GRAVIDFÖRSÄKRING - JÄMFÖR VILLKOR OCH OMFATTNING

Att vänta barn tillhör det mest nervkittlande man kan uppleva. Någonting växer i magen och man kan som förälder endast spekulera i om det handlar om en pojke eller en flicka (förutsatt naturligtvis att man inte tagit reda på detta vid ultraljudet) om den lilla människan i livmodern kommer att likna mamma eller pappa och där även andra frågor ryms.

Jämför Gravidförsäkring

Hitta rätt gravidförsäkring för dina behov. Jämför gravidförsäkringar idag.

  Hur ska vi få plats i hemmet, hur kommer vi att vara som föräldrar, har vi tänkt på alla eventualiteter och så vidare. Tyvärr så finns det även en oro hos många havande - en befogad sådan dessutom. Alla barn föds inte friska och i vissa fall så är det också så att barnet i fråga kan avliva. Dessutom finns den även risker vid själva förlossningen för både mamma och barn. Att frågor av det mörkare slaget dyker upp är naturligt och att många känner sig oroliga - trots regelbundna besök hos sina respektive barnmorskor - är även det att anse som naturligt.

  Och, känner man på detta sätt så är man långt ifrån ensam. En undersökning - utförd av ett av Sveriges största försäkringsbolag - visade på att så mycket som tre av fyra föräldrar känner oro för att någonting ska gå fel. Här finns det kanske ingenting som kan ta bort alla oroskänslor - saker kan gå fel, även om de allra, allra flesta graviditeter, förlossningar och tiden efter går alldeles perfekt.

  Däremot så finns det en möjlighet att lindra oron en smula och detta genom att teckna en gravidförsäkring och därmed vara trygg med att man inte drabbas ekonomisk om någonting skulle inträffa - och där man även blir ersatt om så är fallet.

  Så fungerar en gravidförsäkring

  Först och främst: en gravidförsäkring är gratis och en sådan ger ersättning vid olycksfall, vid dödsfall och täcker kostnaden för exempelvis kris- och samtalsterapi. Det finns även en möjlighet att teckna en gravidförsäkring av en plusmodell. En sådan kostar mellan 500- 2000 kronor och den varianten ger å sin sida viss ersättning om det skulle visa sig att barnet drabbats av exempelvis hjärtfel, dövhet, klumpfot eller ryggmärgsbråck.

  En utökad gravidförsäkring - som den modellen också kallas - ger även ersättning om mamman skulle drabbas av förlossnings- eller graviditetsskador såsom exempelvis akut kejsarsnitt, foglossning eller havandeskapsförgiftning.

  Jämför och hitta den bästa gravidförsäkringen

  Försäkringsbolag Pris Villkor Besök
  1ICA Försäkring Pris:0 - 1 295 kr Villkor:Se avtalsvillkor Mer info
  2Moderna Försäkringar Pris:0 - 1500 kr Villkor:Se avtalsvillkor Mer info

  Gällande en gravidförsäkring så bör man vara medveten om att villkoren skiljer sig ganska rejält åt mellan försäkringsbolagen. Det kan handla om allt från när försäkringen i fråga börjar gälla, vad den ger ersättning för och hur mycket den kostar att teckna. Dessutom kan vi säga att vissa bolag ser tvillingar som en enhet medan andra kräver att man löser en gravidförsäkring för båda barnen i magen. Sådant bör man kolla upp.

  Många väljer att teckna fler än en gravidförsäkring hos fler än ett bolag. Det är fullt möjligt att göra också, men då får man - naturligtvis - betala en högre premie om man vill ha en utökad försäkring. Vi ska även tillägga att kostnaden betalas i ett engångsbelopp och inte - som vid många andra försäkringar - uppdelad och månadsvis.

  Det kan definitivt löna sig att jämföra och hitta den bästa gravidförsäkringen. Bästa är - i det här fallet - sällan den billigaste; istället handlar det om den försäkring som ger dig och din partner absolut störst trygghet och som kan få er att fokusera på det väsentliga: att ni inom kort ska bli föräldrar.

  En viktig sak att tillägga är följande: din gravidförsäkring kommer inte att gälla för evigt och den kommer heller inte att övergå till en barnförsäkring efter att barnet är fött. Nej, man brukar - beroende på bolag - säga att en gravidförsäkring gäller mellan 2-6 månader och att det därför är viktigt att en barnförsäkring är löst. Det bör man göra så snart som möjligt som förälder och gärna överlöpande mot sin gravidförsäkring så att man slipper karensdagar.

  Så betalas ersättning ut

  Om det fruktansvärda inträffar och man har en gravidförsäkring - hur ser då ersättningen ut? Själva summan är olika beroende på försäkringsbolag och detsamma gäller utbetalningen. Normalt så handlar det emellertid om ett engångsbelopp utbetalt i en klumpsumma. Denna betalas ut så fort en dödsorsak eller en diagnos är fastställd.

  Skulle du som mamma vara berättigad till sjukhusvård så kommer en ersättning för denna att betalas ut månadsvis.


  Vanliga frågor om gravidförsäkring


  Ja, det finns inga hälsokrav eller liknande för att kunna teckna en gravidförsäkring.

  En gravidförsäkring kostar mellan 1 000 och 1 500 kr beroende på vilket försäkringsbolag du väljer.

  Ja du kan teckna hur många gravidförsäkringar som du vill, och du kan ha rätt till ersättning från alla dina tecknade gravidförsäkringar.

  Load More