Privatleasing - Leasa bil & elbil - Jämför & Hitta billigaste leasingbilen

Det kommer alltid en dag då den gamla bilen börjat sjunga på den sista versen och där man således också måste fundera på att köpa en ny. Eller? Det finns ett alternativ till att köpa bil och detta i form av att leasa bil. Ett alternativ som under senare år blivit vanligare och som definitivt kan vara värt att överväga. I den här texten ska vi titta lite närmare på privatleasing och dess för- och nackdelar och förklara dem lite närmare.

Företag som erbjuder privatleasing

1 500 mil
9-18 kr/mil
24-36 mån
Fast ränta
1995 startade LeasePlan sin verksamhet i Sverige och är idag marknadsledande inom operationell
billeasing och fleet management. I november 2022 blev LeasePlan en del av ALD Automotive.
  • Vinterhjul
  • Fordonskatten inräknad
  • Service & försäkring
  • Vägassistans tillval
LeasePlan är världsledande inom Car-as-a-Service med över 50 års erfarenhet i 29 länder.
1 000 mil
9-18 kr/mil
36 mån
Rörlig ränta
LeaseOnline har erbjudit leasingbilar online sedan starten 2015. Med ett högt snittbetyg från
sina kunder (Reco) så är de en populär aktör inom branschen.
  • Vägassistans
  • Fabriksgaranti
  • Service
  • Vinterhjul tillval
  • Försäkring tillval
LeaseOnline samarbetar med märkesåterförsäljare på den svenska marknaden för trygga leveranser.
1 000 mil
12 kr/mil
12-36 mån
Rörlig ränta
Carplus är ett helägt dotterbolag till Hedin Mobility Group. Deras verksamhet startade
2014 och man har sedan dess tillhandahållit möjligheten att abbonera på en bil online.
  • Vinterhjul
  • Vägassistans
  • Service & försäkring
  • Garanti
  • Vinterhjul tillval
Carplus är idag en av de ledande aktörerna inom privatleasing på den svenska marknaden.
1 000 mil
10 kr/mil
36 mån
Fast ränta
Care by Volvo ger dig ett bilägande där allt är inkluderat såsom service, underhåll, försäkring,
vinterhjul mm. Med Care by Volvo ingår även Volvo On Demand Premium.
  • Vinterhjul
  • Vägassistans
  • Service & försäkring
  • Garanti
  • Endast Volvobilar
Care by Volvo - ett flexibelt och bekymmersfritt sätt att leasa eller köpa ny bil.

Sammanställningen om privatleasing bygger på information från jamforleasing.se som köptes upp och blev en del av Konsumentguiden 2022 tillsammans med data från Autolease.


Privatleasing - så fungerar det

Att privatleasing blivit vanligare är ett faktum. Under de senaste tio åren har antalet leasade bilar ökat från 5- till 51% och mellan 2020 och 2021 så ökade privatleasingen med hela 21%. En stor del av förklaringen till detta handlar om elbilar. Just inom det segmentet har man sett att 68 % av alla nyregistrerade bilar leasas snarare än köps. Många väljer alltså redan nu privatleasing framför ett billån - och det finns ingenting som tyder på att det kommer att ebba ut. Tvärtom: många experter spår snarare ytterligare ökning av privatleasing i framtiden.

Det som ofta är tilltalande är enkelheten. Du löser ett leasingavtal som normalt ligger på 36 månader - även om vissa bilhandlare erbjuder kortare avtal - och du hyr bilen under den tiden till en fast kostnad. När avtalet är slut så lämnar du bara tillbaka den - och kan i och med detta teckna ett nytt avtal för en ny bil att leasa. Det är bekvämt och det är tilltalande för många.

Jämför billån

Hitta rätt billån för dina behov. Jämför billån och hitta lån med bäst villkor. Låna till din nya bil till lägsta möjliga ränta.

Jämför privatleasing och leasingbil

Ja, privatleasing är ett enkelt sätt att få tillgång till en bil, men det finns saker som man bör tänka igenom. Läs igenom avtalet noga, vad kostar det om jag kör mer än dom milen som står angivet i avtalet och vad kostar ev. skador/slitage som inte räknas som onormalt slitage. Är restvärdet fast eller rörligt? Här gäller det att se till så att det är ett garanterat restvärde, är det rörligt så riskerar du att själv stå för mellanskillnaden om bilens värde blir lägre vid avtalsperiodens slut. Kontrollera även försäkringen. Får vem som helst köra bilen eller är det endast närmsta familj och glöm inte kontrollera vad självrisken är vid en olycka.

