Jämför bredband - Mobilt bredband, router & VPN-tjänster - Bäst i test
Att ha tillgång till ett stabilt och snabbt bredband har blivit en allt viktigare faktor i våra liv. Användningen av bredband och mobilt bredband ökar år efter år och hushållen har numera ofta ett flertal enheter som är uppkopplade mot internet, allt ifrån datorer, surfplattor, smarta telefoner och TV-apparater till larm och hushållsmaskiner. Detta ställer krav på din utrustning och ditt val av uppkoppling. Vilken typ av bredband är då rätt val för dig? Vilken router ger dig bäst täckning? Läs mer om vad du bör tänka på nedan.
Jämför Bredband Jämför Mobilt Bredband Jämför Router/Modem
Jämför VPN-tjänster
Behöver du kunna surfa anonymt? Då är en VPN-tjänst perfekt för dig.
För att kunna reda ut vilket bredband som passar bäst för just dina behov behöver vi gå igenom några grundläggande delar av hur bredbandstekniken fungerar och vad som påverkar ens val av bredbandslösning.
Vad innebär Mbit/s och hur mäter man det?
Ditt bredbands hastighet mäts i megabit per sekund (Mbit/s), ju högre värde på denna parameter, ju högre kan den information du hämtar hem eller skickar iväg transporteras per sekund. De vanligaste bredbandshastigheterna är idag 100, 250, 500 och 1000 Mbit/s. När vi börjar närma oss hastigheter på 1000 Mbit/s så används även ofta benämningen 1 Gbit/s vilket står för gigabit per sekund.
Fiber fortsätter växa
Inom fast bredband fortsätter fiber att ha den största tillväxten och står för lite mer än två tredjedelar av samtliga fasta bredbandsabonnemang. (Källa: PTS 2019-11-25)
Vad är det för skillnad på ned- och uppströms internettrafik?
Hastigheten på ditt bredband delas in i Mbit/s nedströms och Mbit/s uppströms. Dessa värden indikerar hur snabbt du kan ta emot information samt hur snabbt det går att skicka iväg information från din uppkopplade enhet.
Nedströms – Nedladdning
Hur snabbt du kan ladda ner webbsidor, streama film, lyssna på musik, ladda ner bilder etc. avgörs av hastigheten nedströms. Spelar du mycket online är detta en viktig parameter att hålla koll på. Ju högre värde desto bättre förutsättningar har du för att ditt spelande flyter på utan lagg eller avbrott.
Uppströms - Uppladdning
Behöver du skicka iväg stora filer eller tunga mail, är hastigheten uppströms en viktig faktor. Jobbar du mycket hemifrån är detta något du bör ta hänsyn till och ta med i beräkningen när du beställer ditt kommande bredband.
Vad är det för skillnad på MB och Mbit/s?
Ditt bredbands hastighet mäts i Mbit/s, dvs hur stor datamängd du kan ta emot eller skicka per sekund. MB står för Megabyte och är ett mått på storleken för de filer du laddar ner eller skickar iväg.
Ladda ner filer - hur lång tid tar det?
För att kunna räkna ut detta så behöver vi några grundläggande data. En byte består av åtta bitar vilket betyder att det går åtta Mbit på en MB. Med ett enkelt räkneexempel får vi följande: En fil på 100 MB som skickas över ett bredband på 100 Mbit/s tar åtta sekunder att föra över. Detta kommer vi fram till genom att dela hastigheten på 100 Mbit/s med åtta då det går åtta bitar på en byte. Vi får då en hastighet om 12.5 Mbit/s. Nu är det slutligen bara att dela storleken på filen, 100 MB, med nedladdningshastigheten på 12.5 Mbit/s så får vi fram resultatet åtta sekunder.
