FÖRSÄKRINGAR - JÄMFÖR PÅ KONSUMENTGUIDEN.SE

Försäkringar är ingen ny företeelse i Sverige. Faktum är att man redan på medeltiden använde sig av ett slags försäkringssystem som gick ut på att invånarna i städer gick samman och försäkrade sig mot eventuella bränder, mot skadedjur och mot exempelvis översvämningar.

Jämför bilförsäkring Jämför villaförsäkring Jämför hundförsäkring

Jämför Hemförsäkringar

Hitta rätt hemförsäkring för dina behov.

Grundtesen är att man betalar en viss summa varje månad och att man genom detta också kan använda en större summa - samlad av alla - den dagen då olyckan är framme. I Sverige så kretsar dagens försäkringar emellertid mestadels kring hälsa, kring bostaden och kring olika typer av fordon.

Ett försäkringsbolag - oavsett vilket - använder sig av en gemensam filosofi. Den går ut på att samla så många försäkringstagare som möjligt och använda deras gemensamma inbetalningar till att att ersätta en persons skadade egendom (eller någon annan typ av skada där personen i fråga har giltig försäkring).

Rent konkret så kan man således säga att grundprincipen och själva vinsten hos ett försäkringsbolag ligger i att de flesta som löser en försäkring aldrig kommer att använda denna. Man bygger helt enkelt en buffert av samtliga försäkringstagares ekonomiska medel som sedan ska skydda den enskilde individen som drabbas av någon typ av olycka.

Statlig försäkring och ersättningsprincipen

Vårt samhälle vilar på vissa grundbultar som innebär ett skyddsnät som kan fånga upp den som faller. Socialförsäkringen är ett typisk exempel på där vi alla betalar för att hjälpa de som har behov av en utsträckt hand.

Denna försäkring betalar vi via vår skatt och den kan exempelvis hjälpa en person som blivit av med sitt arbete - inkomstgaranti - och en person som blivit sjuk - genom Försäkringskassan. Detta system är synonymt med ett välfärdssamhälle och det är en bärande detalj i hela vårt svenska samhälle.

Men, det är långt ifrån vattentätt. Det är viktigt att veta att även vårt svenska skyddsnät har håligheter och att man som individ kan behöva täppa till dessa på egen hand. Det gör man genom att lösa egna försäkringar som exempelvis täcker skador på hus och egendom och som kan komma att ge ekonomisk hjälp vid händelse av skada eller sjukdom.

"Du kommer att tjäna på att jämföra olika försäkringar hos olika försäkringsbolag..."

Jämför försäkringar innan du bestämmer dig

Det kan vara svårt att bestämma sig för vilken typ av försäkring man ska lösa som komplement och hur man ska tänka gällande olika avtal. Kort sagt: vilken försäkring behöver jag och finns det någon typ av försäkring som jag kan välja bort med gott samvete? Vi tänkte rada upp några punkter som kan visa lite på hur man ska tänka gällande försäkringar.

Men innan vi gör det så ska vi även tillägga följande: Du kommer att tjäna på att jämföra olika försäkringar hos olika försäkringsbolag och du kommer att tjäna extremt mycket på att sätta dig in i vad som står i avtalet. Det senare är en fråga som kommit att bli aktuell för många och som innebär att man betalat in dyra pengar i en försäkringspremie som sedan - då olyckan väl är framme - visar sig vara fullkomligt värdelös. Ju mer man läser på och ju mer man orkar jämföra, desto säkrare är det.

Med det sagt: här är några viktiga punkter angående försäkringar:

  • Vilka försäkringar behöver jag?

    Detta utgår från dina individuella behov och från din egen person och livsstil. Du kanske reser mycket och behöver en stark reseförsäkring? Du kanske har husdjur och behöver en försäkring som garanterar ett säkert liv för dessa eller också äger du ett fordon - bil, båt, mc - som behöver försäkras ur olika perspektiv. Väntar du barn så kan en gravidförsäkring vara nödvändig. Det går att försäkra i princip allt - och mot allting! - och därför så gäller det att man utgår från sig själv och från sina egna behov och tillgångar.

  • Hemförsäkring vanligast

    Den vanligaste försäkringen är också den viktigaste att lösa: hemförsäkringen. De flesta svenska medborgare har en sådan och det är också en självklarhet sett till att A) det mesta av våra ägodelar finns i hemmet och B) kostnaden för olika typer av reparationer kan vara extremt dyra. En hemförsäkring är en extrem trygghet. Tilläggas ska även göras att en hemförsäkring ofta kan täcka exempelvis reseskydd samt att rättsskyddet ingår i den. Hamnar du i en ekonomisk tvist så finansieras dina utgifter - exempelvis ett ombud - till viss del av din hemförsäkring.

