Bolån - Jämför ränta och ansök eller flytta ditt bolån

Att köpa och äga sin egen bostad är tilltalande för de flesta. Detta som en direkt följd av att man genom detta också på många sätt är sin egen dräng och bestämmer sina egna kostnader. Dessutom har man en större frihet än vad fallet är i en bostadsrätt. Det är emellertid så att få har råd att köpa sin egen bostad med egna medel, i de allra flesta fall så måste man ta hjälp genom ett bolån. Följ vår rekommendation och jämför bolån och räntor redan idag.

Jämför bolån

Vill du låna till en bostad? Jämför villkoren innan du ansöker om ett bolån.

Bolånet är det lån som flest ansöker om - vilket naturligtvis förklaras av att just bostaden är den enskilt största investeringen man tar i livet. I Sverige är bolånet den post som utgör hela 82% av den totala skulden som finns hos hushållen.

Kan man låna till hela insatsen?

Fram till år 2010 kunde man som privatperson besöka en långivare och ansöka om ett bolån för hela summan av bostadens kostnad. Så är dock inte längre fallet. För att undvika en krasch och för att svalna av marknaden så tog Finansinspektionen beslutet att ett bolån ej får överstiga 85 % av fastighetens totala kostnad.

Konkret och förenklat så innebär detta att du som privatperson således måste kunna betala 15 % av kostnaden ur egen ficka - detta genom den så kallade kontantinsatsen. Denna gräns om 85 % kallas för bolånetak.

Svenska hushållens skulder ökar

I December 2022 uppgick de svenska hushållens skulder till 5 210 miljarder kr, vilka till sitt omfång motsvarar 85% av storleken på BNP. Bolånen utgör 82% av de svenska hushållets skulder.

Källa: Finansinspektionen (fi.se)

Amorteringskravet

För att ytterligare försöka dämpa belåningsgraden i de svenska hushållen så trädde det i juni 2016 dessutom fram en ny regel som innebär ett amorteringskrav om man lånar till mer än 50% av bostadens värde. Lån som uppgår till 70-85% av bostadens värde ska amorteras med 2% tills belåningsgraden nått 70%. Efter det amorteras lånet med 1% tills belåningsgraden är 50%.

I mars 2018 skärptes amorteringskravet ytterligare genom ett tillägg som lägger på en ytterligare procentenhet på det tidigare införda amorteringskravet om man lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst.

Jämför bolån

Från 5,79%%
Individuell
UC
85%
 • Kan godkänna betalningsanmärkning
 • Snabb hantering
Från 1.25%
Individuell
UC
75%
 • Samma ränta till alla
 • Enkel och smidig process
Från 2.13%
Individuell
UC
85%
 • Låneförmedlare
 • Enkel hantering
Från 1.04%
Individuell
UC
85%
 • Låneförmedlare
 • Ansök snabbt och helt kostnadsfritt

Fler bolåneaktörer

LångivareRänta 3 månRänta 1 årRänta 3 årRänta 5 årInfo
1SBABRänta 3 mån4,82%Ränta 1 år4,78%Ränta 3 år3,98%Ränta 5 år1,39%Mer info
2ICA BankenRänta 3 mån5,49%Ränta 1 år5,14%Ränta 3 år4,65%Ränta 5 år4,52%Mer info
3SkandiaRänta 3 mån4,68%Ränta 1 år5,01%Ränta 3 år4,52%Ränta 5 år4,26%Mer info
4NordeaRänta 3 mån5,99%Ränta 1 år4,99%Ränta 3 år4,44%Ränta 5 år4,19%Mer info
5ÅlandsbankenRänta 3 mån5,95%Ränta 1 år5,00%Ränta 3 år4,40%Ränta 5 år4,25%Mer info
6LänsförsäkringarRänta 3 mån5,94%Ränta 1 år4,94%Ränta 3 år4,40%Ränta 5 år4,19%Mer info
7Danske BankRänta 3 mån5,79%Ränta 1 år5,14%Ränta 3 år4,24%Ränta 5 år4,16%Mer info
8SEBRänta 3 mån4,84%Ränta 1 år4,67%Ränta 3 år3,96%Ränta 5 år3,68%Mer info
9HandelsbankenRänta 3 mån4,77%Ränta 1 år4,70%Ränta 3 år4,27%Ränta 5 år3,99%Mer info
10SwedbankRänta 3 mån4,81%Ränta 1 år4,68%Ränta 3 år4,03%Ränta 5 år3,79%Mer info

Räntorna i tabellen ovan uppdateras: 2024-02-01

Hur går jag tillväga för att låna till en bostad?

