Spara i fonder - Fondspara

Att investera i fonder har blivit ett allt populärare sätt för människor att spara och få sina pengar att växa över tid. Med ett brett utbud av fonder att välja mellan, från aktiefonder till blandfonder och räntefonder, finns det alternativ för varje typ av sparare. I den här artikeln kommer vi att gå igenom grunderna i hur man sparar i fonder, varför det kan vara en bra idé, och hur du kan komma igång med ditt fondsparande.

Handla med fonder

Hitta rätt Fondmäklare för dina behov. Jämför fondmäklare och deras villkor här.

Spara i fonder - Key takeaways
 • Fondsparande erbjuder möjlighet till diversifierade investeringar och potentiellt högre avkastning än ett traditionellt sparkonto.
 • Framgångsrikt fondsparande kräver ett noggrant val av fonder baserat på personliga mål och risktolerans.
 • Fondrobotar kan effektivisera investeringsprocessen genom att skapa och förvalta anpassade portföljer automatiskt.
 • Investering i hållbara fonder möjliggör stöd till företag med positiv samhälls- och miljöpåverkan.
 • Att undvika vanliga misstag, samt att följa en genomtänkt långsiktig strategi, är centralt för att uppnå framgång inom fondsparande.

  Varför ska man spara i fonder?

  Att spara i fonder erbjuder flera fördelar jämfört med att bara ha pengarna på ett bankkonto. För det första ger fondsparande dig möjligheten att sprida dina risker genom att investera i ett brett utbud av tillgångar. Det kan vara allt från aktier och obligationer till fastigheter och råvaror, beroende på vilken fond du väljer. För det andra har historiska data visat att långsiktigt fondsparande ofta ger en högre avkastning än traditionellt sparande på bankkonto, även om det naturligtvis finns en risk för förlust av sparat kapital.

  Hur fungerar fondsparande?

  När du sparar i fonder köper du andelar i en fond som sedan förvaltas av professionella fondförvaltare. Dessa förvaltare tar beslut om vilka investeringar fonden ska göra, baserat på fondens inriktning och mål. Som sparare äger du en del av dessa investeringar genom dina fondandelar. Värdet på dina andelar förändras i takt med att fondens tillgångar ökar eller minskar i värde.

  Att välja rätt fond

  Det första steget i att börja spara i fonder är att välja rätt fond för dina behov och dina riskpreferenser. Viktiga faktorer att överväga inkluderar fondens inriktning, historisk avkastning, förvaltningsavgifter och risknivå. Det är också viktigt att tänka på ditt sparande i ett långsiktigt perspektiv och att inte bli avskräckt av kortsiktiga svängningar på marknaden. Det bästa resultatet får du om du kombinerar olika fonder som presterar som bäst vid olika tillfällen. Det kan en rådgivare, så som en fondrobot hjälpa dig med.

  Kom igång med fondsparande

  Att börja spara i fonder är enklare än vad många tror. Här är några steg för att komma igång:

  • Sätt upp dina mål
   Innan du börjar, bestäm dig för vad du sparar till. Är det för pensionen, en kontantinsats till ett hem, eller kanske en resa? Dina mål påverkar vilken typ av fond du ska välja.
  • Gör din hemläxa
   Grundlig research är nyckeln till ett framgångsrikt fondsparande. Lär dig om de olika typerna av fonder, såsom aktiefonder, räntefonder och blandfonder. Varje typ har sina egna risker och möjligheter.
  • Välj en plattform
   Det finns många nätmäklare och banker som erbjuder fondsparande. Jämför avgifter, tillgängliga fonder och andra tjänster för att hitta det bästa alternativet för dig.
  • Diversifiering
   Lägg inte alla ägg i samma korg. Genom att diversifiera ditt fondsparande över olika tillgångsslag och geografiska områden kan du minska risken.
  • Börja smått och öka gradvis
   Du behöver inte ha en stor summa pengar för att börja spara i fonder. Många fonder tillåter dig att starta med små belopp. Överväg att automatiskt öka ditt sparande över tid.

