LARM / SÄKERHET / ÖVERVAKNING

Att råka ut för ett inbrott är aldrig trevligt, förutom de materiella värdena som går förlorade så är det främst känslan av otrygghet som påverkar oss mest när någon olovligen har tagit sig in i vårt hem. Ett hemlarm kan vara ett steg på vägen för att minska risken för inbrott då det verkar både avskräckande och garanterat får tjuven stressad när sirenen börjar tjuta vid ett intrång. Värt att påpeka är att ett larmsystem aldrig är någon garanti för att undvika inbrott.

Hemlarm bäst i test 2020

Här hittar du de hemlarm som fått högst betyg i bäst i test 2020.

Hemlarm och larmsystem

Larmsystemen idag har dock blivit smartare och smartare med både integrerade låsfunktioner, kameror, integrerade brandlarm, vattenläckage-varnare, stöd för husdjur etc. Larmen är överlag mer uppkopplade än tidigare och erbjuder helt nya möjligheter för användaren att övervaka och styra sitt hem.

Då larmföretagen har olika betalningsmodeller för sina larm och tjänster så är det inte så lätt att räkna ut exakt hur mycket ett larm kommer att kosta dig i längden beroende på vilken funktionalitet du är i behov av. Ett hemlarm har oftast en startkostnad samt en installationskostnad utöver det är det bra att ta reda på om du äger ditt larm efter köpet eller om du bara hyr dess komponenter. Ofta sjunker månadskostnaden allt eftersom du betalar av hårdvaran, detta skiljer sig dock från företag till företag så man gör klokt i att kolla upp detta innan man slutligen väljer leverantör. Tänk även på att larmsystemen uppdateras kontinuerligt och det kan vara bra att ta höjd för framtida funktioner som kan komma att lanseras i och med införandet av nya system. Då kan det vara smidigt att endast ha hyrt sin utrustning så att man enkelt kan uppgradera utan att behöva köpa helt ny hårdvara.

Idag tycker vi att ett modernt hemlarm ska man som användare kunna monitorera via sin smartphone. Vi har därför valt att jämföra system som har denna funktionalitet tillgänglig som standard. Jämförelsen bygger på baspaketen men hänsyn har även tagits till systemens möjligheter till utbyggnad.

Hemlarm bäst i test 2020

Nedan finner du de larm som fick bäst resultat i det test som utfördes av PC för alla i mars 2018.


 • Verisure Smidig APP
  Fria utryckningar
  Smarta tillbehör
  Hög startkostnad
 • Mer info
Betyg: 9/10

 • Sector Alarm Enkelt handhavande
  Smartplugs
  Fria utryckningar
  Dyrt
 • Mer info
Betyg: 8/10

 • Gardio Bra support
  Billigt
  Lätt avslöja falsklarm
  Begränsade funktioner
 • Mer info
Betyg: 7/10

  Källa: PC för alla mars 2018.


  Personerna i fråga läste informationen, spred den vidare och eldade i och med detta på exempelvis sin avsky mot Hillary Clinton. Samma sak hände med Brexit. Att man numera använder sociala medier som en del av kampanjer är givet; det är när vanliga personer plötsligt agerar som nyttiga idioter som faran uppenbarar sig.

  Allt du skriver på Facebook, alla bilder och all övrig information samlas och bygger upp en tydlig bild av vem du är - och hur du ska kunna användas. Det här gör att vi är extra utsatta. Den roliga statusuppdateringen du gör kan mycket väl användas på ett felaktigt sätt någon gång i framtiden. Var noga med vad du delar och var källkritisk i överkant. Håll på din egen personliga integritet så får vi lita på att våra folkvalda använder möjligheten till övervakning på ett korrekt sätt som fyller det egentliga syftet: att förhindra fruktansvärda brott från att äga rum.

