Samla lån och krediter och sänk din månadskostnad

Många bäckar små… I de flesta sammanhang är den devisen någonting väldigt positivt och i synnerhet då det handlar om sparande. Då det handlar om lån så är det en ramsa som sällan är särskilt positiv och gångbar. Där handlar det istället om någonting som i slutändan kan förvandla den egna ekonomin till en betydligt sämre version av sig själv än vad den faktiskt borde kunna vara.

Samla lån

Hitta rätt lånebolag för dina behov. Jämför lån idag och spara tusentals kr/år!

  Har du exempelvis ett billån, ett bolån, ett lån för båten, ett annat lån för din nya soffa, en tv som är köpt på avbetalning samt en skuld på ditt kreditkort så innebär det att kostnader kommer från olika långivare, med olika räntor och med en hög effektiv ränta som kostar mer än vad de smakar.

  Ställer man dessa kostnader var för sig så är de kanske inte så höga - rent av blygsamma i vissa fall - men så fort presenteras samtidigt så innebär de en väldigt hög månadskostnad. En månadskostnad som kan sänkas på ett relativt smidigt sätt och detta genom att man låter samla sina lån och krediter till ett och samma lån hos samma långivare. Genom detta kan man som privatperson ofta se att räntan blir lägre och att de faktiska månadskostnaderna sänks ganska markant. Det senare kan även förklaras av den effektiva räntan som innebär att du måste betala exempelvis faktura-, avi- och olika årsavgifter och den kan vara väldigt betungande om det handlar om flera olika lån.

  Syftet med att samla dina lån hos en och samma långivare är inte att du ska betala tillbaka mindre pengar - det är samma summor - utan det handlar om att du kan få mer pengar tillbaka i plånboken varje månad. Och; här har vi inte ens tiden som du potentiellt kan spara på att slippa gå igenom alla lån och krediter var för sig.

  Samla lån - Jämför ränta

  Långivare Min. lån Max. lån Min. ränta Max. ränta Ålder BetalningsanmärkningAnmärkning Info
  1Bynk
  Min. lån:5.000 kr Max. lån:300.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:33.20% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
  2Advisa
  Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:33.20% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
  3Lendo
  Min. lån:10.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:25.74% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
  4Consector
  Min. lån:10.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.90% Max. ränta:18.95% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Nej Mer info
  5Zmarta
  Min. lån:1.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:29.90% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
  6Comboloan Min. lån:10.000 kr Max. lån:10.00.000 kr Min. ränta:1.28% Max. ränta:26.08% Ålder:20 år Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
  7Freedom Finance
  Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:29.90% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
  8Axo Finans
  Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:26.00% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Nej Mer info
  9Compari
  Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.99% Max. ränta:22.59% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
  10Pengino
  Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:29.95% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Nej Mer info
  11Bank Norwegian
  Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:6.99% Max. ränta:22.99% Ålder:23 år+ Betalningsanmärkning:Nej Mer info

  Ansök om att samla dina lån

  Att samla sina lån hos en och samma långivare är något som hos vissa kallas för ett samlingslån, men som hos andra kallas för ett vanligt privatlån (där du emellertid anger till vilket syfte lånet i fråga ska användas). Oavsett vilket namn som används så handlar det om ett blancolån - ett lån utan säkerhet - och det innebär att det kommer att ske en kreditprövning och det är denna som avgör dels huruvida du beviljas ett lån och dels också hur pass hög ränta du erbjuds.

  Det är således möjligt att söka om ett samlingslån hos de flesta banker och långivare, men innan man gör detta så brukar man tjäna på att gå igenom några detaljer med sig själv. Ett första steg att ta är att ställa sig själv frågan om hur den här situationen kunnat uppkomma - hur är det möjligt, och vilken anledning finns, till att du har så många olika lån hos så pass många olika långivare? Finns det kanske en möjlighet att ta hjälp av exempelvis en konsumentrådgivare i din kommun för att ändra på ditt beteendemönster?

  En annan viktig sak är att sammanställa en budget och se över var du kan spara in pengar - utöver på att samla dina lån. Jämför gärna villkoren hos olika banker och långivare innan du ansöker och se till att villkoren i fråga de facto ger dig lägre månadskostnad än vad du i dagsläget har. Inkludera även den effektiva räntan i denna jämförelse.

  Själva ansökan om att samla lån och krediter går att göra online och på respektive långivarens webbplats. För att söka så måste en del uppgifter fyllas i och utöver det självklara - namn och personnummer samt kontaktuppgifter - så är det även viktigt att den totala skuldsättningen anges (räkna ihop skulder, ränta och effektiv ränta på varje lån). Du ska även välja amorteringstakt och gällande den så bör du vara mindre optimistisk än vad många är - var realistisk och utgå från vad du verkligen klarar av att betala varje månad. Då ansökan väl är gjord så kommer du att skriva under ett skuldebrev innan lånet betalas ut.

  Kan jag samla lån trots låg kreditvärdighet?

  Som sagt, varje ansökan om ett samlingslån föregås av en kreditprövning och det innebär att många kan dra öronen till sig då man har låg kreditvärdighet. Vid en kreditprövning så registreras även denna hos UC och det kan innebära att andra långivare och banker tror att du har har ett lån - trots att du inte accepterat lånet ifråga. Många ansökningar om lån kan alltså ligga dig i fatet, trots att du inte accepterat dessa - för en bank så syns bara en registrering hos UC och denna ligger kvar i tolv månader. Det ger i sin tur en lägre kreditvärdighet för dig då långivaren ser det som att du accepterat en massa olika lån.

  Kan man då samla sina lån trots låg kreditvärdighet och många förfrågningar hos UC? Ja, det kan man göra och detta via en låneförmedlare. Den tjänsten är gratis och genom att fylla i alla uppgifter hos en låneförmedlare så kan man komma runt den här problematiken. Låneförmedlaren skickar ut ansökningar till de långivare och banker som denne samarbetar med och du kan i lugn och ro läsa igenom de erbjudanden och villkor som dessa ger dig.

  Fördelen med detta är att du enbart får en registrering hos UC - trots att det kan handla om ett tjugotal olika ansökningar. Nackdelen är att du enbart kommer att söka lån hos de långivare som låneförmedlaren samarbetar med. Det är alltså av största vikt att du kollar upp vilka dessa samarbetspartners är och vilka villkor dessa erbjuder innan du ansöker om lån via låneförmedlaren i fråga.


  Vanliga frågor om samlingslån


  Ett samlingslån är ett privatlån du tar för att lösa gamla dyra lån och skulder.

  Ja, flera av lånebolagen som erbjuder samlingslån godkänner betalningsanmärkningar.

  Nej det är totalsumman av alla lånen som i så fall kan begränsa detta. Högsta belopp för samlingslån är 600 000 kronor, så om dina lån ligger under den summan och din kreditvärdighet är ok så bör det inte vara några problem.

  Ja om banken tillåter detta och om det finns utrymme för det så är detta det förmånligaste sättet att samla sina lån.

  Generellt så är det högre räntor på låga lånebelopp och lägre ränta på höga lånebelopp så du bör kunna sänka räntan genom att samla din lån.

  Load More