Jämför bredband
Leverantör |
Hastighet |
Avg/mån |
Info |
1
|
Hastighet: 60-1000 Mbit/s 60-1000 Mbit/s
Välj bland 5 olika paket: Bredband 100 Bredband 200 Bredband 250 Bredband 500 Bredband 1000 |
Pris:Från 299 kr Trådlös router ingår
|
Mer info |
2
|
Hastighet: 10-250 Mbit/s 10-100 Mbit/s
Välj bland 3 olika paket: Bredband 10 Bredband 100 Bredband 250 |
Pris:Från 249 kr
|
Mer info |
3
|
Hastighet: 10-1000 Mbit/s 10-500 Mbit/s
Välj bland 5 olika paket: Bredband 10 Bredband 100 Bredband 250 Bredband 500 Bredband 1000 |
Pris:Från 99 kr
|
Mer info |
4
|
Hastighet: 10-1000 Mbit/s Ingen upg.
Välj bland 5 olika paket: Bredband 10 Bredband 50 Bredband 100 Bredband 250-500 Bredband 1000 |
Pris:Från 229 kr
|
Mer info |
5
|
Hastighet: 10-1200 Mbit/s 10-100 Mbit/s
Välj bland 5 olika paket: Bredband 50 Bredband 150 Bredband 300 Bredband 600 Bredband 1200
|
Pris:Från 249 kr Gratis Comhem Play+ i upp till 12 mån
|
Mer info |
6
|
Hastighet: 100-500 Mbit/s 10-100 Mbit/s
Välj bland 3 olika paket: Bredband 100 Bredband 250 Bredband 500 |
Pris:Från 199 kr Förmåner för mobilkunder
|
Mer info |
7
|
Hastighet: 100-500 Mbit/s 10-50 Mbit/s
Välj bland 3 olika paket: Bredband 100 Bredband 250 Bredband 500 |
Pris:Från 249 kr Byt eller pausa när du vill
|
Mer info |
8
|
Hastighet: 100-1000 Mbit/s 10-500 Mbit/s
Välj bland 5 olika paket: Bredband 10 Bredband 100 Bredband 250 Bredband 500 Bredband 1000 |
Pris:Från 138 kr
|
Mer info |
9
|
Hastighet: 250-10000 Mbit/s 100-1000 Mbit/s
Välj bland 3 olika paket: Bredband 100/10 Bredband 100/100 Bredband 250/250 Bredband 500/500 |
Pris:Från 349 kr
|
Mer info |
-
Behöver du ett abonnemang eller ett kontantkort?
Använder du det mobila bredbandet kontinuerligt så är ett abonnemang att föredra då du inte behöver fylla på med surf varje månad. Har du däremot inte behov av ditt bredband dagligen utan surfar mer sporadiskt så är ett kontantkort ett bra val.
-
Hur stor surfmängd behöver du?
Beroende på vad du ämnar använda din uppkoppling till så kommer surfmängden vara avgörande för dina behov. Ju mer datatrafik du behöver använda desto mer surfmängd behöver du välja till ditt bredband.
-
Hur bra är täckningen där du ska använda ditt mobila bredband?
Då det fortfarande skiljer sig en hel del åt mellan de olika operatörernas täckningsgrad i vårt avlånga land så är en kontroll av den tilltänkta operatörens täckningskarta att rekommendera. Du hittar täckningskartor till de mest populära operatörerna nedan.
-
Vad får det mobila bredbandet kosta?
Det finns ett stort utbud av operatörer som erbjuder mobilt bredband och ett lika stort urval av prisbilder. Generellt kan man säga att lågprisoperatörerna ofta har bäst pris men på bekostnad av något sämre kundservice. Som med alla tjänster är det bra att kolla upp hur bra recensioner de olika företagens support har fått av deras befintliga kunder för att undvika framtida huvudbry. Billigast är ibland inte alltid bäst…
Tänk även igenom hur du ska använda ditt mobila bredband, vilka av dina IT-produkter behöver du vara uppkopplad mot nätet med? Är det bara din dator eller är det fler som vill kunna koppla upp sig mot internet? Utöver datorer, har du andra tillbehör som du vill ska vara nåbara via nätet? Såsom kameror, lagringsmedia, mediaspelare etc. Om så är fallet så behöver du en bredbandsrouter eller som de också heter, ett 4G-modem. Här hittar du några av de bästa 4G-routrarna på marknaden idag. Använder du bara en dator så räcker det däremot med ett USB-modem, en så kallad dongel, som SIM-kortet installeras direkt i.