Plus och minus med att leasa bil

Det finns för- och nackdelar både med att köpa bil och att privatleasa en sådan. Beslutet är långt ifrån enkelt att ta och det handlar dessutom om ett ytterst individuellt sådant.

Vilken ekonomi har du, vilken livssituation befinner du dig i och hur mycket bil kör du dagligen - det är några frågor att svara på, men det finns även fler. En sådan handlar om hur länge du tänkt dig att behålla bilen. En annan handlar om modell och vilken typ av bil du vill ha. Ser man till en tredje fråga och faktor att ta med i beräkningen så handlar det om hur andrahandsvärdet på bilen ser ut.

Det finns saker att tänka på, men klart står att inget av alternativen är dåligt: allt handlar om just dig och hur din livssituation ser ut. Här nedan följer en genomgång av för- och nackdelar med både privatleasing och för ett klassiskt bilköp.

Fördelar och nackdelar med privatleasing

Fördelar

Ser man till fördelarna så finns det några uppenbara som ser ut enligt följande:

  • Ingen kontantinsats

    Ska du köpa en bil så måste du också ha en kontantinsats som ligger på 20 %. Det slipper du om du väljer privatleasing och således passar alternativet bra för den som saknar likvida medel för att erhålla ett billån. Du slipper låna pengar.

  • Ingen oro kring värdeminskning

    Köper du en ny bil så kommer de dyraste meter du kör att vara de som avverkas när du lämnar bilhallen. Få saker har samma värdeminskning som en bil. Fördelen med att leasa en bil är att du inte behöver bry dig om denna. Du behöver heller inte oroa dig för exempelvis nya regler kring höjda skatter för fossildrivna bilar. Samtidigt kan du också lägga till saker till din månadskostnad dit exempelvis försäkringar, service och vinterdäck är några exempel.

  • Inga oförutsedda utgifter

    Du får en fast månadskostnad och sköter du din del av avtalet så kommer den att vara konstant - och enkel att budgetera för - under tiden avtalet fortlöper.

  • Smidigt och enkelt

    Med privatleasing så får du allt på en och samma faktura. På så vis slipper du ha olika avtal och får en smidig överblick över ditt bilägande och dess relaterade utgifter.

  • Ny bil med fri service

    Privatleasing gör det möjligt för dig att få en ny bil där fri service ingår, utan att behöva finansiera hela bilen själv. Du behöver alltså inte ha en hög lön eller sparade pengar för att kunna njuta av en nybils fördelar.

Nackdelar med privatleasing

Ser man till nackdelarna med privatleasing så ser de ut enligt följande:

  • Du är fast vid avtalet

    Byter du bil ofta så kan privatleasing kännas som en boja kring foten. Du är fast i ditt avtal och vill du bryta det så sker det mot en ganska hög kostnad. Kan du se dig själv om tre år? Behöver du en större bil, en säkrare sådan eller kanske vill du ha en bil som drar mindre bensin? Det är värt att fundera över.

  • Begränsningar

    Privatleasing av bilar kommer med begränsningar vad gäller körsträckor och hur många mil du får köra varje år. Överskrider du detta milantal så kommer du också att få betala en avgift.

  • Onormalt slitage

    Bilhandlaren kan hävda att det förekommit onormalt slitage i samband med att bilen ska lämnas tillbaka - vilken kan göra dig ersättningsskyldig. Var alltid noggrann med att läsa avtalet om vad som räknas in som onormalt slitage. Är stenskott och repor i lacken exempel på detta?

  • Kan blir dyrare än att ta ett billån

    Enkelheten med privatleasing kommer till ett pris. Leasingbolagen måste ta ut höga marginaler för att inte uthyrningen av bilen ska gå back. Oftast är det därför mer fördelaktigt ekonomiskt att ta ett billån än att leasa en bil.

  • Inget ränteavdrag i deklarationen

    Krasst sett är leasing en hyra. Fastän det finns en inbakad ränta i priset så går det inte att göra något ränteavdrag såsom det går att göra om du har ett billån.

Leasa elbil - Tänk på detta vid privatleasing elbil

Är det någon skillnad på att leasa en elbil jämfört med en vanlig bil? Svaret är både ja och nej. Som med vanliga bilar finns det självklart både för- och nackdelar med att leasa en elbil. Här går vi igenom de fördelar respektive nackdelar vi ser är kopplade till att leasa elbil.

