Köpa aktier & aktiehandel – Jämför lägst courtage & avgifter

Att spara i aktier är ett av de mest lönande sätten att få avkastning på sina sparpengar. Många väljer dock bort aktiesparande i brist på kunskap och en oro om huruvida det är möjligt att få återbäring på sina investerade pengar. Att spara i aktier innebär en risk men faktum är att den svenska börsen stigit med ca tio procent per år de senaste 100 åren. Aktier är således ett av de mest lönsamma sätten att få avkastning på sina sparpengar. Läs mer

Jämför nätmäklare

0%
0 kr
eToro är en av världens ledande plattformar för aktiehandel. Förutom aktiehandel erbjuds även handel med valutor, råvaror, index och hävstångsprodukter. Investeringar innebär att ditt kapital utsätts för risk. Andra avgifter tillkommer.
  • Valutahandel
  • Mobilapp
  • Hävstångsprodukter
eToro erbjuder gratis aktiehandel med ett demokonto. Över 5000 investeringsbara produkter.
0 - 0,250%
0 - 99 kr
Nordnet grundat 1996, är en av Sveriges största nätmäklare. Här kan du handla med aktier, fonder och pensionstjänster.
Handla courtagefritt när depåvärde understiger 80 000 kr. Se fullständiga villkor för courtagefri handel i prislistan på nordnet.se.
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
  • ISK konto
  • Kapitalförsäkring
  • Aktie/fondkonto
Nordnet erbjuder gratis aktiehandel med kom igång-rabatt och har fler än 1 500 fonder som du kan investera i.
0 - 0,251%
0 - 99 kr
Avanza är störst i Sverige på aktie- och fondhandel. Dessutom har dom de lägsta avgifterna på aktie-, fond- och pensionssparande.
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
  • ISK konto
  • Kapitalförsäkring
  • Aktie/fondkonto
Avanza har för 10:e året i rad Sveriges nöjdaste kunder enligt SKI.
0%
0%
Levler är en ny aktör som lanserades i maj 2022 och erbjuder courtagefri aktiehandel till 31 mars 2025. Levler har
PO Söderberg & Partner AB som majoritetsägare och är ombud till Söderberg & Partners Wealth Management AB.
  • Inget courtage
  • 25% rabatt på hela utbudet
  • +2000 fonder
För närvarande får du 25% rabatt på samtliga inköp hos Levler.
0 - 0,15%
0 - 99 kr
Aktiespararna ägs av Pareto Securities AB som är en av de ledande investmentbankerna i Norden men har även kontor i USA, Singapore och Brasilien.
  • ISK konto
  • Månadsspara i aktier
  • Aktie/fondkonto
Aktieinvest grundades 1965 och har som mål att göra det enklare att spara i aktier.
0,035 - 0,150%
49 - 99 kr
Mangold erbjuder företag och privatpersoner aktierelaterade instrument och derivat till konkurrenskraftig kostnad.
  • ISK konto
  • Kapitalförsäkring
  • Aktie/fondkonto
0 - 0,060%
1 - 99 kr
Handla aktier och värdepapper med ett lågt courtage på marknader i över 10 länder.
  • ISK konto
  • Kapitalförsäkring
  • Aktie/fondkonto
0,044 - 0,250%
8 - 75 kr
0,050%
20 kr
0,090%
20 kr
0,030 - 0,090%
59 - 99 kr
0,100%
79 kr
0,090%
9 kr

    Aktiehandel - Kundnöjdhet

    Om vi tittar på kundnöjdhet så är Avanza klar vinnare. Undersökningen som är gjord 2023-12-04 av Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har intervjuat över 6 000 svenskar om deras sparande i värdepapper. Avanza får betyget 74,6 av 100 och toppar därmed listan.

    Avanza

    74.6%

    Skandia

    73.1%

    Nordnet

    73.1%

    Länsförsäkringar Bank

    72.4%

    Handelsbanken

    71%

    Branschen i genomsnitt

    67%

    Övriga

    65.8%

    Nordea

    64.8%

    SEB

    61.9%

    Swedbank

    58%

    Avanza

    Avanza är en bank som grundades 1999 och erbjuder sparande, pension, bolån och aktiehandel till bra priser. Avanza har ca 5 procent av den totala svenska sparmarknaden, vilket motsvarar över 1 000 000 kunder. Handeln sker digitalt via hemsidan eller Avanzas app.

    Mer info om Avanza

    Fördelar med Avanza

    • Bra kundservice.
    • Stabil och bra plattform.
    • Sparkonto+ för buffertsparande
    • Låga kostnader
    • Möjlighet till belåning av din portfölj.

