VPN - Virtuellt privat nätverk - Hitta bästa VPN för dina behov

VPN står för Virtual private network och är en populär tjänst som erbjuds av hundratals företag världen över. VPN är en nätverksteknik som skapar en krypterad anslutning till en server vilket gör det möjligt att slussa internettrafik genom denna anslutning istället för att ansluta direkt ut på nätet. Läs mer

Jämför VPN Tjänster

TjänstOmBesök
1NordVPNOm:NordVPN grundades 2012 och har över 12 miljoner kunder.Mer info
2OVPNOm:OVPN lanserades 2014 och är en svensk VPN tjänst.Mer info
3IvacyOm:Ivacy erbjuder riktigt snabb VPN-lösning från $1.16Mer info
4VilfoOm:Vilfo erbjuder en snabb VPN router från $339.Mer info
VPN- Key takeaways
 • Användning av VPN skapar en säker och krypterad förbindelse över internet
 • VPN hjälper till att dölja din IP-adress och skyddar din integritet på nätet.
 • Att välja rätt VPN-tjänst är avgörande för att säkerställa både säkerhet och pålitglighet.

Vad är VPN?

Ett privat nätverk, till skillnad från ett offentligt nätverk som internet, har inbyggda säkerhetsfunktioner och är endast tillgängligt för godkända användare. VPN, eller virtuellt privat nätverk, är en teknologi som skapar en säker förbindelse över internet mellan din enhet och en extern server. När du ansluter till ett VPN döljs din verkliga IP-adress och istället visas VPN-serverns IP-adress. Detta skyddar din integritet och säkerhet på nätet genom att göra det svårare för spårning och hackare att komma åt din information.

Denna säkra förbindelse kallas ofta en "tunnel" eftersom den krypterar all data som skickas över nätverket. Detta innebär att även om någon skulle avlyssna din datatrafik som skickas via ditt mobila bredband, skulle de inte kunna förstå vad som skickas. VPN-anslutningar används ofta för att skydda användarens integritet, dölja deras IP-adresser och ge tillgång till geografiskt blockerat innehåll. De används även av företag för att skydda känslig information och som ett sätt för anställda att ansluta till företagets nätverk på distans, men det har också blivit populärt för privatpersoner som vill skydda sin integritet och säkerhet på offentliga nätverk, som exempelvis Wi-Fi-hotspots på kaféer eller flygplatser.

Så fungerar VPN

VPN är en teknologi som hjälper till att skydda din integritet och säkerhet på internet. VPN används för att skapa en säker anslutning mellan din enhet och internet genom en krypterad tunnel. Här är de viktigaste komponenterna i hur ett VPN fungerar:

 • VPN-Protokoll

  VPN-protokoll är de tekonologier och standarder som används för att etablera och underhålla en säker och krypterad anslutning mellan din enhet och VPN-servern. Det finns flera typer av VPN-protokoll, såsom OpenVPN, L2TP/IPsec, PPTP och WireGuard, som varierar i hur de krypterar och överför data. Beroende på användarens behov och enhetens kompatibilitet kan olika protokoll användas för att uppnå bästa möjliga hastighet, säkerhet och pålitlighet i VPN-anslutningen.

 • Tunneling

  Tunneling eller tunnling på svenska, är processen där ditt VPN skapar en säker och krypterad förbindelse mellan din enhet och en VPN-server. Genom att använda en krypterad tunnel skyddas din data från att bli läst av obehöriga. Detta är särskilt viktigt när du använder offentliga Wi-Fi-hotspots, där din data kan vara sårbar och avlyssnas av hackare.

 • Kapsling

  Kapsling är den process där data paketeras och krypteras innan de skickas genom tunneln. Inkapsling hjälper till att skydda din integritet genom att dölja din IP-adress och geografiska plats. Den förhindrar också din internetleverantör och andra nyfikna ögon att se vilka webbplatser du besöker eller vilken typ av data du överför.

 • Autentisering

  Autentisering är processen som säkerställer att du och VPN-servern är de enda parter som kan avkoda och läsa data som skickas genom tunneln. Detta görs oftast genom att använda säkra nycklar och digitala certifikat för att bekräfta varandras identiteter. Autentisering är viktigt eftersom det förhindrar obehöriga parter från att få åtkomst till din krypterade data.

Varför använda VPN?

Att använda VPN kan erbjuda en rad fördelar för ditt internetanvändande. VPN ger ökad anonymitet och integritet, bättre skydd mot skadlig programvara och malware, samt möjligheten att få åtkomst till geo-blockerat innehåll, vilket kan förbättra och förenkla din upplevelse på internet. Här får du en mer ingående genomgång av dessa olika fördelar.

