JÄMFÖR ELPRISER, ELBOLAG & AKTUELLA ELAVTAL 2021

Genom att jämföra elpriser och elavtal kan du spara i snitt 1800 kr/år enligt de största jämförelsetjänsterna för elpriser. Processen är idag väldigt enkel då du får hjälp hela vägen av det tillträdande elbolaget. Bara ange dina uppgifter och vilket avtal du vill börja använda så sköter de resten. Att sänka dina elkostnader har aldrig varit enklare!

Jämför Elpriser

Hitta rätt elavtal för dina behov. Jämför elpriser och elbolag online.

I Sverige hade statliga Vattenfall monopol på elmarknaden fram till mitten av 90-talet. Där och då fattades emellertid ett beslut i Riksdagen som skulle ändra på detta monopol och där man i och med detta också gav tillåtelse till en friare konkurrens. Denna vision om fri konkurrens skördar vi frukterna av idag - du som konsument kan välja och vraka mellan olika erbjudanden från elleverantörer och du kan således genom detta också sätta dig själv i förarsätet rent ekonomiskt.

Hur mycket du vill betala för din el kan du faktiskt påverka genom att välja rätt leverantör. Vi ska säga att du har en valfrihet gällande leverantör av el, men då det kommer till distributör så är du bunden till det alternativ som finns i den stad du lever i. Anledningen till detta är relativt enkel att förklara: Distributören äger näten som leder elen till hushållen och ser till att dessa är i gott skick. Själva elen och energin däremot, den kan du som konsument fritt välja bland de olika aktörer som finns på marknaden.

Varför det är på detta sätt är ganska givet om man tänker på vilken enorm kostnad och belastning på ett samhälle det skulle vara om nya nät skulle behöva dras av varje enskild aktör. I Sverige räknar man med att det finns ungefär 100 företag inom elhandeln. Något som är både positivt och negativt.

Betalar du för höga elpriser?

Har det blivit billigare sedan beslutet om friare konkurrens infördes? Den frågan är svår att svara på då det finns en mängd olika variabler att ha i åtanke. Vi använder betydligt mer el idag och som en följd av detta så måste också elnäten uppgraderas; en åtgärd som kostar pengar och som till syvende och sist kommer att synas på den faktura som skickas till dig.

Det finns ett övervakande organ i form av Energimarknadsinspektionen - Ei - som hela tiden kollar så att priserna som sätts av elbolagen är rimliga. Genom detta kan heller inga chockhöjningar äga rum och prisökningarna som skett - och som kommer att ske; näten behöver ytterligare moderniseras för att möta framtiden - har också varit att anse som motiverade på det stora hela.

Gällande elpriser och vad du betalar så har du som konsument val att göra. Först och främst så ska vi emellertid säga att det kan spela roll var i Sverige man bor. Sverige är uppdelat i fyra områden - Norra Norrland, Övriga Norrland, Södra Götaland och Svealand. Tillgången på el är som allra störst i Norra Norrland, men där är efterfrågan som minst. I södra delarna av Sverige ser man det motsatta - hög efterfrågan, men väldigt liten tillgång på el. Det innebär att elbolag också kan sätta priser som motsvarar tillgång och efterfrågan.

Jämför elpriser 2021

ElbolagInfoMer info
1 100 % grön el
Inköpspris på el
Hemautomation för elbilsladdning
Mer info
2 Alltid 100% fossilfritt
Nykundserbjudande
Med eller utan bindningstid
Mer info
3 Hållbar el
Ingen bindningstid
12 månaders fri fast avgift
Mer info
4 Fria avtalsbyten
Nykundsgaranti
Prisbelönt kundservice
Mer info
5 Spara i snitt 1 800/år
Jämför 150 el­bolag
5 526 olika elavtal
Mer info
6 100% Fossilfria elavtal
Ett enda elavtal
Välj mellan rörligt och 12 mån fast
Mer info
7 Beställ enkelt online
100% förnybar el
Välj mellan rörligt och fast elpris
Mer info
8 Byt enkelt online
Nordisk ström
Attraktiva abonnemang
Mer info

