Robotgräsklippare bäst i test - Jämför priser & omdömen

Robotgräsklippare blir ett allt vanligare inslag i våra trädgårdar. Nya modeller lanseras varje år med fler och fler funktioner och tekniska specifikationer. Men vilka funktioner är jag verkligen i behov av? Hur stor robotgräsklippare behöver jag för att lösa klippningen på just min tomt? Många av dessa frågor har vi tänkt besvara i artikeln nedan. Vet du redan vad du är ute efter kan du gå direkt till testvinnarna via knappen nedan.

Robotgräsklippare Bäst i test 2021

Här hittar du de robotgräsklippare som vunnit bäst i test inom respektive kategori 2021.

En sak som kommit starkt på slutet - och som säkerligen kommer att komma ännu starkare i takt med tiden - är robotgräsklipparen. Efter att robotdammsugaren blivit utsedd till årets julklapp så har också fler eftersökt en liknande maskin för gräsmattan och även om det kanske tagit lite tid så finns det idag maskiner som kan ordna det slitsamma jobbet med att klippa gräsmattan åt oss.

Robotgräsklipparen förenklar vardagen

Kort och gott - en robotgräsklippare kan förenkla vardagen rejält och ge dig som villaägare tid över till annat. Att exempelvis kunna gå ut för en golfrunda utan att plågas av dåligt samvete över att gräset hemma på tomten inte blir klippt är ett minne blott. Men, finns det något som man bör tänka på? Ja, tekniken är relativt ny - tilläggas bör att de första robotgräsklipparna kom redan för tjugo år sedan (modeller som, milt uttryckt, lämnade mer att önska…) och det skapar en del frågetecken som man bör reda ut innan man tar denna investering.

Här tänkte vi därför försöka bena ut några vanliga spörsmål kring en robotgräsklippare och genom detta kanske ge dig mer kött på benen och mod att öppna plånboken och samtidigt också öppna dörren till ett enklare liv.

Fördelar med en robotgräsklippare

Den stora fördelen med en robotgräsklippare är att den ger dig en mer välmående gräsmatta. Gräset mår som allra bäst av att klippas regelbundet och där stråna inte blir längre än 4-5 centimeter. Det krävs en ganska stor ansträngning och uppoffring för dig att nå- och bibehålla denna längd på egen hand och med en vanlig gräsklippare. I synnerhet under försommaren då gräset växer och frodas som allra mest.

Dessutom så brukar man ofta klippa för mycket och där man tar allt på en gång snarare än lite i flera omgångar. Det senare mår gräsmattan allra bäst av - men vem har den tiden; vem kan gå ut flera gånger om dagen enbart i syfte att klippa sin gräsmatta?

Har du däremot en robotgräsklippare så kommer gräset att klippas regelbundet och utan att du behöver anstränga dig. Erfarna trädgårdsmästare brukar peka på att en gräsmatta som sköts av en robotgräsklippare ser exceptionellt snygg ut redan efter några säsonger. En annan fördel är att dagens modeller är tystlåtna och att de har en längre batteritid; något som gör att du slipper hålla på att ladda den så frekvent. De flesta modeller är även utrustade med GPS och det gör att du enkelt kan hitta den om den på något sätt skulle försvinna.

Stöldrisken då - en robotgräsklippare är väl ett synnerligen enkelt byte och en smal sak att sälja på andrahandsmarknaden? Inte alls. Faktum är att de flesta robotgräsklippare kräver en personlig kod för att överhuvudtaget kunna startas. Det går således inte att tjuvkoppla maskinen.

Gräsklipparens känslighet är också en fördel. Områden med lite längre gräs behöver lite extra omsorg och det är något som gräsklipparen känner av. För en utomstående kan det verka som att din robotgräsklippare kört fast och drabbats av ett klassisk tuppjuck då den står och maler på samma yta under en längre tid, i själva verket så ger den bara ett kritiskt område lite extra omsorg. Det finns således ganska många tydliga fördelar med denna maskin. Nackdelar då? Ja, vi ska nämna några.

Nackdelar med en robotgräsklippare

Den stora nackdelen är att maskinen ännu inte är för alla. Steniga tomter med många sluttningar är sällan något som passar och där kan en investering vara att slänga pengarna i sjön. Även om utvecklingen gått framåt så finns det mycket att anmärka på just i kuperade områden.

Vi ska även nämna att trädgårdsmöbler kan vara en fiende där gräsklipparen riskerar att fastna. Här är rådet att man observerar vilket rörelsemönster gräsklipparen har under de första dagarna och anpassar möblemanget efter detta. Även om det sker slumpmässigt så kan man tydligt se ett mönster gällande hur en robotgräsklippare rör sig.

