Bäst i test - Jämför bredband, router & VPN-tjänster

Fungerar ditt wifi dåligt? Vi har idag långt större behov av ett fungerande wifi än vad vi hade bara för några år sedan. Idag använder vi mobiler, surfplattor, datorer och i en familj så är det också något som alla gör - vilket i sin tur kräver att det wifi man har är snabbt och bra. Till mobiler och annan teknisk utrustning ska vi även nämna att vår tv gått från en klassisk dumburk till en smart-tv och att vi låter andra apparater - exempelvis högtalare - skötas av wifi-anslutning.

 Jämför Bredband  Jämför Router/Modem

Jämför VPN-tjänster

Behöver du kunna surfa anonymt? Då är en VPN-tjänst perfekt för dig.

Kort sagt: vi har ett ständigt behov av det vi kallar för bra täckning och detta i alla rum av bostaden. Problemet är att alla inte har detta och att man således också drabbas av frustration i vardagen. Tonåringen kan inte se på film på övervåning, pappan kan inte sitta och läsa nyheterna från mobilen inne på toaletten och så fort mamman går ner i tvättstugan så kan hon också glömma att lyssna på sina favoritlåtar från Spotify.

Ett problem för många - men långt ifrån ett definitivt sådant. Med några enkla knep så kan man få bättre täckning och vi tänkte därför rada upp några användbara tips att följa.

  Jämför bredband

  Leverantör Hastighet Avg/mån Info
  1 Hastighet:Ner: 250 Mbit/s
  Upp: 10 Mbit/s
  Avg/mån:249 kr/mån Mer info
  2 Hastighet:Ner: 64 Mbit/s
  Upp: 10 Mbit/s
  Avg/mån:från 99 kr/mån Mer info
  3 Hastighet:Ner: 8-1000 Mbit/s
  Upp: 1-40 Mbit/s
  Avg/mån:249 kr/mån Mer info
  4 Hastighet:Ner: 64 Mbit/s
  Upp: 10 Mbit/s
  Avg/mån:från 49 kr/mån Mer info
  5 Hastighet:Ner: 10-1000 Mbit/s
  Upp: 10-500 Mbit/s
  Avg/mån:från 99 kr/mån Mer info
  6
  Hastighet:Ner: 2-1000 Mbit/s
  Upp: 0,4-100 Mbit/s
  Avg/mån:från 249 kr/mån Mer info
  7 Hastighet:Ner: 60-10000 Mbit/s
  Upp: 60-100 Mbit/s
  Avg/mån:från 249 kr/mån Mer info
  8 Hastighet:Ner: 7-21,6 Mbit/s
  Upp: 5,76 Mbit/s
  Avg/mån:199 kr/mån Mer info
  9 Hastighet:Ner: 2-1000 Mbit/s
  Upp: Ingen upg.
  Avg/mån:från 229 kr/mån Mer info
  10 Hastighet:Ner: 2-1000 Mbit/s
  Upp: Ingen upg.
  Avg/mån:från 138 kr/mån Mer info
  11 Hastighet:Ner: 250-10000 Mbit/s
  Upp: 100-1000 Mbit/s
  Avg/mån:från 349 kr/mån Mer info
  12 Hastighet:Ner: 9,3 Mbit/s
  Upp: Ingen upg.
  Avg/mån:från 79 kr/mån Mer info

  Hur anonym är du på internet?

  Information samlas hela tiden. Den stora frågan är hur den används och hur pass medveten gemene man är om detta. Går du in i en butik så finns det kameror i taken, besöker du en offentlig plats så kommer du att fastna på bild och om du exempelvis använder din dator och skriver så finns det ett IP-nummer som kan leda texten i fråga tillbaka till dig. Hela tiden ger vi ifrån oss information och denna kan i fel händer vara direkt förödande.

  Låt oss ge ett exempel på detta där vi säger att du skriver på en uppsats om IS och deras fruktansvärda brott mot mänskligheten. Ett ämne som kräver research och som kräver kunskap om både Islam, nyckelpersoner, vapen och sprängämnen - något som du använder din dator för att eftersöka. Din uppsats blir både genomarbetad och uppskattad av ditt Universitet där du kvitterar ut högsta betyg.

