AKTIEHANDEL

Fler och fler har börjat ta ett aktivt grepp om det egna sparandet. Det är bra. Ett sparande är något som underlättar och som, så att säga, bäddar för framtiden. Att då på egen hand skapa sig rätt förutsättningar för framtiden är ofta enbart av godo. Hur man sedan väljer att spara är upp till var och en att bestämma.

Handla med aktier

Hitta rätt aktiemäklare för dina behov. Jämför nätmäklare och deras villkor här.

  Vissa väljer att skapa ett vanligt, traditionellt sparkonto med ränta, andra väljer att spara i fonder och en tredje vågar närma sig det som kallas för aktiehandel. Förr var aktiehandel något exkluderat för personer som arbetar på börsen och det var även ett mytomspunnet område som gemene man inte gärna gav sig in på. Idag ser man att fler och fler tar steget och upptäcker att handel med aktier inte nödvändigtvis behöver vara så avancerat och svårt. Det kan tvärtom både vara givande, lönsamt och väldigt spännande.

  Vi ska emellertid säga att aktiehandel kommer med större risker än vad ett traditionellt sparande gör. Därför bör man vidta vissa åtgärder innan man bestämmer sig för att öppna exempelvis ett ISK-konto och sätta igång. Att läsa på hur allting fungerar är grundläggande och fundamentalt för att köpa- och sälja aktier. Att förstå sig på aktiekurser och vilka typer av aktier som finns - A, B OCH C-Aktier samt vilken rösträtt respektive sådan har är viktigt. Dessutom bör man lära sig om hur börsen i stort fungerar och man bör naturligtvis odla ett sådant intresse för aktiehandel att man hela tiden håller sig uppdaterad om hur marknaden ser ut.

  För många blir det en livsstil att köpa aktier och se hur värdet på dessa hela tiden ökar och ger avkastning. Detta trots att man från början varit skeptisk till handel med aktier och sett detta som någonting extremt avancerat. Vårt råd är att du vågar ta steget om du är nyfiken - men att du också inser att risker finns och att du på egen hand kan minimera dessa genom att läsa på.

  Nätmäklare Courtage/År Minicourtage Om Info
  Avanza 0,000 - 0,251 % 0 - 99 kr Avanza är störst i Sverige på aktie- och fondhandel. Dessutom har dom de lägsta avgifterna på aktie-, fond- och pensionssparande. Mer info
  Nordnet 0,000 - 0,250 % 0 - 99 kr Nordnet grundat 1996, är en av Sveriges största nätmäklare. Här kan du handla med aktier, fonder och pensionstjänster. Mer info
  Mangold 0,035 - 0,150 % 49 - 99 kr Mangold erbjuder företag och privatpersoner aktierelaterade instrument och derivat till konkurrenskraftig kostnad. Mer info
  Nordea 0,000 - 0,060 % 1 - 99 kr Handla aktier och värdepapper med ett lågt courtage på marknader i över 10 länder. Mer info
  SEB 0,090 % 20 kr Mer info
  Swedbank 0,030 - 0,090 % 59 - 99 kr Mer info
  Skandiabanken 0,044 - 0,250 % 8 - 75 kr Mer info
  Länsförsäkringar 0,050 % 20 kr Mer info
  Handelsbanken 0,090 % 99 kr Mer info
  Danske Bank 0,100 % 79 kr Mer info

  Så fungerar aktiehandel i Sverige

  En aktie är först och främst en andel i ett företag. Köper du en aktie så är du således också en delägare i företaget i fråga. Det är den grundläggande principen. Är företaget - eller bolaget, snarare - noterat så kan man köpa- och sälja aktier via börsen eller andra handelsplattformar. I Sverige är Nasdaq OMX Stockholm den största handelsplatsen och den kallas i folkmun för Stockholmsbörsen. För dig som småsparare så är det förmodligen så att du kommer att köpa och sälja B-aktier; detta då denna typ av aktie är vanligast förekommande i handeln.

  Grundprincipen för att lyckas med aktiehandel går naturligtvis ut på att köpa aktier billigt och därefter sälja dem med marginal och vinst. Det är ett sätt att få avkastning. Ett annat innebär att bolaget där man är delägare genomför en aktieutdelning och det är något som bestäms på den årliga bolagsstämman.

  Viktigt att tänka på då det kommer till att köpa en aktie är att försöka se köpet som en helhet. Det vill säga: hur kommer det här bolaget att utvecklas i framtiden - vilken potential finns och är det värt pengarna i fråga? Det är den första frågan man ska ställa. Men, det finns även andra. Bolagets utveckling är en sak i sammanhanget som kan ge avkastning, men man måste som investerare även våga gå mer på djupet och se till detaljer som politik, världsläge, räntor, konkurrens och avgifter.

  Alla dessa faktorer kommer nämligen att påverka kursen (värdet) och därför bör man även sätta sig in i dessa detaljer och - så gott det går - försöka tyda dessa och därigenom få svar på om det har potential att bli en lönsam investering eller ej.

  Handla med aktier är lätt - köpa rätt är svårt

  Att handla med aktier och att köpa aktier vill vi göra en skillnad på. Vad gäller aktiehandel så är det lättare än någonsin att delta aktivt. Detta tack vare nätmäklare. Löser du en depå hos en sådan så är du också enbart några knapptryck på din dator ifrån att vara en deltagare på exempelvis Stockholmsbörsen.

  Att köpa rätt aktier däremot, det är svårare och här krävs det, som sagt, både tid att läsa på och övning i verkligheten. Det tar tid att lära sig och det kan komma att kosta lite i form av läropengar. Rådet är att skynda långsamt och inte satsa pengar som man inte kan avvara. Lär man sig grunderna för att handla med aktier så kan det bli ett väldigt lönsamt sparande.