Hur vet jag hur mycket surf jag behöver?

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 31 januari 2024.

Hur vet jag hur mycket surf jag behöver

En given fråga idag då det handlar om att välja ett mobilabonnemang handlar om hur mycket surf som inkluderas. Vi har gått från en tid då mobilen enbart användes för att ringa och skriva sms till en tid då den används för allt från att kolla sociala medier, läsa tidningar, lyssna på musik och ljudböcker och för att titta på filmer. Kort sagt: ett mobilabonnemang idag kräver en vissa mobildata för att vi ska klara oss.

Det är emellertid inte helt enkelt att peka på en mobiloperatör och ett specifikt mobilabonnemang och säga att just den lösningen är den bästa. Det handlar om någonting ytterst individuellt och där de egna behoven spelar en avgörande roll kring hur mycket surf man behöver för att klara sig. Ser man till äldre personer så kan det räcka långt med ett billigt abonnemang där så lite som två till fem GB surf inkluderas.

För yngre personer däremot så kommer samma abonnemang knappt att räcka ens i några dagar innan man måste fylla på potten av surf igen. Våra behov och vår användning skiljer sig åt – och det är viktigt att man identifierar sina egna sådana innan man tecknar ett avtal.

Jämför Mobilabonnemang

Jämför mobilabonnemang och hitta rätt abonnemang för dina behov.

Så mycket surf går det åt

Många är omedvetna om hur pass mycket surf som olika användningsområden kräver. Hur pass mycket surf går åt för att streama en film – och hur pass mycket krävs för att exempelvis lyssna på Spotify? Att vara mer medveten om detta ger dig bättre förutsättningar att identifiera just dina behov – och därmed också en lite enklare väg till att välja bästa mobilabonnemang för din användning. Nedan följer några exempel på hur mycket surf som går åt för olika sysselsättningar och användningsområden.

  • Spotify: Att använda Spotify i en timme innebär att det dras 115 Mb. Det motsvarar 2 GB surf om du lyssnar en halvtimme om dagen – eller 8 GB om du lyssnar två timmar varje dag.
  • Netflix: Använder du din mobil mycket för att streama filmer och Tv-serier från Netflix? I så fall så går det åt ungefär 1 GB per timme om du tittar med normal kvalitet. Väljer du istället att titta med HD-kvalitet så kommer en timme att kräva 3 GB surf.
  • Youtube: Tittar du på Youtube i 720p så innebär detta att 1 GB surfmängd går åt. Väljer du att titta i 1080p så räcker motsvarande mängd surf till 40 minuters tittande.
  • Facebook. En timmes användande av Facebook per dag motsvarar en surf på 2.5 GB. En reservation gäller emellertid för uppspelning av videos som drar betydligt mer – och där det heller inte är ovanligt att man ser på olika klipp.
  • Instagram. Instagram är en av de vanligaste apparna som, till skillnad från vad många tror, drar mest surf. Att slökolla flödet på Instagram är att jämföra med att titta på klipp på Youtube. En timmes Instagram-användande om dagen? Det innebär att en surf på 21 GB går åt.

Hitta rätt abonnemang för dina behov

Det finns, som sagt, tydliga skillnader mellan hur vi använder våra mobiler och kring hur mycket surf vi behöver. Det finns abonnemang från operatörer – exempelvis Hallon – där du får fri surf och således kan göra av med så mycket du bara orkar och kan. Likväl så finns det exempelvis abonnemang där man kan spara surf och på ett tydligt sätt kan använda sig av mer mobildata under vissa tider av året – förutsatt att man använder sig av mindre surf under andra. Vi går mot en tid då de flesta operatörer – även större sådana som Telia, Telenor, Comviq och så vidare – har börjat inse att det finns ett värde i att addera mer surf till sina olika abonnemang.

Det viktiga är att man ser till sig själv och de egna behoven. Klarar du dig på den surf du har varje månad eller måste du hela tiden köpa till mer? I så fall så ligger det ett definitivt värde i att uppgradera ditt abonnemang till ett större. Samma sak gäller givetvis det motsatta: har du mer surf än du gör av med så finns ingen anledning att hålla dig fast vid detta, dyrare, abonnemang.

Surfa smart – använd WiFi

Och, glöm ej heller att det numera också finns Wi-Fi tillgängligt i allt från butiker, caféer, restauranger och i offentliga lokaler. Genom att hela tiden koppla upp dig mot det så kan du spara mycket surf – och i slutändan mycket pengar.

Relaterad information till denna artikel:
Telefonabonnemang – Vad bör ingå?
Vilken mobiloperatör har bäst täckning
Hur byter man mobilabonnemang
Vad ska jag tänka på när jag väljer mobilabonnemang
Fri surf men med begränsad hastighet

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.