Mobilt bredband - Sveriges billigaste & bästa mobila bredband
Jämför mobilt bredband från de mest populära internetleverantörerna i Sverige. Vi hjälper dig hitta det billigaste och bästa mobila bredbandet för ditt behov. Konsumentguiden uppdaterar dagligen priser och erbjudanden från Sveriges bästa leverantörer av mobilt bredband för att du snabbt och enkelt ska kunna hitta det bästa mobila bredbandet med eller utan router. Läs mer
Jämför mobilt bredband
Filtrera mobila bredbandsabonnemang
Priser för mobilt bredband uppdaterades idag:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vad ska jag tänka på när jag väljer mobilt bredband?
Idag kan man välja ett mobilt bredband både som abonnemang eller med hjälp av ett kontantkort. De mobila bredbanden kommer i flera olika surfmängder och prisnivåer. Vilken variant du ska välja beror helt och hållet på dina behov. Dock finns det ett antal punkter du bör gå igenom innan du gör ditt val av bredband.
Behöver du ett abonnemang eller ett kontantkort?
Använder du det mobila bredbandet kontinuerligt så är ett abonnemang att föredra då du inte behöver fylla på med surf varje månad. Fungerar precis som ett mobilabonnemang. Har du däremot inte behov av ditt bredband dagligen utan surfar mer sporadiskt så är ett kontantkort ett bra val.
Hur stor surfmängd behöver du?
Beroende på vad du ämnar använda din uppkoppling till så kommer surfmängden vara avgörande för dina behov. Ju mer datatrafik du behöver använda desto mer surfmängd behöver du välja till ditt bredband.
Hur bra är täckningen där du ska använda ditt mobila bredband?
Då det fortfarande skiljer sig en hel del åt mellan de olika operatörernas täckningsgrad i vårt avlånga land så är en kontroll av den tilltänkta operatörens täckningskarta att rekommendera. Du hittar täckningskartor till de mest populära operatörerna nedan.
Vad får det mobila bredbandet kosta?
Det finns ett stort utbud av operatörer som erbjuder mobilt bredband och ett lika stort urval av prisbilder. Generellt kan man säga att lågprisoperatörerna ofta har bäst pris men på bekostnad av något sämre kundservice. Som med alla tjänster är det bra att kolla upp hur bra recensioner de olika företagens support har fått av deras befintliga kunder för att undvika framtida huvudbry. Billigast är ibland inte alltid bäst…
Tänk även igenom hur du ska använda ditt mobila bredband, vilka av dina IT-produkter behöver du vara uppkopplad mot nätet med? Är det bara din dator eller är det fler som vill kunna koppla upp sig mot internet? Utöver datorer, har du andra tillbehör som du vill ska vara nåbara via nätet? Såsom kameror, lagringsmedia, mediaspelare etc. Om så är fallet så behöver du en bredbandsrouter eller som de också heter, ett 4G-modem. Här hittar du några av de bästa 4G-routrarna på marknaden idag. Använder du bara en dator så räcker det däremot med ett USB-modem, en så kallad dongel, som SIM-kortet installeras direkt i.
Större delen av Sveriges befolkning skulle troligen klara sig tillräckligt bra med att endast använda ett mobilt bredband till sin uppkoppling. Idag finns det ett stort utbud av snabbt mobilt 3G-, 4G- och 5G-nät tillgängligt för majoriteten av befolkningen. Detta ger oss användare en stor frihet att koppla upp oss där vi behöver till en låg kostnad vilket gör mobilt bredband till ett mycket bra val för de flesta med behov av internetuppkoppling.
5G Mobilt bredband
5G - den femte generationens mobila protokoll - håller på att ta global fart och Sverige har blivit ett av föregångsländerna för detta. Idag har exempelvis 130 tätorter runtom i hela Sverige tillgång till 5G via Telia, vilket innebär en täckningsgrad om 70% av befolkningen. Målet för Telia är att nå 90% av befolkningen innan 2023 har nått sitt slut.
Med 5G kommer vi att kunna surfa i betydligt högre hastigheter än vi idag kan med 4G. 5G uppskattas kunna bli 20 ggr snabbare än 4G och enligt vissa kommer 5G till och med kunna bli en utmanare till bredband via fiber. 5G-nätet kommer att ge bättre täckning, en starkare och stabilare anslutning till nätet och mängden data som transporteras via nätet kraftigt förbättras. Telia och Tre lanserade sina 5G-nät under 2020 och idag täcker de tillsammans större delen av befolkningen med sina 5G-nät.
