Vad ska jag tänka på när jag väljer kreditkort?

Välja kreditkort

Är du intresserad av att skaffa ett kreditkort så vill du givetvis också veta vilket som är det bästa kreditkortet på marknaden. Svaret på den frågan är emellertid inte så svart eller vit som många tänker sig.

Det finns kreditkort som är bäst för vissa saker – och vissa som är betydligt bättre för andra ändamål. Baserat på detta så är det viktigt att man hittar det bästa kreditkortet för ens egna behov – och att man också identifierar just vilka behov man har.

Först och främst dock: vad är egentligen ett kreditkort och hur skiljer sig detta mot ett vanligt bankkort? Skillnaden ligger i att det vanliga bankkortet är kopplat till ditt eget bankkonto. Det gör att varje gång du betalar så kommer motsvarande summa att dras från kontot. Finns det inga pengar så går köpet i fråga heller inte igenom.

Jämför Kreditkort

Hitta rätt kreditkort för dina behov. Jämför kreditkort idag från välkända utgivare.

Delbetala med ett kreditkort

Väljer du ett kreditkort så kommer du att kunna genomföra detta köp ändå – beroende, givetvis, på hur pass mycket kreditutrymme du har. Ett kreditkort innebär nämligen att alla dina köp samlas på en faktura som du sedan betalar månaden efter det att köpen är genomförda. Du kan själv bestämma om du vill betala hela beloppet eller om du vill delbetala. Väljer du att betala hela summan direkt så sker detta utan något räntepåslag.

Om du däremot väljer att delbetala så måste du dels betala en given summa baserad på den totala skulden – mellan tre till fem procent av fakturabeloppet – och dels så tillkommer även årsränta som adderas på det fakturabelopp du inte valt att betala. Det senare är viktigt att veta då den räntan varierar mellan olika kreditkort.

För- och nackdelar med ett kreditkort

Ser man till vilka för- respektive nackdelar som finns med kreditkort så kan följande vara värda att nämna:

Fördelar med kreditkort:

  • Smidigt att använda. Du kan använda kreditkortet när som helst och du behöver inte oroa dig för att det ska saknas täckning på kontot. Behöver du ta en större investering så är ett kreditkort bra – och även sett till att du kan välja att delbetala och därmed inte behöver ta hela den höga kostnaden direkt. Om du exempelvis måste köpa en ny spis.
  • Rabatter, bonus och reseförsäkring. I stort sett alla kreditkort kommer att ge dig bonus på dina köp. Har du exempelvis ett kreditkort från Ica så innebär detta att du ges bonus på nämnda affär varje gång du handlar. Bonus kan även handla om rabatter hos samarbetspartners – något som kan innebära att exempelvis hotell blir billigare för dig att boka. En annan fördel är att det inkluderas en reseförsäkring i de flesta kreditkort. Den aktiveras när du betalar med kortet och innebär att exempelvis en försening eller ett förlorat bagage kommer med en ersättning. I många fall så ingår även ett avbokningsskydd. Värt att nämna är dock att de flesta kreditkortsutgivare kräver att man betalar men än hälften av kostnaden för sin resa för att reseförsäkringen ska gälla.
  • Tydlighet och trygghet. En fördel med ett kreditkort är att det ger dig en tydlig överblick på var dina pengar placeras. Hur mycket lägger du på mat varje månad? Hur mycket pengar spenderar du på kläder? Genom detta kan du också enklare strypa onödiga kostnader. Det finns även en trygghet i att få en faktura då du i lugn och ro kan gå igenom dina transaktioner. Om någonting inte stämmer så kan du kontakta kortföretaget och se till att den summan kan strykas – exempelvis om en dubbelbetalning skett.

Nackdelar med kreditkort:

  • Svårt att kontrollera. Det finns vissa personer som har svårt att behärska sig och för dessa kan ett kreditkort vara svårt att hantera. Man köper saker som man egentligen inte har råd med – och hamnar i en ond cirkel.
  • Höga kreditkostnader. Om man delbetalar mindre summor över en kortare period så handlar det sällan om några högre kostnader. Men, om det handlar om större kostnader som ska delbetalas över en lång tid så kan det sticka iväg – rejält. Ett kreditkort kan ha en räntenivå på mellan 15 till 20 procent och det gör att den totala summan blir väldigt hög.
  • Kräver samma inkomst. En sjukskrivning eller en plötslig uppsägning kan skapa problem om man har ett kreditkort. Detta då ett sådant kräver att inkomsten ligger på ungefär samma nivå varje månad. Man kan hamna i en situation där man handlar för mer under en månad än vad man har råd att betala nästa månad.

Jämför kreditkort innan du bestämmer dig

Det är viktigt att man ser till sig själv och sina egna behov i samband med att man ska välja kreditkort. Reser du mycket utomlands? Ska kortet primärt användas för att handla mat eller för att tanka? Har du tänkt dig att dela kort med din partner? Är det ett kreditkort med bonus du vill komma åt – eller vill du ha ett kreditkort som ger dig cashback på varje köp?

Det man kan säga är att det är enklare att jämföra kreditkort om man vet vilka behov man har. Och – det lönar sig verkligen att jämföra också. Se alltid till att gå igenom de olika villkoren och hur avtalen ser ut innan du bestämmer dig.

Givet alla nackdelar vi ovan gått igenom så är det även viktigt att du verkligen ser till dig själv och att du verkligen kan hantera den frihet som ett kreditkort de facto kan ge dig. Det är enkelt att hamna i onda cirklar och vissa personer mår, helt enkelt, bättre av att använda ett vanligt bankkort snarare än ett kreditkort.

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.