LÅNA PENGAR

De allra flesta av oss kommer någon gång att ställas inför det faktum att vi behöver låna pengar. Detta i samband med exempelvis ett bostadsköp, ett köp av en bil eller för att man kanske står inför att starta eget företag och behöver ett startkapital. Många kan också låna pengar för att täcka oväntade utgifter - bilen går sönder, taket behöver renoveras på villan eller då vitvarorna i köpet helt enkelt gett upp och behöver ersättas.

JÄMFÖR LÅN

Hitta det bästa lånet med lägst ränta. Jämför olika långivare och deras villkor.

Att låna pengar kan ske på olika sätt och där du som låntagare också har flera olika alternativ. Rent generellt så ser upplägget ut på samma sätt oavsett hos vilken långivare du besöker: du fyller i en ansökan, det sker en kreditprövning där långivaren går igenom din inkomst och dina eventuella skulder och betalningsanmärkningar varpå din ansökan antingen avslås eller godkänns. Det är den enkla förklaringen, men det finns även andra aspekter att ta hänsyn till.

  RÄKNA UT DIN EFFEKTIVA RÄNTA

  Ränta är en mycket viktig punkt i sammanhanget. Alla lån kommer med en ränta som innebär att du utöver det lånade beloppet även ska betala en avgift - varje månad - till din långivare. Denna summa kan antingen variera - rörlig ränta - eller hela tiden vara densamma - fast ränta.

  FÖRDELNING RÖRLIG/FAST RÄNTA FÖR SVENSKA HUSHÅLL

  Rörlig ränta
  70%
  Fast ränta
  30%

  Ett gott råd i sammanhanget är att alltid undersöka den effektiva räntan innan man ansöker om ett lån; med det menas att du genom att se över alla aspekter av lånet - uppläggningsavgift, aviavgift, amorteringskrav- och takt samt exempelvis faktureringsavgifter. Allt detta kommer att vara dig till gagn då du på ett tydligare sätt kan se och räkna ut hur mycket det faktiska lånet egentligen kommer att kosta dig.

  JÄMFÖR LÅN

  Långivare Min. lån Max. lån Min. ränta Max. ränta Ålder Anmärkning Info
  Bynk 5.000 kr 300.000 kr 2.95% 33.20% 18 år+ Accepteras Mer info
  Advisa 5.000 kr 600.000 kr 2.95% 33.20% 18 år+ Accepteras Mer info
  Lendo 10.000 kr 600.000 kr 2.95% 29.95% 18 år+ Accepteras Mer info
  Consector 10.000 kr 600.000 kr 2.90% 18.95% 18 år+Nej Mer info
  Zmarta 1.000 kr 600.000 kr 2.95% 29.50% 18 år+ Accepteras Mer info
  Freedom Finance 5.000 kr 600.000 kr 2.95% 29.50% 18 år+ Accepteras Mer info
  Axo Finans 5.000 kr 600.000 kr 2.95% 26.00% 18 år+ Nej Mer info
  Bank Norwegian 5.000 kr 600.000 kr 6.99% 22.99% 23 år+ Nej Mer info

  HITTA DET BÄSTA LÅNET MED LÄGST RÄNTA

  Tänk alltid igenom situationen innan och se alltid till att ta dig tid att jämföra lån innan du bestämmer dig. I vissa fall kan du som eventuell låntagare också förhandla genom din jämförelse. Många långivare kan ha viss rörelsemån som i slutändan gynnar dig.

  Tänk även på att aldrig låna mer pengar än vad du behöver. Många gör felet att man lånar en högre summa än nödvändigt och det blir i slutändan kostsamt. Behöver du låna för att renovera din bostad så ska du helt enkelt undvika att inkludera exempelvis en ny soffa, en tv eller någonting annat utöver material och arbetskostnader. Tumma inte på det.

  Det hör ihop med en annan viktig del i att ta lån: man ska alltid - utan undantag - försäkra sig om att det finns täckning. Det vill säga: klarar du verkligen av att betala tillbaka hela summan inklusive den effektiva räntan? En tredje detalj som vi tänkte utveckla lite mer mer nedan handlar om vilket lån som passar dig och dina förutsättningar allra bäst. Kort sagt, vilken lånetyp ska du välja?

  OLIKA LÅNETYPER FÖR OLIKA BEHOV

  Det finns olika lånetyper och samtliga dessa har tydliga för- och nackdelar. Generellt så kan man dela upp lån i två kategorier: de lån som tas i tydligt syfte - exempelvis bil- eller bostadslån - och de som tas mer allmänt. Två exempel på de senare är blancolån och privatlån. Skillnaden mellan allmänna lån och mer tydligt inriktade sådana är räntan och om lånet tas med- eller utan någon säkerhet.

