SPEL OCH BRÄDSPEL

Har någonting gått förlorat i takt med att tekniken tagit plats i våra liv? Frågan kan anses som relevant sett till att många familjer upplever att de saknar den där känslan av umgänge där man verkligen gör någonting tillsammans och genom detta umgänge också stärker banden till varandra.

Som det ser ut idag så kanske pappan sitter i ena hörnet av soffan och läser på sin läsplatta, mamman sitter i en fåtölj och spelar wordfeud, dottern sitter och kollar flödet på Instagram medan tonårssonen sitter på sitt rum och spelar Fortnite mot sina vänner. Alla är samlade - ingen umgås. Inte speciellt givande, åtminstone inte om varje kväll ser ut på detta sätt - det kan nog de flesta hålla med om.

  Spel som passar hela familjen

  Hur såg det då ut förr? Ja, vi ska snabbt tillägga att det är lätt att romantisera och glorifiera den bilden. Sanningen är nog att många kvällar förr om åren såg ut på ett liknande sätt, men där man plockar bort läsplattor, mobiler och datorer och ersätter dessa med böcker, vanliga telefoner och en tv. Men, till en viss del var det annorlunda.

  För - och det är hit vi vill komma: visst fanns det en annan plats för både samtal och umgänge? Det var inte ovanligt att se en familj samlas runt bordet för att exempelvis utmana varandra - och sig själv - på ett parti av något brädspel. Monopol, Yatzy, Den Försvunna Diamanten, Risk, Cluedo och Trivial Persuit - ni kommer säkert ihop dem, eller hur? Spel som bjöd på spänning, på skratt, på gråt (oh ja…) och på en känsla av gemenskap. Att kunna sitta en familj och bara umgås i några timmar under en lördagskväll - det är något som saknas hos många. Men, det är ingen företeelse som för evigt behöver placeras i malpåse och läggas på historiens bakgård. Tvärtom.

  Brädspelen håller på att göra en bejublad comeback i de svenska hemmen och det är just de anledningar vi ovan nämnt som är förklaringen: man vill umgås, man vill tävla, man vill skratta och man vill, naturligtvis, också vinna. Oavsett ålder. Vi tänkte därför gå igenom några klassiker och några nykomlingar bland brädspelen och genom detta antingen väcka ett nytt intresse hos dig eller kanske väcka ett gammalt sådant till liv igen. Det är åtminstone vår förhoppning.

  Vilket spel passar för er familj?

  Klassiker:

  • Monopol

   Alla som någon gång spelat monopol vet att det är ett spel där man på ganska kort tid kan skaffa sig rena dödsfiender. Det är spel som bygger på att skaffa sig så många gator och bygga så många hotell eller hus på dessa. Varje gata är rangordnad och prissatt efter efterfrågan (Strandvägen är den mest exklusiva gata som finns i Sverige). Som en extra krydda så tvingas man också betala avgift varje gång man hamnar på någon annan motspelares gata. Frustrerande, minst sagt. Till minussidan med Monopol (utöver bråken) så måste vi nämna att det ganska snabbt går att förutse vem som ska vinna och vilka som kommer att förlora. Det gör att vi med lätthet kan rekommendera en annan variant av detta spel i form av Wall Street som nu finns i en nyutgåva. Spelet är skapat av Lasse Kronér och har en helt annan ovisshet då det kommer till vem som ska vinna. Värt att prova!

  • Trivial Persuit

   En riktig klassiker som dessutom är väldigt allmänbildande. Reglerna är enkla: varje spelare på en pjäs där man ska placera små tårtbitar. Dessa tårtbitar erhåller man då man svarat rätt på en fråga efter att ha hamnat på ett specifikt ställe på spelplanen. Varje tårtbit har olika färg och dessa färger representerar olika kategorier - sport, kultur, religion och så vidare - och den som först fyllt sin spelpjäs och tagit sig till mitten vinner. Detta spel finns i en mängd olika variationer och till minussidan ska nämnas att det kan ta ganska lång tid innan en vinnare kan utses.

  • Cluedo

   Vem är mördaren, var skedde mordet och vilken mordvapen användes? Cluedo är spelet som tar fram privatdeckaren i oss och där vi - genom olika kort - frå lista ut vem som egentligen är den skyldige. Ett spännande spel där man genom både taktik och strategi kan vilseleda sina motspelare till helt fel slutsatser. Denna klassiker passar både gammal och ung och håller än idag.

  Nya favoriter:

  • Bezzerwizzer

   Jaså, du tycker att frågesport är tråkigt och att alla ämnen i exempelvis Trivial Persuit är daterade? Tänk om och tänk istället på Bezzerwizzer. Detta spel fyller igen de luckor som ovan nämnda klassiker har och bjuder spelarna på betydligt mer underhållning och spelglädje. Som exempel så kan man deltaga även om det inte är ens egen tur - detta genom den finurliga knappen bezzerwizzer som ger dig rätten att svara på någon annans fråga. Du kan även byta till dig dina egna favoritkategorier och gällande dessa så handlar det om avsevärt många fler än vads om finns i TP. En annan fördel är att du som spelare rangordnar dessa efter din egen förväntade kunskapsnivå och belönas därefter. Det här är strategi, det är kunskap och det är en hel del tur. Ett perfekt spel för hela familjen (där barnen är lite äldre) eller för att kröna en middag i goda vänners lag.

  • Sequence

   Det här spelet beskrivs bäst som ett kärleksbarn mellan luffarschack och ett vanligt kortspel. Denna hybrid går ut på att man snabbast ska få fem kort i rad på en spelplan. Du drar ett kort och placerar en pjäs på någon av de två ställen där kortet i fråga finns. Spelet spelas med fördel parvis och här gäller det att dels kunna förutse motståndarens drag och dels också läsa sin medspelares strategi och önskemål. Som en krydda finns det kort som ger dig möjlighet att använda till att placera var som helst eller i syfte att ta bort en pjäs från din motståndare. Ett spel som skapar stor spänning och frustration hos den som förlorar. Inget för nagelbitare!

  Vi skulle kunna räkna upp spel - både nya och gamla - i all evighet. Men, vårt syfte var att få just dig att få upp ett sug och i och med detta kanske föreslå att pappa lägger undan läsplattan, att mamma pausar sin omgång av wordfeud, att syrran slutar likea på Instagram och att brorsan kommer ut från spelbunkern på sitt rum. Det är dags att spela spel på riktigt igen!