Större delen av Sveriges befolkning skulle troligen klara sig tillräckligt bra med att endast använda ett mobilt bredband till sin uppkoppling. Idag finns det ett stort utbud av snabbt mobilt 3G och 4G (inom kort även 5G) tillgängligt för majoriteten av befolkningen. Detta ger oss användare en stor frihet att koppla upp oss där vi behöver till en låg kostnad vilket gör mobilt bredband till ett mycket bra val för de flesta med behov av internetuppkoppling.
5G Mobilt bredband
5G - den femte generationens mobila protokoll - håller på att ta global fart och Sverige spås bli ett av föregångsländerna för detta. Stockholm har, tillsammans med Tallinn, utsetts till en så kallad testbädd av 5G, vilket innebär att tekniken kommer att implementeras först där. Detta enligt Telia.
Med 5G kommer vi att kunna surfa i betydligt högre hastigheter än vi idag kan med 4G. 5G uppskattas kunna bli 20 ggr snabbare än 4G och enligt vissa kommer 5G till och med kunna bli en utmanare till bredband via fiber. 5G-nätet kommer att ge bättre täckning, en starkare och stabilare anslutning till nätet och mängden data som transporteras via nätet kraftigt förbättras. Telia och Tre har testat 5G-nätet och lanseringen ska ske under 2020.
Hur kan man då som konsument se på 5G? En viktig sak är att du kommer att få en överlägsen snabbhet i samband med surf. 5G ligger på en högre frekvens än exempelvis 4G och det är det som kommer att möjliggöra den snabbare uppkopplingen och hastigheten. Samtidigt så kommer också 5G att slå ut det trådbunda nätet och göra det mobila nätet till det enda egentliga valet att göra.
Det kommer att ta oss närmare de smarta städer och det så kallade internet of things där maskiner och ny teknik blir en större självklarhet i våra liv. Det kan innebära självkörande bilar, kylskåp som kommunicerar med oss - vad behöver vi köpa, exempelvis? - och där exempelvis en hårfön kan känna av användarens behov och ställa i värmen. Framtiden är spännande och 5G kommer att förändra mycket. I Sverige är det ännu inte klart vilka operatörer som kommer att leverera och erbjuda denna lösning.
Mobilt bredband för företag
Vilket mobilt bredband för företag är bäst? Det är en fråga som är omöjlig att svara på sett till att alla företag har olika behov och att de olika operatörerna erbjuder väldigt olika lösningar. Här måste man jämföra och hitta den bästa lösningen just för det egna företaget. Det man kan göra är att luta sig mot några parametrar för att hitta rätt operatör. Vi tittar på några av dessa:
-
Surfmängd
Att ha tillräckligt med surfmängd är viktigt. Ett företag ska inte hämmas av att man som anställd inte kan använda internet i arbetet. Det är dels begränsande och dels så ger det även ett oseriöst intryck. Rätt surfmängd är ett måste. Använder ni många tunga program i kombination med att ni laddar hem många filer så måste ni ha en större datamängd tillgänglig än om det enbart handlar om att hantera enstaka, dagliga mail. Ser man till vad exempelvis 50 GB räcker till så kan det ge en bra indikation till vad det egna företaget har behov av: 75 timmars samtal på Skype. 50.000 mail går att skicka. Se på video i 25 timmar. 600 timmars lyssnande på Spotify.
-
God täckning
Befinner sig de anställda på resande fot inom Sverige så måste man också ta med täckning i beräkningen. Alla områden och städer har inte samma täckning och olika operatörer har bättre eller sämre sådan att erbjuda. Det går att kolla upp via operatörernas täckningskartor som finns på deras respektive hemsida.
-
Fri surf?
Företag som använder väldigt mycket surf kan med fördel se över operatörernas erbjudanden om fri sådan. Det finns en operatör som marknadsför fri surf på ett renodlat sätt. Men, det finns väldigt många som erbjuder så pass mycket surf så att det kan anses som fritt också. Många av dessa låter även konsumenten spara surf och använda överbliven sådan nästkommande månad.
-
Ett mobilt bredband för alla?
