SPARA

Det är alltid bra att ha en buffert i form av ett eget sparande. Det ger en trygghet att veta att man kan hantera olika situationer som man inte räknat med och att man har vissa ekonomiska muskler till att köpa sig fri från exempelvis kostsamma renoveringar, reparationer av bilen eller om exempelvis vitvaror skulle gå sönder.

  Jämför Sparkonton

  Jämför sparkonton och villkor. Hitta ett sparande med bästa sparräntan.

  Ett sparande är också något som kan vara till gagn då man står inför att köpa bostad eller om man ska ut och resa. Dessutom kan ett eget, sparat kapital ge förmånligare villkor i samband med exempelvis en låneansökan. Kort och gott: att spara pengar är aldrig fel - oavsett till vad sparande i fråga ska användas till.

  Den stora frågan är inte om man ska spara. Den handlar istället om hur sparandet i fråga ska se ut. Vi tänkte här gå igenom lite kring olika alternativ och där vi förhoppningsvis genom detta kan ge dig lite mer kött på benen och få dig att hitta en sparform som passar dig och din ekonomi.

  En sista sak dock: tänk på att det aldrig är försent att börja spara pengar och tänk även på att devisen om många bäckar små verkligen gäller i samband med sparande. En enstaka hundralapp - som du kanske knappt märker av - på autogiro kan göra en enorm skillnad för dig i samband med ålderns höst.

  "2018 låg den totala sparkvoten på 16,7%, dvs den andel av den disponibla inkomsten som hushållen väljer att spara istället för att konsumera..."
  Källa: SCB

  Spara pengar på bästa sätt

  Då det kommer till att spara pengar så går det sällan att peka på att just en specifik sparform är den allra bästa. Man måste nämligen ta med ett antal olika variablar i beräkningen också. Allt utgår från den enskilde individen och vilket typ av sparande som passar just denne. Hur mycket kan man lägga undan varje månad, hur stora risker är man beredd att ta, vad ska man spara till, under hur lång tid ska sparandet ske, kan man göra någonting själv och vill man vara aktiv och fatta egna beslut? Alla är vi olika och där vissa föredrar ett tryggare sätt att spara pengar så vill andra se att pengarna man lägger på sparande ska växa så snabbt som möjligt. Det finns sparande för alla typer och det finns massor av olika alternativa sparformer att välja bland.

  Bank Sparkonto Sparränta Fria uttag Insättningsgaranti Info
  4Spar Inlåningskonto 5,50% Ja Nej Mer info
  ViaSpar Sparkonto 4,50% Ja Nej Mer info
  Avanza Sparkonto+ 0,75% Ja Ja Mer info
  SBAB Sparkonto 0,60% - 0,65% Ja Ja Mer info
  Ålandsbanken Ålandskonto 0,25% Ja Ja Mer info
  ICA Banken Sparkonto 0,10% Ja Ja Mer info
  Skandia Sparkonto 0,00 - 0,05% Ja Ja Mer info
  Nordea Förmånskonto 0,00% Ja Ja Mer info
  Länsförsäkringar Sparkonto 0,00% Ja Ja Mer info
  Danske Bank Sparkonto 0,00% Ja Ja Mer info
  SEB Enkla sparkontot 0,00% Ja Ja Mer info
  Handelsbanken Sparkonto 0,00% Ja Ja Mer info
  Swedbank E-sparkonto 0,00% Ja Ja Mer info

  Tips på sparformer

  Vi tänkte därför gå igenom några av de alternativ som finns och därigenom försöka ge dig en bättre bild av vilket typ av sparande som passar dig. Både idag och på en längre sikt. Kom även ihåg att ett sparande inte behöver vara definitivt - du kan mycket väl välja flera olika sparformer och därmed också se hur pengarna planteras ut - och blommar - på olika håll. Vi ska titta lite närmare på sparkonton och reda ut lite vad som skiljer uppläggen för sådana åt.

  • Traditionellt Sparkonto - med ränta

   Ett traditionellt sparkonto innebär att du sätter av pengar – enligt det upplägg som passar dig och din ekonomi – och att du kan spara till vad du vill; detta till ränta. Räntan gör att pengarna växer och det fina är att ju mer pengarna i fråga växer – desto bättre ränta får du också. Det här är ett säkert sparande som tilltalar många och oavsett om det handlar om att bygga upp en ekonomisk buffert, spara till en resa, spara pengar till kontantinsatsen till en bostad eller någonting annat så fungerar sparformen utmärkt. I och med att du inte kopplar något kort till kontot så kan du heller inte använda pengarna. Det som kommit att ändras är dock att vi idag använder oss av internetbanker och att vi har lättare att genomföra transaktioner online. Det möjliggör att man frestas att ta pengar från sparkontot på ett enklare sätt. Be gärna banken om att ta bort den möjligheten om du har svårt att låta bli (och egentligen inte behöver pengarna i fråga).

  • Bonuskonto och Fasträntekonto

   Två olika sätt att spara på gäller bonuskonto och fasträntekonto. Det förra innebär att du får en bonus på en högre ränta. Detta förutsätter att du låser dina pengar under en längre tid. Ett fasträntekonto innebär att du får en högre fast ränta om du väljer att binda dina pengar under en längre tid. Två bra sätt att spara på – i synnerhet om du har tänkt dig att spara pengar på sikt. Ponerar man att du är i kraftigt behov av att ta ut pengar från exempelvis ett fasträntekonto så kan ta ta ut pengarna, men då mot en ganska kraftig avgift. Detta hos vissa banker och långivare. Andra tillåter uttag, men i en mer begränsad form.

  • Autogiro

   Enklaste sättet att spara på är – enligt många – att aldrig se pengarna på kontot. Det innebär att man har ett autogiro – ett automatiskt sparade – som för över en, med banken, överenskommen summa som dras direkt i samband med exempelvis lön. Detta sparande förhindrar impulsiva köp och onödiga utgifter och brukar passa de flesta, men i synnerhet yngre personer. Efter några år så har sparandet övergått till en slags osynlig rutin som genererar en ganska ansenlig summa.

  • Speciellt sparande

   Många sparar med ett tydligt mål och syfte i åtanke. Det kan vara en bil, det kan vara en resa och det kan handla om att man vill bygga ut på huset. Då kan man välja ett särskilt sparande just med det tydliga målet i åtanke. Den typen av sparande kan ge förmåner från bankens sida. Säg att du ska spara till en bil. I det fallet kan dina framtida förmåner komma i form av förmånligare billån eller en bilförsäkring i framtiden. Dessa upplägg blir allt vanligare och passar för de som verkligen har en tydlig inriktning och syfte med vad pengarna ska användas till.