Fakta om elpriser 2021

Vi ska även tillägga följande: elpriser betalas antingen med rörliga avtal eller med fasta sådana. Fördelen med att välja ett rörligt elpris är att du kan tjäna mycket pengar under de perioder som elen är billig och att du - naturligtvis - kan se det motsatta scenariot under dyrare perioder. Ett fast elpris ger dig samma summa att betala hela tiden. Denna är emellertid satt lite högre och är så på grund av att elbolaget vill kompensera för om elpriset plötsligt skulle stiga extremt mycket.

Många elbolag lockar även med tillfälliga och lukrativa erbjudanden som ska attrahera dig till ett byte. Var medveten om att dessa är just tillfälliga och att de snart övergår till en normal taxa. Ett råd är att alltid vara lite försiktigt skeptiskt till elbolag och deras erbjudanden. Läs alltid på innan!

Är ett timprisavtal på el en bra lösning?

Ett bra sätt att minska elförbrukningen - och få lägre kostnader - är att välja ett timprisavtal. Genom detta kan man påverka sin egen elanvändning och styra den mer mot att använda el då priserna är lägre. Du binder upp dig mot spotpriset för Nordpool och betalar per timme snarare än per månad.

Det ger dig fördelar - men det kräver även att du följer med och styr din förbrukning och ditt elpris i realtid. Motsatt scenario kan inträffa där du plötsligt betalar mer för din el än mindre. Du måste styra din förbrukning på timnivå - och du måste också vara beredd på att det kräver lite extra arbete. Idag finns det många exempel på maskiner som kan kopplas mot Nordpool och mot spotpriset. Exempelvis värmepumpar kan styras så att de kör mer aktivt då priserna är lägre. Men, det handlar fortfarande om ett aktivt arbete från din sida.

Man kan väl testa ett tag? Dessvärre inte. De flesta leverantörer ger inte ett godkännande för dig att byta till ett rörligt avtal igen. Detta skulle nämligen innebära en extra - ganska hög - kostnad för elhandlaren och få är beredda att ta denna. Rådet är att du verkligen läser på om vad som gäller och att du ser över avtalets utformning innan du signerar det. Timprisavtal kan löna sig - utan tvekan - men det kommer att kräva en viss omställning från din sida för att det ska löna sig på allvar.

Sänk dina elkostnader och spara energi - några tips på vägen

Även om du aktivt söker och hittar ett billigt elavtal så kommer du själv att vara den största aktören i att sänka dina elkostnader. Det är din - och övriga familjemedlemmars elförbrukning som syns på räkningen och det är således också ni som kan sänka densamma. Genom att se över den egna energiförbrukningen och göra enkla korrigeringar i den egna vardagen och i sitt beteende så kan man nå nya höjder och samtidigt också bidra till en bättre miljö. Genomsnittssvensken och dennes familj förbrukar ungefär 3000-6000 kWh i genomsnitt varje år. Bor man i en villa så tillkommer ytterligare kostnader i form av uppvärmning - 8-15.000 kWh - och för varmvatten där genomsnittet är mellan 4-6000 kWh/år. Omräknat i rena pengar kan man utifrån dessa siffror se att en familj som bor i en lägenhet betalar ungefär 6000 kronor/år. Detta medan motsvarande familj i en villa ligger närmare 22.500 kronor.

Så mycket betalar du för din elkonsumtion varje år
Bor din familj i en lägenhet gör du i snitt av med ca 6000 kr/år i elförbrukning medan de som bor i hus och villor gör av med närmare 22 500 kr/år i genomsnitt.

