PENSION

Det orangea kuvertet som når våra brevlådor och vars innehåll visar på hur mycket vi kommer att få ut i pension den dagen vi väljer att sluta jobba kan skapa en stress. Många tittar på siffrorna och tänker att - är det här allt? . Vissa väljer till och med att lämna kuvertet oöppnat och lägger det direkt i pappersåtervinningen. Är det verkligen den summa som skrivs i kuvertet den som gäller? Ja, och nej.

Jämför Pensionsbolag

Jämför pensionsbolag för dina behov. Hitta rätt pensionssparande idag.

    I det orangea kuvertet ges en prognos om pensionen - men det gäller enbart den allmänna pensionen som grundas på dina inkomster och de skatter du betalat i Sverige. Pensionen består även av två andra delar i form av Tjänstepension och Privat Sparande. . Det förutsätter emellertid att din/dina arbetsgivare har betalat en tjänstepension och att du själv också valt att ha ett privat sparande.

    Betalar din arbetsgivare tjänstepension?

    Ser man till pensionen så kan man definitivt påverka den till det bättre och - detta är viktigt: det är aldrig för sent att börja agera. Det första är att man ska ta reda på om arbetsgivaren betalar in tjänstepension. Om så inte är fallet så bör man försöka påverka och få till stånd en sådan överenskommelse. Tjänstepension är en betydande del och även om du börjar närma dig din pensionsålder så kan det göra skillnad och ge ett fint tillskott till kassan.

    Privat sparande då? Det är väldigt viktig punkt. Idag måste man ta ett större ansvar för sin framtida inkomst än va som förr var fallet och därför så rekommenderas ett sparande. Gärna i så tidig ålder som möjligt. Det kan naturligtvis vara svårt, nästan surrealistiskt, för en 20-åring att tänka sig själv som pensionär; men den dagen kommer och då måste man vara förberedd.

    Om man slår ihop tjänstepensionen och den allmänna pensionen så kommer man att få ut ungefär 60 % av den tidigare lönen. Ser man de siffrorna framför sig och omvandlar dem till rena pengar så brukar ett pensionssparande vara lättare att motivera.

    Hur kommer jag igång med ett pensionssparande?

    Vad gäller pensionssparande så finns det olika vägar att gå. En viktig detalj i sammanhanget är att försöka lägga upp en långsiktig plan och hålla sig till den. Många drabbas av panik och vill ändra sparande om exempelvis kursen går ner. Lite is i magen bör man ha. Sätt upp en plan tillsammans med din bank och revidera denna endast vid behov. Tänk även på att det är din egen ekonomi som sätter gränserna. Det vill säga: spara pengar som du, så att säga, har råd att avvara.

    Idag väljer många att spara i aktier och fonder. Det är ett bra alternativ. Rekommendationen är att man i så fall väljer fonder med lägre avgifter då högre sådana kan äta upp sparkapitalet. För att spara i fonder och i aktie så kan man välja ett ISK-Konto - Investeringssparkonto. Ett råd i sammanhanget är att läsa på. Många har en onödig respekt och rädsla för att handla med fonder och aktier. Läser man på och fattar välgrundade beslut så kan denna typ av sparande bära frukt. Det går alltid att ta hjälp av banken också och få goda råd om hur man ska gå tillväga.

    Jämför pensionsbolag

    Avanza är störst i Sverige på aktie- och fondhandel. Dessutom har dom de lägsta avgifterna på aktie-, fond- och pensionssparande.
    • ISK konto
    • Kapitalförsäkring
    • Aktie/fondkonto
    Spara via ISK så slipper du avgifter och behöver inte deklarera vinster eller förluster.
    SPP är ett svenskt bolag som erbjuder rådgivning och pensionslösningar för både privatpersoner och företag.
    • ISK konto
    • Kapitalförsäkring
    • Direktsparande i fonder
    Ingen fast avgift eller kapitalavgift när du tecknar PLUSkapital digitalt på spp.se.

    Varför är min pension så låg?

    Det finns några anledningar till varför vissa får en lägre pension än andra. Utebliven tjänstepension är naturligtvis en sådan, likaså längre sjukskrivningar och perioder av arbetslöshet. Även mamma- och pappaledighet påverkar negativt. Svartjobb är en annan faktor som påverkar negativt och detta då man dels går miste om både allmän- och tjänstepension.

    Kan du tänka dig jobba längre?

    En fråga som kommit på tapeten gäller en högre pensionsålder. Vi lever idag längre än förr och många äldre visar upp en bättre hälsa. Det innebär att många också kan tänka sig att arbeta längre än den normala ålder om 61-63 år. Ett sådant beslut kan definitivt göra skillnad.

    Dels så kan man få inkomst och dels så kan man också välja att få ut sin allmänna pension. Att kombinera exempelvis ett deltidsarbete med sin allmänna pension drygar definitivt ut kassan varje månad. Naturligtvis är detta upp till var och en och hur kropp och själ mår också. Det är definitivt en möjlighet att överväga för den som fortfarande känner sig pigg och fräsch.


    Vanliga frågor om pension


    Om du har ett kollektivavtal eller något liknande pensionsavtal hos din arbetsgivare så ska du ha tjänstepension. För att se värdet på din tjänstepension så kan du logga in på Pensionsmyndigheten. Är du osäker på vilken bank pengarna är placerade så kan du kontakta personalavdelningen på din arbetsplats.

    Det finns ingen specifik ålder då man ska börja pensionsspara, men ju tidigare du börjar desto mer kapital hinner du samla på dig.

    Tjänstepension är den del som arbetsgivaren sätter av till dig varje månad. Tjänstepensionen kan placeras i traditionell livförsäkring eller fondförsäkring.

    Premiepension är 2 procentenheter av den allmänna pensionen som du själv får placera i fonder.

    Inkomstpension är den del av den allmänna pensionen du får via staten och som du själv betalt in via skatten.