BREDBAND

Fungerar ditt wifi dåligt? Vi har idag långt större behov av ett fungerande wifi än vad vi hade bara för några år sedan. Idag använder vi mobiler, surfplattor, datorer och i en familj så är det också något som alla gör - vilket i sin tur kräver att det wifi man har är snabbt och bra. Till mobiler och annan teknisk utrustning ska vi även nämna att vår tv gått från en klassisk dumburk till en smart-tv och att vi låter andra apparater - exempelvis högtalare - skötas av wifi-anslutning.

Jämför Bredband

Seg internetuppkoppling? Jämför bredband och hitta rätt leverantör för dina behov.

Kort sagt: vi har ett ständigt behov av det vi kallar för bra täckning och detta i alla rum av bostaden. Problemet är att alla inte har detta och att man således också drabbas av frustration i vardagen. Tonåringen kan inte se på film på övervåning, pappan kan inte sitta och läsa nyheterna från mobilen inne på toaletten och så fort mamman går ner i tvättstugan så kan hon också glömma att lyssna på sina favoritlåtar från Spotify.

Ett problem för många - men långt ifrån ett definitivt sådant. Med några enkla knep så kan man få bättre täckning och vi tänkte därför rada upp några användbara tips att följa.

  Jämför bredband

  Leverantör Hastighet Avg/mån Info
  Ner: 250 Mbit/s
  Upp: 10 Mbit/s
  249 kr/mån Mer info
  Ner: 64 Mbit/s
  Upp: 10 Mbit/s
  från 99 kr/mån Mer info
  Ner: 8-1000 Mbit/s
  Upp: 1-40 Mbit/s
  249 kr/mån Mer info
  Ner: 64 Mbit/s
  Upp: 10 Mbit/s
  från 49 kr/mån Mer info
  Ner: 10-1000 Mbit/s
  Upp: 10-500 Mbit/s
  från 99 kr/mån Mer info

  Ner: 2-1000 Mbit/s
  Upp: 0,4-100 Mbit/s
  från 249 kr/mån Mer info
  Ner: 60-10000 Mbit/s
  Upp: 60-100 Mbit/s
  från 249 kr/mån Mer info
  Ner: 7-21,6 Mbit/s
  Upp: 5,76 Mbit/s
  199 kr/mån Mer info
  Ner: 2-1000 Mbit/s
  Upp: Ingen upg.
  från 229 kr/mån Mer info
  Ner: 2-1000 Mbit/s
  Upp: Ingen upg.
  från 138 kr/mån Mer info
  Ner: 250-10000 Mbit/s
  Upp: 100-1000 Mbit/s
  från 349 kr/mån Mer info
  Ner: 9,3 Mbit/s
  Upp: Ingen upg.
  från 79 kr/mån Mer info

  VPN Tjänster

  Tjänst Om Besök
  NordVPN NordVPN grundades 2012 och har över 12 miljoner kunder. Mer info
  OVPN OVPN lanserades 2014 och är en svensk VPN tjänst. Mer info
  PureVPN PureVPN erbjuder riktigt snabb VPN-lösning från $3.33 Mer info
  Vilfo Vilfo erbjuder en snabb VPN router från $339. Mer info

  Tips för att få bättre täckning


  • Placera routern centralt

   Misstaget många gör är att man gömmer undan sin router och att den därigenom inte ger ifrån sig starka signaler – något som alltså påverkar täckningen negativt. Visst, en router är kanske ingen estetisk sensation, men det får man helt enkelt köpa. För att en router ska fungera så bra som möjligt så ska den stå centralt och ha så nära avstånd som möjligt till alla produkter som används. Ställ inte in routern i en garderob eller – om du bor i en nyproducerad fastighet – i det så kallade mediaskåpet. Det senare är ur en täcknings-synpunkt det absolut sämsta du kan göra. Ett annat tips är att du lyfter routern från golvet.

  • Skaffa fler accesspunkter

   En accesspunkt är en nätverksprodukt vars syfte är att hjälpa routern att ge täckning där den själv inte kan nå. Ser man till exempelvis arbetsplatser och kontor så är det här systemet med flera olika accesspunkter något som flitigt används och som ger bra täckning över hela arbetsplatsen. Detta kan du göra även i det egna hemmet. Placera dessa strategiskt över ditt hem och tänk på att även dessa ska finnas så nära produkterna som använder wifi för maximal effekt.

  • Byt till ett mesh-system

   Många har tagit det här enkla – och väl fungerande – steget. Mesh-systemet innebär, förenklat, att man ersätter den klassiska routern med mesh-noder som normalt är två- eller tre stycken. En av dessa ersätter routern medan de andra placeras ut i huset – samtliga samarbetar och med ett syfte: att sprida signalen jämnt, och starkt, över hela hushållet. Hur samarbetet dem emellan ser ut är upp till dig. Du kan välja trådlöst, via kabel eller via ditt elnät. Fördelen med detta system är att det är extremt enkelt att installera och att du sköter det via en app i din mobil. Något som innebär att du slipper allt krångel med konfigurering, koder och långa användarnamn på olika nätverk.

