Vad kostar en bilförsäkring och vad påverkar priset?

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 17 juni 2024.

Vad kostar en bilförsäkring och vad påverkar priset


Snittkostnaden för en bilförsäkring ligger på 3 934 kronor per år, enligt Insplanets statistik över tecknade bilförsäkringar under 2022. Men kostnaden för en bilförsäkring varierar beroende på flera faktorer. Viktiga aspekter som påverkar priset inkluderar fordonets typ och värde, val av försäkringstyp (trafikförsäkring, halvförsäkring, eller helförsäkring), förarens ålder och körhistorik, bostadsområde, körsträcka, vald självrisknivå, samt eventuella rabatter och erbjudanden från försäkringsbolaget. Priset kan sträcka sig från några tusen till tiotusentals kronor årligen, beroende på dessa faktorer.

När du köper en bil så ska du inte glömma bort att räkna på vad försäkringen för den kommer att kosta. Detta är minst lika viktigt som att se på kostnader för drivmedel och service. Bilens försäkring är en av de viktigaste och oundvikliga kostnaderna. En bilförsäkring skyddar dig ekonomiskt om olyckan är framme, men många undrar: vad kostar egentligen en bilförsäkring och vilka faktorer påverkar priset?

Kan du komma undan billigare? Det är klart att du kan det. Men du bör dock vara medveten om varför det blir billigare. Om du inser detta först efter att olyckan är framme – och då får veta att din bilförsäkring var billigare för att den inte täcker allt du behöver, så kan det ju minst sagt kännas lite surt.

Genomsnittskostnaden för en bilförsäkring

Priset på bilförsäkringar i Sverige kan variera avsevärt beroende på en rad olika faktorer. Under 2022 låg genomsnittskostnaden på 3 934 kronor per år enligt Insplanets statistik (SevenDay Bank 2022). Men detta är endast ett snittpris och det faktiska priset kan vara både högre och lägre. Som du kan utläsa ur tabellen nedan så skiljer det 1 579 kr mellan det dyraste och billigaste länet.

Län Snittpris per år
Västerbotten 3 463 kronor
Halland 3 523 kronor
Gävleborg 3 538 kronor
Kalmar 3 585 kronor
Blekinge 3 608 kronor
Gotland 3 647 kronor
Norrbotten 3 714 kronor
Jämtland 3 719 kronor
Värmland 3 759 kronor
Västernorrland 3 765 kronor
Dalarna 3 860 kronor
Södermanland 4 945 kronor
Örebro 3 951 kronor
Östergötland 4 056 kronor
Jönköping 4 141 kronor
Skåne 4 151 kronor
Västra Götaland 4 190 kronor
Uppsala 4 197 kronor
Kronoberg 4 233 kronor
Västmanland 4 238 kronor
Stockholm 5 042 kronor

Källa: Insplanet 2022

Du måste vara medveten om vad som kan få ner priset på försäkringspremien och tvärtom. Det handlar inte bara om typ av bil och vem du är som förare.

Jämför Bilförsäkring

Hitta rätt bilförsäkring för dina behov. Jämför villkor och innehåll innan du tecknar din försäkring.

Faktorer som påverkar priset

 • Bilens värde och modell

  Dyrare och nyare bilar kostar generellt mer att försäkra eftersom de kan vara dyrare att reparera eller ersätta, vilket är ganska logiskt. Vissa biltyper, som sportbilar eller SUV:ar, kan vara dyrare att försäkra än andra.

  Om en bil är unik i sitt slag så kan det också bli dyrt att reparera. Om du är med om en olycka där fronten på en äldre samlarbil ryker, så kan det kosta mer att reparera med originaldelar från rätt märke än att köpa en ny vanlig bil. Är däremot bilen försäkrad genom en MHRF-försäkring för klassiska fordon, så kommer du både ner i pris och får bilen lagad med rätt delar (MHRF 2024).

  Detta är saker som kommer att återspeglas i din försäkring. Frågan är förstås var brytpunkten ligger för dig. Det kan ju vara så att det är dags att byta försäkringsbolag om du inser att din försäkring inte alls är rimligt prissatt i dagsläget.

 • Förarens ålder och körhistorik

  Yngre förare, speciellt de under 25 år, kan räkna med högre försäkringspremier på grund av deras brist på erfarenhet. Det kan diskuteras hur rättvist detta är men manliga förare anses som regel vara mer benägna att vara inblandade i olyckor (Miljöbarometern 2024). Detta är baserat på statistik från bilolyckor i Sverige.

  Förare med en ren körhistorik, utan trafiköverträdelser eller olyckor, får ofta lägre priser. Unga män oavsett körhistorik får ofta högre premie. Detta helt enkelt till följd av statistiken.

 • Var du bor spelar också in

  Om du bor i en storstad med hög trafiktäthet och risk för stöld så kan din försäkring bli dyrare. I glesbygden där risken för olyckor och stölder är lägre så kan försäkringspremierna vara lägre.

 • Täckning och självrisk

  En mer omfattande försäkring med låg självrisk kommer att kosta mer. Att välja en högre självrisk kan sänka din premie men det innebär att du behöver betala mer ur egen ficka om något händer. Detta kan vara bra att beakta innan du bestämmer dig. Särskilt om du har en bil som kommer att bli dyrare att reparera eller om du lyckas skada en bil som kostar mycket att laga.

 • Hur mycket du använder bilen

  Bilar som används dagligen och kör många kilometer per år kan ha högre försäkringskostnader. Bilar som endast används sporadiskt och för korta resor kan ha lägre premiekostnader. Var noga med att alltid uppge korrekt estimerad körsträcka när du tecknar en försäkring, annars kan det bli kostsamt om du skulle råka ut för en skada och du har uppgett missvisande uppgifter om hur många kilometer du kör per år.

Val av försäkringsbolag

Olika försäkringsbolag erbjuder olika priser och det lönar sig att jämföra och se över olika alternativ innan du bestämmer dig. Det finns bra tjänster online som du kan använda för att snabbt jämföra och få bra förslag för dig och din bil. Du kan börja med att jämföra bilförsäkring här på Konsumentguiden.

Gör ett informerat val och spara pengar

Att förstå vad som påverkar kostnaden för din bilförsäkring kan hjälpa dig att göra välgenomtänkta val och potentiellt spara pengar. Det är viktigt att jämföra priser från olika försäkringsbolag, överväga vilken täckning du faktiskt behöver samt att tänka på hur dina personliga omständigheter, som din ålder och var du bor, påverkar priset.

Med rätt efterforskning och överväganden kan du hitta en bilförsäkring som skyddar dig utan att det blir så dyrt att du börjar fundera på att byta bilen mot cykel.

Relaterad information till denna artikel:
Försäkringar
Vad kostar det att äga en bil?
Hur länge behöver man försäkra en bil?


Källangivelser

SevenDay Bank (2022), Stor prisskillnad på bilförsäkringar beroende på var i landet du bor.
https://www.sevenday.se/privata-pengar/stor-prisskillnad-pa-bilforsakringar-beroende-pa-var-i-landet-du-bor/

MHRF (2024), Den ledande försäkringen.
https://mhrf.se/mhrf-forsakring/

Miljöbarometern (2024), Skadade personer, fördelat på kön.
https://miljobarometern.stockholm.se/trafik/trafikolyckor/skadade-personer-fordelat-pa-kon/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.