Bästa & billigaste matkassen – Jämför matkassar online

Det finns ett sätt att kombinera en minskad stress och en bättre kost. Detta genom en matkasse. Att beställa en matkasse är något som dels ger väldigt bra, nyttiga och välkomponerade måltider och som dels också tar bort en hel del stress från vardagen. I denna artikel går vi igenom vad du ska tänka på när du jämför matkassar - allt för att hjälpa dig hitta den bästa och billigaste matkassen online.

Jämför matkassar

Hitta rätt matkasse för dina behov. Jämför matkassar idag.

Ser man till större städer så är det just handlingen som många relaterar till stress. Inte nog med att man ska arbeta heltid och därtill pendla till och från jobbet. Utöver detta ska man även handla, laga mat och göra allt annat som hör hushållsarbetet till.

Genom att beställa en matkasse till dörren så slår man två flugor i en smäll: dels så får man färdiga recept och slipper tänka på detta. Dels så slipper man också handla. Två stora fördelar som många stressade familjer kan ha väldigt stor nytta av.

Fördelar med matkassar

Det finns väldigt många fördelar med matkassar. Innan vi går igenom dessa så ska vi även peka på att det är skillnad på matkasse och matkasse också. Varifrån du beställer är avgörande i vad du får - och vilken typ av service som inkluderas. Vissa matkassar ger dig en leverans direkt till dörren, andra har lösningar som innebär att din matkasse är packad - men att du själv måste hämta den i butik.

Priset för matkassar är också varierande. Den billigaste matkassen kan kosta runt 400 kronor, detta medan den dyraste kan ha ett pris på 1400 kronor. Det bör man således vara medveten om och alltid ta sig tiden att jämföra priser innan man bestämmer sig. Tänk dock på att det inte alltid är den billigaste matkassen som är den bästa matkassen, utan fler parametrar är med och påverkar totalbetyget. Vilken matkasse som uppfattas som den bästa matkassen är också väldigt individuellt beroende på ens egna behov och preferenser.

Hur mycket rymmer då en matkasse - hur många personer är den komponerad för? De flesta utgår från en familj om fyra personer. Givet är emellertid att du även kan välja att beställa mat online för hushåll med fler - eller färre - personer. Från en person upp till åtta är det vanliga att kunna välja bland. Du kan säkerligen kontakta kundtjänst hos varje leverantör om din familj skulle ha fler medlemmar än så.

Den mat som finns räcker för mellan tre och fem middagar. Det ger familjen en chans att både ha kakan kvar och att äta den. Med detta menas att man fortfarande har friheten att kunna välja vad man ska äta under exempelvis helgen - eller ytterligare två dagar om man väljer en matkasse med tre middagar i.

Det man inte behöver oroa sig för är att maten inte kommer att räcka. Det gör det. Få familjer har klagomål på att portionerna blir för små eller att maten inte räcker. Det är snarare tvärtom: många upplever att det räcker både till middag och en lunchlåda dagen efter.

Fördelarna då? Här följer några:

 • Du sparar tid

  Hur lång tid tar det att handla? Hur lång tid tar det att förbereda en meny för veckan? Hur mycket tid finns med tanke på andra aktiviteter och göromål? En matkasse sparar extremt mycket tid. Du slipper handla. Recepten är färdiga och det är ofta enkel - men nyttig - mat som du lagar till.

 • Du äter varierat

  En stor anledning till varför färdiga matkassar ökat i popularitet handlar om variation av maten. Man fastnar lätt i samma hjulspår: korv, köttbullar, pasta minst tre dagar i veckan, tacos på fredag och exempelvis kyckling någon dag. God mat förvisso, men inte om den återkommer så pass frekvent som den gör hos många familjer. Matkassar öppnar upp för en mer varierad kost där man får i sig alla viktiga näringsämnen och samtidigt skaffar sig nya favoriter att laga till.

 • Du betalar mindre

  Det här är en sanning med viss modifikation. Ställer du upp exakt samma varor som du får i din matkasse i butiken och köper dessa på egen hand så blir det billigare. Du betalar för en tjänst och det kostar - naturligtvis - extra. Men, lika sant är även att en matkasse sparar dig pengar. Två argument för detta: 1) du slutar småhandla i din - dyra - lokala livsmedelsbutik och 2) du frestas inte att köpa en massa andra saker medan du går omkring i butiken. Det senare kan de flesta relatera till. Man går ner till affären för att köpa bröd, men kommer hem med en påse full av chips, godis, läsk och glass. Inte nyttigt eller bra - vare sig för plånbok eller midjemåttet.

 • Du gör miljön en tjänst

  Genom att beställa en matkasse till dörren så sparar du en bilresa tur- och retur till affären. Det gör gott för vår miljö. Matkassar levereras flera åt gången och den som hamnar hos dig har också sällskap av flera, flera andra. Leverantörerna planerar leveranserna minutiöst. Både för att själva spara pengar, men även med miljön i åtanke.