  Låt oss snabbt titta på de vanligaste lånen och ge en kortare förklaring för att ge en bättre bild.

  • Bolån

   Den vanligaste lånetypen är också den mest självklara: bolånet. Att köpa en bostadsrätt eller en villa är i särklass den största investeringen som gemene man tar i livet och därför måste också ett lån ofta tas för att finansiera köpet. Här kan vi direkt säga att ju mer pengar man som låntagare kan skjuta in, desto bättre är det. För att få ett bolån så måste man kunna betala en kontantinsats som normalt ligger på 15 % av den totala kostnaden. Saknar man den summan (som alltså kan variera och vara väldigt hög) så kan man täcka upp med privatlån eller blancolån. Dessa lån har högre ränta och därmed så kommer också den totala månadskostnaden att stiga. Därför är en högre kontantinsats att föredra. Vi ska även tillägga att långivaren tar bostaden som säkerhet. Räntan då? Ja, det finns två alternativ där båda förtjänar att undersökas och anpassas efter dina egna förutsättningar. Väljer du rörlig ränta så kommer du att få en lite mer osäker kostnad sett till att du ena månaden får betala en lägre summa än andra månader. Detta kan variera kraftigt och stiger räntan så kan det också innebära att svångremmen måste dras åt rejält. Å andra sidan kan en lägre ränta komma att frigöra mer medel till annat. Fast ränta är tryggare då du alltid vet hur mycket pengar du ska betala. Men, där kommer du heller aldrig åt de där låga räntan som de med rörliga ränta gör. Amortera måste du göra om du lånat till mer än 70% av bostadens totala kostnad – har du betalat mer pengar än så i kontantinsats så behöver du enbart betala räntekostnaden. Men, ska tilläggas: det är aldrig fel att amortera – du betalar av din skuld och betalar för din egen framtid. Jämför bolån här.

  • Billån

   Tar du ett billån så kan du antingen göra det med- eller utan bilen (fordonet) som säkerhet. Använder du bilen som säkerhet så kommer du undan med en lägre räntesats och därmed också en lägre totalkostnad än ett lån utan säkerhet. Dock tillkommer andra krav. Normalt så ligger kontantinsatsen på 20 % av den totala kostnaden vid ett billån. Det gör att många väljer bort detta alternativ och istället ansöker om privat- eller blancolån. Något som kan tas utan kontantinsats, men där man får betala mer i ränta då man också saknar någon säkerhet. Jämför billån.

  • Blancolån

   Väljer du ett blancolån så innebär det att du tar ett lån utan någon säkerhet. Det gör att räntan blir hög. Ett blancolån behöver inte förklaras utan kan tas i syfte att exempelvis renovera, resa, köpa en bil eller en bostad – till vad du vill. De flesta långivare har ett tak som ligger på 500.000 kronor och där lägsta summan som lånas ut är på 1000 kronor. Jämför blancolån.

  • Privatlån

   Fungerar på exakt samma sätt som ett blancolån. Inga frågor och ingen säkerhet – högre ränta och högre kostnad. Jämför privatlån.

  • Företagslån

   Företagslån kan ske av olika orsaker och ges till exempelvis enskilda firmor, aktiebolag och företag. Summan som lånas kan täcka exempelvis leverantörskostnader, lagerinköp eller i syfte att uppgradera en maskinpark.

  • Snabblån

   Under senare år har antalet snabblån – eller sms-lån, som lånetypen också kallas – skjutit i höjden. Lånet betalas ut direkt och utan några frågor; något som kan vara tilltalande för många. Det handlar emellertid om ett lån som tas till skyhög ränta, höga avgifter och sämre villkor än de lånetyper vi ovan tittat på. Därför bör man se över de alternativen i första hand. Ett snabblån ska alltid övervägas innan! Jämför snabblån här.

  • Kan man samla lånen?

   Ja, det kan man och det kallas för ett samlingslån. Denna lånetyp kan vara bra då den ger en bättre överblick och – vid förhandling – en lägre totalkostnad. Vill du ta ett samlingslån så kan normalt ansöka om ett privatlån för att beviljas detta. Jämför samlingslån.

  Vi hoppas att vi kunnat ge svar på några av de frågor du haft gällande lån genom detta. En sista sak bara: Tänk på att ett lån är ett åtagande som binder dig under en lång tid framöver. Tänk igenom dina alternativ noga innan, räkna på din ekonomi, se över din budget och sammanställ dina utgifter på ett mer generöst sätt - räkna alltid högt! - innan du ansöker om ett lån. Grundprincipen ska vara - och har alltid varit - att ett lån ska kunna betalas tillbaka. Hur lång tid det sedan tar är mellan dig som låntagare och din långivare att komma överens om.

  "Svenska hushåll har idag skulder på drygt 0 miljarder kr"