Pengar som är långt ifrån huggna i sten. Faktum är att man kan komma avsevärt mycket billigare undan genom smarta lösningar, bättre rutiner och i övrigt vara mer energieffektiv. Idag finns det många hjälpmedel som bidrar till en lägre energiförbrukning. LED-lampor är ett exempel på detta, grenuttag ett annat och där man även i övrigt kan påverka sin energiförbrukning i rätt riktning -exempelvis genom att duscha - slå av vattnet medan du tvålar och schamponerar dig - och skölj därefter av kropp och hår. Enkla justeringar som mer handlar om vanor och rutiner - men som leder till mer pengar i plånboken.

Så fördelas elförbrukningen i ditt hem
I genomsnitt går 50% av hushållets totala elförbrukning åt till uppvärmning för ett hus. Utöver detta används ca 20% till varmvatten i dusch och övriga varmvattensförbrukare. De kvarvarande 20-30% av elförbrukningen kopplas till hushållselen, med detta avses alla de elektriska apparaterna i ett hem, belysningen inräknad.

Så sänker du dina elkostnader – spartips rum för rum

Här nedan följer några tips som du kan använda dig av i ditt eget hem. Vi har samlat tipsen från olika rum så att du dels kan se vad där är som drar mycket energi - och dels hur du kan korrigera detta.

Badrummet: En dusch eller ett bad drar enorma mängder energi. Har du dessutom torktumlare och tvättmaskin så finns där två stycken extra energibovar i ditt badrum. Utöver detta kanske bastu, golvvärme och hårtork finns medan du dagligen använder exempelvis rakapparat, elektrisk tandborste eller din hårfön: allt drar el - och allt hamnar på din räkning. Här är några enkla tips för badrummet:

 • Kolla kranen

  En droppande kran kostar dig en massa pengar i onödan. Man räknar mellan 700-1000 kronor. Det kan du säkerligen göra roligare saker för, eller hur? Kolla packningar och byt dessa vid behov. Gällande dina kranar så är en annan tumregel följande: slå av vattnet när du borstar tänderna. Det sparar extremt mycket energi.

 • Snålspolande munstycken

  De känns exakt likadana som vanliga munstycken, men de drar avsevärt mycket mindre energi genom sin lägre vattenförbrukning. Hur mycket? Du kan spara ungefär 70% av vattenförbrukningen vid varje duschtillfälle.

 • Tvätta på en lägre temperatur och med full maskin

  Dagens maskiner ger perfekta resultat även vid 40 grader. 60 kan du använda vid nödfall. Se alltid till att packa en full maskin och försök att undvika att köra förtvättsprogrammet. Som sagt: det blir rent ändå. Gällande torknings å är lufttorkning överlägset. Ska du använda maskin för torkning så är tumlaren bättre än ett torkskåp ur ett energiperspektiv.

 • Golvvärme då och då

  Se till att använda golvvärmen då behovet verkligen finns - inte annars. Kalla vinterdagar är golvvärmen helt perfekt att sätta ned fötterna på. Det gäller knappast för sommaren. Här kan du spara massor av energi. Idag finns det en uppsjö av smarta termostater som reglerar golvvärmen optimalt över dygnets timmar och ditt användningsbehov.

Köket: Moderna kök har mer teknik och elektriskt appartur än vad som förr var fallet. Bekvämt - men inte särskilt energieffektivt. Du kan genom enkla justeringar komma att nå en lägre energiförbrukning. Det finns massor av potential just i köket:

 • Koppla om diskmaskinen

  Är din diskmaskin kopplad till varmvatten? Byt till kallvatten - det kan spara in 30% i energi i jämförelse och utan att det påverkar effekten. Ta gärna hjälp av en rörmokare om du är osäker. Diskmaskinen ska även - precis som tvättmaskinen fyllas upp vid varje disktillfälle och du ska även här försöka hålla lägre temperaturer. Vid 55 grader blir det rent!

 • Handdiska bara vid nödfall

  Handdisk drar betydlig mer energi än en diskmaskin. Ska du handdiska så se till att fylla en balja och undvik att diska under rinnande vatten.