Den krassa verkligheten är att alla bedöms inte som lämpliga för ett bolån. Idag har kraven hårdnat och genom bolånetaket så har det också kommit att bli färre personer som får sin bolåneansökan godkänd. Här kan man emellertid finansiera sin kontantinsats genom att exempelvis ansöka om blancolån eller privatlån, men då bör man också vara medveten om att räntan på sådana lån är betydligt högre än ett vanligt bolån. Viktigt är att man går igenom sina utgifter noggrant så att man verkligen klarar av kostnaden.

Här följer ett exempel på hur man vanligen går tillväga för att ansöka om ett bolån. Det första steget är att få till stånd ett lånelöfte. Konkret så innebär det att du som privatperson besöker en eller flera banker och ansöker om ett bolån. Bankerna i sin tur kontrollerar dina förutsättningar att erhålla lånet i fråga. Viktiga aspekter i denna kontroll är inkomst, anställning, sparat kapital, skulder, krediter, eventuella betalningsanmärkningar och betalningsförmåga i övrigt. Allt detta läggs i vågskålen och samlas i bedömningen om huruvida du får ditt lånelöfte eller ej.

Ett lånelöfte är en trygghet och det är något som normalt gäller i ett år. Tryggheten kommer av att du i lugn och ro kan besöka visningar och veta exakt hur högt upp du kan sträcka dig i en framtida budgivning. Viktigt att poängtera i sammanhanget är naturligtvis att du som erhållit ett lånelöfte om en viss summa också håller dig under denna. Banker beviljar sällan ett överstigande lån - även om det bara handlar om några tusenlappar.

Lånelöftet är inte samma sak som själva lånet. Vinner du en budgivning så börjar nästa fas. Du kontaktar banken - långivaren - som genomför en kreditupplysning på dig och därefter lämnar ett förslag på hur ditt framtida lån kommer att vara uppbyggt. Normalt har du en vecka på dig att överväga erbjudandet. Naturligtvis så informeras du om hur exempelvis ränta och andra avgifter räknats ut av långivaren i fråga. Om du accepterar erbjudandet som ges - skriver ni helt enkelt ett kontrakt och du har således ditt efterlängtade bolån. Skillnaden mellan ett lånelöfte och en låneansökan ligger i var i processen du befinner dig. Lånelöftet ansöker du om innan du hittat din bostad. Låneansökan gör du efter det att du hittat densamma.

"Man måste vara myndig för att få ett bolån beviljat och man ska ha en stadigvarande inkomst."

Spara pengar genom att jämföra bolån

Oavsett vilken långivare du ansöker om ett bolån hos, så kommer du att få betala ränta på lånet i fråga. Utöver den totala kostnaden för lånet så kommer långivaren även att vilja ha en viss summa (amortering) betald varje månad från dig som låntagare. Denna summa kan variera och skilja sig åt mellan olika långivare.

4,65%
Genomsnittlig bolåneränta i Februari 2024.

Genomsnittsräntan på nya bolån låg på 1,40 procent i januari 2022. I februari 2024 har snitträntan på nya bolån stigit till 4,67 procent.


Källa: SCB (2024), Sveriges ekonomi - Statistiskt perspektiv.

Det är därför ingen dum idé att jämföra bostadslån innan man bestämmer sig. Det ger en bredare bild av vilken räntesats som varje aktör erbjuder och det kan ge dig som konsument ett visst förhandlingsläge - inte minst om du redan har ett bostadslån som du betalar av på.

Att välja bolån är som synes en process du som låntagare måste gå igenom noggrant. Tänk därför på att vara ärlig mot dig själv då du ansöker om lån. Det finns verktyg att använda hos de flesta långivare som ger dig svar på hur stor kostnad du kommer få betala varje månad. Dessa verktyg rekommenderas och vårt råd är att du tar i lite i överkant då du sammanfattar dina kostnader - detta för att ge dig själv ytterligare säkerhet i framtiden.

"Det gäller att hålla marknadsräntan under uppsikt för att kunna fatta beslut om du vill ha fast eller rörlig ränta..."

Fast eller rörlig ränta?

En vanlig fråga gällande ränta handlar om huruvida man som kund ska välja fast eller rörlig ränta. Fast ränta innebär att du alltid betalar samma räntesats, medan en rörlig ränta å sin sida ger dig en mer varierande kostnad - detta då räntan hela tiden förändras.

Vid det senare bör man vara medveten om att räntan kan stiga och därför bör man ha även denna negativa aspekt med i sin beräkning. Vill du ha en fast ränta så bör denna naturligtvis ligga på en så låg räntesats som möjligt.

