E-HANDEL

E-handeln har aldrig varit starkare än den är idag. Fler och fler vanliga butiker tvingas lägga ner sin verksamhet då internethandeln tar över mer och mer. De som inte kan anpassa sin verksamhet till den nya verkligheten går en snabb död till mötes.

Jämför Ljudbokstjänster Jämför Matkassar Webbkamera Bluetooth högtalare Vem äger bilen? Gamingskärm / datorskärm Laddbox och laddkabel elbil Kontaktlinser

Ju större e-handeln blir desto fler tjänster och produkter har vi konsumenter att tillgå. Men med det ökade utbudet kommer även en del problem. Ett av dessa problem är hur vi ska behandla all information som vi överöses med varje dag. Hur ska jag veta vilken tjänst som är den rätta att välja? Det är här vi kommer in. Vi vill ge dig så mycket kött på benen som vi bara kan inför ditt köp. Läs våra konsumentguider, tips & råd och ta del av de jämförelser som finns under respektive kategori. På så vis får du lättare fram ett bra underlag för ditt kommande köpbeslut.

Finns det nackdelar med e-handel?

Många företag har sett värdet i att erbjuda sina tjänster och produkter online och för konsumenten så finns det definitivt ett värde i detta. Men, det kan även finnas minussidor som man måste ta med i beräkningen och väva in sitt beslut.

Ett tydligt minus är att den personliga servicen ofta sidsteppas. Ska man handla exempelvis kläder så är det svårt att få konkreta råd om passform, storlekar, kvalitet på material och så vidare. Till mångt och mycket så handlar det om att läsa produktbeskrivningar samt att titta på bilder. Det ger sällan en fullständig bild av vad man som kund förväntas köpa.

Många erbjuder - som ett led i detta - fri frakt och fria returer; det innebär att man som konsument således kan beställa hem flera storlekar av samma kläder och prova sig fram. Ett bra sätt att handla på ett mer traditionellt och bekvämt vis - men hur är det egentligen med miljöfrågan?

Faktum är att många börjat ifrågasätta dessa lösningar och att det sker just av miljöskäl. Är det verkligen hållbart att köra ut produkter till dörr och därefter köra dessa tillbaka till lagret om det visar sig att produkterna i fråga inte passar? Det har dessutom börjat sättas frågetecken kring lönsamheten hos företag som erbjuder dessa lösningar. Har man verkligen råd att betala frakt och fria returer utan att det svider?

Många förutspår, med dessa frågetecken i åtanke, att vår E-handel kommer att förändras i framtiden och att man som konsument inte kan räkna med att beställa hem en massa produkter utan kostnad.

Hur säker är E-handel?

En annan fråga handlar om säkerhet. Vågar jag lita på E-handel och kan jag lämna mina kontouppgifter eller kreditkort till vilket företag som helst. Kommer produkten i fråga och kommer den i det utlovade skicket? Här handlar det om att på egen hand ta reda på fakta. De allra, allra flesta aktörer inom E-handeln är seriösa och sätter frågan om säkerhet och personlig integritet högst upp på agendan. Det är - utan tvekan - säkert att beställa varor och tjänster hos de allra flesta.

Men, det finns dock ändå visst fog för att undersöka. Det finns även oseriösa aktörer och ett tips är att läsa på om vilka du har att göra med. Läs kundomdömen, kolla på ARN om företaget är listat där, läs villkoren och försök att vara kritisk innan du fattar ett beslut. Klart står att E-handel och säkerhet där följer samma regler som i vardagen: låter det för bra för att vara sant - ja, då är det förmodligen så också.

Man ska även göra skillnad på e-handel hos företag och privat. Det är klart mycket säkrare att köpa produkter och tjänster hos företag än hos privatpersoner. Står du inför att köpa något på exempelvis Blocket så bör du vara extremt vaksam och tänka dig för både en- och två gånger. Betala aldrig någonting i förhand. Läs mer om vad som gäller i konsumentköplagen.

E-handel och framtiden

E-handeln kommer att utvecklas och man måste vara medveten om att den ännu, till mångt och mycket, befinner sig i sin linda. Det kommer att vara en stor del av våra liv i framtiden och man kan redan nu se att exempelvis matkassar och andra vardagliga behov går att beställa direkt hem till dörren. Den delen kommer garanterat att utvecklas ytterligare och därmed också göra våra liv ännu lite enklare och bekvämare. Det är också det som allting handlar om. Genom E-handel så kan vi dra nytta av dygnets timmar på ett bättre sätt, vi hittar fler luckor och vi får ett enklare livspussel att lägga.

Genom att följa råd, genom att lära sig jämföra och lära sig hur man ska tänka så kan ett köp bli lika enkelt och säkert framför en dataskärm som i en fysisk butik. Vi hoppas att vi kan ge dig den informationen och att du, tack vare denna, kan känna dig bekväm med e-handel. Därför är du välkommen att läsa våra tips och jämförelser om allt som rör e-handeln. Oavsett om du är på jakt efter ljudböcker, kontaktlinser, tv-apparater, spel, gaming, sport & fritid, hälsa & skönhet, bilar eller något inom datorer. Vi vill hjälpa dig att hitta rätt.