Hur kan man då som konsument se på 5G? En viktig aspekt är att du kommer att få en överlägsen snabbhet i samband med surf. 5G ligger på en högre frekvens än exempelvis 4G och det är det som kommer att möjliggöra den snabbare uppkopplingen och hastigheten. Samtidigt så kommer också 5G att slå ut det trådbunda nätet och göra det mobila nätet till det enda egentliga valet för dig som konsument.
5G kommer att ta oss närmare de smarta städer och det så kallade internet of things där maskiner och ny teknik blir en större självklarhet i våra liv. Det kan innebära självkörande bilar, kylskåp som kommunicerar med oss - vad behöver vi köpa? – eller en hårfön som kan känna av användarens behov och ställa in värmen därefter. Framtiden är spännande och 5G kommer att förändra mycket. I Sverige är det idag Telia, Telenor, Tele2 och Tre som kan leverera och erbjuda en 5G-lösning.
Fast bredband via mobilnätet
Idag har du möjlighet att få en fast bredbandsuppkoppling i ditt hem via mobilnätet, går även under namnet FWA (Fixed Wireless Access). Prestanda och pris för bredband via mobilnätet är i paritet med ett fast bredband via telejacket. Du kan surfa obegränsat i upp till 300 Mbit/s men normalhastigheten är 10-40 Mbit/s nedströms och 5-20 Mbit/s uppströms. För en fast månadskostnad får du således tillgång till fri surf och använder din internetuppkoppling så mycket du vill.
Fast bredband via mobilnätet tillhandahålls via en fast anslutningspunkt. Detta innebär att uppkopplingen endast kan användas från den förutbestämda plats du angivit för användningen av din internetuppkoppling. Till skillnad från ett mobilt bredband så kan du alltså inte ta med dig din uppkoppling om du exempelvis är på resande fot. Behöver du flytta ditt fasta bredband via mobilnätet måste du ta kontakt med din internetleverantör för att göra de ändringar som krävs för att din uppkoppling ska fungera på den nya adressen.
Många internetleverantörer rekommenderar att man kompletterar sitt fasta bredband via mobilnätet med en extern antenn som fästs på fastighetens fasad. På så vis ges optimala förutsättningar för att kunna ta emot en så bra signal som möjligt för sin internetuppkoppling. I de flesta fall stödjer även denna typ av antenner 5G-standarden.
Mobilt bredband för företag
Vilket mobilt bredband för företag är bäst? Det är en fråga som är omöjlig att svara på sett till att alla företag har olika behov och att de olika operatörerna erbjuder väldigt olika lösningar. Här måste man jämföra och hitta den bästa lösningen just för det egna företaget. Det man kan göra är att luta sig mot några parametrar för att hitta rätt operatör. Vi tittar på några av dessa:
Surfmängd
Att ha tillräckligt med surfmängd är viktigt. Ett företag ska inte hämmas av att man som anställd inte kan använda internet i arbetet. Det är dels begränsande och dels så ger det även ett oseriöst intryck. Rätt surfmängd är ett måste. Använder ni många tunga program i kombination med att ni laddar hem många filer så måste ni ha en större datamängd tillgänglig än om det enbart handlar om att hantera enstaka, dagliga mail. Ser man till vad exempelvis 50 GB räcker till så kan det ge en bra indikation till vad det egna företaget har behov av: 75 timmars samtal på Skype. 50.000 mail går att skicka. Se på video i 25 timmar. 600 timmars lyssnande på Spotify.
God täckning
Befinner sig de anställda på resande fot inom Sverige så måste man också ta med täckning i beräkningen. Alla områden och städer har inte samma täckning och olika operatörer har bättre eller sämre sådan att erbjuda. Det går att kolla upp via operatörernas täckningskartor som finns på deras respektive hemsida.
Fri surf?
Företag som använder väldigt mycket surf kan med fördel se över operatörernas erbjudanden om fri sådan. Det finns en operatör som marknadsför fri surf på ett renodlat sätt. Men, det finns väldigt många som erbjuder så pass mycket surf så att det kan anses som fritt också. Många av dessa låter även konsumenten spara surf och använda överbliven sådan nästkommande månad.
Ett mobilt bredband för alla?
En annan viktig fråga gäller om alla anställda ska ha samma bredband eller om man ska ha varsitt? Det måste man ta ställning till som företag oc utgår från vanorna man har inom företaget. Sitter alla på samma ställe så kan ett gemensamt mobilt bredband vara lösningen. Är de anställda däremot ute på kundmöten och reser mycket så kan man istället tjäna på att de anställda har egna mobila bredband. Det gäller i allra högsta grad för företag som är mycket utomlands. Se alltid till att surfen får användas utomlands. Det är långt ifrån alla operatörer som ger denna möjligheten.
Med- eller utan bindningstid?
