HÄSTFÖRSÄKRING - JÄMFÖR VILLKOR OCH OMFATTNING

Väldigt många blir överraskade då de presenteras för det faktum att Sverige är Europas näst hästtäta land. Ridning, ridsport och hästar ligger oss varmt om hjärtat och hästen har varit en pålitlig partner till svensken sedan urminnes tider - både för transport, för fritid och för arbete. Ser man till framtiden så ser även denna väldigt ljus ut - hästsport är den näst populäraste ungdomsidrotten i Sverige.

Jämför Hästförsäkring

Hitta rätt hästförsäkring för din häst. Jämför villkor och innehåll.

Hästförsäkring - Key takeaways
  • En hästförsäkring kan ge ekonomiskt skydd för din häst i händelse av olycka, sjukdom eller stöld.
  • Hästförsäkringar kan skräddarsys för att tillgodose dina unika behov, till exempel för att täcka veterinärkostnader, ridlektioner och ansvarsförsäkring.
  • Kostnaden för hästförsäkringar varierar beroende på typ av skydd, hästras och ålder.
  • Hästägare bör jämföra försäkringar och premier för att försäkra sig om att de får mest valuta för pengarna.
  • Hästägare bör också vara medvetna om eventuella undantag eller extra kostnader som kan ingå i försäkringen.

Man räknar med att ungefär en halv miljon svenskar rider på regelbunden basis och att ytterligare en halv miljon har regelbunden kontakt med hästar; detta ger oss en miljon personer som har tillgång till en häst i vardagen. Därför är det också ganska sorgligt att se att ungefär 20.000 hästar i vårt land lever farligt sett till att de saknar en hästförsäkring.

Så fungerar en hästförsäkring

Varför ska man då skaffa en hästförsäkring? Ja, av samma skäl som man skaffar en hund- eller en kattförsäkring. Man gör det för att slippa betala extrema kostnader om olyckan skulle vara framme eller om hästen skulle drabbas av en sjukdom. Vi säger extrema kostnader då det handlar om veterinärbesök eller till och med vid avlivning av en häst.

Har du som ägare inte tecknat någon hästförsäkring så är det du som får betala kostnaden ur egen ficka - har du däremot tecknat en sådan så täcks lejonparten av beloppet av det försäkringsbolag du valt.

Den summa du betalar handlar om en självrisk och den kommer dels som en fast del och dels som en rörlig sådan. Den rörliga delen ligger mellan 15- 20% av de ersättningsbara delarna som överstiger den fasta självrisken. Märk väl dock: skulle din häst tvingas till flera veterinärbesök så är det endast den fasta självrisken som behöver betalas och detta för en så kallad behandlingsperiod. Denna sträcker sig - varierande mellan bolag - mellan 100-150 dagar och den börjar räknas från och med det första besöket.

En hästförsäkring täcker allt ifrån sjukdomar, skador och detta oberoende om dessa inträffar under en ridtur, i stallet eller på väg till- eller från en tävling. Det handlar om en trygghet - en hästförsäkring ger dig som ägare ett lugn i att din häst får bästa möjliga vård om en olycka är framme; utan att det kostar dig för mycket pengar. Tänk dock på att alltid kolla upp villkoren som gäller hos respektive bolag - dessa kan skilja sig åt från varandra. Du ska hitta den hästförsäkring som bäst passar era behov. Det är viktigt.

Jämför hästförsäkring

FörsäkringsbolagMaxersättning/ÅrSjälvriskSjälvriskperiodKarenstidPrisBesök
1Dunstan HästförsäkringMaxersättning/År:150.000 krSjälvrisk:25-50%Självriskperiod:IngenKarenstid:20 dagarPris:IndividuelltMer info
2Agria HästförsäkringMaxersättning/År:18.000 - 120.000 krSjälvrisk:1.850 kr och 20%Självriskperiod:125 dagarKarenstid:20 dagarPris:IndividuelltMer info
3Dina Försäkringar HästförsäkringMaxersättning/År:60.000 - 120.000 krSjälvrisk:2.000 kr och 20%Självriskperiod:125 dagarKarenstid:20 dagarPris:IndividuelltMer info
4If HästförsäkringMaxersättning/År:50.000 - 130.000 krSjälvrisk:2.700 kr och 20%Självriskperiod:100 dagarKarenstid:20 dagarPris:IndividuelltMer info
5Sveland HästförsäkringMaxersättning/År:50.000 - 180.000 krSjälvrisk:2.700 kr och 20%Självriskperiod:150 dagarKarenstid:20 dagarPris:IndividuelltMer info

Jämför och hitta den bästa hästförsäkringen

Kostnaden för en hästförsäkring varierar och beror dels på vilket bolag du väljer, var du bor och dels också vilken typ av häst du har, vilken ålder denna befinner sig i samt till vad hästen ska användas. Det är därför svårt att peka på en exakt kostnad, men det man kan säga är att det lönar sig att jämföra mellan olika bolag innan man bestämmer sig. Det kan spara många sköna tusenlappar i slutändan.

Vi kan ge ett exempel på hur en jämförelse och lite egen ansträngning kan löna sig. Säg att du vill försäkra din nya häst och att du sätter dig för att jämföra vilka priser och villkor du får hos de olika försäkringsbolagen. Det du kan som en kraftig prisreducerare är att du äger fler än en häst och att du kan tänka dig att teckna fler än en enda försäkring. Det kan i slutändan ge dig rejäla rabatter för samtliga hästar. I vissa fall kan även rabatt ges efter X antal år utan skador/sjukdomar.

Vårt råd är att du har koll på dels vilka erbjudanden som ges och dels också att du kan tänka dig att byta om villkoren är bättre hos någon konkurrent.

Vilka hästar ska försäkras?

Det enkla svaret på frågan ovan är: alla. Men, som sagt - vissa väljer bort att teckna en hästförsäkring och här kan hästens ålder vara en del av förklaringen till detta. Har man en äldre häst i sin ägo så känner många att man inte vill lösa en premie.

Vi skulle dock säga att man bör tänka precis tvärtom - en äldre häst blir sjuk oftare och har en större benägenhet att bli skadad som en följd av ett försvagat skelett och en klenare muskulatur. Därför bör man också se till att teckna en hästförsäkring, även om man tycker att hästen i fråga börjat bli lite väl till åren.

Gällande hästar så bör man vara medveten om att en hästförsäkring ofta kommer med en karenstid. Har din häst aldrig varit försäkrad så börjar den försäkring du tecknat att gälla först efter tre veckor - detta gäller sjukdom och ska ses som en åtgärd i syfte att stoppa fusk och mygel.

Vanliga frågor om hästförsäkringar


En livförsäkring på din häst kan oftast tecknas som en tilläggsförsäkring, denna försäkring ger dig ersättning om hästen skulle avlida innan den uppnått en viss ålder som står angivna i villkoren.

Premien påverkas av många faktorer, bland annat vilket försäkringsbelopp, hur hög självrisk och typ av försäkring.

Det är upp till var och en att bestämma, men det vanligaste är att man livförsäkrar hästen i samma belopp som man köpte den för.

Med karens menas att det är en väntetid innan försäkringen börjar gälla. Under den tiden får du inte ut någon ersättning om något skulle hända din häst. Karensen är vanligt förekommande och är vanligtvis ca 20 dagar.

Det skiljer sig mellan olika försäkringar och försäkringsbolag. Oftast kan man välja självrisk själv (inom vissa intervall). Ju högre självrisk du väljer desto lägre blir din premie.

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.