Försäkringsbolag - Hitta bästa försäkringsbolaget

Ett försäkringsbolag är ett företag som erbjuder olika typer av försäkringar för att skydda individer och företag mot ekonomiska förluster vid oväntade händelser, som olyckor, sjukdomar, stöld eller naturkatastrofer. Genom att betala en premie får försäkringstagare ekonomiskt skydd och stöd, vilket hjälper dem att hantera kostnader och återhämta sig efter en skada eller förlust.

Bäst försäkringsbolag 2024 enligt kunderna

4.4 av 5
1 837

Lassie

Lassie Försäkringar är ett modernt svenskt försäkringsbolag som specialiserar sig på djurförsäkringar, med särskilt fokus på hundar och katter. Lassie erbjuder flexibla och omfattande försäkringslösningar som täcker allt från veterinärvård och mediciner till rehabilitering och förebyggande vård.
4.3 av 5
197

Gofido

Gofido är ett modernt och innovativt försäkringsbolag med fokus på att erbjuda digitala och kundcentrerade lösningar. Bolaget grundades med målet att revolutionera försäkringsbranschen genom att göra försäkringar enklare, mer transparenta och anpassade efter kundernas behov.
4.3 av 5
2 805

Hedvig

Hedvig är ett innovativt försäkringsbolag som grundades 2018 med visionen att förändra försäkringsbranschen genom att sätta kunden i centrum. Hedvig erbjuder en digital plattform där användarna enkelt kan teckna och hantera sina försäkringar.
4.3 av 5
915

ManyPets

ManyPets, tidigare känt som Bought By Many, är ett försäkringsbolag som specialiserar sig på husdjursförsäkringar. Företaget grundades 2012 och har snabbt blivit känt för sina kundvänliga och innovativa försäkringslösningar.
4.2 av 5
494

Europeiska ERV

Europeiska ERV, en del av ERGO Group, är en ledande leverantör av reseförsäkringar i Sverige och Europa. Med över 100 års erfarenhet i branschen erbjuder Europeiska ERV ett brett utbud av försäkringsprodukter, inklusive reseförsäkringar, avbeställningsskydd, och specialanpassade företagslösningar.
4.0 av 5
2 050

Ica Försäkring

ICA Försäkring är en del av den välkända ICA Gruppen och erbjuder ett brett spektrum av försäkringsprodukter till privatpersoner i Sverige. Sedan starten har ICA Försäkring strävat efter att förenkla försäkringsprocessen genom att erbjuda lättillgängliga och kundanpassade lösningar.

Källa: Trustpilot 2024-06-14


När det kommer till att välja ett försäkringsbolag är kundernas förtroende och nöjdhet avgörande faktorer. Trustpilot, en välkänd plattform för kundrecensioner, erbjuder värdefulla insikter om försäkringsbolagens prestationer genom att samla och analysera feedback från verkliga användare. Försäkringsbolag som har hög trustscore hos Trustpilot har visat sig leverera bra service, pålitliga produkter och en positiv kundupplevelse. Dessa bolag har lyckats vinna kundernas förtroende genom transparens, snabb och effektiv hantering av skadeärenden samt en stark kundsupport.

Försäkringsbolag - Key takeaways
 • Ett försäkringsbolag erbjuder ekonomiskt skydd mot oväntade händelser som olyckor, sjukdomar och naturkatastrofer.
 • Försäkringsbolag tillhandahåller olika typer av försäkringar, t ex. hemförsäkring, bilförsäkring, personförsäkring och reseförsäkring.
 • När man väljer ett försäkringsbolag är det viktigt att överväga pris och premie, försäkringsvillkor och täckning.
 • En noggrann genomgång av premiekostnader och självrisk, samt att ställa rätt frågor är avgörande steg för att hitta den bästa försäkringen.
 • Att snabbt anmäla skador, noggrant dokumentera och fylla i anmälningsformulär, samt att veta hur man hanterar missnöje genom försäkringsbolagets klagomålshantering och oberoende instanser är viktiga delar av försäkringsprocessen.

