FÖRSÄKRINGAR - JÄMFÖR PÅ KONSUMENTGUIDEN.SE

Försäkringar är ingen ny företeelse i Sverige. Faktum är att man redan på medeltiden använde sig av ett slags försäkringssystem som gick ut på att invånarna i städer gick samman och försäkrade sig mot eventuella bränder, mot skadedjur och mot exempelvis översvämningar.

Jämför Hemförsäkringar

Hitta rätt hemförsäkring för dina behov.

  Grundtesen är att man betalar en viss summa varje månad och att man genom detta också kan använda en större summa - samlad av alla - den dagen då olyckan är framme. I Sverige så kretsar dagens försäkringar emellertid mestadels kring hälsa, kring bostaden och kring olika typer av fordon.

  Ett försäkringsbolag - oavsett vilket - använder sig av en gemensam filosofi. Den går ut på att samla så många försäkringstagare som möjligt och använda deras gemensamma inbetalningar till att att ersätta en persons skadade egendom (eller någon annan typ av skada där personen i fråga har giltig försäkring).

  Rent konkret så kan man således säga att grundprincipen och själva vinsten hos ett försäkringsbolag ligger i att de flesta som löser en försäkring aldrig kommer att använda denna. Man bygger helt enkelt en buffert av samtliga försäkringstagares ekonomiska medel som sedan ska skydda den enskilde individen som drabbas av någon typ av olycka.

  Statlig försäkring och ersättningsprincipen

  Vårt samhälle vilar på vissa grundbultar som innebär ett skyddsnät som kan fånga upp den som faller. Socialförsäkringen är ett typisk exempel på där vi alla betalar för att hjälpa de som har behov av en utsträckt hand.

  Denna försäkring betalar vi via vår skatt och den kan exempelvis hjälpa en person som blivit av med sitt arbete - inkomstgaranti - och en person som blivit sjuk - genom Försäkringskassan. Detta system är synonymt med ett välfärdssamhälle och det är en bärande detalj i hela vårt svenska samhälle.

  Men, det är långt ifrån vattentätt. Det är viktigt att veta att även vårt svenska skyddsnät har håligheter och att man som individ kan behöva täppa till dessa på egen hand. Det gör man genom att lösa egna försäkringar som exempelvis täcker skador på hus och egendom och som kan komma att ge ekonomisk hjälp vid händelse av skada eller sjukdom.

  "Du kommer att tjäna på att jämföra olika försäkringar hos olika försäkringsbolag..."

  Jämför försäkringar innan du bestämmer dig

  Det kan vara svårt att bestämma sig för vilken typ av försäkring man ska lösa som komplement och hur man ska tänka gällande olika avtal. Kort sagt: vilken försäkring behöver jag och finns det någon typ av försäkring som jag kan välja bort med gott samvete? Vi tänkte rada upp några punkter som kan visa lite på hur man ska tänka gällande försäkringar.

  Men innan vi gör det så ska vi även tillägga följande: Du kommer att tjäna på att jämföra olika försäkringar hos olika försäkringsbolag och du kommer att tjäna extremt mycket på att sätta dig in i vad som står i avtalet. Det senare är en fråga som kommit att bli aktuell för många och som innebär att man betalat in dyra pengar i en försäkringspremie som sedan - då olyckan väl är framme - visar sig vara fullkomligt värdelös. Ju mer man läser på och ju mer man orkar jämföra, desto säkrare är det.

  Med det sagt: här är några viktiga punkter angående försäkringar:

  • Vilka försäkringar behöver jag?

   Detta utgår från dina individuella behov och från din egen person och livsstil. Du kanske reser mycket och behöver en stark reseförsäkring? Du kanske har husdjur och behöver en försäkring som garanterar ett säkert liv för dessa eller också äger du ett fordon – bil, båt, mc – som behöver försäkras ur olika perspektiv. Väntar du barn så kan en gravidförsäkring vara nödvändig. Det går att försäkra i princip allt – och mot allting! – och därför så gäller det att man utgår från sig själv och från sina egna behov och tillgångar.

  • Hemförsäkring vanligast

   Den vanligaste försäkringen är också den viktigaste att lösa: hemförsäkringen. De flesta svenska medborgare har en sådan och det är också en självklarhet sett till att A) det mesta av våra ägodelar finns i hemmet och B) kostnaden för olika typer av reparationer kan vara extremt dyra. En hemförsäkring är en extrem trygghet. Tilläggas ska även göras att en hemförsäkring ofta kan täcka exempelvis reseskydd samt att rättsskyddet ingår i den. Hamnar du i en ekonomisk tvist så finansieras dina utgifter – exempelvis ett ombud – till viss del av din hemförsäkring.

  • Bilförsäkring

   Har du en bil och där denna ska framföras på våra svenska vägar så måste den ha en trafikförsäkring. Detsamma gäller naturligtvis även en motorcykel. Här kan du läsa mer om bilförsäkringar.

  Billigaste försäkringen 2020

  Kostnaden för en försäkring är naturligtvis en väldigt viktig detalj att hålla utkik efter. Det är emellertid inte så att den billigaste försäkringen 2020 är den bästa försäkringen för just dig. Den kan vara det - men den kan likväl visa sig vara en fälla. Att välja försäkring handlar mycket om att täppa till eventuella luckor och att överlappa olika försäkringar så att man genom detta också hela tiden har en trygghet i att man har en giltig försäkring att falla tillbaka på.

  Därför skulle vi återigen trycka på att det är viktigt att läsa på, jämföra och att verkligen sätta sig in i vad man betalar för. Det handlar även om att undvika ett vanligt misstag som innebär att man har försäkrat sig mot för mycket i förhållande till hur man egentligen lever. Vissa försäkringar behöver du inte, andra är absolut nödvändiga för just din livsstil.


  Vanliga frågor om försäkringar


  Se till så att försäkringen täcker allt du vill att den ska göra. Glöm inte att säga upp din gamla försäkring och se till så att din nya försäkring gäller från rätt datum.

  Nej du kan bara avsluta ett försäkringsavtal på avtalets förfallodag, men du kan fortfarande jämföra försäkringar och köpa ny försäkring som gäller med start på kommande förfallodag.

  Idag är det möjligt att försäkra dig mot det mesta men en grundregel är att inte skaffa fler försäkringar än du verkligen behöver. För dom allra flesta räcker det med standardförsäkringarna (Ex. hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, försäkring för ev. fordon och barnförsäkring). Jämför försäkringsbolagen och välj det bolag som ger dig mest för pengarna.

  En drulleförsäkring är vanligen en tilläggsförsäkring till din hemförsäkring och heter ofta allriskförsäkring. Försäkringen täcker t ex om du tappar din telefon i golvet eller välter något dyrbart i hemmet.

  Man kan och bör få rabatt om man t ex samlar alla sina försäkringar i ett och samma försäkringsbolag.

  Load More