JÄMFÖR BOLÅN

Att köpa och äga sin egen bostad är tilltalande för de flesta. Detta som en direkt följd av att man genom detta också på många sätt är sin egen dräng och bestämmer sina egna kostnader. Dessutom har man en större frihet än vad fallet är i en bostadsrätt. Det är emellertid så att få har råd att köpa sin egen bostad med egna medel, i de allra flesta fall så måste man ta hjälp genom ett bolån.

Jämför bolån

Vill du låna till en bostad? Jämför villkoren innan du ansöker om ett bolån.

  Ett bolån som man definitivt inte är ensam om att ansöka om. Bolånet är det lån som flest ansöker om - vilket naturligtvis förklaras av att just bostaden är den enskilt största investeringen man tar i livet. I Sverige är bolånet den post som utgör hela 82% av den totala skulden som finns hos hushållen.

  Kan man låna till hela insatsen?

  Fram till år 2010 kunde man som privatperson besöka en långivare och ansöka om ett bolån för hela summan av bostadens kostnad. Så är dock inte längre fallet. För att undvika en krasch och för att svalna av marknaden så tog Finansinspektionen beslutet att ett bolån ej får överstiga 85 % av fastighetens totala kostnad.

  Konkret och förenklat så innebär detta att du som privatperson således måste kunna betala 15 % av kostnaden ur egen ficka - detta genom den så kallade kontantinsatsen. Denna gräns om 85 % kallas för bolånetak.

  Svenska hushållens skulder ökar

  I januari 2020 uppgick de svenska hushållens skulder till 4 244 miljarder kr, vilket är ca 85% av BNP. Bolånen utgör 82% av de svenska hushållets skulder.

  Källa: FI

  För att ytterligare försöka dämpa belåningsgraden i svenska hushåll så trädde det i juni 2016 dessutom fram en ny regel; en regel som innebär ett amorteringskrav om man lånar till mer än 50% av bostadens värde så måste man också amortera på detta belopp. Lån som uppgår till 70-85% av bostadens värde ska amorteras med 2% tills belåningsgraden nått 70%. Efter det amorteras lånet med 1% tills belåningsgraden är 50%.

  I mars 2018 skärptes amorteringskravet ytterligare genom ett tillägg som lägger på en ytterligare procentenhet på det tidigare införda amorteringskravet om man lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst.

  Jämför bolån

  Långivare Ränta 3 mån Ränta 1 år Ränta 3 år Ränta 5 år Info
  1Consector Ränta 3 mån1,28% Ränta 1 år1,29% Ränta 3 år1,29% Ränta 5 år1,29% Mer info
  2Hypoteket Ränta 3 mån1,35% Ränta 1 år1,39% Ränta 3 år1,49% Ränta 5 år1,55% Mer info
  3SBAB Ränta 3 mån1,39% Ränta 1 år1,39% Ränta 3 år1,39% Ränta 5 år1,39% Mer info
  4ICA Banken Ränta 3 mån1,40% Ränta 1 år1,41% Ränta 3 år1,41% Ränta 5 år1,60% Mer info
  5Comboloan Ränta 3 mån1,28% Ränta 1 år1,35% Ränta 3 år1,35% Ränta 5 år1,35% Mer info
  6Skandia Ränta 3 mån2,19% Ränta 1 år2,24% Ränta 3 år2,24% Ränta 5 år2,24% Mer info
  7Nordea Ränta 3 mån2,29% Ränta 1 år2,09% Ränta 3 år1,89% Ränta 5 år1,99% Mer info
  8Ålandsbanken Ränta 3 mån2,20% Ränta 1 år2,25% Ränta 3 år1,95% Ränta 5 år2,35% Mer info
  9Länsförsäkringar Ränta 3 mån2,23% Ränta 1 år2,19% Ränta 3 år1,95% Ränta 5 år2,30% Mer info
  10Danske Bank Ränta 3 mån2,24% Ränta 1 år1,85% Ränta 3 år1,90% Ränta 5 år1,76% Mer info
  11SEB Ränta 3 mån2,25% Ränta 1 år2,20% Ränta 3 år1,95% Ränta 5 år2,30% Mer info
  12Handelsbanken Ränta 3 mån2,25% Ränta 1 år2,25% Ränta 3 år1,95% Ränta 5 år2,30% Mer info
  13Swedbank Ränta 3 mån2,25% Ränta 1 år2,25% Ränta 3 år1,95% Ränta 5 år2,30% Mer info

  Hur går jag tillväga för att låna till en bostad?

  Alla bedöms inte som lämpliga för ett bolån. Som sagt, idag har kraven hårdnat och genom bolånetaket så har det också kommit att bli så att färre personer får sin bolåneansökan godkänd. Här kan man emellertid finansiera sin kontantinsats genom att exempelvis ansöka om blancolån eller privatlån, men då bör man också vara medveten om att räntan på sådana är betydligt högre. Viktigt är att man räknar sina kostnader noggrant så att man verkligen klarar av kostnaden.