Vad är ett försäkringsbolag?

Ett försäkringsbolag är ett företag som erbjuder olika typer av försäkringar till individer och företag. Dessa försäkringar är utformade för att skydda mot ekonomiska förluster vid olika händelser, som olyckor, sjukdom, stöld eller naturkatastrofer. Genom att betala en premie till försäkringsbolaget, får du som försäkringstagare ett skydd som kan hjälpa dig att täcka kostnader vid oförutsedda händelser.

Olika typer av försäkringar

Försäkringsbolag erbjuder en mängd olika försäkringar för att täcka olika behov. Några av de vanligaste typerna av försäkringar inkluderar:

 • Hemförsäkring

  En hemförsäkring skyddar ditt hem och dina ägodelar mot skador och stöld.
 • Bilförsäkring

  En bilförsäkring ersätter kostnader vid trafikolyckor, skador på din bil och skador på tredje parts egendom.
 • Personförsäkring

  Inkluderar sjuk- och olycksfallsförsäkring, livförsäkring och sjukvårdsförsäkring.
 • Reseförsäkring

  En reseförsäkring täcker kostnader vid sjukdom, olyckor och andra problem som kan uppstå under resor.

Hur väljer man rätt försäkringsbolag?

Att välja rätt försäkringsbolag är en viktig del av att skydda din privata ekonomi. Här är några faktorer att överväga när du gör ditt val:

 • Pris och premie
  Det är viktigt att jämföra priser mellan olika försäkringsbolag. Premien, eller den kostnad du betalar för din försäkring, kan variera beroende på vilken typ av försäkring du behöver och vilken omfattning du väljer. På Konsumentguiden.se kan du hitta jämförelser av försäkringar för att underlätta ditt val.
 • Villkor och täckning
  Läs igenom försäkringsvillkoren noggrant. Vad täcker försäkringen och vad täcker den inte? Det är också viktigt att förstå eventuella undantag och begränsningar i försäkringen. Se till att välja en försäkring som passar dina specifika behov och situation.
 • Kundservice och anseende
  Ett försäkringsbolags kundservice och rykte är också viktiga faktorer att överväga. Läs recensioner och omdömen från andra kunder för att få en uppfattning om hur företaget hanterar anspråk och kundservice. Ett bra försäkringsbolag bör vara lätt att kontakta och erbjuda snabb och effektiv hjälp när du behöver det.
 • Ekonomisk stabilitet
  Försäkringsbolagets ekonomiska stabilitet är en annan viktig aspekt. Ett ekonomiskt stabilt företag har större möjligheter att betala ut anspråk även vid stora händelser som påverkar många försäkringstagare. Du kan kontrollera detta genom att titta på företagets kreditbetyg och finansiella rapporter.

Hur du jämför försäkringar

Att jämföra försäkringar är en kritisk del av processen för att hitta rätt försäkringsbolag och produkt för dina behov. Här är några steg att följa för att göra en effektiv jämförelse:

 • Använd jämförelsetjänster
  Det finns flera onlineplattformar som kan hjälpa dig att jämföra försäkringar från olika bolag. På Konsumentguiden.se hittar du verktyg och resurser som kan göra jämförelsen enklare. Dessa tjänster ger dig en översikt över de olika alternativen, deras kostnader och villkor.
 • Jämför premie och självrisk
  När du jämför försäkringar, se till att titta på både premien (den månatliga eller årliga kostnaden) och självrisken (den summa du måste betala ur egen ficka om olyckan är framme). En lägre premie kan ibland innebära en högre självrisk, så det är viktigt att hitta en balans som fungerar för din budget och riskprofil.
 • Gå igenom vad som täcks av försäkringen
  Olika försäkringar erbjuder olika nivåer av skydd. Läs noggrant igenom vad som ingår i varje försäkring och se till att den täcker de specifika risker du är orolig för. Till exempel, om du bor i ett område som är utsatt för översvämningar, vill du se till att din hemförsäkring täcker översvämningsskador.
 • Be om en offert
  När du har identifierat några försäkringsbolag som verkar passa dina behov, är nästa steg att be om offerter. En offert ger dig en specifik prisuppgift baserat på dina personliga förutsättningar. Var noga med att ge samma information till alla bolag så att du får en rättvis jämförelse.
 • Ställ rätt frågor
  När du pratar med representanter från försäkringsbolag, se till att ställa rätt frågor som hjälper dig att förstå deras erbjudanden bättre:
  • Vad ingår i försäkringen och vad ingår inte?
  • Finns det några särskilda undantag?
  • Hur lång är behandlingstiden för anspråk?
  • Hur fungerar deras kundservice och support?