  Jämför fondmäklare

  0%
  0 kr
  eToro är en av världens ledande plattformar för aktiehandel. Förutom aktiehandel erbjuds även handel med valutor, råvaror, index och hävstångsprodukter. Investeringar innebär att ditt kapital utsätts för risk. Andra avgifter tillkommer.
  • Valutahandel
  • Mobilapp
  • Hävstångsprodukter
  eToro erbjuder gratis aktiehandel med ett demokonto. Över 5000 investeringsbara produkter.
  0 - 0,250%
  0 - 99 kr
  Nordnet grundat 1996, är en av Sveriges största nätmäklare. Här kan du handla med aktier, fonder och pensionstjänster.
  Handla courtagefritt när depåvärde understiger 80 000 kr. Se fullständiga villkor för courtagefri handel i prislistan på nordnet.se.
  Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
  • ISK konto
  • Kapitalförsäkring
  • Aktie/fondkonto
  Nordnet erbjuder gratis aktiehandel med kom igång-rabatt och har fler än 1 500 fonder som du kan investera i.
  0 - 0,251%
  0 - 99 kr
  Avanza är störst i Sverige på aktie- och fondhandel. Dessutom har dom de lägsta avgifterna på aktie-, fond- och pensionssparande.
  Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
  • ISK konto
  • Kapitalförsäkring
  • Aktie/fondkonto
  Avanza har för 10:e året i rad Sveriges nöjdaste kunder enligt SKI.
  0%
  0%
  Levler är en ny aktör som lanserades i maj 2022 och erbjuder courtagefri aktiehandel till 31 mars 2025. Levler har
  PO Söderberg & Partner AB som majoritetsägare och är ombud till Söderberg & Partners Wealth Management AB.
  • Inget courtage
  • 25% rabatt på hela utbudet
  • +2000 fonder
  För närvarande får du 25% rabatt på samtliga inköp hos Levler.
  0 - 0,15%
  0 - 99 kr
  Aktiespararna ägs av Pareto Securities AB som är en av de ledande investmentbankerna i Norden men har även kontor i USA, Singapore och Brasilien.
  • ISK konto
  • Månadsspara i aktier
  • Aktie/fondkonto
  Aktieinvest grundades 1965 och har som mål att göra det enklare att spara i aktier.
  0,035 - 0,150%
  49 - 99 kr
  Mangold erbjuder företag och privatpersoner aktierelaterade instrument och derivat till konkurrenskraftig kostnad.
  • ISK konto
  • Kapitalförsäkring
  • Aktie/fondkonto
  0 - 0,060%
  1 - 99 kr
  Handla aktier och värdepapper med ett lågt courtage på marknader i över 10 länder.
  • ISK konto
  • Kapitalförsäkring
  • Aktie/fondkonto
  0,044 - 0,250%
  8 - 75 kr
  0,050%
  20 kr
  0,090%
  20 kr
  0,030 - 0,090%
  59 - 99 kr
  0,100%
  79 kr
  0,090%
  9 kr

  Olika typer av fonder

  Det finns en uppsjö av fonder att välja mellan, var och en med sina egna specifika egenskaper och risknivåer. Här är några av de vanligaste typerna:
  • Aktiefonder

   Aktiefonder investerar primärt i noterade aktier och erbjuder hög potential för avkastning, men med högre risk.
  • Räntefonder

   Räntefonder investerar i räntepapper så som obligationer och är generellt sett mindre riskfyllda än aktiefonder, men med lägre förväntad avkastning.
  • Blandfonder

   Blandfonder är en mix av aktier, obligationer och andra tillgångar, vilket erbjuder en balans mellan risk och avkastning.
  • Indexfonder

   Indexfonder följer ett specifikt marknadsindex och erbjuder en passiv investeringsstrategi med lägre avgifter.

  Hållbara fonder

  Hållbara fonder har blivit alltmer populära bland investerare som vill att deras pengar ska bidra till positiva sociala och miljömässiga förändringar, samtidigt som de genererar en ekonomisk avkastning. Dessa fonder fokuserar på investeringar i företag som aktivt arbetar med hållbarhetsfrågor och som försöker begränsa sin negativa påverkan på samhället och miljön. Att välja att investera i hållbara fonder kan vara ett sätt att spegla personliga värderingar i sitt sparande, utan att nödvändigtvis kompromissa allt för mycket med avkastningen.

  Vad är hållbara fonder?

  Många fonder tar hänsyn till hållbarhet, men på olika sätt. Vanligast är att de fokuserar på miljömässig hållbarhet. Det är än så länge ovanligt med fonder som fokuserar på social hållbarhet. När det gäller miljömässig hållbarhet så är det vanligaste att fonden i viss mån försöker begränsa företagens negativa påverkan på miljön (så kallade artikel 8-fonder), medan ett fåtal fonder går steget längre och aktivt försöker bidra positivt (så kallade artikel 9-fonder).