En viktig sak att nämna är att en rörlig ränta kan bindas när som helst. Väljer du en fast ränta så är det lagt kort ligger som gäller - du kan inte binda om den om räntan skulle sjunka. Det är säkrare att välja fast ränta, men det kan också komma att kosta mer i slutändan.

Fördelar och nackdelar med rörlig ränta

 • Historiskt sett har det alltid varit billigare

 • Du sparar mycket pengar om räntan går ner

 • Du har ingen kontroll över hur hög räntan kommer bli

 • Du bör besitta en hel del kunskap om boräntor

Fördelar och nackdelar med fast ränta

 • Du vet hur mycket ränta du får betala för

 • Räntekostnaderna är enkla att räkna ut

 • Det har alltid varit dyrare historiskt sett

 • Löser du ett lån i förtid får du betala ränteskillnadsersättning

Ränta
Räntan är något som bestäms utefter din privatekonomi samt efter de personliga förutsättningar som just du har. Du kan läsa mer om olika sorters räntor här nedan.

Listränta och snittränta

När bankerna presenterar sina räntor på bolån är det oftast de så kallade listräntorna som du ser. Det är den ränta som alla bankens kunder kan få. Kom ihåg att alltid sträva efter att förhandla ner din ränta så mycket som möjligt genom att pruta på bolånet. Banker belönar de kunder som är lojala och har flera åtaganden inom banken. Genom att samla dina åtaganden hos en och samma bank har du därmed större möjligheter till att kunna pruta på exempelvis ditt bolån.

Från och med sommaren 2015 så måste bankerna redovisa sina snitträntor på bolån. Det är ett genomsnitt av de räntor som bankens kunder ifråga har, och de skall offentliggöras varje månad. Se till att använda dessa räntor som argument då du prutar samt förhandlar med din bank. Med hjälp av den tjänsten kan du skaffa dig en bra och billig ränta på ditt bolån- helt gratis!

Skatteavdrag, ränteavdrag och skattereduktion

Kärt barn har som bekant många namn. Skatteverket kallar det för skattereduktion. Medan det i folkmun oftast kallas för skatteavdrag eller ränteavdrag. Skatteavdraget innebär att staten ger dig rabatt på räntan som du betalar för dina lån. Det är möjligt att få ett ränteavdrag på alla dina lån utom studielånet, så länge som räntan är högre än dina kapitalinkomster. Skatteavdraget innebär alltså att du får göra ett avdrag i din deklaration för den ränta som du betalar. Avdraget är på 30% på upp till 100 000 kr och över 100 000 kr är det på 21%.

Till exempel om du betalar en ränta på 5 000 kr i månaden, så blir det 60 000 kr om året. Då kan du i din tur göra ett avdrag på 18 000 kr. Oftast är uppgifterna förifyllda för deklarationen.

Ränteavdraget innebär med andra ord att den totala kostnaden för bolånet blir något lägre än kalkylen amortering plus ränta. Det blir istället amortering plus ränta minus ränteavdrag. Var dock medveten om att de flesta banker och långivare anger sina räntor efter uträknat skatteavdrag, var därför uppmärksam på detta och läs noga igenom det finstilta innan du väljer långivare. Anges räntan med eller utan skatteavdrag? Så länge som du har koll på det kan du räkna ut kostnaden för ditt bolån.

Vad innebär ränteskillnadsersättning och hur räknar man på det?

Det som kallas för ränteskillnadsersättning är den kostnaden som du som låntagare blir skyldig långivaren om du vill avsluta eller ändra ett redan bundet lån utan att bindningstiden har utgått. Till exempel om du har bundit ett lån på 3 år och vill avsluta lånet efter bara 2 år - då blir du skyldig långivaren en ränteskillnadsersättning för den räntan som de går miste om det sista året.

Grönt bolån

Grönt Bolån innebär att du som har ett bolån kan få rabatt på räntan om din bostad uppfyller vissa så kallade miljökrav. Ränterabatten ligger på mellan 0,05 – 0,10 procentenheter och erbjuds av de flesta, men inte alla banker.

Bottenlån och topplån

Ibland kan banken vilja dela upp ditt lån i ett så kallat bottenlån och topplån. Det finns inga exakta krav på hur detta ska ske utan det beror på hur banken bedömer risken i det bolån de erbjuder dig.

Ju högre belåning du har desto mer topplån kan de vilja att lånet ska bestå av. Generellt är räntan högre på den del av lånet som är topplån och bankerna brukar även vilja ha en snabbare amorteringstakt på den delen.

Kom ihåg att det ofta går att förhandla om topplånets storlek. Många gånger kan du helt förhandla bort det och på så vis slippa betala onödigt mycket högre ränta på ditt lån.