 • Anonymitet på internet

  En av de främsta anledningarna till att använda VPN är att skydda din anonymitet och integritet på internet. När du ansluter till internet genom ett VPN, döljs din verkliga IP-adress bakom en anonym IP-adress som tillhandahålls av din VPN-tjänst. Detta gör det betydligt svårare för annonsörer och andra tredje parter att spåra och samla in information om din webbhistorik.

 • Skydd mot skadlig programvara

  VPN-tjänster kan också skydda din enhet mot skadlig programvara och cyberattacker. Många VPN-tjänster erbjuder inbyggda skyddsfunktioner för att blockera skadliga webbplatser och programvaror. Genom att använda ett VPN förbättras därför din enhets säkerhet, och risken för att bli offer för malware eller få sin dator hackad minskar.

 • Åtkomst till geo-blockerat innehåll

  Slutligen kan VPN-tjänster hjälpa dig att få åtkomst till geo-blockerat innehåll, såsom streamingtjänster som Netflix. När du använder ett VPN kan du välja en IP-adress som är baserad i ett annat land. Det gör att du kan få åtkomst till innehåll som normalt inte skulle vara tillgängligt i din region. Exempelvis kan du titta på amerikanska Netflix-program och filmer samtidigt som du befinner dig i Sverige.

Säkerhet och sekretess med VPN

Säkerhet och sekretess är grundläggande aspekter när det gäller användning av ett VPN. Genom att använda funktioner som kryptering, kill switch och en "no logs policy" kan du skydda dina personuppgifter och aktiviteter på nätet, förbättra din säkerhet och bevara din integritet. Läs mer ingående om dessa funktioner nedan.

 • Kryptering

  Ett av de viktigaste syftena med att använda ett VPN, eller virtuellt privat nätverk, är att skydda din säkerhet och sekretess på internet. En central mekanism för att uppnå detta är kryptering av all din data som skickas via VPN-tunneln. Det betyder att alla dina personuppgifter och aktiviteter online är skyddade och inte kan avläsas av obehöriga tredje parter, såsom hackare, internetleverantörer eller övriga nyfikna ögon. Många VPN-tjänster använder AES-kryptering (Advanced Encryption Standard) som är en mycket robust och pålitlig krypteringsstandard.

 • Kill switch

  Att använda ett VPN innebär att din internettrafik omdirigeras genom en säker tunnel, vilket döljer din verkliga IP-adress och skyddar din integritet. Emellertid kan din anslutning till ditt VPN ibland avbrytas, vilket kan utsätta din IP-adress och personliga information och göra dem synliga för andra. Det är här en så kallad kill switch kommer in i bilden. En kill switch är en funktion som omedelbart stänger av din internetanslutning om ditt VPN kopplar ner, vilket förhindrar att din personliga information och aktiviteter på nätet blir synliga.

 • Policy mot sparande av loggar

  För att garantera sekretess och säkerhet är det viktigt att välja en VPN-tjänst med en strikt "no logs policy". Det innebär att VPN-tjänsten inte lagrar någon information om din internetanvändning eller dina personuppgifter, vilket skyddar din integritet på nätet. Ett VPN-företag med en sådan policy kan inte lämna ut information om din internetanvändning till tredje parter, inklusive myndigheter och andra intressenter, eftersom ingen data lagras.

Att välja rätt VPN

När du väljer en VPN-tjänst är det viktigt att tänka på flera faktorer för att säkerställa att du får bästa möjliga skydd och användarupplevelse. I denna sektion kommer vi att gå igenom tre viktiga aspekter att beakta när du väljer en VPN-tjänst: Serverplacering, Samtidiga anslutningar och Programvara och enheter.

 • Serverplacering

  En av de viktigaste faktorerna vid val av en VPN-tjänst är serverplacering. VPN-servrar förmedlar din internettrafik och genom att välja en server i ett annat land kan du kringgå geografiska begränsningar och få åtkomst till innehåll som endast är tillgängligt i det landet. Det är därför bra att välja en VPN-tjänst som erbjuder servrar i många olika länder.

 • Samtidiga anslutningar

  En annan sak att tänka på är antalet samtidiga anslutningar som VPN-tjänsten tillåter. Om du har flera enheter som du vill skydda med VPN, är det viktigt att välja en tjänst som tillåter obegränsat antal samtidiga anslutningar eller ett antal som passar dina behov.