Kundnöjdhet försäkringsbolag

SKI (Svenskt kvalitetsindex) mäter varje år kundnöjdheten hos dom större försäkringsbolagen. SKI graderar kundnöjdheten mellan 1-100, hamnar denna siffran mellan 0-59 poäng så är kunderna missnöjda, 60-74 poäng=nöjda kunder, 75-100 poäng=mycket nöjda kunder. Totalt för hela branschen så är kundnöjdheten 74,6 för år 2023. Enskilda försäkringsbolags kundnöjdhet kan ses i nedan tabell.

Kundnöjdhet - Fordonsförsäkring privat

Svedea

77.1%

Dina försäkringar

75.6%

If

75.4%

Folksam

74.9%

Länsförsäkringar

74.7%

Volvia

74.5%

Branschen i snitt

73.7%

Övriga

70.3%

Trygg Hansa

68.9%

Kundnöjdhet - Sakförsäkring privat

Dina försäkringar

75.4%

Länsförsäkringar

74.9%

Övriga

73.7%

If

73.3%

Folksam

73.3%

Branschen i snitt

72.8%

Trygg Hansa

68.7%

Källa: Svenskt Kvalitetsindex (2024).


Hur du hanterar anspråk vid skada

Att hantera ett försäkringsanspråk kan vara en stressig upplevelse, särskilt om det gäller en större skada eller förlust. Här är några steg för att göra processen så smidig som möjligt:

 • Anmäl skadan snabbt
  Det är viktigt att anmäla skadan till ditt försäkringsbolag så snart som möjligt. Många försäkringsbolag har en tidsfrist för när en skada måste anmälas. Att anmäla skadan snabbt kan också påskynda behandlingen av ditt anspråk.
 • Dokumentera skadan
  Samla in så mycket dokumentation som möjligt om skadan. Detta kan inkludera foton, kvitton, och vittnesmål. Ju mer information du kan ge till försäkringsbolaget, desto lättare blir det för dem att bedöma ditt anspråk.
 • Fyll i anmälningsformulär
  De flesta försäkringsbolag har specifika formulär som behöver fyllas i när du gör ett anspråk. Se till att fylla i alla uppgifter noggrant och korrekt för att undvika förseningar i behandlingen.
 • Håll kontakt med försäkringsbolaget
  Efter att du har gjort ditt anspråk, håll regelbunden kontakt med försäkringsbolaget för att följa upp statusen på ditt ärende. Detta hjälper till att säkerställa att ditt anspråk inte hamnar mellan stolarna och att eventuella frågor kan besvaras snabbt.

Vad gör du om du är missnöjd?