 • Frosta av frysen

  En frys med stora beläggningar av is och frost drar mer energi. Se till att frosta ur någon gång per år

 • Rätt temperatur

  För varje grad du sänker kylan på frys och kyl så ökar energiförbrukningen - 10% för kylen och 6% för frysen. +5 grader i kylskåpet och -18 grader i frysen är ultimat.

 • Rätt ugn

  Välj en modern ugn med keramikhäll. De drar mindre energi än de mer traditionella modellerna med plattor. Se även till att hålla en lagom storlek. Ju större ugn, desto mer energi drar den. Man behöver sällan de riktigt, riktigt stora ugnarna i vardagen - de är mer för restauranger.

Vardagsrummet: Elektronik slukar el - och elektronik finns, och används, en masse i vardagsrummet. Här kan du enkelt nå en lägre energiförbrukning genom att följa våra tips:

 • Standby? Slå av!

  Den stora boven i dramat gällande energiförbrukning handlar om standby-knappen. Genom att slå av så sparar du extremt mycket energi och pengar. Oavsett om det är din tv eller någon annan elektronik. Här tjänar du på att fysisk slå av all apparatur och du kan även med fördel välja dagens teknik för att underlätta. Det finns tv-apparater med sensorer som automatisk slår av tvn då du lämnar (efter en viss tid).

 • Grenuttag

  Vi är lata av naturen och därför är grenuttag en bra lösning. Du slår av allt i ett genom detta och slipper gå omkring för att stänga ner alla maskiner och all apparatur. Det underlättar.

 • Ut med laddaren

  Ha aldrig en laddare - exempelvis till telefonen - i om den inte används. Det drar inte bara onödigt med energi - det kan även leda till olyckor i form av bränder.

 • Hjälpmedel

  Trött att släcka lamporna? Överväg att koppla in Plejd. En Behörig elektriker kan koppla in denna uppfinning där du - via mobilen och bluetooth - kan styra all belysning och både tända, släcka och dimra efter behov. Ett enkelt sätt att ta kontroll över all belysning i hemmet. Det finns även andra produkter på marknaden som fyller samma funktion. Jämför och se vilken produkt som passar för dina behov både funktionsmässigt och prismässigt.

Var kommer elen ifrån?

Att göra ett aktivt val av elbolag handlar inte enbart om pengar och att pressa priset ned till lägsta möjliga nivå. För många så är valet av el också något som görs med miljön i åtanke. Många vill ha grön el och är också beredda att betala mer pengar för detta. Här ska vi säga att begreppet grön el är lite diffust och att många elbolag slänger sig med detta uttryck utan att egentligen ha täckning för det.

I Sverige så kommer 40% av all el från vattenkraft, lika stora delar av kärnkraft medan 11% kommer från vindkraft och 9% från kraftvärme (Källa: SCB 2018-11-30). Av dessa alternativ så är definitivt inte kärnkraft ett grönt alternativ och frågetecken kan även sättas bakom exempelvis vattenkraft - detta med exempelvis naturen och fiske i åtanke. Grön el är på många sätt en definitionsfråga. Vindkraft är grön energi i dess huvudsakliga mening - men hur påverkar egentligen ett vindkraftverk den lokala naturen och djurlivet?

El från vattenkraft
40%
El från kärnkraft
40%
El från vindkraft
11%
El från kraftvärme
9%

Jämför elpriser konsumentverket - riktlinjer elbolag

Konsumentverket har i sin föreskrift, [KOVFS 2018:1 prisjämförelse av elavtal], tagit fram följande riktlinjer för de företag som marknadsför elpriser:

 • Ett jämförpris för el ska innehålla den totala kostnaden för den elkonsumtion som konsumenten ska betala till elhandlaren.
 • Elkonsumtionens jämförpris ska vid en årlig konsumtion om 2000, 5000 och 20 000 kWh, anges i öre per kWh.
 • Pris och jämförpris ska anges i en sådan storlek och stil att de är lätta att avläsa. De ska även synas i direkt närhet av varandra.
 • Det ska tydligt framgå för vilken tidsperiod jämförpriset avser.
 • Det ska tydligt framgå att nätkostnaden inte ingår i jämförpriset för elpriset.
 • Alla elavtal som marknadsförs ska ha ett jämförpris angivet.
 • Om elhandlarens erbjudanden riktar sig till hela Sveriges samtliga elområden, ska varje områdes jämförpris anges.

