Bäst i test - Jämför hemlarm och villalarm

Att råka ut för ett inbrott är aldrig trevligt, förutom de materiella värdena som går förlorade så är det främst känslan av otrygghet som påverkar oss mest när någon olovligen har tagit sig in i vårt hem. Ett hemlarm kan vara ett steg på vägen för att minska risken för inbrott då det verkar både avskräckande och garanterat får tjuven stressad när sirenen börjar tjuta vid ett intrång. Värt att påpeka är att ett larmsystem aldrig är någon garanti för att undvika inbrott.

Hemlarm bäst i test 2020

Här hittar du de hemlarm som fått högst betyg i bäst i test 2020.

Hemlarm och larmsystem

Larmsystemen idag har dock blivit smartare och smartare med både integrerade låsfunktioner, kameror, integrerade brandlarm, vattenläckage-varnare, stöd för husdjur etc. Larmen är överlag mer uppkopplade än tidigare och erbjuder helt nya möjligheter för användaren att övervaka och styra sitt hem.

Ska man hyra eller köpa sitt hemlarm?

En vanligt återkommande fråga är om det är bättre att hyra ett larm än att köpa och äga det själv. Hur viktigt är det att ha larmet uppkopplat mot en larmcentral? Klarar man sig lika bra utan abonnemang? Det finns självklart för- och nackdelar med båda alternativen och det beror mycket på hur du själv tänkt att sköta om ditt larm. Vill du sköta om bevakningen själv med hjälp av exempelvis dina grannar eller vill du ha hjälp av en bemannad larmcentral?

Fördelar med hyrt larm kopplat till bemannad larmcentral


 • Bemannad larmcentral

  En bemannad larmcentral är tillgänglig 24/7 365 dagar om året, oavsett om du sover eller är bortrest. De kan utifrån informationen från ditt hemlarm sätta in rätt åtgärd, väktare, polis eller brandman, vid ett eventuellt larm.

 • Larmskyltar / Dekaler

  Larmskyltar/dekaler med information om att larmet är anknutet till en bemannad larmcentral har en avskräckande effekt på inbrottstjuvarna. Larmdekaler från kända larmtjänster markerar även för tjuven att larmet är svårare att kringgå än genomsnittet.

 • Uppkopplad brandvarnare

  Brandvarnare som ger larm till larmcentralen hanteras direkt och skickas vidare till brandkår.

Nackdelar med hyrt larm kopplat till bemannad larmcentral


 • Uppkoppling innebär merkostnad

  Uppkoppling till larmcentral Innebär en merkostnad och kostar ca 1500 kr/år om du skulle köpa till denna tjänst till ett friköpt larm.

 • Falsk säkerhetskänsla

  Kan invagga husägaren i en falsk säkerhetskänsla då responstiden vid utryckningar skiljer sig en hel del beroende på vilket larmbolag man har och var i Sverige man bor.

 • Väktares befogenheter

  En väktare har inte större befogenheter än vad du eller dina grannar har vid ett inbrott.

 • Månadskostnad

  Månadskostnad som över tid innebär en ganska stor investering jämfört med vad ett friköpt larm kostar i inköp.

Då larmföretagen har olika betalningsmodeller för sina larm och tjänster så är det inte så lätt att räkna ut exakt hur mycket ett larm kommer att kosta dig i längden beroende på vilken funktionalitet du är i behov av. Ett hemlarm har oftast en startkostnad samt en installationskostnad utöver det är det bra att ta reda på om du äger ditt larm efter köpet eller om du bara hyr dess komponenter. Ofta sjunker månadskostnaden allt eftersom du betalar av hårdvaran, detta skiljer sig dock från företag till företag så man gör klokt i att kolla upp detta innan man slutligen väljer leverantör. Tänk även på att larmsystemen uppdateras kontinuerligt och det kan vara bra att ta höjd för framtida funktioner som kan komma att lanseras i och med införandet av nya system. Då kan det vara smidigt att endast ha hyrt sin utrustning så att man enkelt kan uppgradera utan att behöva köpa helt ny hårdvara.

Fördelar med eget friköpt larm


 • Ingen månadskostnad

  Ingen månadskostnad – du betalar en fast engångskostnad för ditt larm och får en klar bild över den totala kostnaden.

 • Uppkoppling mot larmcentral

  Går att koppla upp emot bemannad larmcentral mot en avgift.