Ibland kan det hända att du inte är nöjd med hur ditt försäkringsbolag har hanterat ditt anspråk eller annan del av din försäkring. Här är några tips på vad du kan göra:

 • Kontakta försäkringsbolaget
  Börja med att kontakta försäkringsbolaget direkt och uttrycka ditt missnöje. Ofta kan problem lösas genom en enkel dialog. Försök att vara tydlig med vad du är missnöjd med och vad du förväntar dig för lösning.
 • Använd bolagets klagomålshantering
  Om ditt problem inte löses genom direkt kontakt, använd försäkringsbolagets formella klagomålshanteringsprocess. Alla försäkringsbolag har en sådan struktur på plats, och den ska finnas beskriven på deras hemsida eller i dina försäkringshandlingar.
 • Vänd dig till en oberoende instans
  Om du fortfarande inte är nöjd, kan du vända dig till en oberoende instans för hjälp. I Sverige finns det flera organisationer, såsom Allmänna reklamationsnämnden (ARN), som kan hjälpa till att lösa tvister mellan konsumenter och försäkringsbolag.

Lista över alla försäkringsbolag verksamma i Sverige

Här är en kort presentation av varje försäkringsbolag som är verksamma i Sverige.

Accept

Accept är ett försäkringsbolag som specialiserar sig på inkomstförsäkringar och andra typer av personförsäkringar. De erbjuder skydd för att täcka upp vid inkomstbortfall vid exempelvis arbetslöshet.

Agria

Agria är ett ledande försäkringsbolag inom djurförsäkringar i Sverige, och erbjuder försäkringar för husdjur som hundar, katter, hästar samt lantbruksdjur.

Aktsam

Aktsam erbjuder ett brett utbud av försäkringar, inklusive hem-, bil- och personförsäkringar. De är kända för sin kundservice och sina konkurrenskraftiga priser.

Alandia Försäkring

Alandia är specialiserade på sjöförsäkringar och erbjuder omfattande försäkringar för fritidsbåtar, kommersiella fartyg och marin verksamhet.

Atlantica båtförsäkring

Atlantica fokuserar på försäkringar för fritidsbåtar och yachter. De erbjuder skräddarsydda försäkringar för båtentusiaster med omfattande skydd och tjänster.

Bliwa

Bliwa erbjuder personförsäkringar, inklusive liv-, sjuk- och olycksfallsförsäkringar. De är specialiserade på att ge omfattande skydd för individer och företag.

Dina Försäkringar

Dina Försäkringar är en av Sveriges största försäkringsgrupper och erbjuder ett brett spektrum av försäkringar för privatpersoner och företag, inklusive hem, bil och personförsäkringar.

Dunstan

Dunstan är ett relativt nytt försäkringsbolag på den svenska marknaden, specialiserat på nischade försäkringsprodukter. De erbjuder innovativa lösningar och skräddarsydda försäkringar.

Europeiska ERV

Europeiska ERV är en del av den globala ERV-gruppen och erbjuder reseförsäkringar med omfattande skydd för både privatpersoner och företag.

Evident Life

Evident Life erbjuder livförsäkringar och andra personförsäkringar med fokus på att ge trygghet för familjer och individer.

Evoli

Evoli är ett digitalt försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkringar med enkla, transparenta villkor och möjlighet att hantera allt via en app.

Folksam

Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag och erbjuder ett brett utbud av försäkringar, inklusive hem, bil, person och djurförsäkringar. De har också ett starkt fokus på hållbarhet.

FurryChamp

FurryChamp specialiserar sig på försäkringar för husdjur och erbjuder skräddarsydda lösningar för att skydda husdjurs hälsa och välbefinnande.

Gjensidige

Gjensidige är ett norskt försäkringsbolag som erbjuder ett brett utbud av försäkringar i Sverige, inklusive hem, bil och personförsäkringar. De är kända för sin stabilitet och pålitlighet.

Gofido

Gofido är ett digitalt försäkringsbolag som erbjuder hemförsäkringar med flexibla och transparenta villkor, och möjligheten att hantera allt digitalt.

Gouda Reseförsäkring

Gouda är specialiserade på reseförsäkringar och erbjuder omfattande skydd för både privatpersoner och företagsresor, inklusive avbeställningsskydd och sjukvårdsförsäkringar.

Hedvig

Hedvig är ett digitalt försäkringsbolag som erbjuder hem- och olycksfallsförsäkringar med fokus på enkelhet och snabb kundservice via appen.