  Problemen börjar emellertid den dag du ska fira din examen och åka till USA med din sambo. Plötsligt så kallas du in ett ett separat rum vid säkerhetskontrollen och olustiga frågor börjar ställas kring ditt intresse för ett specifikt sprängmedel och tillverkningsprocessen kring detta.

  Detta exempel är förvisso påhittad, men håll med om att det är ganska talande för vår nuvarande samtid och att det visar på en uppenbar fara med ökad övervakning. Information som hamnar i fel händer kan definitivt påverka individen negativt; sökningar på specifika saker och händelser kan ådra sig intresse från säkerhetstjänster och detta är något som definitivt måste korrigeras.

  Hur mycket information delar du med dig?

  Vann Facebook valet åt Donald Trump? Frågan är relevant sett till den skandal som rullades upp i samband med att han tillkännagavs som president i USA. Ett företag hade nämligen köpt information av Facebook, information om privatpersoner som man sedan kunde påverka genom skräddarsydda artiklar, reklam och allmänt informativt tjuvspel.

  Personerna i fråga läste informationen, spred den vidare och eldade i och med detta på exempelvis sin avsky mot Hillary Clinton. Samma sak hände med Brexit. Att man numera använder sociala medier som en del av kampanjer är givet; det är när vanliga personer plötsligt agerar som nyttiga idioter som faran uppenbarar sig.

  Allt du skriver på Facebook, alla bilder och all övrig information samlas och bygger upp en tydlig bild av vem du är - och hur du ska kunna användas. Det här gör att vi är extra utsatta. Den roliga statusuppdateringen du gör kan mycket väl användas på ett felaktigt sätt någon gång i framtiden. Var noga med vad du delar och var källkritisk i överkant. Håll på din egen personliga integritet så får vi lita på att våra folkvalda använder möjligheten till övervakning på ett korrekt sätt som fyller det egentliga syftet: att förhindra fruktansvärda brott från att äga rum.

  VPN Tjänster

  Hur ska jag då skydda mig mot ovanstående exempel? En smidig lösning är Virtual private network – VPN – en populär tjänst som erbjuds av hundratals företag världen över. VPN är en nätverksteknik som skapar en krypterad anslutning till en server vilket gör det möjligt att slussa internettrafik genom denna anslutning istället för att ansluta direkt ut på nätet.

  Denna teknik förekommer ofta hos företag. Anställda som behöver komma åt delade resurser när de inte är på kontoret ansluter då till en VPN-server som säkrar upp anslutningen och gör tillgängligheten till företagets resurser möjlig. För hemanvändare är alternativet att abonnera på någon betrodd VPN-tjänst.

  Varför ska man då ha ett VPN-abonnemang? Anledningarna är många men här går vi igenom de viktigaste:

  • Integritetsskydd

   Gör det möjligt att undvika spårning och avlyssning.

  • Undvika Geoblockering

   Gör det exempelvis möjligt att se SVT Play när du befinner dig utomlands eller få tillgång till filmtjänsternas utbud i Sverige som egentligen är låst till utlandet.

  • Säkerhet

   Surfa säkert på exempelvis öppna trådlösa nätverk.

  • Nätneutralitet/Anonymitet

   Försvårar för operatörer, sociala medier eller Google och andra sökmotorer att använda dina data för att tillhandahålla olika typer av trafik/innehåll.