 • Programvara och enheter

  Innan du väljer en VPN-tjänst, se till att den är kompatibel med de enheter och operativsystem du använder. Många VPN-tjänster erbjuder dedikerade appar för Windows, macOS, Android och iOS. Det finns även VPN-appar för Linux, men dessa kan vara mer begränsade i funktioner och användarvänlighet.

  Ha även i åtanke att användarvänlighet och funktionalitet kan variera mellan olika VPN-appar, så det är alltid en bra idé att prova och jämföra några VPN-tjänster innan du bestämmer dig för vilken du ska använda.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer bör du kunna välja en VPN-tjänst som passar dina behov och ger dig den säkerhet och integritet du söker när du surfar på nätet.

Populära VPN-tjänster

 • NordVPN

  NordVPN är en högt ansedd VPN-tjänst som erbjuder stark kryptering, snabba hastigheter och en omfattande serverpark. Den är perfekt för att skydda din integritet på nätet, och deras VPN garanterar en säker anslutning för både stationära och mobila enheter.

 • Surfshark

  Surfshark är en annan populär VPN-tjänst som har som mål att erbjuda enkel och användarvänlig VPN-anslutning. Surfshark är perfekt för streaming och erbjuder obegränsat antal enhetsanslutningar, så att du kan skydda alla dina enheter samtidigt.

 • ExpressVPN

  ExpressVPN är en snabb, säker och anonym VPN-tjänst som är känd för sin användarvänlighet och pålitliga prestanda. Med en krypterad tunnel säkerställer ExpressVPN att din identitet på nätet är skyddad och att du kan använda offentliga Wi-Fi-hotspots på ett säkert sätt.

 • VPN för spel

  För videospelare kan en VPN-anslutning erbjuda fördelar som att minska latens, skydda mot DDoS-attacker och ge tillgång till geografiskt begränsade spel. NordVPN, Surfshark och ExpressVPN är alla bra alternativ för spelare som vill ha en stabil och säker upplevelse när de spelar online.

 • Mobil VPN

  Många VPN-tjänster, inklusive NordVPN, Surfshark och ExpressVPN, erbjuder dedikerade appar för mobila enheter. Med en mobil VPN kan användare skydda sin integritet och säkerhet när de använder sina smartphones eller surfplattor, särskilt när de är anslutna till offentliga Wi-Fi-nätverk. Mobila VPN-appar är vanligtvis enkla att installera och konfigurera, vilket gör det möjligt för användarna att dra nytta av VPN-tjänsterna på ett snabbt och smidigt sätt.

Avancerade VPN-funktioner


 • Dubbelhopp

  Dubbelhopp är en avancerad VPN-funktion som innebär att användaren ansluter till två separata VPN-servrar istället för en enda. Detta skapar en extra säkerhetsnivå, eftersom data måste passera genom två krypterade tunnlar. Denna teknik minskar risken för att någon övervakar anslutningen och gör det svårare att koppla användarens IP-adress till deras onlineaktiviteter.

 • TOR över VPN

  TOR över VPN är en annan avancerad VPN-funktion som kombinerar säkerheten i VPN med anonymiteten i TOR-nätverket (The Onion Router). Användaren ansluter först till VPN-servern och därefter till TOR-nätverket. Detta ger extra anonymitet genom att dölja användarens verkliga IP-adress och hindrar även internetleverantören från att se att användaren är ansluten till TOR-nätverket.

 • RAM-servrar

  RAM-servrar är en relativt ny utveckling inom VPN-branschen. Dessa servrar lagrar ingen information på hårddiskar, utan använder endast RAM-minne för att behandla och förvara data. Detta innebär att all lagrad information försvinner när servern stängs av eller startas om, vilket ökar användarnas integritet och säkerhet. Eftersom inga loggar eller data bevaras på en server med endast RAM-minne, är det praktiskt taget omöjligt att spåra användarnas aktiviteter på dessa servrar.

I denna sektion har vi behandlat några av de mest avancerade VPN-funktionerna: Dubbelhopp, TOR över VPN och RAM-endast servrar. Genom att använda dessa funktioner kan användare ytterligare förbättra sin onlineanonymitet och skydda sina data från övervakning och intrång.

Hur anonym är du på internet?

Information samlas in hela tiden. Den stora frågan är hur den används och hur pass medveten gemene man är om detta. Går du in i en butik så finns det kameror i taken, besöker du en offentlig plats så kommer du att fastna på bild och om du exempelvis använder din dator och skriver så finns det ett IP-nummer som kan leda texten i fråga tillbaka till dig. Hela tiden ger vi ifrån oss information och denna kan i fel händer vara direkt förödande.