En annan viktig fråga gäller om alla anställda ska ha samma bredband eller om man ska ha varsitt? Det måste man ta ställning till som företag oc utgår från vanorna man har inom företaget. Sitter alla på samma ställe så kan ett gemensamt mobilt bredband vara lösningen. Är de anställda däremot ute på kundmöten och reser mycket så kan man istället tjäna på att de anställda har egna mobila bredband. Det gäller i allra högsta grad för företag som är mycket utomlands. Se alltid till att surfen får användas utomlands. Det är långt ifrån alla operatörer som ger denna möjligheten.
-
Med- eller utan bindningstid?
Ett mobilt bredband för företag med- eller utan bindningstid är egentligen en smaksak. Väljer man utan bindningstid så får man en större flexibilitet och kan byta operatör med kort varsel. Detta emellertid till en högre kostnad. Väljer man med bindningstid så kommer man billigare undan, men då krävs det också att man planerar för den dag man eventuellt vill säga upp abonnemanget. Och: du kommer som företag att få betala en avgift för uppsägning, även om du tecknat ett avtal utan bindningstid. Du kommer inte att sluta betala direkt vid uppsägning, utan det innebär ofta att du får betala för en månad framåt i tiden.
Mobilt bredband för studenter
Att välja ett mobilt bredband för studenter handlar till mångt och mycket om att välja en operatör som erbjuder mycket surfmängd. Som student så är den fråga ofta avgörande och där handlar det om att dels jämföra mängden suff och att dels också ställa den mot kostnaden. Här kan man även tillägga att många gör del sett till att man bara fokuserar på surfmängd. Det kan göra att man betalar mer än vad man egentligen har behov av. Man ska alltid utgår från de egna behoven.
Idag finns det bara en operatör Tele2 som erbjuder en renodlad lösning i form av ett mobilt bredband direkt riktat mot studenter. Det behöver emellertid inte innebära att den lösningen är bäst för just dig. De flesta andra operatörer ger fina rabatter för studenter som ges mot ett uppvisande av Mecenatkort eller Studentkortet.
Tänk även på att du måste var 18 år för att få teckna ett bredbandsabonnemang samt att ett studenterbjudande ofta gäller under en begränsad tid. Var även beredd på att en utlandsvistelse kan innebära en begränsad surfmängd. Kolla upp vad som gäller innan du åker.
Mobilt bredband för pensionärer
Mobilt bredband för pensionärer definieras ofta av att man som pensionärer erbjuds en specifik rabatt hos olika operatörerna. Hur stor denna rabatt är varierar och beror ofta på hur pass mycket datamängd man väljer. Det brukar även kallas för seniorrabatt.
Ålder som ska ha uppnåtts varierar mellan 55-65 år och den åldern verifieras i samband med att man tecknar avtalet - något som sker genom att man fyller i det egna personnumret.
Att välja ett mobilt bredband för pensionärer är inte helt enkelt, detta då exempelvis surfvanorna hos äldre ser helt annorlunda ut jämfört med hur de ser ut hos yngre människor.
Detaljer som täckning blir ofta viktigare - och samma sak för kundtjänst och en möjlighet att komma i kontakt med en fysisk person. Gällande det senare så är det långt ifrån alla operatörer som erbjuder just den möjligheten: många saknar kundtjänst och det kan naturligtvis vara en nackdel om någonting skulle krångla med det mobila bredband man som pensionär valt.
Normalt så har man ingen bindningstid utan kan säga upp avtalet när som helst - men då ofta betala en månad extra. Vill du som pensionär ha exempelvis en läsplatta eller en mobiltelefon i samband med att du tecknar avtalet så tillkommer emellertid en bindningstid och då normalt mellan 12-24 månader.
Det man bör tänka på är att billigast kanske inte alltid är bäst. Beroende på var du bor och vilken operatör du väljer så kan det mobila bredbandet visa sig ha sämre täckning än förväntat. Kolla alltid upp detta innan och se täckningskartor som alla operatörer har på sina hemsidor. Det är viktigare att du får effekt av ditt mobila bredband än att du kommer så billigt undan som möjligt.