Andra sätt att jämföra elpriser

Det enklaste sättet att jämföra elpriser 2021 är att kontakta den statliga Energimarknadsinspektionen och låta det organet ta fram fakta utifrån var du bor. Detta kan ge dig bra information kring huruvida det pris du betalar är rimligt eller om du betalar för mycket pengar.

Skulle det vara så att du betalar ett för högt elpris så kan det vara läge att byta elavtal, något som är väldigt enkelt och där du i många fall enbart kan kontakta en ny leverantör, säga upp ditt gamla avtal och där en gammal faktura från nätverksägare och leverantör bifogas den nya leverantören. Därefter så påbörjas det nya avtalet vid exempelvis månadsskiftet - förutsatt att du inte bundit upp dig på ett längre abonnemang.

Kan jag dra nytta av prognoser?

Vi bor i ett modernt land där statistik finns tillgänglig på ett enkelt sätt och där man utifrån sådan också kan dra egna slutsatser om framtiden. Vad gäller elpriser så är detta inget undantag. Det finns bra statistik tillgänglig och som om detta inte vore nog så finns det också färdiga prognoser och slutsatser som kan göra det ännu enklare att göra ett välgrundat val.

Vår poäng?
Du kan själv göra välgrundade beslut om elavtal, om din elförbrukning - hur du påverkar den - och för att exempelvis bygga en budget för framtiden. Jämför elpriser, jämför elbolag, byt elavtal - dra nytta av prognoser och bygg själv upp en stabil grund att stå på!

Man talar ofta om en term som avgör elpriset och denna i form av ett spotpris. Spotpriset är synonymt med börspriset och det är på detta som det rörliga elpriset baseras.

Man räknar ut ett medelvärde av spotpriset och därefter så fastställs ett pris i slutet av månaden. Samma sak gör man även gällande elförbrukning; även den fastställs som en följd av ett medelvärde som avräknas i slutet av en månad. Vissa dagar med ett högt elpris är således ganska irrelevant: det kan fortfarande handla om ett lägre pris för just den månaden.

Korttidsprognos över elpriser

Hur ser då en korttidsprognos ut? Vi tar oktober som exempel. Där sjönk priserna på börsen och det genomsnittliga börspriset för el hamnade på 23 öre/kWh. Att jämföra med september där motsvarande genomsnittliga pris låg på 34 öre/Kwh. Vårt land delas in i fyra olika elområden och priserna för dessa skiljer sig också åt. I norra Norrland och i södra Norrland - elområde ett(Luleå) respektive två(Sundsvall) - finns det ett stort överskott av el; något som också syns på priserna. I elområde 1 och 2 kostar elen 21,4 öre/kWh. Detta mot elområde 3 (Stockholm) där elen kostade 23 öre/kWh och mot elområde 4 (Malmö) där elpriset låg på 27,3 öre /kWh. En tydlig skillnad.

Prognosen? Rent kortsiktigt så ser man att elpriserna kommer att sjunka ytterligare till en början. Detta då vädret väntas bli milt och blött. Samtidigt så bör man även vara medveten om att en höjning definitivt kommer att ske som en följd av att vintern når oss på allvar. I samband med kyla så går priserna av hävd upp.

Spotpriset är inte allt och det är viktigt att vara medveten om. Det utgör endast en del av det du som konsument debiteras för. Påslag från din ellevantör är en annan del, likaså moms och din kostnad för elcertifikat. Det senare är emellertid inte en alltför stor detalj att känna oro över. Certifikaten har sjunkit ganska dramatiskt i pris under senare år och de flesta experter är ense om att den utvecklingen kommer att fortsätta.

