Jämför bilförsäkring - Hitta billig bilförsäkring - Pris direkt
-
Allrisk
Allrisk finns inkluderad i de flesta halv- och helförsäkringar. Allriskförsäkringen ger dig ersättning om du exempelvis tankar fel drivmedel i bilen – bärgning, rengöring av tanken, byte av bränslefilter exempelvis – om du tappar bort bilnyckeln eller om du får skador inne i bilen som en följd av en olycka där du exempelvis spiller kaffe eller mat. Den går att jämföra med exempelvis en drulleförsäkring. Det som krävs är att händelsen är oförutsedd. Vanligt slitage ersätts inte. Åldern på bilen spelar också roll. Många försäkringsbolag betalar exempelvis inte ut ersättning om en bil är äldre än åtta år om det handlar om skador i kupén. Skador orsakade av djur ersätts normalt heller inte. Självrisken för allrisk ligger mellan 750-2000 kronor och ersättningsbeloppet varierar och ligger någonstans – beroende på försäkringsbolag – mellan 5-60.000 kronor. Det finns även en begränsning i hur många gånger per år en allriskförsäkring kan användas. Normalt är tre gånger.
-
Brand
En brandförsäkring inkluderas och täcker skador till följd av brand, en explosion eller om exempelvis blixten slår ner i din bil. Den kan även – hos de flesta försäkringsbolag – täcka kostnader som en följd av skador på elektriska kablar med kortslutning som följd. Självrisken varierar och ligger mellan 1000-2000 kronor.
-
Glas
Skador på glaset inkluderas också normalt i en halvförsäkring. Det gäller vindruta, sidoruta och bakruta och där någon av dessa har krossats eller spruckit. Glasförsäkringen gäller inte vid kollision, dikeskörning eller skadegörelse. Den täcker ej heller skador på takfönster eller glastaket/takluckan. Självrisken är olika hög. Kan man reparera snarare än att byta hela rutan så är självrisken lägre – från 200 kronor. Handlar det om ett byte av ruta så kan man som lägst räkna med en självrisk om 1000 kronor. Här kan vissa försäkringsbolag ha en självrisk motsvarande 35% av totalkostnaden. Det normala är emellertid att en kostnad om 1500 kronor begärs i självrisk i samband med att glasförsäkring träder in för dig som konsument.
-
Maskin och elektronik
Maskinskadeförsäkring innebär att du som konsument kan få ersättning för skador på bilens motor, växellåda, elektronik i bilen, klimatanläggning etc. Vad som ingår och vilka komponenter som inkluderas går att läsa i din försäkring. För att maskin och elektronikförsäkringen ska gälla så finns det ofta en begränsning vad gäller antal mil och kring bilens ålder. En bil äldre än 8-10 år eller en bil som gått mer än 12.000 mil har sällan en maskinförsäkring som täcker skador. Tänk även på att direktimporterade bilar ger en högre premie än bilar sålda av tillverkaren eller en svensk generalagent. Det kan dessutom innebära en dubbel självrisk i händelse av skada. Självrisken för maskin- och elektronikförsäkring är varierande. Både mellan försäkringsbolagen och hos samma bolag. Det senare beroende på vilken bil- och vilken ålder det är på bilen i fråga.
-
Räddning
Har din bil skadats, drabbats av driftstopp (ej orsakat av att du har slut på drivmedel) eller blivit bestulen så kommer din räddningsförsäkring att vara dig behjälplig. Den täcker kostnaden för att transportera dig – och övriga passagerare – till er hemort. Den täcker även bärgningskostnader till närmaste verkstad. Du ansvarar för att hämta den reparerade bilen – men försäkringsbolaget ska då betala skäliga kostnader för den hämtningen. Självrisken ligger ofta runt 1500 kronor.
-
Rättsskydd
Hamnar du i en tvist gällande exempelvis köp- och försäljning eller angående felaktiga reparationer – och kostnader för dessa – så täcker ditt rättsskydd kostnader för både rättegång och för det ombud som representerar dig. Detta förutsatt att tvisten når Tingsrätten, prövas i Hovrätten eller i Högsta Domstolen. Rättsskyddet gäller även – hos de flesta försäkringsbolag – vid brottmål; om du exempelvis misstänks för vårdslös körning eller vållande till annans död. Viktigt att poängtera är att rättsskyddet inte gäller för så kallade småmål. År 2020 så fanns en ekonomisk gräns motsvarande 50 % av prisbasbeloppet – 23.650 kronor – och där tvister gällande lägre summor än dessa räknades som småmål. Vi ska även tillägga att du får ersättning för ett juridiskt ombud – men att denne person ska vara advokat eller biträdande jurist vid en advokatbyrå. Du kan byta ombud, men eventuella merkostnader – där den nye advokaten behöver tid för att sätta sig in i ditt ärende – bekostas ur egen ficka. Självrisken varierar och likaså gäller för taket av ersättning. Det senare ligger mellan 130-400.000 kronor och gällande självrisk så är 20-25% av rättegångskostnaderna att anse som normalt.
-
Stöld
Stöld behöver egentligen ingen vidare presentation. Blir din bil stulen så har du rätt till ersättning genom din stöldförsäkring. Detsamma gäller för försök till stöld, skadegörelse i samband med stöld eller tillgrepp (någon stjäl din bil, men bara för att själv använda den – inte för att sälja den vidare eller byta bort den). Undantag finns emellertid. Om du säljer din bil och köparen försvinner under provkörningen så ersätts du inte. Därför ska du alltid vara noga med att inte lämna över exempelvis registreringsbeviset. Du ska alltid fråga om legitimation också – och gärna ta ett foto av detta. Skadegörelse utförd av någon i samma hushåll som du ersätts heller inte. Normal självrisk ligger på 1500 kronor. Men, det kan bli en betydligt högre sådan. Är bilen olåst eller saknar lås på ratt/växelspak så kan självrisken ligga på närmare 5000 kronor. I vissa fall kan den bli så hög som 25% av skadekostnaden.
-
Vagnskadeförsäkring
Vagnskadeförsäkring ingår endast i en helförsäkring. Har du en nyare bil med vagnskadegaranti så är emellertid skyddet likvärdigt. Den vagnskadeförsäkring som ingår vid ett nybilsköp sträcker sig oftast normalt i tre år. Vagnskadeförsäkringen täcker skador som orsakats av olycka – både kollisioner och dikeskörning – skadegörelse eller yttre olyckshändelser – ett träd blåser ner över bilen, exempelvis. Den täcker inte skador som uppkommit av exempelvis rostangrepp och ej heller på delar som har konstruktionsfel. Självrisken ligger mellan 3-6000 kronor. Den kan du påverka hos många försäkringsbolag och detta genom att istället välja en lite högre premie – det ger dig då en lägre självrisk om olyckan skulle vara framme.