FILM / STREAMING

Kan ett Spotify för filmer bli verklighet? Vi har idag tillgång till i stort sett hela världens musik och den där speciella skivan eller låten ligger bara ett klick bort. Spotify har revolutionerat musikbranschen och gjort livet avsevärt mycket enklare för oss konsumenter. För 99 kronor i månaden så har vi möjligheten att lyssna på vilken musik vi vill, när vi vill och hur länge vi vill - det är fantastiskt. Men, det skulle inte vara möjligt om de stora skivbolagen inte tagit steget och välkomnat det svenska företaget och de lösningar som tagits fram.

Film/Streaming

Hitta rätt streamingtjänst för dina behov. Jämför streamingtjänster idag och spara tusentals kr/år!

  Vän av ordning vet att det inte alltid varit så. Skivbolagen och musikbranschen har inte alltid varit så välkomnande och så främjande för den nya tekniken. Exempelvis Napster slogs snabbt ner och längs vägen har också många fildelningssidor fått smaka på den samlade vreden. Att Spotify överlevt beror helt enkelt på att skivbolagen insåg att detta inte är möjligt att stoppa och att det är bättre att vara en del av utvecklingen än att aktivt motarbeta den; genom det valet så har man också möjlighet att fortsatt göra det viktigaste: tjäna pengar.

  Filmindustrin tjänar pengar idag

  Den stora frågan är varför filmindustrin är så pass tungfotad att de inte tar samma steg och där man således skulle kunna tänka sig ett Spotify, men för kvalitetsfilm? Ser man till HBO, Netflix och andra streamingtjänster och deras lönsamhet så borde det vara en no-brainer - vi borde redan idag ha den möjligheten.

  Alla som regelbundet använder exempelvis Netflix vet att den stora luckan finns just på filmsidan och där man kan hitta ett guldkorn bland ungefär en miljon stenar. Kort sagt: att leta en bra film på Netflix påminner mycket om att stå i fyndlådan på den lokala videobutiken och försöka hitta någonting tilltalande. Det är naturligtvis synd och väldigt tråkigt. Här ligger världen öppen för nya lösningar och så fortsätter ändå filmindustrin att jaga fildelare, driva processer och jaga enskilda, så att säga, småhandlare istället för att skapa någonting värdefullt. Varför?

  Frågan är mer komplex än vad man kan tro. Naturligtvis har möjligheten övervägts noggrant och svaret verkar alltid bli detsamma: I slutändan måste någon betala. Till skillnad mot musikindustrin så har filmvärlden inte samma brist på kapital och på aktörer som är beredda att betala.

  Streamingtjänster

  Tjänst Utbud Betalsätt Pris Info
  Cmore 1500+ Filmer. Kreditkort / bankkort Från 109 kr Mer info
  Viaplay 2500+ filmer, över 4 000 TV-serier. Kreditkort / bankkort Från 109 kr Mer info
  HBO 4000+ serier och filmer Kreditkort / bankkort Från 99 kr Mer info
  Netflix Mängder med filmer och serier Kreditkort / bankkort Från 89 kr Mer info
  Amazon Prime Video Mängder med filmer och tv-program Kreditkort / bankkort Från 5,99 € Mer info

  Så ser upplägget ut

  Låt oss säga att Netflix investerar X antal miljoner för möjligheten att visa alla tre Gudfadern-filmerna och att du som tittare får mersmak. Du vill se exempelvis Apocalypse Now av samma regissör.

  Det kan du - men just den filmen har HBO betalat för att sända; vilket då innebär att du måste lösa ett abonnemang även där. Skulle du kanske vilja se Avlyssningen - ja, då kanske du måste lösa ett abonnemang hos Amazon och så vidare. Kort och gott: filmindustrin får in mycket pengar på att sälja sina filmer till streamingsajterna och de skulle förmodligen förlora på att låta en ensam aktör ha monopol såsom Spotify har.

  Andra lösningar är kanske bättre?

  Hur vore det att återgå till det normala och ta ett steg tillbaka? Med detta menar vi att man kanske får finna sig i att återigen betala för att se en film hemma och där man hyr filmen ifråga?

  Det finns många sådana möjligheter idag, men få väljer att nyttja dem. Vilket också är fullt förståeligt sett till att man vant sig vid att allt ska vara gratis och att det således kommer att svida att betala omkring 50-lappen för att hyra en film och ha denna tillgänglig under något enstaka dygn. Det kanske man helt enkelt får smälta?

  Biblioteken sitter på idéerna

  Kanske är det också så att vi får börja låna filmer på samma sätt som vi idag gör med exempelvis böcker. Lovvärda initiativ gällande detta har nämligen tagit från våra bibliotek. Du kanske inte får tillgång till alla filmer du vill se, men du kommer åtminstone att ha en större chans att vaska fram fler guldkorn och detta utan att betala något. Ett ambitiöst projekt och exempel på detta som nyligen sett dagens ljus går under namnet Cineasterna. Det kan vara värt att kolla upp för filmälskaren.


  Vanliga frågor om streaming


  Säger du upp ditt Neflix abonnemang så avslutas ditt abonnemang när den aktuella faktureringsperioden går ut (max 30 dagar).

  Det beror lite på vad man är ute efter, filmer, serier eller tv-program. Kolla igenom resp. tjänsts programutbud och välj det som bäst passar dig. Om man tittar på oberoende tester så brukar Netflix rankas högst, bl a för att dom är har ett stort utbud och ett enkelt användarvänligt gränssnitt.

  Ja Netflix har 3 olika abonnemang, basic, standard och premium. Det som bl a skiljer dom olika abonnemanget åt är hur många skärmar man kan se på samtidigt och om programmen ska visas i HD eller Ultra HD.

  Load More