  Varför välja hållbara fonder?

  • Positiv inverkan
   Genom att investera i hållbara fonder kan du bidra till en positiv förändring och stödja företag som arbetar för att lösa några av världens mest brådskande utmaningar.
  • Riskhantering
   Företag som aktivt arbetar med hållbarhetsfrågor tenderar att vara bättre förberedda för framtida utmaningar och lagstiftning kring miljö och socialt ansvar. Detta kan leda till lägre risker och potentiellt stabilare avkastning över tid.
  "Oavsett om fonden är aktiv eller passiv så betalar du oftast en avgift till fondbolaget. För att avgöra om en högre förvaltningsavgift är motiverad kan du kontrollera fondens aktivitetsgrad." Källa: Konsumenternas (2024).

  Hur väljer man hållbara fonder?

  När du väljer hållbara fonder är det viktigt att du gör din hemläxa. Här är några tips:

  • Fondens inriktning
   Granska fondens hållbarhetsprofil och vilka kriterier den använder för att välja investeringar. Vissa fonder kan ha en bred ESG-inriktning, medan andra kan fokusera specifikt på till exempel miljö eller sociala frågor.
  • Avgifter
   Precis som med alla fonder är det viktigt att titta på avgifterna. Högre avgifter kan äta upp en del av avkastningen, så jämför avgifterna för olika hållbara fonder.
  • Jämför avkastning
   Medan hållbarhet kan vara en viktig faktor, är det också viktigt att titta på fondens historiska avkastning och hur den presterar jämfört med sina jämförelseindex och icke-hållbara motsvarigheter.

  Att investera i hållbara fonder kan vara ett kraftfullt sätt att kombinera ekonomisk avkastning med positiv inverkan på vår omvärld. Genom att noggrant välja fonder som matchar dina personliga värderingar och investeringsmål, kan du bidra till en mer hållbar framtid samtidigt som du arbetar mot dina ekonomiska mål.

  Fördelar och nackdelar med fondsparande

  Fördelar
  • Avkastning
   Fondsparande ger dig möjlighet till en bättre värdeutveckling än bankkontot. Ju större andelen aktiefonder är i ditt totala fondsparande, desto högre är den möjliga avkastningen.
  • Diversifiering
   Fondsparande ger dig tillgång till en bred portfölj av investeringar, vilket kan minska den totala risken, jämfört med att bara fokusera på en typ av investering.
  • Tillgänglighet
   Det är enkelt att komma igång och du kan ofta starta med små belopp.
  • Experthjälp
   Fonder förvaltas av professionella förvaltare som fattar investeringsbesluten åt dig.
  Nackdelar
  • Avgifter
   Förvaltningsavgifter och andra kostnader kan äta upp en del av din avkastning. Aktivt förvaltade fonder har i regel högre avgifter än indexfonder, men det finns ingen garanti att de slår sina index.
  • Risk
   Precis som med alla investeringar finns det en risk att förlora sina pengar, särskilt på kort sikt. Men det gäller bara om du säljer dina fonder vid en nedgång; om du väntar brukar de återhämta sig; särskilt fonder som placerar brett, så som globala aktiefonder.

  Automatisera ditt sparande

  Genom att automatisera ditt fondsparande kan du se till att du kontinuerligt bygger på ditt sparande utan att behöva göra manuella överföringar varje månad. Detta sätt att spara kallas ofta för månadssparande och är enkelt att sätta upp via din bank, nätmäklare eller fondrobot.

  Strategier för att maximera ditt fondsparande

  För att få ut mesta möjliga av ditt fondsparande finns det flera strategier du kan tillämpa. Dessa strategier kan hjälpa dig att optimera ditt sparande för att uppnå bättre avkastning över tid, samtidigt som du hanterar riskerna på ett effektivt sätt.