    Nackdelar med Avanza

    • Dåligt utbud av ETF

    Kontakta Avanza

    Avanza

    Avanza
    Box 1399
    111 93 Stockholm

    Telefon: 08-562 250 00
    E-post: Info@avanza.se

    Så fungerar aktiehandel i Sverige

    En aktie är först och främst en andel i ett företag. Köper du en aktie så är du således också en delägare i företaget i fråga. Det är den grundläggande principen. Är företaget - eller bolaget, snarare - noterat så kan man köpa- och sälja aktier via börsen eller andra handelsplattformar. I Sverige är Nasdaq OMX Stockholm den största handelsplatsen (Nasdaq 2024) och den kallas i folkmun för Stockholmsbörsen. För dig som småsparare så är det förmodligen så att du kommer att köpa och sälja B-aktier; detta då denna typ av aktie är vanligast förekommande i handeln.

    Grundprincipen för att lyckas med aktiehandel går naturligtvis ut på att köpa aktier billigt och därefter sälja dem med marginal och vinst. Det är ett sätt att få avkastning. Ett annat innebär att bolaget där man är delägare genomför en aktieutdelning och det är något som bestäms på den årliga bolagsstämman.

    Viktigt att tänka på då det kommer till att köpa en aktie är att försöka se köpet som en helhet. Det vill säga: hur kommer det här bolaget att utvecklas i framtiden - vilken potential finns och är det värt pengarna i fråga? Det är den första frågan man ska ställa. Men, det finns även andra. Bolagets utveckling är en sak i sammanhanget som kan ge avkastning, men man måste som investerare även våga gå mer på djupet och se till detaljer som politik, världsläge, räntor, konkurrens och avgifter.

    Alla dessa faktorer kommer nämligen att påverka kursen (värdet) och därför bör man även sätta sig in i dessa detaljer och - så gott det går - försöka tyda dessa och därigenom få svar på om det har potential att bli en lönsam investering eller ej.

    Handla med aktier

    Hitta rätt aktiemäklare för dina behov. Jämför nätmäklare och deras villkor här.

    Handla med aktier är lätt - köpa rätt är svårt

    Att handla med aktier och att köpa aktier vill vi göra en skillnad på. Vad gäller aktiehandel så är det lättare än någonsin att delta aktivt. Detta tack vare nätmäklare. Löser du en depå hos en sådan så är du också enbart några knapptryck på din dator ifrån att vara en deltagare på exempelvis Stockholmsbörsen.

    Att köpa rätt aktier däremot, det är svårare och här krävs det, som sagt, både tid att läsa på och övning i verkligheten. Det tar tid att lära sig och det kan komma att kosta lite i form av läropengar. Rådet är att skynda långsamt och inte satsa pengar som man inte kan avvara. Lär man sig grunderna för att handla med aktier så kan det bli ett väldigt lönsamt sparande.

    Teknisk analys

    Teknisk analys är när man studerar tidigare prisrörelser och volymdata för att identifiera mönster och förutse framtida priser. Den används av investerare för att fatta köp- och säljbeslut och av handlare som försöker dra nytta av kortsiktiga prisförändringar. Teknisk analys kan användas för vilken tidsram som helst, från mycket kortsiktigt (5 minuter eller mindre) till långsiktigt (dagligen, veckovis eller månadsvis). Det finns ett antal indikatorer för teknisk analys som kan användas för att identifiera potentiella köp- och säljsignaler. Några av de vanligaste är glidande medelvärden, MACD, RSI och trendlinjer. Målet är dock alltid detsamma: att tjäna pengar genom att förutse när en aktie kommer att röra sig uppåt eller nedåt.

    Teknisk analys fungerar inte garanterat 100 % av tiden, men den kan vara ett användbart verktyg för investerare som vill minska sin riskexponering och öka sina chanser att uppnå lönsam avkastning.

    Fundamental analys

    För att lyckas med aktiehandel är det viktigt att ha en god förståelse för hur aktiemarknaden fungerar. En viktig faktor inom aktiehandel är fundamental analys. Här ger vi dig en introduktion till fundamental analys och hur man använder den när man handlar med aktier.

    Fundamental analys är en teknik som investerare använder för att fastställa ett värdepappers inneboende värde genom att undersöka dess ekonomiska, finansiella och andra kvalitativa och kvantitativa faktorer. Målet med fundamental analys är att identifiera undervärderade eller övervärderade värdepapper så att du som investerare kan fatta välgrundade investeringsbeslut.

    Det finns flera skäl till varför du bör göra en fundamental analys innan du investerar i ett värdepapper.

    • Förstå verksamheten

      För det första kan fundamental analys hjälpa dig att förstå verksamheten bakom värdepappret och vilka faktorer som kan påverka priset.

    • Vad är aktiens verkliga värde

      För det andra kan du genom att utföra en fundamental analys fastställa värdepapperets verkliga värde och om det handlas med en rabatt eller premie i förhållande till sitt inneboende värde.