  • Bilförsäkring

    Har du en bil och där denna ska framföras på våra svenska vägar så måste den ha en trafikförsäkring. Detsamma gäller naturligtvis även en motorcykel. Här kan du läsa mer om bilförsäkringar.

Vilka typer av försäkringar behöver just du?

Som vi redan nämnt är det din egen livssituation som avgör till största delen också ditt försäkringsbehov. En student kan ha ett helt annat behov än vad en pensionär har. Detta medan ett hushåll med en massa barn i har ett annorlunda behov där man måste ha betydligt fler försäkringar.

Vet du vilka försäkringar du behöver? Man kan enkelt dela in försäkringar i tre olika kategorier och därefter bocka av de man finner nödvändiga. Kategorier som ser ut som följer:

  • Måste
  • Nödvändiga
  • Bra - men inte helt nödvändiga

Låt oss titta närmare på vilka olika försäkringar som faller in under respektive kategori.

Försäkringar man måste ha

Vad gäller Måste så finns det bara en enda försäkring som man måste ha - enligt lag. Det handlar då om trafikförsäkring och att man måste ha den är givetvis en sanning med viss modifikation. Detta sett till att alla inte äger en bil. Har du en bil däremot så måste du också ha en trafikförsäkring. Undantaget om bilen är avställd.

Trafikförsäkringen finns för att skydda sig som bilist - och dina medtrafikanter. Den täcker personskador och kostnader för sådana i händelse av en eventuell krock. Viktigt att tillägga är att trafikförsäkringen ska finnas från första dagen och att du som ägare riskerar att drabbas av en straffavgift om ditt fordon saknar en sådan. Detta gäller för övrigt inte enbart för bilar. Även motorcyklar, mopeder och snabbgående cyklar ska ha en trafikförsäkring.

Den ska även kompletteras med en bilförsäkring. Här kan man välja mellan hel- eller halvförsäkring. För nya bilar - som har vagnskadegaranti i tre år - kan en halvförsäkring under den tiden räcka. Så fort tiden - tre år, alltså - passerat så bör man kliva upp en nivå och lösa en helförsäkring. Detta för att få samma skydd och täckning.

Värdet och åldern på bilen blir sedan avgörande kring vilken försäkring du ska lösa. Det är en smaksak och en fråga för plånboken. I takt med att din bil minskar i värde så kommer även försäkringsbehovet kanske att göra det. Där kan det således räcka gott med en halvförsäkring. Men, då bör man även vara medveten om att en sådan inte täcker saker som exempelvis brand, stöld eller exempelvis bärgning.

Försäkringar som är att anse som nödvändiga

Vi utgår här från en vanlig småbarnsfamilj när vi tittare närmare på de försäkringar som är att anse som nödvändiga:

  • Barnförsäkring

    Barnen är försäkrade från både skolan och förskolan - samt från eventuella sporter. Men, detta gäller inte för sjukdomar. Där kommer en barnförsäkring in som ett nödvändigt skydd som täcker upp de luckor som inte vårt samhälle kan täcka. Rådet här är att man tecknar en barnförsäkring så snabbt som möjligt efter barnet är fött. Gravidförsäkringen gäller förvisso, men den är långt ifrån lika täckande.

  • Hemförsäkring

    Alla hemförsäkringar ser olika ut och innehåller olika saker beroende på vilken premie man löst. En småbarnsfamilj - som i vårt fall - kan med fördel addera saker som drulleförsäkring och en allriskförsäkring. Detta givet det faktum att saker tenderar att gå sönder i samband med att barnen leker. Bor man i en bostadsrätt så ska man ha en hemförsäkring med ett tillägg i form av bostadsrättstillägg. Bor man i villa så är det en villahemförsäkring som gäller. Då är även byggnaden försäkrad och det är, naturligtvis, ett måste.

  • Reseförsäkring

    Reseförsäkringen inkluderas i hemförsäkringen och även i vissa kreditkort om du betalt resan med kortet, men det kan vara bra att veta hur länge den är giltig. Normalt så är 45 dagar det som många försäkringsbolag erbjuder, men i vissa fall kan det även vara tal om 6o dagar. Om ni ska ut och resa och planerar att vara borta en längre tid så måste ni också se till att lösa en separat reseförsäkring så att det finns en försäkring om olyckan skulle vara framme. Här kan även rekommenderas att lösa avbokningsskydd och det kan inkluderas om man betalar med vissa kort. Det gör ofta att avbokningsskyddet hos resebyrån är onödigt och bara blir en extra kostnad för något du redan har.