  Jämför VPN Tjänster

  Tjänst Om Besök
  1NordVPN Om:NordVPN grundades 2012 och har över 12 miljoner kunder. Mer info
  2OVPN Om:OVPN lanserades 2014 och är en svensk VPN tjänst. Mer info
  3PureVPN Om:PureVPN erbjuder riktigt snabb VPN-lösning från $3.33 Mer info
  4Ivacy Om:Ivacy erbjuder riktigt snabb VPN-lösning från $1.16 Mer info
  5Vilfo Om:Vilfo erbjuder en snabb VPN router från $339. Mer info

  Tips för att få bättre täckning


  • Placera routern centralt

   Misstaget många gör är att man gömmer undan sin router och att den därigenom inte ger ifrån sig starka signaler – något som alltså påverkar täckningen negativt. Visst, en router är kanske ingen estetisk sensation, men det får man helt enkelt köpa. För att en router ska fungera så bra som möjligt så ska den stå centralt och ha så nära avstånd som möjligt till alla produkter som används. Ställ inte in routern i en garderob eller – om du bor i en nyproducerad fastighet – i det så kallade mediaskåpet. Det senare är ur en täcknings-synpunkt det absolut sämsta du kan göra. Ett annat tips är att du lyfter routern från golvet.

  • Skaffa fler accesspunkter

   En accesspunkt är en nätverksprodukt vars syfte är att hjälpa routern att ge täckning där den själv inte kan nå. Ser man till exempelvis arbetsplatser och kontor så är det här systemet med flera olika accesspunkter något som flitigt används och som ger bra täckning över hela arbetsplatsen. Detta kan du göra även i det egna hemmet. Placera dessa strategiskt över ditt hem och tänk på att även dessa ska finnas så nära produkterna som använder wifi för maximal effekt.

  • Byt till ett mesh-system

   Många har tagit det här enkla – och väl fungerande – steget. Mesh-systemet innebär, förenklat, att man ersätter den klassiska routern med mesh-noder som normalt är två- eller tre stycken. En av dessa ersätter routern medan de andra placeras ut i huset – samtliga samarbetar och med ett syfte: att sprida signalen jämnt, och starkt, över hela hushållet. Hur samarbetet dem emellan ser ut är upp till dig. Du kan välja trådlöst, via kabel eller via ditt elnät. Fördelen med detta system är att det är extremt enkelt att installera och att du sköter det via en app i din mobil. Något som innebär att du slipper allt krångel med konfigurering, koder och långa användarnamn på olika nätverk.

  • Använd en repeater

   Som namnet kanske antyder så fungerar en repeater genom att den upprepar de signaler den mottager från routern och skickar denna vidare. Tekniken påminner således väldigt mycket om det vi tidigare gått igenom i form av accesspunkter. Men, här ska vi säga att det finns för- och nackdelar. Den rakt igenom enkla installationen är en klar fördel. Detta medan en nackdel innebär att prestandan ofta går ner. En repeater ger definitivt bättre täckning, men den tar ut tullavgift för detta i form av att prestandan på wifit går ner – ibland dessutom ganska rejält. Vi skulle därför rekommendera accesspunkter då sådana de facto kan öka prestandan – och samtidigt ge god täckning över hela hemmet.


  BÄSTA ADSL MODEMET?

  Vilket är det bästa ADSL modemet? Det är en svår fråga att svara på då det hänt mycket på marknaden för routrar på sistone. De flesta aktörerna har valt att satsa på flerdelade lösningar som ger en bra täckning av ditt hem, så kallade mesh-nätverk. Det är dock inte alltid nödvändigt med denna typ av routerlösningar utan du kan gott klara dig med en enhet av bra kvalitet. Ett test av trådlös router ger en bra överblick över rådande marknad. Här nedan kan du se de routrar som fått bäst resultat i test av adsl modem.

  Netgear Orbi RBK50 Bra prestanda
  Utmärkt räckvidd
  Stora enheterMer info

  Betyg 9/10

  Linksys AC5400 Hög prestanda
  Enkel installation
  Bulkig designMer info

  Betyg 8/10

  Google Wifi God räckvidd
  Snygga små enheter
  Få detaljinställningarMer info

  Betyg 8/10

  BÄST I TEST ADSL MODEM/TRÅDLÖS ROUTER

  Netgear Orbi RBK50
  90%
  Asus RT-AC5300
  90%
  Linksys AC5400
  80%
  Google Wifi
  80%
  Linksys EA9500
  70%
  Netgear Nighthawk X6S
  70%
  Razer Sila
  70%
  TP-link Archer C5400
  70%
  Källa: PC För Alla, 2019-08-19