    • Upptäck finansiella problem

      För det tredje kan du genom fundamental analys upptäcka tecken på bedrägeri eller finansiella problem innan de blir uppenbara för allmänheten.


    Investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring

    Vissa väljer att skapa ett vanligt, traditionellt sparkonto med ränta, andra väljer att spara i fonder och en tredje vågar närma sig det som kallas för aktiehandel. Förr var aktiehandel något exkluderat för personer som arbetar på börsen och det var även ett mytomspunnet område som gemene man inte gärna gav sig in på. Idag ser man att fler och fler tar steget och upptäcker att handel med aktier inte nödvändigtvis behöver vara så avancerat och svårt. Det kan tvärtom både vara givande, lönsamt och väldigt spännande.

    Vi ska emellertid säga att aktiehandel kommer med större risker än vad ett traditionellt sparande gör. Därför bör man vidta vissa åtgärder innan man bestämmer sig för att öppna exempelvis ett ISK-konto och sätta igång. Att läsa på hur allting fungerar är grundläggande och fundamentalt för att köpa- och sälja aktier. Att förstå sig på aktiekurser och vilka typer av aktier som finns - A, B OCH C-Aktier samt vilken rösträtt respektive sådan har är viktigt. Dessutom bör man lära sig om hur börsen i stort fungerar och man bör naturligtvis odla ett sådant intresse för aktiehandel att man hela tiden håller sig uppdaterad om hur marknaden ser ut.

    Investeringssparkonto (ISK)

    En stor fördel med att samla sitt sparande i ett investeringssparkonto (ISK konto) är att man slipper deklarera varje avslut man gör vid aktie/fondköp. Istället så beskattas dina tillgångar med en schablonskatt, skatten betalas även om dina tillgångar minskar i värde. Investeringssparkonton omfattas av statlig insättningsgaranti samt investeringsskydd.

    Fördelar

    • Sparform med låg skatt
    • Smidigt och enkelt konto för handel med värdepapper
    • Man slipper deklarera varje utförd affär
    • Ingen beskattning på aktieutdelning/vinster

    Nackdelar

    • Man får inte dra av förluster i deklarationen
    • Man får betala skatt även om tillgångarna minskar i värde
    • Ej lönsamt vid placeringar med låg avkastning

    Kapitalförsäkring

    Om man köper aktier i en kapitalförsäkring så står man inte själv som ägare av aktierna i aktieboken. Det är banken som hanterar ditt konto som kommer att stå i aktieboken. Detta innebär att du saknas rösträtt i bolaget samt inte blir inbjuden till stämmor. Med en kapitalförsäkring så behöver du inte deklarera varje affär utan även här så utgår en schablonskatt precis som på ett investeringssparkonto.

    Fördelar

    • Behöver inte deklarera varje utförd affär
    • Välj vem som är förmånstagare
    • Slipper att själv kräva tillbaka utländsk källskatt

    Nackdelar

    • Går inte att överföra värdepapper, varken till eller från kontot
    • Kan ta lång tid att få tillbaka utländsk källskatt
    • Banken står som ägare till aktierna

    Risker med aktier och aktiehandel

    När det gäller sparande för framtiden ses aktier ofta som ett av de mest attraktiva alternativen. De erbjuder trots allt möjlighet till högre avkastning än många andra typer av investeringar. Du måste dock vara försiktig när du sparar i aktier, eftersom det alltid finns en risk för förluster. Innan man bestämmer sig för om man ska investera i aktier eller inte är det viktigt att förstå riskerna. Den vanligaste risken är att aktiekursen kan sjunka, vilket skulle leda till en kapitalförlust. Det finns också en risk att inte kunna sälja aktien när du vill, eller att tvingas sälja till ett lägre pris än vad du betalade för aktien.

    Här är några skäl till varför du bör vara försiktig när du sparar i aktier:

    • Aktiemarknaden är volatil och kan gå upp eller ner snabbt.

      Aktiemarknaden är volatil och kan gå upp eller ner snabbt.

    • Det kan ta lång tid att återhämta sig från en börskrasch

      Om du investerar i aktier och marknaden kraschar kan det ta flera år innan din investering har återhämtat sig till sitt ursprungliga värde.

    • Aktier är inte garanterade att ge hög avkastning

      Marknadstrenden är summan av avkastningen på alla aktier i en viss portfölj. Aktier kan röra sig uppåt eller nedåt i pris över tid, vilket kallas för aktiens prisutveckling.