Försäkringar som är bra men inte helt nödvändiga

Den försäkring som kan vara bra att ha då - men som kanske inte är helt nödvändig? Vi väljer att räkna upp några av dessa här nedan och där två förklaras lite närmare:

  • Djurförsäkring

    Veterinärkostnader blir ofta dyra och av den anledningen kan det definitivt finnas ett värde i att lösa en djurförsäkring. Vilket djur det handlar om är också viktigt att nämna - detta utan att förringa något djur mot ett annat. Men, en häst är betydligt dyrare och kanske har ett större försäkringsbehov än en kanin eller en katt. Där kan det vara mer av att måste att lösa en djurförsäkring.

  • Olycksfallsförsäkring

    Denna försäkring ger oftast ett engångsbelopp i samband med skada. Dessutom täcker den eventuella kostnader i samband med olyckan.

  • Sjuk- och olycksfallsförsäkring

    Inte en absolut nödvändig försäkring? Det man bör veta är att denna typ av försäkring kan kosta mer än de smakar. Visst, de ger dig ersättning om du inte kan arbeta som en följd av sjukdom eller skada. Men - det handlar inte om, som många tror, om en inkomstförsäkring. Dessutom så avgör åldern ofta också. Beloppet sjunker i takt med tiden och i takt med ditt åldrande.

  • Livförsäkring

    En barnfamilj kan definitivt behöva en livförsäkring som man “tar på varandra” och om någon dör så tillfaller pengarna den andre. Det är en trygghet som kan göra en stor skillnad. Hur mycket som betalas ut beror mycket på vilken typ av premie man löst: har man inga - eller få - skulder så kanske behovet är lite mindre.

  • Inkomstförsäkring

    Det är långt ifrån alla som behöver en sådan. Detta i och med att A-kassan täcker upp en stor del - en månadslön upp till 25.000 kronor - och att höginkomsttagare är de som har störst behov av en extra inkomstförsäkring. Försäkringen har vissa saker att tänka på. Dels så tar det ofta lång tid innan pengar börjar betalas ut och dels så får heller inte alla teckna försäkringen i fråga. Särskilda krav ställs för detta.

Billigaste försäkringen 2024

Kostnaden för en försäkring är naturligtvis en väldigt viktig detalj att hålla utkik efter. Det är emellertid inte så att den billigaste försäkringen 2024 är den bästa försäkringen för just dig. Den kan vara det - men den kan likväl visa sig vara en fälla. Att välja försäkring handlar mycket om att täppa till eventuella luckor och att överlappa olika försäkringar så att man genom detta också hela tiden har en trygghet i att man har en giltig försäkring att falla tillbaka på.

Därför skulle vi återigen trycka på att det är viktigt att läsa på, jämföra och att verkligen sätta sig in i vad man betalar för. Det handlar även om att undvika ett vanligt misstag som innebär att man har försäkrat sig mot för mycket i förhållande till hur man egentligen lever. Vissa försäkringar behöver du inte, andra är absolut nödvändiga för just din livsstil.

Kundnöjdhet försäkringar

SKI(Svenskt kvalitetsindex) mäter varje år kundnöjdheten hos dom större försäkringsbolagens sakförsäkringar. SKI graderar kundnöjdheten mellan 1 till 100, hamnar denna siffran mellan 0-59 poäng så är kunderna missnöjda, 60-74 poäng=nöjda kunder, 75-100 poäng=mycket nöjda kunder. Totalt för hela branschen så är kundnöjdheten 72,0 för år 2024. Enskilda försäkringsbolags kundnöjdhet när det gäller sakförsäkring kan ses i tabellen nedan.

FörsäkringsbolagBetygKundnöjdhet
Dina77,0Mycket nöjda kunder
Länsförsäkringar74,4Nöjda kunder
If72,8Nöjda kunder
Folksam70,9Nöjda kunder
Trygg-hansa69,1Nöjda kunder

Källa: Svenskt Kvalitetsindex

Konsumentguiden tipsar om försäkringar


Vanliga frågor och svar


Se till så att försäkringen täcker allt du vill att den ska göra. Glöm inte att säga upp din gamla försäkring och se till så att din nya försäkring gäller från rätt datum.

Nej du kan bara avsluta ett försäkringsavtal på avtalets förfallodag, men du kan fortfarande jämföra försäkringar och köpa ny försäkring som gäller med start på kommande förfallodag.

Idag är det möjligt att försäkra dig mot det mesta men en grundregel är att inte skaffa fler försäkringar än du verkligen behöver. För dom allra flesta räcker det med standardförsäkringarna (Ex. hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, försäkring för ev. fordon och barnförsäkring). Jämför försäkringsbolagen och välj det bolag som ger dig mest för pengarna.

En drulleförsäkring är vanligen en tilläggsförsäkring till din hemförsäkring och heter ofta allriskförsäkring. Försäkringen täcker t ex om du tappar din telefon i golvet eller välter något dyrbart i hemmet.

Man kan och bör få rabatt om man t ex samlar alla sina försäkringar i ett och samma försäkringsbolag.

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.