 • Du slänger mindre mat

  De flesta har tvingats inse att vi handlar för mycket. I synnerhet då det handlar om grönsaker, frukter och rotfrukter. Vi har en låda i kylskåpet som ofta måste rensas ur som en följd av att livsmedlen däri blivit dåliga. En matkasse är optimerad för att minska svinnet. De råvaror och livsmedel som packas i, de går också åt. Har du en vecka utan att ni blir bjudna på middag så kommer du inte att behöva slänga mat. Även detta är bra för både plånbok och för miljön.

 • Du kan bestämma mycket själv

  Även matkassar kan anpassas efter önskemål, krav och behov. Vill du äta mer vegetariskt? Inga problem. Vill du äta nyttigare i syfte att gå ner i vikt? Det finns matkassar framtagna med viktminskning i åtanke. Har du - eller någon i familjen - en allergi eller en intolerans? Det är bara att säga till vid beställningen. Samtidigt så har du också i många fall möjlighet att addera saker till din beställning. Behöver ni mer frukt och grönt, mer mejeriprodukter eller exempelvis bröd? Mot en extra avgift packas även sådant i kassen ni beställt.

 • Du vidgar dina vyer

  Recepten hämtar inspiration från hela världens alla kök. Det ger dig en kulinarisk resa varje gång du öppnar din matkasse. Ena dagen kan det vara indiskt, nästa dag en helsvensk rätt, den tredje dagen kan det vara thaimat medan den fjärde hämtat inspiration från det franska eller italienska köket. Du får hela tiden testa nya smaker och du ger din gom och dina smaklökar nya utmaningar varje vecka. Det är roligt och spännande, speciellt för barn som upptäcker nya favoriter. Ett tips: se till att spara de recept ni verkligen gillar!

I dagens tider är matkasse en ultimat lösning

Vi lever i en tid av ovisshet. Covid-19 ligger oss färskt i minnet och kräver att vi tar ett ansvar - både för att själva undvika smitta och för att inte sprida sådan vidare. En av de saker som FHM tryckt absolut hårdast på gäller onödiga vistelser på platser där mycket folk finns i omlopp. Det gäller inte minst vid större affärer. Kort sagt: rekommendationen gäller att man bara handlar om det är absolut nödvändigt och då på tider där det är som minst folk i omlopp i affären.

Här blir matkassar en väldigt bra lösning på problemet. Vi måste ju handla och vi måste äta, eller hur. Att då inte kunna besöka affären skapar enorma problem. Matkassar ger en smidig lösning på detta där du bekvämt kan jämföra matkassar och beställa matkasse online och vänta in att den landar utanför din dörr. Betalningen sker utan fysiskt kontakt - via faktura eller genom att du betalar med ditt kort

Många affärer har även ställt om som en följd av Covid-19 där man exempelvis erbjuder pensionärer fri leverans av matkassar eller där matkassarna packats för avhämtning i butik. Det, om något, visar på att vi alla sitter i samma båt i denna typ av prekära situationer. Alla kan dra sitt strå till stacken. Ditt kanske är att beställa en matkasse snarare än att göra en onödig resa till din lokala butik?

Beställa mat online - Finns matkassar överallt?

Till en början var matkassar mer av en angelägenhet för våra större städer och invånarna där. Det var i Stockholm, Göteborg och Malmö allting tog fart. Men, den farten har även spridit billiga och bra matkassar över hela Sverige. De flesta städer i vårt land har någon affär eller verksamhet som erbjuder möjligheten att beställa mat online. Det är bara att kolla upp bland aktörerna i jämförelsen nedan.

En annan sak att kontrollera gäller kvaliteten. Den är, minst sagt, varierande. Naturligtvis bör även devisen om att smaken är som baken vägas in här; men det finns även andra kriterier än det rent smakmässiga som ska vägas in när man letar efter den bästa matkassen. Hur är servicen, vilket pris har leverantören, hur pass varierande menyer har man, sker leverans på utsatt tid? Jämför matkassar online och kolla alltid upp olika kundomdömen innan du bestämmer dig.

Jämför matkassar - hitta billigaste & bästa matkassen

LeverantörFördelarPrisInfo
Linas MatkasseFördelar:
Prova på!
Störst på matkassar!
Bra utbud!
Pris:Från 639 krMer info
MatkomfortFördelar:
Svenskt kött!
Lättlagade rätter!
Pris:Från 550 krMer info
Middags FridFördelar:
Bra utbud!
Prova på!
Pris:Från 799 krMer info
Hellofresh.seFördelar:
Flexibelt!
12 nya recept/vecka!
Familjevänligt!
Pris:Från 530 krMer info
Matsmart.seFördelar:
Rädda maten!
Spara pengar!
Pris:Från 299 krMer info
ÅrstidernaFördelar:
Vegansk matkasse!
Ekologisk!
Pris:Från 369 krMer info
COOPFördelar:
Körs hem eller hämta i butik!
Flera olika matkassar!
Pris:Från 449 krMer info
City GrossFördelar:
Bra utbud!
10 olika kassar!
Pris:Från 409 krMer info
giboxen.seFördelar:
Nyttigt!
Färdiglagat!
Ingår träningstips!
Pris:Från 699 krMer info
HemköpFördelar:
Handla online
Mer info

Ät dig till en bättre hälsa.

