ÄR DET DAGS ATT KÖPA EN ROBOTGRÄSKLIPPARE?

Tekniken tar en större plats i våra hem och i vår vardag. På det stora hela så är detta naturligtvis en positiv sak som frigör mer tid för andra, mer viktiga saker. Även om det finns avigsidor så ska man se tekniken och dess möjligheter genom en optimistisk lins. Öppnar man dörren för ny teknik så brukar man också belönas i slutändan.

Robotgräsklippare Bäst i test 2019

Här hittar du de robotgräsklippare som vunnit bäst i test inom respektive kategori 2019.

  En sak som kommit starkt på slutet - och som säkerligen kommer att komma ännu starkare i takt med tiden - är robotgräsklipparen. Efter att robotdammsugaren blivit utsedd till årets julklapp så har också fler eftersökt en liknande maskin för gräsmattan och även om det kanske tagit lite tid så finns det idag maskiner som kan ordna det slitsamma jobbet med att klippa gräsmattan åt oss.

  Kort och gott - en robotgräsklippare kan förenkla vardagen rejält och ge dig som villaägare tid över till annat. Att exempelvis kunna gå ut för en golfrunda utan att plågas av dåligt samvete över att gräset hemma på tomten inte blir klippt är ett minne blott. Men, finns det något som man bör tänka på? Ja, tekniken är relativt ny - tilläggas bör att de första robotgräsklipparna kom redan för tjugo år sedan (modeller som, milt uttryckt, lämnade mer att önska…) och det skapar en del frågetecken som man bör reda ut innan man tar denna investering.

  Här tänkte vi därför försöka bena ut några vanliga spörsmål kring en robotgräsklippare och genom detta kanske ge dig mer kött på benen och mod att öppna plånboken och samtidigt också öppna dörren till ett enklare liv.

  Fördelar med en robotgräsklippare

  Den stora fördelen med en robotgräsklippare är att den ger dig en mer välmående gräsmatta. Gräset mår som allra bäst av att klippas regelbundet och där stråna inte blir längre än 4-5 centimeter. Det krävs en ganska stor ansträngning och uppoffring för dig att nå- och bibehålla denna längd på egen hand och med en vanlig gräsklippare. I synnerhet under försommaren då gräset växer och frodas som allra mest.

  Dessutom så brukar man ofta klippa för mycket och där man tar allt på en gång snarare än lite i flera omgångar. Det senare mår gräsmattan allra bäst av - men vem har den tiden; vem kan gå ut flera gånger om dagen enbart i syfte att klippa sin gräsmatta?

  Har du däremot en robotgräsklippare så kommer gräset att klippas regelbundet och utan att du behöver anstränga dig. Erfarna trädgårdsmästare brukar peka på att en gräsmatta som sköts av en robotgräsklippare ser exceptionellt snygg ut redan efter några säsonger. En annan fördel är att dagens modeller är tystlåtna och att de har en längre batteritid; något som gör att du slipper hålla på att ladda den så frekvent. De flesta modeller är även utrustade med GPS och det gör att du enkelt kan hitta den om den på något sätt skulle försvinna.

  Stöldrisken då - en robotgräsklippare är väl ett synnerligen enkelt byte och en smal sak att sälja på andrahandsmarknaden? Inte alls. Faktum är att de flesta robotgräsklippare kräver en personlig kod för att överhuvudtaget kunna startas. Det går således inte att tjuvkoppla maskinen.

  Gräsklipparens känslighet är också en fördel. Områden med lite längre gräs behöver lite extra omsorg och det är något som gräsklipparen känner av. För en utomstående kan det verka som att din robotgräsklippare kört fast och drabbats av ett klassisk tuppjuck då den står och maler på samma yta under en längre tid, i själva verket så ger den bara ett kritiskt område lite extra omsorg. Det finns således ganska många tydliga fördelar med denna maskin. Nackdelar då? Ja, vi ska nämna några.

  Nackdelar med en robotgräsklippare

  Den stora nackdelen är att maskinen ännu inte är för alla. Steniga tomter med många sluttningar är sällan något som passar och där kan en investering vara att slänga pengarna i sjön. Även om utvecklingen gått framåt så finns det mycket att anmärka på just i kuperade områden.

  Vi ska även nämna att trädgårdsmöbler kan vara en fiende där gräsklipparen riskerar att fastna. Här är rådet att man observerar vilket rörelsemönster gräsklipparen har under de första dagarna och anpassar möblemanget efter detta. Även om det sker slumpmässigt så kan man tydligt se ett mönster gällande hur en robotgräsklippare rör sig.

  Priset är också en nackdel då en robotgräsklippare av en bra - stark - modell kostar några kronor extra i jämförelse med en vanlig gräsklippare.

  Tänk på detta med din nya robotgräsklippare


  • Ta hjälp

   Ta gärna hjälp med att placera anslutningskabeln (den som markerar vilket område som gräsklipparen ska arbeta inom). Visst, det går att gräva ned denna själv och spara några kronor. Vår erfarenhet säger emellertid att det handlar om välinvesterade pengar att ta professionell hjälp. Tänk på att du ska vara med och se var kabeln läggs så att du är på det klara med var du kan gräva i framtiden. Det går även bra att dra mer kabel i takt med tiden och utöka området som ska klippas.

  • Du får fortfarande jobba

   En robotgräsklippare klipper där den kommer åt – det innebär att du kommer att få klippa vissa områden på egen hand. Investera i en bra trimmer och du kommer att komma väldigt lindrigt undan.

  • Inget nattdjur

   Att klippa gräset på natten kan vara tilltalande, men kom då ihåg att gräset är fuktigare och att resultatet i och med detta blir sämre. Tänk även på att gräsklipparen låter – även om ljudet, som sagt, minskat – och att grannarna kan bli störda. Djur och övrig natur bör också läggas in i beräkningen. Exempelvis igelkottar som sover på din gräsmatta nattetid kan komma att möta sin skapare i form av din robotgräsklippare. Det vill du inte se hända. Det blir, helt enkelt, bättre om du låter din nya gräsklippare arbeta dagtid.

  Robotgräsklippare Bäst i test 2019

  Nedan listar vi de robotgräsklippare som blivit utsedda till bäst i test i sina respektive kategorier. Dessa kategorier är: Bäst i test, Bästa Budgetval och Bästa Premiumval. Testet är utfört av Pricerunner i april 2019.

  McCulloch Rob R600 (Bästa budgetval)

  65

  Min/laddning
  • Användarvänlig
  • Lättinstallerad
  • Driftsäker
  • Få funktioner
  Läs mer

  Husqvarna Automower 450X (Bästa Lyxval)

  260

  Min/laddning
  • Fantastiska terrängegenskaper
  • Oslagbar tidseffektivitet
  • Hög driftsäkerhet
  • Smart och lättprogrammerad
  Läs mer
  Källa: Pricerunner 16 april 2019.