    Så får du ut det mesta av ditt aktiesparande

    Om du har sparat pengar i aktier har du ofta ett bra utgångsläge. Men för att få ut det mesta av dessa besparingar måste du vara smart när det gäller hur du placerar dem. Här är några tips för att få ut det mesta av dina aktieinvesteringar:

    • Diversifiera din portfölj

      Lägg inte alla dina ägg i samma korg. Genom att investera i en mängd olika aktier inom olika områden kan du skydda dina besparingar mot marknadssvängningar.

    • Håll dig informerad om aktuella händelser

      Håll dig uppdaterad gällande nyheter om de företag som du har investerat i och se till att du förstår hur deras verksamhet går.

    • Använd stop-loss-order

      Detta hjälper dig att begränsa dina förluster om aktiekursen plötsligt sjunker.

    • Håll dig disciplinerad gällande dina investeringar

      Följ den plan du lagt upp för ditt sparande oavsett risknivå, diversifiering och tidsrymd. Det är lätt att dras med i en upphaussning av en aktie och då bryta sin investeringsplan.

    • Var inte rädd för att sälja av dina värdepapper

      Om ett företag går dåligt eller om aktiekursen har sjunkit kan du vilja sälja dina aktier och gå vidare till en annan investering.

    Vad driver aktiekurserna?

    Genom årens lopp har det varit mycket diskussion om vad som verkligen driver aktiekurserna - ekonomiska faktorer eller känslor. Vissa anser att aktier enbart är en återspegling av ett företags underliggande fundamentala faktorer, medan andra anser att aktiekurserna kan drivas upp av investerarpsykologi och flockmentalitet. Sanningen ligger troligen någonstans i mitten, där både ekonomiska indikatorer och känslor spelar en roll när det gäller att diktera aktiekurserna.

    Aktiemarknaden är ett komplext system med många faktorer som kan påverka priserna. Det finns många teorier om vad som driver aktiekurserna, men den viktigaste faktorn är vanligtvis ekonomins allmänna hälsa. I tider av ekonomisk osäkerhet kan investerare till exempel vara mer benägna att sälja sina aktier eftersom de blir mindre övertygade om framtidsutsikterna för de företag de investerar i. När ekonomin däremot går bra kan investerarna vara mer villiga att köpa aktier eftersom de blir mer optimistiska inför framtiden.

    Ekonomins hälsa styr aktiekurserna

    När ekonomin är stark har människor mer pengar att investera och priserna stiger. När ekonomin är svag säljer människor sina aktier och priserna sjunker.

    Andra faktorer som kan påverka aktiekurserna är nyheter om företaget, resultatrapporter, politiska händelser och ekonomiska indikatorer (t.ex. BNP-tillväxt eller sysselsättningsnivåer). En av de viktigaste faktorerna för aktiekurserna är företagets finansiella stabilitet - Detta inkluderar saker som hur mycket skulder företaget har, hur mycket vinst det gör och om det är lönsamt på lång sikt. Vinsterna rapporteras kvartalsvis av många stora företag och används för att avgöra om ett företag går med vinst eller inte, vilket gör det möjligt för investerare att tjäna pengar på sina investeringar.

    Relaterad information till denna artikel:
    - Spara
    - Sparkonto - Bästa sparräntan
    - Spara till barn
    - Kapitalförsäkring
    - ISK konto - Investeringssparkonto
    - Fondrobot
    - Pension
    - Forex - Valutahandel


    Vanliga frågor och svar


    Aktiebelåning är ett lån du kan ta med dina aktier som säkerhet. Hur mycket du kan låna på din aktieportfölj beror på vilka aktier som du har. Stora trygga bolag har oftast högst belåningsvärde.

    Varje gång du köper eller säljer en aktie så skapas en avräkningsnota, detta är ett kvitto för din gjorda aktieaffär.

    Den enda skillnaden är att en A-aktie har ett högre röstvärde på bolagsstämman än en B-aktie. Oftast är B-aktien billigare så är man inte intresserad av att rösta på stämman köper man B-aktien.

    En aktieutdelning innebär att bolaget som aktien tillhör har valt att dela ut delar av sin vinst till sina aktieägare.

    En aktie är en del av företaget, det innebär att alla som är aktieägare är delägare i bolaget.

    Courtage är den avgift som din bank/internetmäklare tar ut varje gång du köper eller säljer en aktie. Hos vissa mäklare är det gratis att handla med svenska aktier under vissa förutsättningar. Om du har mindre än 80 000 kr hos Nordnet eller under 50 000 kr hos Avanza så är handeln med svenska aktier oftast gratis.

    Aktiekursen är det pris en aktie köps/säljs för. Priset är ett resultat av utbudet och efterfrågan på aktien.


    Källangivelser

    Nedan källor har använts vid framtagandet av artikeln om aktier. Innehållet har därefter granskats av Konsumentguidens redaktion innan publicering.

    Skribent

    Redaktionen - Konsumentguiden.se

    Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.