  • Använd en repeater

   Som namnet kanske antyder så fungerar en repeater genom att den upprepar de signaler den mottager från routern och skickar denna vidare. Tekniken påminner således väldigt mycket om det vi tidigare gått igenom i form av accesspunkter. Men, här ska vi säga att det finns för- och nackdelar. Den rakt igenom enkla installationen är en klar fördel. Detta medan en nackdel innebär att prestandan ofta går ner. En repeater ger definitivt bättre täckning, men den tar ut tullavgift för detta i form av att prestandan på wifit går ner – ibland dessutom ganska rejält. Vi skulle därför rekommendera accesspunkter då sådana de facto kan öka prestandan – och samtidigt ge god täckning över hela hemmet.


  BÄSTA ADSL MODEMET?

  Vilket är det bästa ADSL modemet? Det är en svår fråga att svara på då det hänt mycket på marknaden för routrar på sistone. De flesta aktörerna har valt att satsa på flerdelade lösningar som ger en bra täckning av ditt hem, så kallade mesh-nätverk. Det är dock inte alltid nödvändigt med denna typ av routerlösningar utan du kan gott klara dig med en enhet av bra kvalitet. Ett test av trådlös router ger en bra överblick över rådande marknad. Här nedan kan du se de routrar som fått bäst resultat i test av adsl modem.

  Netgear Orbi RBK50 Bra prestanda
  Utmärkt räckvidd
  Stora enheterMer info

  Betyg 9/10

  Linksys AC5400 Hög prestanda
  Enkel installation
  Bulkig designMer info

  Betyg 8/10

  Google Wifi God räckvidd
  Snygga små enheter
  Få detaljinställningarMer info

  Betyg 8/10

  BÄST I TEST ADSL MODEM/TRÅDLÖS ROUTER

  Netgear Orbi RBK50
  90%
  Asus RT-AC5300
  90%
  Linksys AC5400
  80%
  Google Wifi
  80%
  Linksys EA9500
  70%
  Netgear Nighthawk X6S
  70%
  Razer Sila
  70%
  TP-link Archer C5400
  70%
  Källa: PC För Alla, 2019-08-19

  BÄSTA 4G MODEM/ROUTER

  Ett mer och mer populärt alternativ till ADSL och fiber är 4G-modem. Men vilket är då det bästa 4G modemet/routern? Det beror till stor del på vilka dina behov är. Med ett 4G modem kan du surfa mobilt varifrån du vill. Du kan ha det hemma, ta det med till landet eller på din semester. Med utbyggnaden av snabbare mobilnät så har även mobilsurfen tagit ett steg i rätt riktning. Idag kan du få riktigt bra hastighet på ditt mobila bredband. Du kan välja mellan små mobila enheter till rejäla routrar för en mer permanent lösning som inte är mobil och tänkt att flytta runt på. Nedan ser du några exempel på testade 4G-routrar som fått höga betyg inom sina olika kategorier.


  Netgear MR1100 Nighthawk Bäst i test
  Utmärkt batteritid
  Något storMer info

  Betyg 8/10

  Netgear AirCard 810 Snabb uppkoppling
  Bra batteritid
  Något storMer info

  Betyg 8/10

  TP-Link Archer MR400 Enkel konfiguration
  Mobil & fast uppkoppl.
  Ej Svenska menyerMer info

  Betyg 7/10

  BÄST I TEST 4G MODEM/ROUTER

  Netgear MR1100 Nighthawk
  80%
  Netgear AirCard 810
  80%
  TP-link Archer MR400
  70%
  D-Link AC1200 DWR-953
  70%
  D-link DWR-932
  60%
  Källa: PC För Alla & Techradar, 2019-08-19

  TEST WIFI ROUTER OCH BÄSTA INTERNETUPPKOPPLING - TP TEST

  Ett bra sätt att kontrollera din trådlösa router/switch är att använda ett så kallat TP-test. Det är ett program som används för att testa uppkopplingen och bandbredden på en nätverksförbindelse. En populär tjänst för att utföra ett sådant test är Bredbandskollen. Där kan du enkelt testa hur snabb din uppkoppling är och att du faktiskt får ut den hastighet som din internetleverantör har uppgett i ditt avtal. Bredbandskollen gör det också enkelt för dig att testa olika placeringar av din wifi router så att du hittar den optimala placeringen i din bostad. Här kan du testa Bredbandskollen.se.


  Vanliga frågor om bredband


  Exempel på olika typer av bredband:

  Fiber
  En optisk kabel dragen till ditt hem med hastigheter upp till 1000 Mbit/s.

  Kabel-TV
  Koaxial-kabel dragen till vanligtvis flerfamiljshus. Com-hem är en av dom största operatörerna här.

  DSL
  Bredband via telefonjacket. Hastigheter upp till 60 Mbit/s.

  Mobilt bredband
  Bredband via mobilnätet ger i snitt hastigheter mellan 7 och 60 Mbit/s.

  Hastighet ner beskriver hur snabbt det gå att ladda ner data och hastighet upp hur snabbt det går att skicka data.

  Svårt att ge något generellt råd om detta då det beror på hur många ni är i hushållet och hur ni använder er av ert bredband.  Streamas det mycket film och tv så krävs det en högre hastighet ner.

  Säg först upp ditt nuvarande bredbandsavtal och efter det beställer du ett nytt som börjar när uppsägningstiden på ditt gamla avtal löpt ut. Se till så att det börjar gälla samma dag som ditt nuvarande löper ut så slipper du avbrott i tjänsten.

  Load More