du kan välja trådlöst, via kabel eller via ditt elnät. Fördelen med detta system är att det är extremt enkelt att installera och att du sköter det via en app i din mobil. Något som innebär att du slipper allt krångel med konfigurering, koder och långa användarnamn på olika nätverk.

  • Använd en repeater

    Som namnet kanske antyder så fungerar en repeater genom att den upprepar de signaler den mottager från routern och skickar denna vidare. Tekniken påminner således väldigt mycket om det vi tidigare gått igenom i form av accesspunkter. Men, här ska vi säga att det finns för- och nackdelar. Den rakt igenom enkla installationen är en klar fördel. Detta medan en nackdel innebär att prestandan ofta går ner. En repeater ger definitivt bättre täckning, men den tar ut tullavgift för detta i form av att prestandan på wifit går ner - ibland dessutom ganska rejält. Vi skulle därför rekommendera accesspunkter då sådana de facto kan öka prestandan - och samtidigt ge god täckning över hela hemmet.


Mesh Wifi – bättre internetuppkoppling

Mesh är den nya generationens Wifi för en stabil och heltäckande lösning för ditt trådlösa nätverk. Rätt installerat så uppfattas mesh-nätverket som en enda stor enhet med perfekt täckning var du än befinner dig i din bostad. Mesh är en perfekt lösning för dig som bor i ett stort hus eller i ett mindre hus med flera våningsplan eller med en komplicerad planlösning.

Några av fördelarna med ett mesh-system är att du får stabila och starka nätverkssignaler genom hela din bostad samt en väldigt enkel installation av nätverket. De som tillverkar mesh-nätverk har tagit fram mycket enkla installationsanvisningar vilket gör att du i de flesta fall är igång med ditt nätverk på några få minuter.

Utöver den smidiga installationen så har många av de nya mesh-systemen en enkel och stilren design som enkelt smälter in i möblemanget utan att stå ut. Tiderna när man var tvungen att hitta på konstruktiva lösningar för att gömma den ofta fula wifi-routern är numera ett minne blott.

Hur fungerar Mesh WiFi?

Trådlösa mesh-system är uppbyggda kring ett antal mindre routrar som fungerar som satelliter/noder eller så kallade mesh-repeatrar. Mesh-routern ersätter den befintliga routern och kopplas sedan samman trådlöst med de övriga mesh-repeatrarna och fördelar anslutningen jämnt mellan de olika noderna. Alla routrar/noder kommunicerar sinsemellan och skapar på så vis ett stabilt wifi-nätverk med endast en anslutning genom hela nätverket. I och med mesh-systemets interna kommunikation mellan noderna bibehålls överföringshastigheten genom alla enheter i nätverket.

När du kopplar upp dig med någon typ av enhet mot ditt mesh-nätverk, oavsett om det är en smartphone eller en surfplatta, så byter din uppkopplade enhet sömlöst mellan de anslutna mesh-noderna och väljer per automatik den nod som har starkast signal där du befinner dig. På så vis förlorar du aldrig anslutningen och du behöver inte ha flera olika nätverk för att täcka en större yta, som är fallet om du exempelvis använder dig av en Wifi-förstärkare.

Vad är skillnaden mellan Mesh och en signalförstärkare?

Den största skillnaden mellan en signalförstärkare, en så kallad wifi-extender eller wifi-förstärkare, är att denna enhet ökar räckvidden på det trådlösa nätverket genom att ansluta till routern och därefter skicka vidare samma signaler. En wifi-förstärkare kommunicerar endast med routern och skapar ett eget nätverk utan att kommunicera med det redan befintliga nätverket. En annan nackdel med wifi-förstärkaren är att dess signal blir svagare och svagare ju längre den är från routern vilket ger ett mer instabilt nätverk. Mesh å andra sidan består av ett flertal routrar som alla kommunicerar med varandra för att skapa det starkaste och mest stabila nätverket för de enheter du väljer att ansluta med.

Wifi med signalförstärkare


Mesh Wifi

Källa bilder: tp-link.com

För vem passar ett Mesh-nätverk?

Bor du i ett flervåningshus eller är huset byggt av ett material (betong och tegel) som hindrar signaler från att tränga igenom? Om så är fallet så är ett mesh-system en mycket bra lösning på problemet. Även komplicerade planlösningar är en enkel sak för ett modernt mesh-nätverk.

Du bör även ha i åtanke att vi i framtiden kommer ha fler och fler enheter uppkopplade mot våra nätverk. Redan idag har vi hushållsmaskiner som ansluter till Wifi-nätverk där vi enkelt kan hantera deras funktioner på distans. Ett mesh-nätverk gör dessa lösningar mer problemfria i och med nätverkets ökade stabilitet. Mesh-nätverken är ett stort steg på vägen till ett riktigt interaktivt och intelligent hem.


Bästa ADSL MODEMET?

Vilket är det bästa ADSL modemet? Det är en svår fråga att svara på då det hänt mycket på marknaden för routrar på sistone. De flesta aktörerna har valt att satsa på flerdelade lösningar som ger en bra täckning av ditt hem, så kallade mesh-nätverk. Det är dock inte alltid nödvändigt med denna typ av routerlösningar utan du kan gott klara dig med en enhet av bra kvalitet. Ett test av trådlös router ger en bra överblick över rådande marknad. Här nedan kan du se de routrar som fått bäst resultat i olika tester av adsl modem.