Täckningskartor för mobilt bredband
Täckningen i våra större städer och tätorter är god bland samtliga operatörer. Som exempel har Telenor en täckning på imponerande 98% av Sveriges bebodda yta. Skillnaderna visar sig dock när man mäter täckningsgraden på landsbygden, då når de flesta operatörerna max 50% av den ytan med undantag för Net1 som via Turbo 3G når 95% av Sveriges totala yta. Nackdelen är att de använder den äldre NMT450-frekvensen vilken bara når upp till hastigheter på 9,3 Mbit/sek. Övriga operatörer klarar att leverera betydligt högre hastigheter på upp till 80 Mbit/sek via 4G-tekniken.
Med ovan nämnt är det viktigt att du gör en sökning på just det område där du tänkt använda dig av ditt mobila bredband för att se vilken operatör som är rätt val för dig och dina behov. Nedan finner du täckningskartor till de mest populära operatörerna på marknaden.
Fungerar ditt wifi dåligt?
Vi har idag långt större behov av ett fungerande wifi än vad vi hade bara för några år sedan. Idag använder vi mobiler, surfplattor, datorer och i en familj så är det också något som alla gör - vilket i sin tur kräver att det wifi man har är snabbt och bra. Till mobiler och annan teknisk utrustning ska vi även nämna att vår tv gått från en klassisk dumburk till en smart-tv och att vi låter andra apparater - exempelvis högtalare - skötas av wifi-anslutning.
Kort sagt: vi har ett ständigt behov av det vi kallar för bra täckning och detta i alla rum av bostaden. Problemet är att alla inte har detta och att man således också drabbas av frustration i vardagen. Tonåringen kan inte se på film på övervåning, pappan kan inte sitta och läsa nyheterna från mobilen inne på toaletten och så fort mamman går ner i tvättstugan så kan hon också glömma att lyssna på sina favoritlåtar från Spotify.
Ett problem för många - men långt ifrån ett definitivt sådant. Med några enkla knep så kan man få bättre täckning och vi tänkte därför rada upp några användbara tips att följa.
Tips för att få bättre täckning
-
Placera routern centralt
Misstaget många gör är att man gömmer undan sin router och att den därigenom inte ger ifrån sig starka signaler – något som alltså påverkar täckningen negativt. Visst, en router är kanske ingen estetisk sensation, men det får man helt enkelt köpa. För att en router ska fungera så bra som möjligt så ska den stå centralt och ha så nära avstånd som möjligt till alla produkter som används. Ställ inte in routern i en garderob eller – om du bor i en nyproducerad fastighet – i det så kallade mediaskåpet. Det senare är ur en täcknings-synpunkt det absolut sämsta du kan göra. Ett annat tips är att du lyfter routern från golvet.
-
Skaffa fler accesspunkter
En accesspunkt är en nätverksprodukt vars syfte är att hjälpa routern att ge täckning där den själv inte kan nå. Ser man till exempelvis arbetsplatser och kontor så är det här systemet med flera olika accesspunkter något som flitigt används och som ger bra täckning över hela arbetsplatsen. Detta kan du göra även i det egna hemmet. Placera dessa strategiskt över ditt hem och tänk på att även dessa ska finnas så nära produkterna som använder wifi för maximal effekt.
-
Byt till ett mesh-system
Många har tagit det här enkla – och väl fungerande – steget. Mesh-systemet innebär, förenklat, att man ersätter den klassiska routern med mesh-noder som normalt är två- eller tre stycken. En av dessa ersätter routern medan de andra placeras ut i huset – samtliga samarbetar och med ett syfte: att sprida signalen jämnt, och starkt, över hela hushållet. Hur samarbetet dem emellan ser ut är upp till dig. Du kan välja trådlöst, via kabel eller via ditt elnät. Fördelen med detta system är att det är extremt enkelt att installera och att du sköter det via en app i din mobil. Något som innebär att du slipper allt krångel med konfigurering, koder och långa användarnamn på olika nätverk.
-
Använd en repeater
Som namnet kanske antyder så fungerar en repeater genom att den upprepar de signaler den mottager från routern och skickar denna vidare. Tekniken påminner således väldigt mycket om det vi tidigare gått igenom i form av accesspunkter. Men, här ska vi säga att det finns för- och nackdelar. Den rakt igenom enkla installationen är en klar fördel. Detta medan en nackdel innebär att prestandan ofta går ner. En repeater ger definitivt bättre täckning, men den tar ut tullavgift för detta i form av att prestandan på wifit går ner – ibland dessutom ganska rejält. Vi skulle därför rekommendera accesspunkter då sådana de facto kan öka prestandan – och samtidigt ge god täckning över hela hemmet.
