Lånekalkyl – Räkna ut ränta på lån

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 1 februari 2024.

LÅNEKALKYL – RÄKNA UT RÄNTA PÅ LÅN

Lånekalkyler kan vara specifika för olika typer av lån, som bolån, billån eller privatlån. De tar hänsyn till olika faktorer som lånebelopp, räntesats, återbetalningstid och ibland även låntagarens kreditvärdighet. Dessa kalkyler är viktiga för att planera och budgetera för framtida utgifter och för att jämföra olika lånealternativ.

Vad är en lånekalkyl?

En lånekalkyl är ett verktyg som hjälper dig att räkna ut kostnaderna för ett lån, inklusive ränta och amortering. Det finns flera lånekalkylatorer tillgängliga som gör det enkelt att mata in lånebelopp, räntesats, och löptid för att få fram en månadskostnad för lånet. En lånekalkyl för bolån kan även visa hur mycket man får låna beroende på kontantinsats och inkomst. Kontantinsatsen vid bolån måste vara minst 15 procent av köpesumman (Konsumenternas 2024).

Räkna ut månadskostnad på lån

Du kan helt enkelt fylla i beloppet i en lånekalkyl för att sedan se hur mycket lånet kommer att kosta dig per månad. Jämför detta med vad du har för inkomster och andra utgifter du har just nu för att komma fram till om du har råd med lånet.

En lånekalkyl gör det enkelt för dig att klargöra vad ett lån kommer att kosta och innebära ekonomiskt för dig. Detta är inte svårt och något som du kan göra helt gratis online. När du ser svart på vitt vad ditt lån kommer att kosta, så kan du planera bättre för det eller kanske bestämma dig för att inte ta lånet överhuvudtaget.

De olika delarna av ett lån

Ett lån är uppbyggt av flera olika delar som tillsammans mynnar ut i den faktiska kostnaden du kommer ha för lånet. Du bör därför vara medveten om lånets olika delar:

 • Räntan

  Räntan är kostnaden för att låna pengar och den uttrycks som en procentandel av lånebeloppet. Räntan kan vara rörlig eller fast. En rörlig ränta kan förändras över tiden medan en fast ränta är låst under en viss period.

 • Amortering

  Amortering är avbetalningen av själva lånet. Många lån har en fast amorteringstakt vilket innebär att du betalar av samma belopp på lånet varje månad. Det är viktigt att amortera av på ett lån om du vill att kostnaden för det ska minska.

 • Övriga avgifter

  Utöver ränta och amortering kan det tillkomma övriga avgifter som uppläggningsavgift och aviavgift. Det är viktigt att inkludera dessa i sin lånekalkyl för att få en helhetsbild av lånekostnaden. Den effektiva räntan på lånet är ränta plus eventuella avgifter och det är denna ränta som är viktigt att jämföra.

När du tar ett lån så ser du genast vad det kommer kosta att lägga upp det. Men något som många inte ens tänker på är vad det kostar att betala av på lånet i förtid. Om du kan betala en större summa eller kanske hela lånet på en gång, så får du vanligtvis betala en avgift för denna förtidsinlösen.

Dessutom kan lån ha hållpunkter då du får göra större inbetalningar. Detta beror givetvis på att banker tjänar pengar på lån. Om du avslutar ett lån i förtid så tjänar de mindre på detta lån och då kan de vilja att du betalar en avgift som täcker delar av deras förlust.

Jämför Privatlån

Hitta rätt privatlån för dina behov. Jämför privatlån och få en lägre ränta.

Använd en lånekalkyl för att fatta ekonomiska beslut

Att förstå hur lånekalkyler fungerar och hur man räknar ut ränta och kostnader för lån är fundamentalt för att kunna fatta välgrundade beslut kring sin ekonomi. Genom att använda lånekalkyler kan du få en tydlig bild av de totala kostnaderna för lånet vilket hjälper dig att jämföra olika lånealternativ och välja det som passar dig bäst.

Glöm inte att inkludera eventuella övriga avgifter i din kalkyl för att få en så korrekt bild som möjligt. Dessutom ska du tänka på hur du tolkar erbjudanden för lån som du ser online eller får via en offert.

Det är viktigt att du har synat alla avgifter som tillkommer för att räkna ut kostnaden för lånet på rätt sätt. Tänk också på löptiden för lånet. Ju längre löptid ett lån har desto mer ränta betalar man och desto dyrare blir lånet.

Med din lånekalkyl kan du fatta ett beslut som grundar sig på hur din ekonomi ser ut just nu men även med tanke på hur din ekonomiska utveckling kan tänkas bli. Om du använder verktyget på rätt sätt så kan det vara en stor hjälp för att lägga grunden till en trygg ekonomisk grund som gör det enklare att hantera sitt lån.

Relaterad information till denna artikel:
Sänk din månadskostnad – Samla dina små krediter i ett större lån
Månadskostnad på lån
Räkna ut räntekostnad – Så mycket kostar ett lån

Lånekalkyl – vanliga frågor

 • Vad är en lånekalkylator och hur används den?

  En lånekalkylator är ett verktyg som hjälper dig att beräkna den månatliga betalningen, räntekostnaden och den totala återbetalningssumman för ett lån. Du anger lånebeloppet, räntan och låneperioden, och kalkylatorn ger dig en detaljerad betalningsplan.
 • Kan lånekalkylatorer användas för olika typer av lån, som bolån och billån?

  Ja, lånekalkylatorer är mångsidiga och kan användas för att beräkna kostnaden för olika typer av lån, inklusive bolån, billån och personliga lån. Det är dock viktigt att välja rätt inställningar och parametrar som matchar lånetypen.
 • Är informationen från en lånekalkylator exakt?

  Medan lånekalkylatorer ger en bra uppskattning, är informationen de ger inte 100% exakt. Faktiska lånevillkor kan variera beroende på din kreditvärdighet och den specifika långivarens villkor. Därför bör kalkylatorns resultat användas som en vägledning snarare än en exakt siffra.

Källangivelser

Konsumenternas (2024).
https://www.konsumenternas.se/lan–betalningar/lan/bolan/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.