HUNDFÖRSÄKRING - JÄMFÖR VILLKOR OCH OMFATTNING

Hunden kallas ofta för människans bästa vän och visst ligger det mycket i det påståendet också. Med en hund har man en trofast vän vid sin sida oavsett vad som händer, man har en träningskamrat att dela långa promenader med och man har en familjemedlem att älska på nästan samma sätt som man älskar övriga i familjen.

Jämför Hundförsäkring

Hitta rätt hundförsäkring för din hund. Jämför hundförsäkring idag.

  Hunden har en speciell plats i en familj och de flesta kan vittna om den stora glädje dessa fyrbenta varelser för med sig. Tyvärr så drabbas även hundar av skador och sjukdomar och på samma sätt som för oss människor så bör man säkra upp eventuella sådana med en speciell hundförsäkring - något som de flesta försäkringsbolag också erbjuder.

  Man räknar med att det finns ungefär 860.000 hundar i Sverige och att lejonparten av dessa har en täckande hundförsäkring - ungefär 175.000 hundar saknar försäkring och det är dessa som kan komma att innebära problem för sina ägare.

  En hundförsäkring är en trygghet

  För, vad händer om en hund blir sjuk, vad händer om hunden skadar sig och vad händer om den på något annat sätt tvingas söka akut - och dyr - veterinärvård? Det kommer att drabba ägaren ekonomisk och det kan komma att innebära väldigt höga kostnader - i vissa fall så höga att man tvingas välja mellan två alternativ som består av att antingen belåna sig eller att avliva hunden som en följd av att man, helt enkelt, inte har råd.

  Ställer man en sådan kostnad mot en årlig kostnad för en hundförsäkring så finns det definitivt ett värde i att teckna ett avtal. Man vet aldrig när olyckan är framme och hundar kan drabbas av akuta sjukdomar precis på samma sätt som oss människor.

  Rätt hundförsäkring är en trygghet. Har du som hundägare en hundförsäkring så betalar du endast självrisken; en självrisk som kan komma i olika skepnader och alternativ där den antingen är fast och konstant eller där en fast och en rörlig självrisk kombineras. Det senare innebär att man först betalar självrisken vid ett veterinärbesök och därefter så betalar man en rörlig självrisk på 15- eller 20% av den summa som återstår av totalkostnaden. Efter detta så återstår endast den rörliga delen vid eventuella återbesök hos veterinären.

  Jämför hundförsäkring

  Försäkringsbolag Försäkringsbelopp Fast självrisk Rörlig självrisk Pris
  1ICA Försäkring Försäkringsbelopp30.000 - 60.000 kr Fast självrisk2.000 - 3.000 kr Rörlig självrisk15-25% Mer info
  2Moderna Försäkringar Försäkringsbelopp30.000 - 90.000 kr Fast självrisk1.500 kr Rörlig självrisk15-25% Mer info
  3Svedea Försäkringsbelopp25.000 - 75.000 kr Fast självriskFlexibel Rörlig självriskFlexibel Mer info
  3Bought By Many Försäkringsbelopp30.000 - 140.000 kr Fast självriskFlexibel Rörlig självriskFlexibel Mer info

  Vad kostar en hundförsäkring?

  Hur mycket en hundförsäkring kostar på är en svår fråga att svara på. Detta då kostnaden avgörs av en mängd olika variabler såsom exempelvis hundens ålder, vilken ras det handlar om, vilket försäkringsbolag du valt och även vilken stad du bor i. Baserat på detta så kan det vara svårt att ge en exakt summa, men vi kan - mellan tummen och pekfingret - säga att en årlig summa mellan 1000-10.000 kronor är rimligt. Det vi däremot kan säga mer definitivt är att det lönar sig att jämföra och hitta den bästa hundförsäkringen.

  Kort sagt: ta dig tid och läs på om vilka villkor du och din hund kan erbjudas och jämför och hitta den bästa hundförsäkringen utifrån era behov och situation. Det senare kan förklaras av att det finns skillnader mellan hundraser och att vissa kan ha en förmåga att råka ut för specifika sjukdomar lite oftare än andra.

  Detsamma gäller för olyckor - vissa hundar är mer nyfikna och därmed också mer exponerade för exempelvis ormbett eller andra angrepp. Därför bör man dels läsa på om vilka risker som kan finnas för den egna hunden och vilka specifika villkor en hundförsäkring kan inkludera för att täcka dessa.

  Vissa detaljer är viktiga att tänka på

  Då man funderar på att skaffa hund och kanske redan bokat en hundvalp i en kull så bör man direkt se till att skaffa en hundförsäkring som börjar gälla samma dag som man hämtar hundvalpen i fråga.

  Om man köper en äldre hund så brukar det vara möjligt att ärva och överta den befintliga försäkringen - men då bör man också se över vad den täcker och om man behöver göra eventuella tillägg. Man bör även se till att verkligen klargöra att försäkringen vandrar vidare så att den inte slutar att gälla.

  Gällande tillägg är sådana ofta möjliga att göra och ett av de vanligaste handlar om en livförsäkring. En sådan innebär att om hunden skulle avlida före en viss ålder så får du som ägare en ersättning som motsvarar ett givet marknadsvärde på hunden ifråga. Det ger naturligtvis en trygghet. Eftersom mediciner kan vara väldigt dyra så kan man även överväga medicinförsäkring som ett tillägg - detta i synnerhet om man vet att man äger en ras som ofta drabbas av exempelvis tarmsjukdomar som behöver medicineras för att bli bättre.


  Vanliga frågor om hundförsäkring


  Det varierar mellan olika hundförsäkringar och försäkringsbolag, men vanligtvis mellan 200-400 kr per månad.

  Du får betala självrisk för besöket. Självrisken varierar mellan försäkringar, du hittar din självrisk i ditt försäkringsavtal.

  Man kanske inte ska ha den största försäkringen men någon slags försäkring bör man nog ha. Ju äldre en hund är desto vanligare blir det med veterinärbesök.

  Exempel på tilläggsförsäkringar till hundförsäkring: medicin, rehabilitering samt MR- och CT-röntgen.

  Load More