Kreditkort utan UC, finns det?

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 6 februari 2024.

Kreditkort utan UC

Kan du få ett kreditkort utan UC? Om du ställer den frågan kan det vara så att det är viktigt för dig med krediter som inte syns i kreditupplysningar. Det finns kreditkort utan UC men inte utan kreditupplysning.

Kreditkort utan UC är inte kreditkort utan kreditupplysning

En kreditgivare kan enligt svensk lag inte ge dig ett lån utan att först genomföra en kreditupplysning (Sveriges Riksdag 2022). Det beror på att de är skyldiga att kontrollera att du har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att betala tillbaka lånet med den ränta som erbjuds.

Viktigt att notera är att du kan få kreditkort utan UC. Kreditgivare kan nämligen genomföra kreditupplysningar med hjälp av företag som Bisnode eller Creditsafe. Den här typen av kreditupplysning syns inte i rapporterna som storbanker får från UC.

På grund av detta kan det finnas fördelar med att få kreditkort utan kreditupplysning från UC då det i vissa fall inte är fördelaktigt för din kreditvärdighet att ha för många kreditupplysningar under en och samma tidsperiod, mer om detta i stycket nedan.

Jämför Kreditkort

Hitta rätt kreditkort för dina behov. Jämför kreditkort idag från välkända utgivare.

När blir kreditupplysningar ett problem för dig?

Det är inte så att du automatiskt bör välja kreditkort och lån utan kreditupplysning från UC. Om du inte ansöker om många lån under en kortare tidsperiod så är kreditupplysningar inga problem. Din kreditvärdighet påverkas inte nämnvärt av en eller två upplysningar som gjorts under ett års tid.

Dessutom så kommer ju informationen om en kreditupplysning att försvinna 12 månader efter den dag som den togs (Sveriges Riksdag 2022). Om du planerar ett bostadslån nästa år så kan ju kreditupplysningar som togs om dig detta år vara borta i god tid för din låneansökan. Då spelar det ju mindre roll om de gjordes med UC eller inte.

Med detta sagt är det viktigt att du förstår att många kreditupplysningar på kort tid ses som aktivt lånebeteende. Det är något som sänker din kreditvärdighet och som kan leda till att du får avslag på ansökan om lån eller sämre villkor.

Om det är så att du under senare månader har tagit många snabba lån och nu vill ordna med ett kreditkort så kan det vara klokt att välja ett kort som är utan UC upplysning. Det finns förstås också andra alternativ till kreditkort som kan vara en möjlighet för dig.

Alternativ till kreditkort utan kreditupplysning

Om du inte vill sänka din kreditvärdighet med din ansökan om kreditkort med UC så kan du se på andra alternativ. Du kan till exempel undersöka möjligheten till kontokredit som också är en form av smidigt lån. Det här är en form av kredit som liknar kreditkortet men som sällan innebär en kreditupplysning med UC då de flesta långivare erbjuder kontokredit utan UC.

Kontokrediten kan du använda på ett fritt sätt men du kommer inte att ha ett kort som är kopplad till den. Du får istället pengarna som du lånar skickade till ditt bankkonto. Tänk på att kontokrediten inte ger dig någon försäkring eller bonusar som du kan få med kreditkortet. Den är en form av flexibelt lån som kan göra det lättare för dig att hantera utgifter som kommer alldeles innan lön.

För att använda en kontokredit så använder du det bankkort som är kopplat till ditt bankkonto. Återbetalningen sker när du har använt en del av eller hela krediten som kan ligga på ett belopp mellan 500 och 30 000 kronor.

Du kan välja ett debetkort

Om du vill ha ett kreditkort utan kreditupplysning kan du även se på debetkort. Det är samma sak som kreditkort men utan kredit. Med andra ord är det ett kreditkort utan lån. Du betalar med de medel som finns på ditt bankkonto.

Därmed är detta ingen risk för den som utfärdar kortet till dig och då krävs det ingen kreditupplysning. Det fina med debetkort är att de kan ha flera fördelar som du får med kreditkort som till exempel försäkringar för resor och bonusar. Du kan även få cashback med den här typen av kort.

Precis vad som gäller för debetkort beror givetvis på den bank som beställer kortet från. Om du betalar en månadsavgift för kortet så kan du få särskilda tjänster som till exempel concierge-tjänster och tillgång till lounger på flygplatser då du reser.

Med debetkort kan du vara säker på att det är ett bankkort utan UC då det är utan kredit!

Relaterad information till denna artikel:
Coop Mastercard
American Express
MoreGolf Mastercard
SAS Amex eller SAS Mastercard kreditkort
Vad är skillnaden mellan Visa Mastercard och American Express
Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort
Betala fakturor med kreditkort


Källangivelser

Sveriges Riksdag (2022), Kreditupplysningslag (1973:1173).
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/kreditupplysningslag-19731173_sfs-1973-1173

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.