Mesh Wifi – bättre internetuppkoppling
Mesh är den nya generationens Wifi för en stabil och heltäckande lösning för ditt trådlösa nätverk. Rätt installerat så uppfattas mesh-nätverket som en enda stor enhet med perfekt täckning var du än befinner dig i din bostad. Mesh är en perfekt lösning för dig som bor i ett stort hus eller i ett mindre hus med flera våningsplan eller med en komplicerad planlösning.
Några av fördelarna med ett mesh-system är att du får stabila och starka nätverkssignaler genom hela din bostad samt en väldigt enkel installation av nätverket. De som tillverkar mesh-nätverk har tagit fram mycket enkla installationsanvisningar vilket gör att du i de flesta fall är igång med ditt nätverk på några få minuter.
Utöver den smidiga installationen så har många av de nya mesh-systemen en enkel och stilren design som enkelt smälter in i möblemanget utan att stå ut. Tiderna när man var tvungen att hitta på konstruktiva lösningar för att gömma den ofta fula wifi-routern är numera ett minne blott.
Hur fungerar Mesh WiFi?
Trådlösa mesh-system är uppbyggda kring ett antal mindre routrar som fungerar som satelliter/noder eller så kallade mesh-repeatrar. Mesh-routern ersätter den befintliga routern och kopplas sedan samman trådlöst med de övriga mesh-repeatrarna och fördelar anslutningen jämnt mellan de olika noderna. Alla routrar/noder kommunicerar sinsemellan och skapar på så vis ett stabilt wifi-nätverk med endast en anslutning genom hela nätverket. I och med mesh-systemets interna kommunikation mellan noderna bibehålls överföringshastigheten genom alla enheter i nätverket.
När du kopplar upp dig med någon typ av enhet mot ditt mesh-nätverk, oavsett om det är en smartphone eller en surfplatta, så byter din uppkopplade enhet sömlöst mellan de anslutna mesh-noderna och väljer per automatik den nod som har starkast signal där du befinner dig. På så vis förlorar du aldrig anslutningen och du behöver inte ha flera olika nätverk för att täcka en större yta, som är fallet om du exempelvis använder dig av en Wifi-förstärkare.
Vad är skillnaden mellan Mesh och en signalförstärkare?
Den största skillnaden mellan en signalförstärkare, en så kallad wifi-extender eller wifi-förstärkare, är att denna enhet ökar räckvidden på det trådlösa nätverket genom att ansluta till routern och därefter skicka vidare samma signaler. En wifi-förstärkare kommunicerar endast med routern och skapar ett eget nätverk utan att kommunicera med det redan befintliga nätverket. En annan nackdel med wifi-förstärkaren är att dess signal blir svagare och svagare ju längre den är från routern vilket ger ett mer instabilt nätverk. Mesh å andra sidan består av ett flertal routrar som alla kommunicerar med varandra för att skapa det starkaste och mest stabila nätverket för de enheter du väljer att ansluta med.
Wifi med signalförstärkare
Mesh Wifi
Källa bilder: tp-link.com
För vem passar ett Mesh-nätverk?
Bor du i ett flervåningshus eller är huset byggt av ett material (betong och tegel) som hindrar signaler från att tränga igenom? Om så är fallet så är ett mesh-system en mycket bra lösning på problemet. Även komplicerade planlösningar är en enkel sak för ett modernt mesh-nätverk.
Du bör även ha i åtanke att vi i framtiden kommer ha fler och fler enheter uppkopplade mot våra nätverk. Redan idag har vi hushållsmaskiner som ansluter till Wifi-nätverk där vi enkelt kan hantera deras funktioner på distans. Ett mesh-nätverk gör dessa lösningar mer problemfria i och med nätverkets ökade stabilitet. Mesh-nätverken är ett stort steg på vägen till ett riktigt interaktivt och intelligent hem.