Hela Försäkring

Hela Försäkring erbjuder tandvårdsförsäkringar och andra medicinska försäkringar med fokus på att ge trygghet och stöd för hälsa och välbefinnande.

Ica Försäkring

Ica Försäkring är en del av ICA Gruppen och erbjuder ett brett utbud av försäkringar, inklusive hem-, bil- och djurförsäkringar, ofta med fördelar för ICA-kunder.

Idun Liv

Idun Liv erbjuder livförsäkringar och andra personförsäkringar med fokus på att ge ekonomiskt skydd och trygghet för individer och deras familjer.

If Skadeförsäkring

If är ett av Nordens största försäkringsbolag och erbjuder ett brett spektrum av försäkringar för både privatpersoner och företag, inklusive hem, bil och personförsäkringar.

Insurify

Insurify är en digital försäkringsplattform som hjälper användare att jämföra och hitta de bästa försäkringslösningarna för deras behov.

JustInCase

JustInCase är ett nischat försäkringsbolag som erbjuder skräddarsydda försäkringar för specifika behov och händelser, med fokus på enkelhet och flexibilitet.

Konsument Försäkring

Konsument Försäkring erbjuder ett brett utbud av försäkringar med fokus på konsumentens behov, inklusive hem, bil och personförsäkringar.

Lassie

Lassie specialiserar sig på djurförsäkringar med innovativa och flexibla lösningar för att skydda husdjur och deras ägare.

Länsförsäkringar

Länsförsäkringar är en av Sveriges största försäkringsgrupper och erbjuder ett komplett utbud av försäkringar, banktjänster och pensionslösningar. De ägs av sina kunder och har en stark lokal närvaro.

ManyPets

ManyPets erbjuder djurförsäkringar med fokus på enkelhet och omfattande skydd för husdjur, inklusive sjukdoms- och olycksfallsskydd.

Moderna Försäkringar

Moderna Försäkringar är ett av Sveriges större försäkringsbolag och erbjuder ett brett spektrum av försäkringar för både privatpersoner och företag, inklusive hem, bil och personförsäkringar.

Movestic

Movestic erbjuder liv- och pensionsförsäkringar med fokus på att ge kunderna möjlighet att skapa en trygg och stabil ekonomisk framtid.

Paydrive

Paydrive erbjuder bilförsäkringar baserade på användning, vilket innebär att premien beror på hur mycket och hur säkert du kör.

Petson

Petson är ett nytt försäkringsbolag som specialiserar sig på husdjursförsäkringar och erbjuder flexibla lösningar för att skydda dina husdjur.

Protector Försäkring

Protector är ett skandinaviskt försäkringsbolag som erbjuder företagsförsäkringar och offentliga försäkringar med fokus på enkelhet och effektivitet.

Sensor Försäkring

Sensor Försäkring erbjuder nischade försäkringslösningar med fokus på att tillgodose specifika behov hos sina kunder.

Skandia

Skandia är ett ledande pensions- och försäkringsbolag i Sverige, som erbjuder liv-, sjuk- och pensionsförsäkringar samt hälso- och sjukvårdstjänster.

Solid Försäkring

Solid Försäkring erbjuder specialförsäkringar inom områden som resor, fritid, elektronik och bilförsäkringar, med fokus på att komplettera befintliga försäkringsskydd.

Svedea

Svedea erbjuder försäkringar för specialintressen som båtar, motorcyklar och snöskotrar, samt djurförsäkringar och företagsförsäkringar.

Sveland Djurförsäkringar

Sveland Djurförsäkringar är specialiserade på försäkringar för husdjur, inklusive hundar, katter och hästar, med ett brett utbud av försäkringslösningar.

Swedbank Försäkring

Swedbank Försäkring är en del av Swedbank och erbjuder ett brett spektrum av försäkringar, inklusive hem-, liv- och pensionsförsäkringar.