  BÄSTA 4G MODEM/ROUTER

  Ett mer och mer populärt alternativ till ADSL och fiber är 4G-modem. Men vilket är då det bästa 4G modemet/routern? Det beror till stor del på vilka dina behov är. Med ett 4G modem kan du surfa mobilt varifrån du vill. Du kan ha det hemma, ta det med till landet eller på din semester. Med utbyggnaden av snabbare mobilnät så har även mobilsurfen tagit ett steg i rätt riktning. Idag kan du få riktigt bra hastighet på ditt mobila bredband. Du kan välja mellan små mobila enheter till rejäla routrar för en mer permanent lösning som inte är mobil och tänkt att flytta runt på. Nedan ser du några exempel på testade 4G-routrar som fått höga betyg inom sina olika kategorier.


  Netgear MR1100 Nighthawk Bäst i test
  Utmärkt batteritid
  Något storMer info

  Betyg 8/10

  Netgear AirCard 810 Snabb uppkoppling
  Bra batteritid
  Något storMer info

  Betyg 8/10

  TP-Link Archer MR400 Enkel konfiguration
  Mobil & fast uppkoppl.
  Ej Svenska menyerMer info

  Betyg 7/10

  BÄST I TEST 4G MODEM/ROUTER

  Netgear MR1100 Nighthawk
  80%
  Netgear AirCard 810
  80%
  TP-link Archer MR400
  70%
  D-Link AC1200 DWR-953
  70%
  D-link DWR-932
  60%
  Källa: PC För Alla & Techradar, 2019-08-19

  Återförsäljare av routrar & modem

  Butik Om Besök
  1webhallen Om:Webhallen har ett stort utbud av datorer och dator komponenter. Mer info
  2NetOnNet.se Om:NetOnNet säljer det mesta inom datorer från dom största tillverkarna. Mer info
  3Kjell & Company Om:Hos Kjell & Company hittar du ett bra utbud inom datorkomponenter. Mer info
  4Clasohlson Om:Clas ohlson säljer komponenter & tillbehör till din dator. Mer info

  TEST WIFI ROUTER OCH BÄSTA INTERNETUPPKOPPLING - TP TEST

  Ett bra sätt att kontrollera din trådlösa router/switch är att använda ett så kallat TP-test. Det är ett program som används för att testa uppkopplingen och bandbredden på en nätverksförbindelse. En populär tjänst för att utföra ett sådant test är Bredbandskollen. Där kan du enkelt testa hur snabb din uppkoppling är och att du faktiskt får ut den hastighet som din internetleverantör har uppgett i ditt avtal. Bredbandskollen gör det också enkelt för dig att testa olika placeringar av din wifi router så att du hittar den optimala placeringen i din bostad. Här kan du testa Bredbandskollen.se.


  Vanliga frågor om bredband


  Exempel på olika typer av bredband:

  Fiber
  En optisk kabel dragen till ditt hem med hastigheter upp till 1000 Mbit/s.

  Kabel-TV
  Koaxial-kabel dragen till vanligtvis flerfamiljshus. Com-hem är en av dom största operatörerna här.

  DSL
  Bredband via telefonjacket. Hastigheter upp till 60 Mbit/s.

  Mobilt bredband
  Bredband via mobilnätet ger i snitt hastigheter mellan 7 och 60 Mbit/s.

  Hastighet ner beskriver hur snabbt det gå att ladda ner data och hastighet upp hur snabbt det går att skicka data.

  Svårt att ge något generellt råd om detta då det beror på hur många ni är i hushållet och hur ni använder er av ert bredband.  Streamas det mycket film och tv så krävs det en högre hastighet ner.

  Säg först upp ditt nuvarande bredbandsavtal och efter det beställer du ett nytt som börjar när uppsägningstiden på ditt gamla avtal löpt ut. Se till så att det börjar gälla samma dag som ditt nuvarande löper ut så slipper du avbrott i tjänsten.

  Load More