Guide till företagslån – lån i företagets räkning

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 1 februari 2024.

Företagslån

Ett företagslån kan tas av flera olika anledningar. Den vanligaste handlar om att man som företag vill ge sig själv chansen till tillväxt – genom att låna pengar i syfte att finansiera ett nytt projekt så kan man växa och bli större i framtiden. Det kan även handla om att man behöver låna pengar för att ta sig igenom en tuffare period – eller att man tänkt sig att renovera, uppdatera sin maskinpark eller sätta igång med utvecklandet av en ny produkt.

Ett företagslån fungerar på ungefär samma sätt som ett vanligt lån. Den uppenbara skillnaden ligger i att det är ett företag som ska låna pengar och att det inte handlar om att du som privatperson löser lånet: du lånar pengar i företagets räkning.

Jämför Företagslån

Hitta ett företagslån för dina behov. Jämför innehåll & villkor.

Precis som vid ett vanligt lån så handlar det om att pengarna ska betalas tillbaka – och att det även ska betalas ränta samt att en amorteringsplan ska upprättas. Avbetalningens karaktär kan variera och varje företags unika situation och ekonomi är avgörande i hur lånet utformas – och i hur pass mycket man som företag ska betala varje månad.

Jämför företagslån mellan olika banker

Rådet är att man som företagare tar sig tid att jämföra mellan olika långivare. Det kan löna sig att tänka brett vad gäller ett företagslån och att man inte binder sig fast vid exempelvis en specifik bank. Olika banker ger olika räntor och genom att kontakta flera olika banker kan också villkoren för ditt företagslån komma att bli bättre.

Hur mycket du sedan får låna är en annan sak och det bedöms av några olika faktorer. Dels så handlar det om omsättningen för ditt företag, dels så handlar det om vilka framtidsutsikter ditt företag bedöms ha och dels så kommer, dina möjligheter att betala tillbaka pengarna du lånat också att spela en avgörande roll.

Kreditundersökning innan ett företagslån

På samma sätt som vid ett lån för en privatperson så kommer banken att göra en undersökning i samband med att ett företag vill låna pengar. En bank tar alltid en risk i samband med att man lånar ut pengar och för att minimera denna så gör man alltid en bakgrundskontroll. Räntan som erbjuds baseras således på en mängd olika faktorer där bland annat dessa kan nämnas:

  • Din kreditvärdighet.
  • Din betalningsförmåga.
  • En säkerhet.

Det senare kan innebära att du kan addera ytterligare en säkerhet till lånet och där räntan genom detta kan bli ännu lite lägre. Det kan exempelvis innebära att du går i personlig borgen för ditt företagslån – eller att du pantsätter någon form av tillgång.

Man ska även vara medveten om att det finns andra sätt som kan påverka villkoren för ett företagslån. Kan du exempelvis presentera en genomtänkt affärsplan som grundas med konkreta siffror i form av en budget så är det ett plus. Samma sak om du kan visa upp att företaget har en god ekonomi som sköts på ett korrekt och riktigt sätt. Det senare kan med fördel styrkas genom att du anlitar exempelvis en redovisningsbyrå – eller en revisor, om du har ett aktiebolag.

Kort sagt: se alltid till att ha dina siffror och en affärsplan förberedd innan du söker ett företagslån.

Skillnad mellan företagslån beroende på bolagsform

Vilken bolagsform ditt företag har spelar även det en roll kring hur ditt företagslån och återbetalningen av detta utformas. Har du ett aktiebolag så innebär detta att bolaget står som återbetalningsskyldiga. Har du däremot ett företag som drivs som en enskild firma så kommer detta att ställa högre krav på att du som privatperson har din egen ekonomi i ordning.

Ett aktiebolag är en juridisk person – du är det inte. Detta innebär konkret att om ett företagslån inte kan betalas tillbaka och där låntagaren är en enskild firma så kommer du personligen att hållas som betalningsansvarig. Du och din firma går inte att separera från detta och därför kan det också vara bättre att se över bolagsformen innan man ansöker om ett företagslån – alternativt att faktiskt istället undersöka möjligheterna och villkoren för ett privatlån.

Relaterad information till denna artikel:
Företagsfinansiering för småföretag
Fakturabelåning – Allt du behöver veta
Företagslån utan borgen
Startkapital till företag – Vilka alternativ finns?
Företagslån eller privatlån
Vilka bidrag kan man få som företagare
Checkkredit – Kontokredit för företag
Vad är factoring?

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.