Fördelar och nackdelar med att leasa elbil

Fördelar

Fördelar specifikt kopplade till privatleasing elbil:

  • Testa på elbilsägandet

    Det är fortfarande ganska dyrt att köpa en elbil. Går du i tankar att införskaffa dig en elbil så kan ett alternativ vara att först leasa en elbil för att testa om elbil är rätt val för dig, innan du lägger stora pengar på ett elbilsköp.

  • Mindre risk

    Elbilens utveckling har precis börjat och branschen växer i en snabb takt. Genom att leasa en elbil så får du en extra trygghet genom att inte äga din elbil. På så vis undviker du att sitta med en föråldrad bil om ett par år där exempelvis räckvidden på ditt batteri kanske är en bråkdel av det som då är standard. Att byta leasingbil är enklare då du inte äger den.

Nackdelar med att leasa elbil

Nackdelar specifikt kopplade till privatleasing elbil:

  • Räckvidd

    Hur långt behöver du kunna köra med din bil? Uppfyller den elbil du tänkt leasa dina räckviddskrav både idag och i framtiden?

  • Laddning

    Har du möjlighet att ladda bilen på jobbet? Eller måste du investera i en laddbox till hemmet för att få laddningslogistiken att fungera?

Köpa bil - fortfarande vanligast

Även om privatleasing blivit allt vanligare i Sverige så är det fortfarande vanligast att man löser ett billån och köper en bil i samband med att det är dags att byta. Väljer du att köpa bil så är rådet att du är noggrann med att se över dina alternativ för billån. Kolla med olika banker och jämför. Där finns många tusenlappar att spara! Det finns även här, liksom vid privatleasing, klara fördelar, men även nackdelar. Vi tittar närmare på dessa:

Fördelar och nackdelar med att köpa bil

Fördelar

Nedan kan du läsa mer om några av de fördelar som finns när du köper din bil:

  • Du kan byta bil när du vill

    Genom att köpa en bil så har du också en frihet i att när som helst sälja den och köpa en ny. Friheten ligger även i att du själv bestämmer om vad som ska repareras och vilka åtgärder som är värda att betala för.

  • Avdragsgill

    Äger du din bil så kan du dra av 30% av räntekostnaden. Den möjligheten saknas om du leasar bilen.

  • Mer ekonomiskt i längden

    Den största värdeminskningen sker under det första året. Därefter planar den ut och normalt så är det ett bättre ekonomiskt beslut att köpa en bil än att leasa en sådan - åtminstone i det långa loppet.

  • Prutmån

    Du kan påverka priset på en bil genom att pruta med bilhandlaren. Det går inte i samband med leasing.

Nackdelar med att köpa bil

Det finns dock även nackdelar med att köpa och äga sin bil:

  • Värdeminskningen

    Vi nämnde ovan att det lönar sig i längden att köpa en bil, men det finns även andra värdeminskningar som kan påverka negativt. Nya regler som exempelvis Bonus Malus kan påverka andrahandsvärdet och det är du som står med den värdeminskningen.

  • Fler kostnader

    Dags för service? Besiktning? Försäkring? Det tillkommer många kostnader för att kunna hålla en bil längs våra vägar och du är den som betalar dessa om du äger bilen. Det slipper du vid privatleasing.

  • Kontantinsatsen

    Som sagt, ska du lösa ett billån så måste du kunna plocka fram en kontantinsats som motsvarar 20% av köpeskillingen. Det kan, beroende på bil och pris, handla om en ganska ansenlig summa.

Konsumentguiden tipsar om privatleasing


Vanliga frågor och svar


Nej det blir nog svårt. Körsträckan står angivet i kontraktet och ditt avtal gäller för just den sträckan. I avtalet bör det även stå vad ev. extramil kostar dig.

Det brukar vara du själv samt dina hemmaboende familjemedlemmar som får köra bilen. Tänk på att läsa igenom vad som gäller innan du lånar ut bilen.

Det kan skilja sig åt mellan hur kontrakten är skrivna men generellt sätt så får man själv stå för bränsle, tvättar, trängselskatter och fordonsskatt.

Normalt sätt så kan man inte köpa loss den automatiskt, utan bilen återgår till återförsäljaren efter avtalstiden. Vill du köpa den så får du i så fall försöka att göra så via återförsäljaren.

Normalt slitage behöver man inte ersätta men om du lämnar tillbaka en bil som är skadad så blir du ersättningsskyldig och ska ersätta leasinggivaren.

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.