Låt oss ge ett exempel på detta där vi säger att du skriver på en uppsats om IS och deras fruktansvärda brott mot mänskligheten. Ett ämne som kräver research och som kräver kunskap om både Islam, nyckelpersoner, vapen och sprängämnen - något som du använder din dator för att eftersöka. Din uppsats blir både genomarbetad och uppskattad av ditt Universitet där du kvitterar ut högsta betyg.

Problemen börjar emellertid den dag du ska fira din examen och åka till USA med din sambo. Plötsligt så kallas du in ett ett separat rum vid säkerhetskontrollen och olustiga frågor börjar ställas kring ditt intresse för ett specifikt sprängmedel och tillverkningsprocessen kring detta.

Detta exempel är förvisso påhittad, men håll med om att det är ganska talande för vår nuvarande samtid och att det visar på en uppenbar fara med ökad övervakning. Information som hamnar i fel händer kan definitivt påverka individen negativt; sökningar på specifika saker och händelser kan ådra sig intresse från säkerhetstjänster och detta är något som definitivt måste korrigeras.

Hur mycket information delar du med dig?

Vann Facebook valet åt Donald Trump? Frågan är relevant sett till den skandal som rullades upp i samband med att han tillkännagavs som president i USA. Ett företag hade nämligen köpt information av Facebook, information om privatpersoner som man sedan kunde påverka genom skräddarsydda artiklar, reklam och allmänt informativt tjuvspel.

Personerna i fråga läste informationen, spred den vidare och eldade i och med detta på exempelvis sin avsky mot Hillary Clinton. Samma sak hände med Brexit. Att man numera använder sociala medier som en del av kampanjer är givet; det är när vanliga personer plötsligt agerar som nyttiga idioter som faran uppenbarar sig.

Allt du skriver på Facebook, alla bilder och all övrig information samlas och bygger upp en tydlig bild av vem du är - och hur du ska kunna användas. Det här gör att vi är extra utsatta. Den roliga statusuppdateringen du gör kan mycket väl användas på ett felaktigt sätt någon gång i framtiden. Var noga med vad du delar och var källkritisk i överkant. Håll på din egen personliga integritet så får vi lita på att våra folkvalda använder möjligheten till övervakning på ett korrekt sätt som fyller det egentliga syftet: att förhindra fruktansvärda brott från att äga rum.


VPN - Vanliga frågor


Det finns många VPN-tjänster att välja mellan och bästa valet kan variera beroende på personliga preferenser och behov. Några av de mest populära VPN-tjänsterna inkluderar NordVPN, ExpressVPN och Surfshark. Det är viktigt att jämföra funktioner, priser och användarrecensioner innan du bestämmer dig för vilken tjänst som passar bäst för dig.

Priset för en VPN-tjänst kan variera beroende på tjänsten och dess funktioner. Många VPN-tjänster erbjuder månatliga, årliga och fleråriga prenumerationer. I genomsnitt kan ett VPN kosta mellan 30 och 100 kr per månad. Vissa tjänster erbjuder till och med gratisversioner med begränsade funktioner.

Att använda ett VPN är säkert och kan förbättra din integritet och säkerhet på nätet. Ett VPN skapar en krypterad tunnel för dina data, skyddar din identitet på nätet och låter dig använda offentliga wifi-hotspots på ett säkert sätt. Dock är det viktigt att noggrant välja en pålitlig VPN-tjänst, då vissa tjänster kan samla in och sälja användardata.

Medan en VPN-anslutning kan dölja din IP-adress och kryptera din data, kan din internetleverantör se att du använder ett VPN. De kan dock inte se någon specifik information om din VPN-aktivitet, såsom vilka webbplatser du besöker eller vilken information du skickar.

För att ansluta till ett VPN på en Windows-dator kan du följa stegen i Microsofts supportartikel. Processen kan variera beroende på vilken enhet du använder. Vanligtvis innebär det att ladda ner och installera VPN-tjänstens programvara, ange inloggningsuppgifter och välja en server att ansluta till.

En VPN-tunnel kan skapas hemma genom att konfigurera en VPN-server på en router eller en dedikerad dator. Detta innebär att du måste ha grundläggande tekniska kunskaper och följa en vägledning anpassad för din specifika utrustning. Kom ihåg att detta kan vara en mer avancerad process och kanske inte passar alla användare. Det kan också vara värt att överväga att använda en VPN-tjänst istället för att konfigurera en egen VPN-tunnel.