 • Skräddarsy ditt larmsystem

  Du kan enklare skräddarsy ditt larmsystem då du kan köpa exakt de komponenter du är i behov av.

Nackdelar med eget friköpt larm


 • Höga startkostnader

  Höga uppstartskostnader då all utrustning måste inhandlas vid ett tillfälle.

 • Installation

  Om du inte kan installera ditt larm själv så tillkommer en installationskostnad som ofta ingår eller är kraftigt rabatterad vid larmtjänster med abonnemang.

 • Bevakning

  Om du inte kopplat upp ditt larm mot en larmcentral så är det du själv som ansvarar för övervakningen.

 • Service & Underhåll

  Service och underhåll måste utföras av dig själv när garantitiden har gått ut.

 • Mindre utbud

  Mindre utbud av friköpta larm som går att koppla upp mot larmcentral.

Idag tycker vi att ett modernt hemlarm ska man som användare kunna monitorera via sin smartphone. Vi har därför valt att jämföra system som har denna funktionalitet tillgänglig som standard. Jämförelsen bygger på baspaketen men hänsyn har även tagits till systemens möjligheter till utbyggnad.

Hemlarm bäst i test 2020

Nedan finner du de larm som fick bäst resultat i det test som utfördes av PC för alla i oktober 2019.


 • Verisure Smidig APP
  Fria utryckningar
  Smarta tillbehör
  Hög startkostnad
 • Mer info
Betyg: 8/10

 • Securitas Home Egen larmcentral
  Egna väktare
  Smarta tillbehör
  Operatörslåst larm
 • Mer info
Betyg: 8/10

 • Sector Alarm Enkelt handhavande
  Smartplugs
  Fria utryckningar
  Dyrt
 • Mer info
Betyg: 7/10

 • Svenska Alarm Bra basskydd
  Prisvärt
  Bilder direkt i telefon
  Ej smarta hem-funktioner
 • Mer info
Betyg: 7/10

 • Gardio Bra support
  Billigt
  Lätt avslöja falsklarm
  Begränsade funktioner
 • Mer info
Betyg: 6/10

 • Alert Alarm Stabilt
  Kräver ej installatör
  Säker uppkoppling
  Begränsad utrustning
 • Mer info
Betyg: 6/10

Källa: PC för alla oktober 2019.


Övervakning

Var går gränsen för övervakning? Den stora effekten av terrordådet 2001 i New York var att världen blev mer sluten och att många länders säkerhetstjänster kunde lobba för en ökad övervakning. Där och då så var det också beslut som var rätta rent känslomässigt; kan man genom att övervaka och granska förhindra att fruktansvärda brott sker så är det också något som bör göras. Men, vad händer då övervakningen sker systematiskt och även mot personer med rent mjöl i påsen?

Diskussionen är långt ifrån ny. Allt sedan George Orwell skrev boken 1984 om ett dystopiskt, totalitärt samhälle där staten kontrollerade allting och där medborgarnas varje steg övervakades så har man i samhällsdebatten pekat på farorna som finns. Kritiker till ökad övervakning menar att det kränker den egna integriteten och att fria människor också ska få vara fria. Detta medan den andra sidan använder det vanliga argumentet i from av att den som inte har någonting att dölja också, utan tvekan, kan sköta sin vardag fullt övervakad och där varje mail, varje telefonsamtal och varje liten företeelse registreras och lagras.

Sanningen ligger förmodligen någonstans mittemellan. Sant är att fruktansvärda brott kan förhindras genom ökad övervakning och ökade befogenheter som exempelvis den omtalade FRA-lagen. Lika sant är emellertid även att en oskyldig människa ska kunna njuta sin frihet utan att en kamera - eller någon annan typ av övervakning - sker. Detta även om, så att säga, påsen är full av det renaste mjöl man kan tänka sig.


Vanliga frågor om larm


Det beror helt på antal komponenter man väljer och om man väljer larm med väktartjänst eller lokalt larm. Men ett larm med kameraövervakning för en normal villa ligger mellan 5 000 -10 000 kr.

Ja, på många larm så kan man anpassa IR detektorn för husdjur, alternativt så kan man skalskydda hemmet utan IR.

Ja denna funktion finns i många av larmsystemen på marknaden.

Har du larmet kopplad till en larmcentral så kommer du att bli uppringd och ombedd att uppge ett lösenord.

Load More