  Övervakning

  Var går gränsen för övervakning? Den stora effekten av terrordådet 2001 i New York var att världen blev mer sluten och att många länders säkerhetstjänster kunde lobba för en ökad övervakning. Där och då så var det också beslut som var rätta rent känslomässigt; kan man genom att övervaka och granska förhindra att fruktansvärda brott sker så är det också något som bör göras. Men, vad händer då övervakningen sker systematiskt och även mot personer med rent mjöl i påsen?

  Diskussionen är långt ifrån ny. Allt sedan George Orwell skrev boken 1984 om ett dystopiskt, totalitärt samhälle där staten kontrollerade allting och där medborgarnas varje steg övervakades så har man i samhällsdebatten pekat på farorna som finns. Kritiker till ökad övervakning menar att det kränker den egna integriteten och att fria människor också ska få vara fria. Detta medan den andra sidan använder det vanliga argumentet i from av att den som inte har någonting att dölja också, utan tvekan, kan sköta sin vardag fullt övervakad och där varje mail, varje telefonsamtal och varje liten företeelse registreras och lagras.

  Sanningen ligger förmodligen någonstans mittemellan. Sant är att fruktansvärda brott kan förhindras genom ökad övervakning och ökade befogenheter som exempelvis den omtalade FRA-lagen. Lika sant är emellertid även att en oskyldig människa ska kunna njuta sin frihet utan att en kamera - eller någon annan typ av övervakning - sker. Detta även om, så att säga, påsen är full av det renaste mjöl man kan tänka sig.

  Tittar storebror på dig just nu?

  Information samlas hela tiden. Den stora frågan är hur den används och hur pass medveten gemene man är om detta. Går du in i en butik så finns det kameror i taken, besöker du en offentlig plats så kommer du att fastna på bild och om du exempelvis använder din dator och skriver så finns det ett IP-nummer som kan leda texten i fråga tillbaka till dig. Hela tiden ger vi ifrån oss information och denna kan i fel händer vara direkt förödande.

  Låt oss ge ett exempel på detta där vi säger att du skriver på en uppsats om IS och deras fruktansvärda brott mot mänskligheten. Ett ämne som kräver research och som kräver kunskap om både Islam, nyckelpersoner, vapen och sprängämnen - något som du använder din dator för att eftersöka. Din uppsats blir både genomarbetad och uppskattad av ditt Universitet där du kvitterar ut högsta betyg.

  Problemen börjar emellertid den dag du ska fira din examen och åka till USA med din sambo. Plötsligt så kallas du in ett ett separat rum vid säkerhetskontrollen och olustiga frågor börjar ställas kring ditt intresse för ett specifikt sprängmedel och tillverkningsprocessen kring detta.

  Detta exempel är förvisso påhittad, men håll med om att det är ganska talande för vår nuvarande samtid och att det visar på en uppenbar fara med ökad övervakning. Information som hamnar i fel händer kan definitivt påverka individen negativt; sökningar på specifika saker och händelser kan ådra sig intresse från säkerhetstjänster och detta är något som definitivt måste korrigeras.

  Hur mycket information delar du med dig?

  Vann Facebook valet åt Donald Trump? Frågan är relevant sett till den skandal som rullades upp i samband med att han tillkännagavs som president i USA. Ett företag hade nämligen köpt information av Facebook, information om privatpersoner som man sedan kunde påverka genom skräddarsydda artiklar, reklam och allmänt informativt tjuvspel.


  Vanliga frågor om larm


  Det beror helt på antal komponenter man väljer och om man väljer larm med väktartjänst eller lokalt larm. Men ett larm med kameraövervakning för en normal villa ligger mellan 5 000 -10 000 kr.

  Ja, på många larm så kan man anpassa IR detektorn för husdjur, alternativt så kan man skalskydda hemmet utan IR.

  Ja denna funktion finns i många av larmsystemen på marknaden.

  Har du larmet kopplad till en larmcentral så kommer du att bli uppringd och ombedd att uppge ett lösenord.

  Load More