Vad är skillnaden mellan ett lån med rak amortering och ett annuitetslån?

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 24 januari 2024.

Rak amortering och annuitetslån

I samband med att du lånar pengar så kommer du också att få en återbetalningsplan där rak amortering och annuitetslån är vanligt förekommande upplägg. Ett lån med rak amortering innebär att du betalar av lika mycket på lånet varje månad medan ett annuitetslån innebär att lånet har en fast månadskostnad under hela löptiden. Du som låntagare ska således ha en återbetalningsplan för den summa du lånat där både ränta och amorteringar inkluderas.

De två vanligaste modellerna är rak amortering eller ett annuitetslån. I den här texten ska vi titta närmare på dessa modeller, förklara skillnaderna dem emellan samt visa på vilka för- respektive nackdelar som finns med var och en.

Jämför Privatlån

Hitta rätt privatlån för dina behov. Jämför privatlån och få en lägre ränta.

Vad är rak amortering?

Ett lån med en rak amortering innebär att du amorterar lika mycket varje månad. Du betalar ett fast belopp – plus ränta – och för varje inbetalning som du gör så kommer också räntekostnaden att sjunka. Rak amortering innebär en hög kostnad initialt, men som i takt med varje inbetalning också blir lägre.

Vad är annuitetslån?

Ett annuitetslån innebär en fast månadskostnad under hela löptiden. Det innebär en högre ränta och en lägre amortering till en början – men i slutet är det tvärtom. Kostnaden blir som en följd av detta konstant.

För- och nackdelar med rak amortering

Om man ser till de fördelar som finns med att välja en rak amortering så ser dessa ut som följer:

  • Billigare lån. Det vanliga är att en låntagare med rak amortering också får en lägre totalkostnad på sitt lån. Detta som en följd av att man betalar av mycket i början och att detta i sin tur leder till en lägre totalskuld – som i sin tur ger en lägre kostnad för ränta.
  • Du betalar mindre på sikt. En annan fördel med rak amortering är att du ser en ljusning framför dig. Du vet att din månadskostnad kommer att bli lägre i framtiden och att du således har en skön nedåtgående kurva framför dig. Klarar du den första – tuffa – tiden så är det värsta gjort.

Nackdelen är just den tuffa perioden i början. En rak amortering ställer höga krav på din ekonomi och att du ska klara av att amortera – även om något oförutsett inträffar.

För- och nackdelar med annuitetslån

Ett annuitetslån å sin sida har även det vissa fördelar och vissa nackdelar. Ser man till fördelarna så är dessa några att tänka på:

  • En fast kostnad. Den stora fördelen med ett annuitetslån är att du hela tiden får en fast månadskostnad. Det blir inga överraskningar: du vet hur mycket du ska betala och du vet hur länge.
  • Inga höga kostnader direkt. Som ovan nämnt: en rak amortering innebär en hög kostnad i lånets början. Det är långt ifrån alla som klarar av en sådan och då kan den lägre amorteringsgraden som ett annuitetslån ger också vara en bättre lösning.

Nackdelar? Värt att nämna är att den totala lånekostnaden ofta blir högre än om man väljer en rak amortering. En annan nackdel är att om man byter bank ofta och flyttar över lånet så börjar man om från början – med en högre ränta. Ett mer frekvent byte mellan banker kan således innebära att lånet aldrig betalas av och detta kan också stå en ganska dyrt i framtiden.

Vid frågan om vilket av dessa alternativ som passar bäst så måste man utgå från sig själv och den egna ekonomiska situationen. För personer med lite mer ansträngd ekonomi så kan ett annuitetslån med den fasta månadskostnaden vara bättre. Detta medan personer med lite bättre ekonomi och som snabbt vill bli skuldfria med fördel kan välja en rak amortering. Ska du låna pengar så var alltid noggrann med vilket av dessa två upplägg för avbetalning som bäst passar dig.

Relaterad information till denna artikel:
Amorteringsplan
Så fungerar amorteringskravet

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.