Priset är också en nackdel då en robotgräsklippare av en bra - stark - modell kostar några kronor extra i jämförelse med en vanlig gräsklippare.

Återförsäljare av robotgräsklippare online

ButikOmBesök
1GardenstoreOm:Gardenstore säljer robotgräsklippare från Husqvarna, Robomow, Gardena, McCulloch, Stiga, Stihl och AL-KO.Mer info
2Odla.nuOm:Odla.nu säljer robotgräsklippare från Gardena och McCulloch.Mer info
3NetOnNet.seOm:NetOnNet säljer robotgräsklippare från Worx, Gardena och McCulloch.Mer info
4ClasohlsonOm:Clas ohlson säljer robotgräsklippare från Worx, McCulloch, Gardena och Bosch.Mer info

Tänk på detta med din nya robotgräsklippare


 • Ta hjälp

  Ta gärna hjälp med att placera anslutningskabeln (den som markerar vilket område som gräsklipparen ska arbeta inom). Visst, det går att gräva ned denna själv och spara några kronor. Vår erfarenhet säger emellertid att det handlar om välinvesterade pengar att ta professionell hjälp. Tänk på att du ska vara med och se var kabeln läggs så att du är på det klara med var du kan gräva i framtiden. Det går även bra att dra mer kabel i takt med tiden och utöka området som ska klippas.

 • Du får fortfarande jobba

  En robotgräsklippare klipper där den kommer åt - det innebär att du kommer att få klippa vissa områden på egen hand. Investera i en bra trimmer och du kommer att komma väldigt lindrigt undan.

 • Inget nattdjur

  Att klippa gräset på natten kan vara tilltalande, men kom då ihåg att gräset är fuktigare och att resultatet i och med detta blir sämre. Tänk även på att gräsklipparen låter - även om ljudet, som sagt, minskat - och att grannarna kan bli störda. Djur och övrig natur bör också läggas in i beräkningen. Exempelvis igelkottar som sover på din gräsmatta nattetid kan komma att möta sin skapare i form av din robotgräsklippare. Det vill du inte se hända. Det blir, helt enkelt, bättre om du låter din nya gräsklippare arbeta dagtid.

Robotgräsklippare bäst i test 2021

Nedan listar vi de robotgräsklippare som blivit utsedda till bäst i test i sina respektive kategorier. Dessa kategorier är: Bäst i test, Bästa Budgetval och Bästa Premiumval. Testet är utfört av Pricerunner i april 2020.

 • HUSQVARNA AUTOMOWER 310

  Mycket lättprogrammerad
  Mycket tystgående
  Mycket bra terränghantering
  Lite svagare i blött gräs på slänt
 • Mer info
70 min/laddning

Betyg 9/10

 • HUSQVARNA AUTOMOWER 450X

  Fantastiska terrängegenskaper
  Oslagbar tidseffektivitet
  Hög driftsäkerhet
  Lite dyr
 • Mer info
260 min/laddning

Betyg 8/10

 • MCCULLOCH ROB R600

  Användarvänlig
  Lättinstallerad
  Driftsäker
  Få funktioner
 • Mer info
65 min/laddning

Betyg 7/10

 • Robomow RS 635 PRO

  Väldigt bred klippbredd
  Hög tidseffektivitet
  Tåliga knivar
  Förlegade teknikval
 • Mer info
90 min/laddning

Betyg 7/10

 • Gardena Sileno City

  Hög driftsäkerhet
  Lättinstallerad
  Enkel att programmera
  Lite svagare i högt gräs
 • Mer info
65 min/laddning

Betyg 7/10

Källa: Pricerunner 1 april 2020.

Robotgräsklippare - Vanliga frågor


En robotklippare är bra för din gräsmatta, när den klipper ditt gräs så finfördelas gräset vilket gör att det snabbt omvandlas till näring. Du kan troligtvis dra ner på din ev. gödsling av gräset om du använder en robotgräsklippare.

Innan det blir för kallt (under noll grader) så ska du ta in robotgräsklipparen och laddstationen och förvara den där det är plusgrader. Ladda även upp batteriet fullt innan du vinterförvarar den.

Nej, inte alls. Ljudnivån är mycket låg om man jämför med en vanlig gräsklippare. En robotgräsklippare har oftast en ljudnivå på mellan 55 dB(A) till 70 dB(A) beroende på modell.

Ja, först och främst för att du inte behöver klippa gräset själv, men även för att den klipper gräset hela tiden och håller det kort vilket innebär att allergenerna inte hinner spridas.

Ja det kan den, en robotgräsklippare är konstruerad för att klippa i alla väder.

Load More