  • Diversifiering
   En av de viktigaste strategierna för att maximera ditt fondsparande är diversifiering. Genom att sprida dina investeringar över flera olika typer av fonder och tillgångsslag kan du minska risken för stora förluster. Diversifiering innebär att du inte lägger alla dina ägg i samma korg, vilket kan skydda ditt sparande mot marknadens volatilitet.
  • Långsiktigt sparande
   En annan viktig aspekt av framgångsrikt fondsparande är att ha en långsiktig strategi. Fördelarna med långsiktigt sparande inkluderar möjligheten att rida ut marknadens svängningar och dra nytta av ränta-på-ränta effekten. Det är viktigt att inte reagera överiltat på tillfälliga marknadsnedgångar, utan att istället hålla fokus på ditt långsiktiga mål.
  • Regelbundet sparande
   Att regelbundet spara en fast summa pengar i fonder, känt som dollar-cost averaging, är en strategi som kan minska risken och ta bort behovet av att tajma marknaden. Genom att kontinuerligt köpa fondandelar, oavsett marknadens läge, kan du i längden minska ditt genomsnittliga inköpspris för fondandelarna.
  • Aktiv och passiv förvaltning
   När du väljer fonder är det viktigt att förstå skillnaden mellan aktiv och passiv förvaltning. Aktivt förvaltade fonder strävar efter att slå marknaden genom strategiska investeringsbeslut, medan passivt förvaltade fonder, som indexfonder, syftar till att spegla utvecklingen av ett visst marknadsindex. Varje strategi har sina fördelar och nackdelar, och valet beror på din investeringsfilosofi och risktolerans. Det finns dock en del historiska bevis för att indexfonder presterar bättre än aktivt förvaltade fonder över tid.
  • Följ upp och justera
   Slutligen är det viktigt att regelbundet se över ditt fondsparande och vid behov göra justeringar. Detta kan innebära att balansera om din portfölj för att upprätthålla önskad risknivå, eller att byta ut fonder som kontinuerligt underpresterar. Detta är något en rådgivare, så som en fondrobot kan hjälpa dig med.

  Genom att följa dessa strategier kan du förbättra dina chanser att uppnå en sund avkastning på ditt fondsparande över tid. I nästa del av artikeln kommer vi att gå igenom vanliga fallgropar att undvika när du sparar i fonder, samt ge ytterligare insikter för att hjälpa dig att fatta välgenomtänkta beslut rörande ditt fondsparande.

  Fondspara med en fondrobot

  Att spara automatiskt med hjälp av en fondrobot är ett alltmer populärt sätt att investera pengar på. Fondrobotar, även kända som digitala rådgivare, använder algoritmer för att automatiskt skapa och förvalta en diversifierad portfölj av fonder baserad på bland annat användarens investeringsmål och risktolerans. Denna typ av tjänst erbjuder en hands-off approach till investeringar, vilket kan vara särskilt attraktivt för de som kanske inte har tid, intresse eller kunskap att själva aktivt förvalta sina investeringar. Läs mer om hur en fondrobot fungerar i vår artikel: Fondrobot.

  Vanliga fallgropar att undvika när du sparar i fonder

  Att lotsa sig igenom fondsparandets olika aspekter kan vara komplext och det finns flera vanliga misstag som sparare bör försöka undvika. Genom att vara medveten om dessa fallgropar kan du göra mer anpassade val och förbättra dina chanser till framgång med ditt fondsparande.

  • Förlita sig för mycket på historisk avkastning
   Ett vanligt misstag är att välja fonder baserat enbart på historisk avkastning. Även om tidigare prestationer kan ge en viss vägledning, garanterar de inte framtida resultat. Marknaderna förändras och en fond som presterat bra under tidigare år kan inte alltid förväntas göra det i framtiden.
  • Att inte förstå risknivån
   En annan fallgrop är att inte fullt ut förstå risknivån i de fonder man investerar i. Risk och avkastning går hand i hand, och högre potentiell avkastning kommer ofta med högre risk. Se till att de fonder du väljer stämmer överens med din risktolerans och dina finansiella mål.
  • Att inte diversifiera sig tillräckligt
   Att inte diversifiera sitt fondsparande tillräckligt är ett annat vanligt misstag. Att investera i en enda fond eller fonder inom samma kategori kan öka risken för stora förluster. Diversifiering över olika fondtyper och tillgångsslag kan hjälpa till att minska denna risk.
  • Att reagera på kortvariga marknadssvängningar
   Ett ytterligare misstag är att reagera överilat på kortvariga marknadssvängningar genom att sälja av fondandelar när marknaden går ner. Detta kan leda till att man säljer på låga nivåer och missar potentiella återhämtningar. Långsiktigt sparande innebär att hålla fast vid din investeringsstrategi även under volatila perioder.
  • Att försumma avgifter
   Slutligen är det viktigt att inte försumma effekten av avgifter på din totala avkastning. Höga förvaltningsavgifter kan äta upp en betydande del av din avkastning över tid. Jämför avgifter mellan olika fonder och välj de som erbjuder en bra balans mellan kostnad och potentiell avkastning.
  Så sätts kursen på fonder
  Fondandelens pris, även känd som NAV-kursen (Net Asset Value), utgör det belopp du behöver betala vid köp, försäljning eller byte av fondandelar. När du handlar med fonder sker detta till en i förväg okänd kurs, vilket innebär att priset inte är fastställt förrän efter transaktionen. Denna kurs fastställs retroaktivt en gång dagligen, och den specifika tidpunkten för kurssättning, den så kallade bryttiden, kan skilja sig åt mellan olika fonder och fondbolag.