Prognos för användning och tillförsel - intressant aspekt

Sveriges totala elproduktion förväntas öka markant fram till år 2022. Enligt en prognos från Energimyndigheten så visar den att produktionen kommer att stiga från 159 TWh till 171 TWh år 2022. Samma prognos visar också att vindkraft kommer att vara mer än fördubblad.

Detta pekar mot sjunkande elpriser. Förra årets elpris - 45.8/öre/kWh förväntas ligga närmare 35 öre/kWH enligt samma prognos - detta alltså år 2022. Positivt, men man måste samtidigt också vara medveten om följande: de prognoser som ges är inte helt habila. De svänger kontinuerligt och av olika skäl. Väder, ekonomisk tillväxt och olika driftstörningar i större anläggningar kan nämnas som faktorer som kan påverka elpriser.

Att hålla i minne är även följande: prognoserna avser elkostnader för hushåll. Det innebär att ett årsmedelpris som är lågt ändå kan innebära att ditt hushåll ser en högre elkostnad just det året. Har det exempelvis varit en hård, kall vinter följt av en mild sommar så kan årsmedelpriset vara lågt - men i och med att ditt hushåll förbrukat mer el under vintern så kommer dessa månader att påverka: din elkostnad kan bli högre än tidigare år.

Prisvariationer för elpriser i framtiden

Flertalet studier gällande elpriser, energisystem och elmarknaden har genomförts. Sammanfattat kan man säga att dessa pekar mot att vi går en oviss framtid till mötes. Det finns både antaganden och slutsatser - rätt eller fel får framtiden utvisa - om hur framtidens elpriser, elmarknad och energisystem kommer att se ut. Här nedan följer några av dessa:

 • Elpriset kommer att svänga mer frekvent

  Rent historiskt så har höga elpriser varit synonymt med ett ökat användande. I framtiden så spår man att höga elpriser dels beror på hög användning - men även på en minskad produktion. Detta beroende på att vi befinner oss i en omställning mot förnybar energi där en stor mängd av den el som produceras är svår att planera. Topparna för elpriset kan bli väldigt, väldigt höga samtidigt som dalarna också kan bli väldigt, väldigt djupa och där priserna blir väldigt låga. Samtidigt kommer naturligtvis även perioder av status quo att infinna sig och där priserna ligger på jämna, stabila nivåer. Skillnaden, enligt prognoserna, är att dessa blir kortare än i dagsläget.

 • Möjligt att påverka det egna elpriset blir större

  De som inte kan - eller vill - anpassa sig till de nya priserna kan komma att hamna i kläm och tvingas betala högre elpriser än de som väljer att ta möjligheterna som finns i att påverka och, så att säga, bestämma sitt eget pris. Genom att det finns möjligheter att förutse höga toppar på priset - i framtiden dessutom betydligt fler sådana - så kan man också göra val som leder till ett lägre pris.

 • Skillnader på elpriser i Sverige

  Personer i Norrland har större möjligheter till ett lägre elpris än invånare i södra Sverige. Den stora delen av el produceras i Norrland och i och med att våra elnät och deras kapacitetsbegränsningar så kan priserna komma att variera beroende på var i landet man bor - och detta alltså mer än idag.


Elpriser & Elavtal - Vanliga frågor


Dom vanligaste är fast eller rörligt elavtal. Det finns dock en mängd andra såsom mixat elavtal, vintersäkrat elavtal, portföljförvaltat elavtal och anvisningsavtal eller tillsvidareavtal.

Fast elpris innebär att du binder ditt elpris under din avtalsperiod. Du betalar alltså samma pris oavsett om priset stiger eller sjunker på elmarknaden.

Rörlig elpris följer priset på elbörsen. Detta innebär att elpriset både kan sjunka och stiga. I längden brukar rörligt elpris ge lägst kostnad.

El till inköpspris är ett elpris utan påslag. Du betalar samma kostnad som elbolaget köper in elen för. Det är dock oftast så att fasta avgifter tillkommer så kontrollera elbolagets jämförpris som visar både rörliga och fasta delar.