  Vi kan ge ett exempel på hur man vanligen går tillväga för att ansöka om ett bolån. Det första steget är att få till stånd ett lånelöfte. Konkret så innebär det att du som privatperson besöker en - eller flera - banker och ansöker om ett bolån och där en kontroll tar vid gällande dina förutsättningar att erhålla lånet i fråga. Viktiga aspekter i denna kontroll är inkomst, anställning, sparat kapital, skulder, krediter, eventuella betalningsanmärkningar och betalningsförmåga i övrigt. Allt detta läggs i vågskålen och samlas i bedömningen om huruvida du får ditt lånelöfte eller ej.

  Ett lånelöfte är en trygghet och det är något som normalt gäller i ett år. Tryggheten kommer av att du i lugn och ro kan besöka visningar och veta exakt hur högt upp du kan sträcka dig i en framtida budgivning. Viktigt att poängtera i sammanhanget är naturligtvis att du som erhållit ett lånelöfte om en viss summa också håller dig under denna. Banker beviljar sällan ett överstigande lån - även om det bara handlar om några tusenlappar.

  Lånelöftet är inte samma sak som själva lånet. Vinner du en budgivning så börjar nästa fas. Du kontaktar banken - långivaren - som genomför en kreditupplysning på dig och som därefter lämnar ett förslag på hur ditt framtida lån kommer att vara uppbyggt - normalt har du en vecka på dig att överväga erbjudandet. Naturligtvis så informeras du om hur exempelvis ränta och annat räknats ut av långivaren i fråga. Accepterar du erbjudandet som ges - ja, då skriver ni helt enkelt ett kontrakt och du har således ditt efterlängtade bolån. Skillnaden mellan ett lånelöfte och en låneansökan ligger i tiden. Lånelöftet ansöker du om innan du hittat din bostad. Låneansökan gör du efter det att du hittat denna.

  "Man måste vara myndig för att få ett bolån beviljat och man ska ha en stadigvarande inkomst."

  Jämför bostadslån - du kan spara pengar

  Oavsett vilken långivare du besöker och ansöker om bolån hos så kommer du att få betala ränta på lånet i fråga. Det är givet, utöver den totala kostnaden för lånet så kommer långivaren även att vilja ha en viss summa betald varje månad från dig som låntagare. Denna summa kan variera och skilja sig åt mellan olika långivare.

  Det är därför ingen dum idé att jämföra bostadslån innan man bestämmer sig. Det ger en bredare bild av vilken räntesats som varje aktör erbjuder och det kan ge dig som konsument ett visst förhandlingsläge - inte minst om du redan har ett bostadslån som du betalar av på.

  Vi hoppas att du fått lite mer kött på benen gällande bolån i och med detta. En sista sak som avslutning: var ärlig mot dig själv då du ansöker om lån. Det finns verktyg att använda hos de flesta långivare som ger dig svar på hur stor kostnad du skulle få betala varje månad. Dessa verktyg rekommenderas och vårt råd är att du tar i lite i överkant då du sammanfattar dina kostnader; detta för att ge dig själv ytterligare säkerhet i framtiden.

  "Det gäller att hålla marknadsräntan under uppsikt för att kunna fatta beslut om du vill ha fast eller rörlig ränta..."

  Fast eller rörlig ränta?

  En annan fråga gällande ränta handlar om huruvida man som kund ska välja fast eller rörlig sådan. Fast ränta innebär att du alltid betalar samma räntesats, medan en rörlig ränta å sin sida ger dig en mer varierande kostnad - detta då räntan hela tiden förändras.

  Vid det senare bör man vara medveten om att räntan kan stiga och därför så uppmanar vi till att man även har denna negativa del i sin beräkning. Vill du ha en fast ränta så bör denna naturligtvis ligga på en så låg räntesats som möjligt.

  En viktig sak att nämna är att rörlig ränta kan bindas när som helst. Väljer du fast ränta så är det lagt kort ligger som gäller - du kan inte binda upp den om räntan skulle sjunka. Det är säkrare att välja fast ränta, men det kan också komma att kosta mer i slutändan.

  Fördelar och nackdelar med rörlig ränta

  • Historiskt sett har det alltid varit billigare

  • Du sparar mycket pengar om räntan går ner

  • Du har ingen kontroll över hur hög räntan kommer bli

  • Du bör besitta en hel del kunskap om boräntor

  Fördelar och nackdelar med fast ränta

  • Du vet hur mycket ränta du får betala för

  • Räntekostnaderna är enkla att räkna ut

  • Det har alltid varit dyrare historiskt sett

  • Löser du ett lån i förtid får du betala ränteskillnadsersättning


  Vanliga frågor om bolån


  Det är oftast billigast med en rörlig ränta. Kikar man historiskt så har det oftast lönats sig med att ha en rörlig ränta.

  Den största fördelen med fast ränta är att du vet exakt hur mycket ditt lån kommer att kosta under din valda bindningstid. Detta gör det enklare att planera din ekonomi.

  Ja men inte via ditt bolån. Du får max låna 85% av värdet på en fastighet när du tar ett bolån. Resterande 15% är kontantinsatsen och den kan komma från sparande eller via ett annat typ av lån. Det vanligaste lånet till en kontantinsats är ett blancolån.
  Låt banken göra en kalkyl åt dig så att du ser hur mycket du får över varje månad efter att du betalt på ditt bolån. Tänk även på att räntan kan stiga, så du behöver marginaler för detta.

  Load More