Netgear Orbi RBK50 Bra prestanda
Utmärkt räckvidd
Stora enheterMer info

Betyg 9/10

Asus Zenwifi AX XT8 Hög prestanda
Många funktioner
Hastighet Wifi 5Mer info

Betyg 9/10

Google Wifi God räckvidd
Snygga små enheter
Få detaljinställningarMer info

Betyg 8/10

BÄST I TEST ADSL MODEM/TRÅDLÖS ROUTER

Netgear Orbi RBK50
90%
Asus RT-AC5300
90%
Asus Zenwifi AX XT8
90%
Google Wifi
80%
Linksys EA9500
70%
Netgear Nighthawk X6S
70%
Razer Sila
70%
TP-link Archer C5400
70%
Källa: PC För Alla & Techradar

Återförsäljare av routrar & modem

ButikOmBesök
1Kjell & CompanyOm:Hos Kjell & Company hittar du ett bra utbud inom datorkomponenter. Mer info
2ConradOm:Conrad är en hemelektronik kedja med över 750 000 produkter. Mer info
3MediaMarktOm:MediaMarkt är en av dom större aktörerna och säljer allt inom hemelektronik. Mer info
4Dustin HomeOm:Dustin Home säljer allt inom hemelektronik såsom datorer, tv och hifi. Mer info
5Komplett.seOm:Komplett.se säljer datorkomponenter, PCs, hemelektronik och div. tillbehör. Komplett.se är även nordens största PC-producent. Mer info
6webhallenOm:Webhallen har ett stort utbud av datorer och dator komponenter. Mer info
7NetOnNet.seOm:NetOnNet säljer det mesta inom datorer,tv, Hifi och elektronik från dom största tillverkarna. Mer info
8ClasohlsonOm:Clas ohlson säljer komponenter & tillbehör till din dator. Mer info

TEST WIFI ROUTER OCH BÄSTA INTERNETUPPKOPPLING - TP TEST

Ett bra sätt att kontrollera din trådlösa router/switch är att använda ett så kallat TP-test. Det är ett program som används för att testa uppkopplingen och bandbredden på en nätverksförbindelse. En populär tjänst för att utföra ett sådant test är Bredbandskollen. Där kan du enkelt testa hur snabb din uppkoppling är och att du faktiskt får ut den hastighet som din internetleverantör har uppgett i ditt avtal. Bredbandskollen gör det också enkelt för dig att testa olika placeringar av din wifi router så att du hittar den optimala placeringen i din bostad. Här kan du testa Bredbandskollen.se.


Bredband - Vanliga frågor


Ja det kan man ha, generellt så blir dock oftast billigast om man samlar sina tjänster hos en och samma leverantör. Jämför gärna bredbandspriser i vår tabell.

Det går inte svara på vilket som är det billigaste bredbandet generellt då priserna ändras från dag till dag, men för att hitta det billigaste bredbandet just idag så kan du använda vår jämförelsetjänst.

  • Kontrollera din uppsägningstid och bindningstid för ditt nuvarande bredband.
  • Säg upp ditt nuvarande bredband.
  • Hitta ditt nya bredbands-abonnemang i vår listning ovan och beställ det abonnemang som passar just dig bäst. Klicka på knappen ”Mer info” så kommer du direkt till bredbandsleverantören. Tänk på att beställa ditt nya bredband så att det börjar gälla samma dag som ditt nuvarande löper ut, på så sätt slipper du avbrott.

Det finns faktiskt rätt mycket pengar att tjäna per år genom att välja en billigare leverantör. Det kan skilja över 1000 kr/år mellan den dyraste och den billigaste leverantören.

Enligt SKI (Svenskt kvalitetsindex) 2022 så toppas listan över nöjda kunder av Ownit följt av Bahnhof och Telenor.

Exempel på olika typer av bredband:

Fiber
En optisk kabel dragen till ditt hem med hastigheter upp till 1000 Mbit/s.

Kabel-TV
Koaxial-kabel dragen till vanligtvis flerfamiljshus. Com hem är en av dom största operatörerna här.

DSL
Bredband via telefonjacket. Hastigheter upp till 60 Mbit/s.

Mobilt bredband
Bredband via mobilnätet ger i snitt hastigheter mellan 7 och 60 Mbit/s.

Hastighet ner beskriver hur snabbt det gå att ladda ner data och hastighet upp hur snabbt det går att skicka data.

Svårt att ge något generellt råd om detta då det beror på hur många ni är i hushållet och hur ni använder er av ert bredband.  Streamas det mycket film och tv så krävs det en högre hastighet ner.

Säg först upp ditt nuvarande bredbandsavtal och efter det beställer du ett nytt som börjar när uppsägningstiden på ditt gamla avtal löpt ut. Se till så att det börjar gälla samma dag som ditt nuvarande löper ut så slipper du avbrott i tjänsten.


Källangivelser

Följande källor har använts vid faktainsamlingen och framtagandet av denna artikel om bredband. Innehållet är därefter faktagranskat av Konsumentguidens redaktion.