Trygg-Hansa

Trygg-Hansa är ett av Sveriges största försäkringsbolag och erbjuder ett omfattande utbud av försäkringar för både privatpersoner och företag, inklusive hem, bil och personförsäkringar.

Vardia Försäkring

Vardia är ett försäkringsbolag som erbjuder ett brett spektrum av försäkringar för privatpersoner och småföretag, med fokus på enkelhet och tillgänglighet.

Villaägarna

Villaägarna erbjuder försäkringar för villaägare, inklusive hus-, hem- och tilläggsförsäkringar som är anpassade efter villaägares specifika behov.

WaterCircles

WaterCircles erbjuder miljövänliga försäkringslösningar för privatpersoner och företag, med fokus på hållbarhet och att minimera miljöpåverkan.

Volvia Försäkringar

Volvia Försäkringar är ett svenskt försäkringsbolag specialiserat på att erbjuda skräddarsydda försäkringar för Volvo-bilar. Med fokus på att ge omfattande skydd och service till Volvo-ägare.

Vanliga misstag

När du väljer försäkring är det lätt att göra misstag som kan kosta dig i längden. Här är några vanliga fällor att undvika:

 • Att inte läsa villkoren noggrant
  Försäkringsvillkor kan vara komplexa och det är lätt att missa viktiga detaljer. Se till att läsa igenom allt noggrant och fråga om något är oklart.
 • Att fokusera bara på pris
  Det är frestande att välja den billigaste försäkringen, men det kan leda till ett otillräckligt skydd. Se till att du får tillräcklig täckning för dina behov, även om det innebär att betala lite mer.
 • Att underförsäkra din egendom
  Det är viktigt att värdera din egendom korrekt och inte underförsäkra den. Om du inte har tillräcklig täckning kan du stå inför stora utgifter vid en skada eller förlust.

Exempel på frågor att ställa till försäkringsbolag

När du kontaktar försäkringsbolag är det viktigt att ställa relevanta frågor för att få en klar bild av vad de erbjuder. Här är några exempel:

 • Hur påverkar min boendeort premien?
 • Vad händer om jag missar en premiebetalning?
 • Kan jag anpassa min försäkring efter mina specifika behov?
 • Vilka rabatter erbjuder ni och hur kvalificerar jag mig för dem?

Sammanfattning

Att välja rätt försäkringsbolag och försäkring kräver noggrant övervägande och jämförelser. Genom att förstå de olika typerna av försäkringar, jämföra erbjudanden noggrant, och veta hur man hanterar anspråk och klagomål, kan du säkerställa att du har det skydd du behöver när du behöver det som mest.

Vanliga frågor och svar om försäkringsbolag

 • Vilka faktorer påverkar premien på min försäkring?

  Flera faktorer påverkar premien, inklusive din ålder, bostadsort, värdet på det som försäkras, och din skadehistorik.

 • Kan jag byta försäkringsbolag när som helst?

  Ja, du kan byta försäkringsbolag när som helst, men det är viktigt att kontrollera om det finns några uppsägningsvillkor eller avgifter.

 • Vad gör jag om jag inte kan betala min försäkringspremie?

  Om du har problem med att betala din premie, kontakta ditt försäkringsbolag omedelbart. De kan erbjuda lösningar som att ändra betalningsplanen.

 • Hur vet jag om jag har tillräcklig täckning?

  Gör en inventering av dina ägodelar och jämför med täckningsnivån i din försäkring. Konsultera också med ditt försäkringsbolag för att säkerställa att du har rätt täckning för dina behov.

 • Vad är självrisken och hur fungerar den?

  Självrisken är den summa du måste betala ur egen ficka när du gör ett skadeanspråk. En högre självrisk kan leda till en lägre premie och vice versa.

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.


Källangivelser

Följande källor har använts vid framtagandet och genomgången av denna artikel om försäkringsbolag. Innehållet är därefter faktagranskat av Konsumentguidens redaktion.