Ett mobilt bredband för företag med- eller utan bindningstid är egentligen en smaksak. Väljer man utan bindningstid så får man en större flexibilitet och kan byta operatör med kort varsel. Detta emellertid till en högre kostnad. Väljer man med bindningstid så kommer man billigare undan, men då krävs det också att man planerar för den dag man eventuellt vill säga upp abonnemanget. Och: du kommer som företag att få betala en avgift för uppsägning, även om du tecknat ett avtal utan bindningstid. Du kommer inte att sluta betala direkt vid uppsägning, utan det innebär ofta att du får betala för en månad framåt i tiden.
Mobilt bredband för olika målgrupper
Oavsett om du är student, pensionär eller företagare finns det olika mobila bredbandslösningar som passar just dina behov. Genom att välja rätt abonnemang kan du spara pengar och få tillgång till den surfmängd och täckning som passar dig bäst. Här går vi igenom de bästa alternativen för olika målgrupper och vad du bör tänka på när du väljer mobilt bredband.
Mobilt bredband för studenter
Att välja ett mobilt bredband för studenter handlar till mångt och mycket om att välja en operatör som erbjuder mycket surfmängd. Som student så är den fråga ofta avgörande och där handlar det om att dels jämföra mängden suff och att dels också ställa den mot kostnaden. Här kan man även tillägga att många gör del sett till att man bara fokuserar på surfmängd. Det kan göra att man betalar mer än vad man egentligen har behov av. Man ska alltid utgå från de egna behoven.
Idag finns det bara en operatör Tele2 som erbjuder en renodlad lösning i form av ett mobilt bredband direkt riktat mot studenter. Det behöver emellertid inte innebära att den lösningen är bäst för just dig. De flesta andra operatörer ger fina rabatter för studenter som ges mot ett uppvisande av Mecenatkort eller Studentkortet.
Vi skulle definitivt råda dig att jämföra innan och även se över täckning som en nyckelfråga. Lite beroende på var i Sverige man studerar så ser täckningen hos de olika operatörerna annorlunda ut. Klart står att du kommer att bli väldigt frustrerad om du väljer en tjänst vars täckning visar sig vara sämre än förväntat - oavsett hur lite just det abonnemanget för bredband kostar. Operatörerna har täckningskartor på sina hemsidor. Dessa kan vara värda att jämföra innan man bestämmer sig.
Tänk även på att du måste var 18 år för att få teckna ett bredbandsabonnemang samt att ett studenterbjudande ofta gäller under en begränsad tid. Var även beredd på att en utlandsvistelse kan innebära en begränsad surfmängd. Kolla upp vad som gäller innan du åker.
Mobilt bredband för pensionärer
Mobilt bredband för pensionärer definieras ofta av att man som pensionärer erbjuds en specifik rabatt hos olika operatörerna. Hur stor denna rabatt är varierar och beror ofta på hur pass mycket datamängd man väljer. Det brukar även kallas för seniorrabatt.
Ålder som ska ha uppnåtts varierar mellan 55-65 år och den åldern verifieras i samband med att man tecknar avtalet - något som sker genom att man fyller i det egna personnumret.
Att välja ett mobilt bredband för pensionärer är inte helt enkelt, detta då exempelvis surfvanorna hos äldre ser helt annorlunda ut jämfört med hur de ser ut hos yngre människor.
Detaljer som täckning blir ofta viktigare - och samma sak för kundtjänst och en möjlighet att komma i kontakt med en fysisk person. Gällande det senare så är det långt ifrån alla operatörer som erbjuder just den möjligheten: många saknar kundtjänst och det kan naturligtvis vara en nackdel om någonting skulle krångla med det mobila bredband man som pensionär valt.
Normalt så har man ingen bindningstid utan kan säga upp avtalet när som helst - men då ofta betala en månad extra. Vill du som pensionär ha exempelvis en läsplatta eller en mobiltelefon i samband med att du tecknar avtalet så tillkommer emellertid en bindningstid och då normalt mellan 12-24 månader.
Det man bör tänka på är att billigast kanske inte alltid är bäst. Beroende på var du bor och vilken operatör du väljer så kan det mobila bredbandet visa sig ha sämre täckning än förväntat. Kolla alltid upp detta innan och se täckningskartor som alla operatörer har på sina hemsidor. Det är viktigare att du får effekt av ditt mobila bredband än att du kommer så billigt undan som möjligt.