Idag ser man att många mår sämre än vad man tidigare har gjort. Främst är det två saker som oroar i detta: den ökade stressen och det ökade midjemåttet. Stressen är ett gigantiskt problem som redan pekats ut som vår nästa stora folksjukdom. Mellan 2011-2017 så ökade sjukskrivningarna av stressrelaterade orsaker med 129 %. I ett närmare perspektiv - mellan juli 2019 och juli 2022 - ökade antalet personer sjukskrivna med stressrelaterad diagnos med 13 procent enligt försäkringskassan. Det mest anmärkningsvärda med dessa siffror är att 75 procent av denna ökning utgjordes av kvinnor. Här är det dags att agera och sätta in åtgärder; vi har inte råd att se vår befolkning duka under som en följd av orimliga krav på exempelvis arbetsplatser runt om i Sverige.

Den andra anledningen till oro - det ökade midjemåttet - är ännu inte på samma kritiska nivå; men just därför så kan det vara bra att ta tag i problemet nu innan det växer sig alltför stort. För; det är ett problem. För första gången i världshistorien så dör fler människor av fetma än av svält. I Sverige håller vi i jämförelse med andra länder - Kina, USA och England - en hög nivå och vi har fortfarande, så att säga, koll på läget.

Vi måste äta bättre mat

Att vi ökar i vikt är emellertid ingenting att sticka under stolen och då denna ökning även drabbar barn så måste någonting göras. Det är dels en fråga som rör samhället i stort - hur kan vi aktivera befolkningen, hur adderar vi motion i vardagen och på jobbet och hur kan vi uppmuntra barn att röra sig mer? Dels så är det också en individuell fråga som varje enskild person kan ta itu med.

Kort sagt: kan jag ändra mina vanor och må bättre? Definitivt. Genom att dels addera vardaglig motion och dels se över matintaget och kosten så kan man vända skutan åt rätt köl. Vi menar inte att man ska se ut som en fotomodell eller fitnessguru - vi menar att man ska må bra, såväl på in- som utsida. Det kan man göra genom att välja rätt kost.

Medelhavskosten gör underverk för kropp och själ

Det finns framförallt en typ av diet som är extra bra för kroppen och alla funktioner som den har: medelhavsdieten. Innan vi går igenom några tips kring denna så ska vi dock säga följande. För att nå bättre resultat och minska i vikt så krävs det ibland bara sunt förnuft. Det vill säga - ät mindre portioner, undvik snabbmat och hänge dig åt den gamla klassikern i form av tallriksmodellen. Det är kanske lättare sagt än gjort, men om vi ska peka på en punkt som lite extra viktig så är det just att sidsteppa snabbmaten.

Att laga sin mat hemma och från grunden ger dig A) bättre kontroll över vad den innehåller och där du själv bestämmer mängd av fett, kolhydrater och protein B) en stund för dig själv; att laga mat handlar inte enbart om att stilla hunger - det är en tid för eftertanke och själslig rekreation också.

Njut av att laga mat och du kommer att njuta av att servera den. Vi har naturligtvis all förståelse för att alla måltider inte är en dans på rosor; med två hungriga och skrikande ungar i hasorna så finns det bara ett mål - att snabbt ställa någonting på bordet. Men, det behöver inte innebära någonting onyttigt - vilket är hela vår poäng. Även nyttig mat kan gå att tillaga snabbt, bara man lär sig grunderna och vad som är att anse som nyttigt. Här är även matkassen ett bra hjälpmedel då den ger inspiration och färdiga menyer att laga till snabbt och enkelt. Leta upp den bästa matkassen för dina behov för att på så sätt få hjälp med att laga nyttig och bra mat i vardagen.

Det här ska du äta

Här följer några basvaror, råvaror och produkter som gör medelhavsmaten till en så pass effektiv modell att följa. Se det som en liten inköpslista.

 • Ägg
 • Fisk och skaldjur
 • Olivolja
 • Ljust kött
 • Vinäger
 • Mandlar och nötter
 • Bönor, ärter och linser samt andra baljväxter
 • Ost i alla former och sorter - mozzarella, halloumi och fetaost.
 • Mejeriprodukter i övrigt: keso, mjölk, yoghurt (grekisk och turkisk).
 • Rött vin. I mindre mängder naturligtvis, ett litet glas snarare än en bag-in-box på diskbänken.
 • Grönsaker. Alla tänkbara grönsaker är bra, men särskilt gångbara är de som har ett lite tjockare skal. Alla frukter och bär som du kan få i dig är också något som du kommer att må bra av i slutändan.

Vanliga frågor om Matkasse


Ja, det är bara meddela sin butik eller gå in på sitt kundkonto och göra det själv.

På City Gross har du möjlighet att hämta din matkasse själv, men annars så får du det levererat hem till dörren.

Ja det underlättar. Om du inte är hemma så ställs oftast din matkasse utanför dörren. Chauffören skickar ringer eller skickar ett sms om att matkassen är levererad.

Du kan välja mellan att få en faktura eller så kan du betala med kort.

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.