  Ytterligare insikter för framgångsrikt fondsparande

  Förutom att undvika dessa fallgropar finns det ytterligare insikter som kan hjälpa dig att optimera ditt fondsparande:

  • Använda sig av skatteeffektiva sparformer
   Att utnyttja skatteeffektiva sparformer såsom ISK (Investeringssparkonto) eller KF (Kapitalförsäkring) kan minska den skattemässiga påverkan och därmed öka din nettoavkastning. Dessa kontoformer erbjuder fördelar som lägre skatt på kapitalvinster och möjligheten att byta fonder utan att realisera skatt.
  • Håll dig uppdaterad och informerad
   Att hålla sig uppdaterad om marknadstrender och ekonomiska nyheter kan hjälpa dig att fatta bättre beslut om ditt fondsparande. Dock är det viktigt att balansera detta med insikten om att fondsparande ofta är mest framgångsrikt som en långsiktig strategi.
  • Använda en finansiell rådgivare
   För de som känner sig osäkra på fondmarknaden kan det vara värdefullt att ta hjälp av en finansiell rådgivare, antingen en människa eller en fondrobot. En mänsklig rådgivare kan erbjuda personlig rådgivning baserat på dina specifika behov och mål, medan en fondrobot ofta är oberoende och kostar mindre.

  Genom att undvika vanliga fallgropar och tillämpa dessa insikter kan du förbättra dina chanser att uppnå en positiv avkastning med ditt fondsparande. Med rätt strategi och inställning kan fondsparande vara ett effektivt sätt att bygga upp din ekonomi över tid.

  Nu när du har en grundlig förståelse för hur du sparar i fonder, de strategier som kan maximera ditt sparande, och de fallgropar du bör undvika, är det dags att börja eller optimera ditt eget fondsparande. Kom ihåg att tålamod, en grundlig analys och en genomtänkt strategi är nyckeln till framgång när det kommer till fondinvesteringar.

  Relaterad information till denna artikel:
  - Spara i aktier
  - Spara
  - Sparkonto - Bästa sparräntan
  - Spara till barn
  - Kapitalförsäkring
  - ISK konto - Investeringssparkonto
  - Fondrobot
  - Spara i fonder
  - Pension
  - Forex - Valutahandel


  Vanliga frågor om fondsparande

  Det är klokt att regelbundet, till exempel en gång per år, granska ditt fondsparande för att se om det fortfarande motsvarar dina mål och risktolerans. Då kan du göra justeringar om det behövs.

  Medan risken att förlora hela kapitalet generellt är lägre i fonder jämfört med direktinvesteringar i enskilda aktier, finns det fortfarande en risk för förlust beroende på fondens inriktning och marknadens svängningar.

  Fondförvaltningsavgiften är den kostnad du betalar för att fonden ska förvaltas av professionella fondförvaltare. Avgiften dras automatiskt från fondens tillgångar och påverkar därmed fondens avkastning.

  Värdet på dina fondandelar påverkas direkt av de underliggande tillgångarnas prestationer på marknaden. Detta innebär att värdet kan både öka och minska beroende på marknadens svängningar.

  Aktiefonder investerar huvudsakligen i aktier och syftar till högre avkastning men med högre risk, medan räntefonder investerar i räntepapper som exempelvis obligationer, vilket vanligtvis medför lägre risk och lägre avkastning.


  Källangivelser

  Nedan källor har använts vid framtagandet av artikeln om att spara i fonder. Innehållet har därefter granskats av Konsumentguidens redaktion innan publicering.

  Skribent

  Redaktionen - Konsumentguiden.se

  Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.

  Denna artikel är faktagranskad och verifierad av:

  Anders Wallace
  Anders Wallace är en av grundarna till fondroboten Opti där han även förvaltar Opti:s portföljer. Anders är civilekonom från Lunds Universitet, CFA® Charterholder samt Swedsec- och Insureseclicensierad.