Utöka bolånet

Har du redan ett bolån och vill låna mer pengar med din bostad eller fastighet som säkerhet är det normalt inga problem. Så länge bankens kalkyl möjliggör det går det alltid att höja ett bolån i efterhand. Tänk dock på att det tillkommer uppläggningskostnader och även eventuella kostnader för nya pantbrev.

Låneskydd

I samband med att du skaffar ett bolån kan du bli erbjuden ett låneskydd. Det är en slags försäkring som träder in och betalar hela eller delar av bolånet om du av någon anledning skulle få svårt att betala för ditt lån. Till exempel vid sjukdom eller arbetslös. Att teckna ett låneskydd är frivilligt.

Flytta bolån – enkelt att byta bank

Att byta bank och flytta bolånet är enkelt. Din nya bank hjälper dig gladeligen med allt som behövs för att genomföra bytet. En viktig sak att tänka på bara är ifall du har bundit ditt bolån. Då kan din gamla bank vilja ta ut en så kallad ränteskillnadsersättning för att du avslutar lånet i förtid. Kontrollera detta innan du flyttar ditt bolån och byter bank.

Bolån - Statistik över marknadsandelar

Statistiken visar marknadsandelarna av den totala bolåneutlåningen till allmänheten (privatpersoner) i Sverige under 2022. Storbankerna står för hela 71 procent av den totala bolånestocken. Källa: SCB (2023)


Bolån - Kundnöjdhet

Enlig Svenskt Kvalitetsindex (SKI) senaste undersökning (2023) så är SBAB den bolåneaktör som har dom nöjdaste kunderna. Undersökningen gjordes genom att intervjua 5 327 personer om sitt bolån. SBAB fick betyget 73.8 av 100 och toppar därmed listan före Länsförsäkringar Bank.

SBAB

73.8%

Länsförsäkringar Bank

73.1%

Skandia

71.2%

Övriga

71.0%

Handelsbanken

65.7%

Branschen i genomsnitt

65.5%

ICA Banken

65.3%

SEB


64.7%

Nordea

62.4%

Danske Bank

61.2%

Swedbank

57.5%


Vanliga frågor om bolån


Nej bara för att man ansöker om ett bolån så är man inte bunden att acceptera lånet. Om du får din ansökan beviljad så får man ett bindande erbjudande som du sedan kan välja att acceptera.

Hur mycket du måste amortera beror på din belåningsgrad samt hushållets inkomster. Du kan läsa mer om amorteringskravet här.

Ja det är den, på ränteutgifter på upp till 100 000 kronor/person så får man en skattereduktion på 30%. För ev. överskjutande del (räntekostnader som överstiger 100 000 kr) så är skattereduktionen 21%.

Ja det har dom rätt att göra. Ett lånelöfte gäller i sex månader och det är mycket som kan hända med ansökarens ekonomi under en så pass lång period.

När man köpt en fastighet så måste man ansöka om en lagfart hos Lantmäteriet. En lagfart är ett bevis på att just du äger fastigheten. Lagfartskostnaden är på 1,5% på köpeskillingen eller taxeringsvärdet beroende på vad som är högst.

Bolånetak innebär att du maximalt kan belåna 85 procent av en fastighet eller bostads värde. Kontantinsats kallas den del av köpet som du betalar med egna pengar dvs inte i form av ett bolån.

Det är oftast billigast med en rörlig ränta. Kikar man historiskt så har det oftast lönats sig med att ha en rörlig ränta.

Den största fördelen med fast ränta är att du vet exakt hur mycket ditt lån kommer att kosta under din valda bindningstid. Detta gör det enklare att planera din ekonomi.

Ja men inte via ditt bolån. Du får max låna 85% av värdet på en fastighet när du tar ett bolån. Resterande 15% är kontantinsatsen och den kan komma från sparande eller via ett annat typ av lån. Det vanligaste lånet till en kontantinsats är ett blancolån.
Låt banken göra en kalkyl åt dig så att du ser hur mycket du får över varje månad efter att du betalt på ditt bolån. Tänk även på att räntan kan stiga, så du behöver marginaler för detta.

Källangivelser

I samband med framtagandet av denna artikel om bolån har följande källor använts. Faktagranskning har därefter genomförts av nedanstående expert.

Denna artikel är faktagranskad och verifierad av:

Lars Oxelheim
Professor i Internationellt företagande med finansiering vid Universitetet i Agder (Norge) och vid Lunds Universitet. Han är verksam vid IFN i Stockholm och knuten till Fudan University i Shanghai som honorary professor.