Täckningskartor för mobilt bredband
Täckningen i våra större städer och tätorter är god bland samtliga operatörer. Som exempel har Telenor en täckning på imponerande 98% av Sveriges bebodda yta. Skillnaderna visar sig dock när man mäter täckningsgraden på landsbygden, då når de flesta operatörerna max 50% av den ytan med undantag för Net1 som via Turbo 3G når 95% av Sveriges totala yta. Nackdelen är att de använder den äldre NMT450-frekvensen vilken bara når upp till hastigheter på 9,3 Mbit/sek. Övriga operatörer klarar att leverera betydligt högre hastigheter på upp till 80 Mbit/sek via 4G-tekniken. 5G-näten har idag inte samma täckningsgrad som de äldre näten. Ta höjd för detta när du använder täckningskartorna hos de olika operatörerna så att du söker efter rätt typ av nät för dina krav på uppkoppling.
Med ovan nämnt är det viktigt att du gör en sökning på just det område där du tänkt använda dig av ditt mobila bredband för att se vilken operatör som är rätt val för dig och dina behov. Nedan finner du täckningskartor till de mest populära operatörerna på marknaden.
- Täckningskarta Telenor
- Täckningskarta Tele2
- Täckningskarta 3
- Täckningskarta Hallon (3's nät)
- Täckningskarta Telia
Router för mobilt bredband
Ett mer och mer populärt alternativ till ADSL och fiber är 4G- och 5G-modem. Men vilken är då den bästa 4G eller 5G routern? Det beror till stor del på vilka dina behov är. Med ett 4G modem kan du surfa mobilt varifrån du vill. Du kan ha det hemma, ta det med till landet eller på din semester. Med utbyggnaden av snabbare mobilnät så har även mobilsurfen tagit ett steg i rätt riktning. Idag kan du få riktigt bra hastighet på ditt mobila bredband. Du kan välja mellan små mobila enheter till rejäla routrar för en mer permanent lösning som inte är mobil och tänkt att flytta runt på.
Återförsäljare av routrar & modem
Butik | Om | Besök |
---|---|---|
1 | Om:Hos Kjell & Company hittar du ett bra utbud inom datorkomponenter. | Mer info |
2 | Om:Conrad är en hemelektronik kedja med över 750 000 produkter. | Mer info |
3 | Om:MediaMarkt är en av dom större aktörerna och säljer allt inom hemelektronik. | Mer info |
4 | Om:Dustin Home säljer allt inom hemelektronik såsom datorer, tv och hifi. | Mer info |
5 | Om:Komplett.se säljer datorkomponenter, PCs, hemelektronik och div. tillbehör. Komplett.se är även nordens största PC-producent. | Mer info |
6 | Om:Webhallen har ett stort utbud av datorer och dator komponenter. | Mer info |
7 | Om:NetOnNet säljer det mesta inom datorer,tv, Hifi och elektronik från dom största tillverkarna. | Mer info |
8 | Om:Clas ohlson säljer komponenter & tillbehör till din dator. | Mer info |
Vanliga frågor och svar
Ja, det mobila bredbandets hastighet kan påverkas av faktorer som din enhets avstånd till närmaste sändmast, hur många som använder nätet samtidigt och hinder som byggnader eller naturliga formationer.
Ja, de flesta operatörer erbjuder paket för roaming som gör att du kan använda ditt mobila bredband när du reser. Dock är det viktigt att kontrollera roamingavgifterna hos din operatör eftersom de kan variera stort.
Om du använder upp din data innan nästa påfyllnad kan du antingen köpa extra data till ditt nuvarande abonnemang eller vänta till nästa månad. Vissa operatörer kan också erbjuda automatisk påfyllning när du når din mobildatagräns.
Nej, det finns ofta olika alternativ för mobilt bredband, från månad till månadsabonnemang till de som har en bindningstid. Du kan välja det som bäst passar dina behov och situation.
Den största skillnaden mellan dessa två bredbandsalternativ är att det mobila bredbandet kan tas med på resande fot, exempelvis när du åker till landet, medan det fasta bredbandet via mobilnätet har en fast anslutningspunkt vilket innebär att det endast fungerar på den angivna platsen för uppkopplingen.
Källangivelser
Följande källor användes vid framtagandet och genomgången av denna artikel om mobilt bredband. Innehållet är därefter faktagranskat av Konsumentguidens redaktion.
- IEEE (2017-06), Standards for 5G and Beyond: Their Use Cases and Applications.
https://futurenetworks.ieee.org/tech-focus/june-2017/standards-for-5g-and-beyond - Tele2 (2023), 5G på riktigt hos Tele2.
https://www.tele2.se/mobilt/tackning-och-nat/5g - Telia (2023), 5G typ överallt. Det är Telia.
https://www.telia.se/privat/om/5g - Telenor (2023). 5G hos Telenor.
https://telenor.se/5g/ - Tre (2023), 5G hos Tre.
https://www.tre.se/varfor-tre/tackning/5g