Bolån med betalningsanmärkning

Att få ett bolån när man har betalningsanmärkningar kan vara svårt, eftersom långivare oftast föredrar att låna ut till personer med en god kreditvärdighet. Men det finns långivare som specialiserar sig på att bevilja bolån till personer med betalningsanmärkningar. Betalningsanmärkningar anses vara en indikation på att en person har haft svårigheter att betala sina skulder i tid, vilket ökar risken för att de inte kommer att kunna betala tillbaka ett lån.

Jämför bolån

Från 5,79%%
Individuell
UC
85%
 • Kan godkänna betalningsanmärkning
 • Snabb hantering
Från 1.25%
Individuell
UC
75%
 • Samma ränta till alla
 • Enkel och smidig process
Från 2.13%
Individuell
UC
85%
 • Låneförmedlare
 • Enkel hantering
Från 1.04%
Individuell
UC
85%
 • Låneförmedlare
 • Ansök snabbt och helt kostnadsfritt

Vad är betalningsanmärkningar?

Betalningsanmärkningar är en anteckning som registreras hos kreditupplysningsföretag när en person inte har uppfyllt sina betalningsåtaganden i tid. Det kan vara resultatet av obetalda räkningar, försenade betalningar eller skulder som har hamnat hos kronofogden.

Betalningsanmärkningar kan påverka din kreditvärdighet och göra det svårare att få lån och andra finansiella tjänster.

Hur påverkar betalningsanmärkningar möjligheten att få ett bolån?

Att ha betalningsanmärkningar kan göra det svårare att få ett bolån, men det är inte omöjligt. Banker och långivare tittar på olika faktorer när de bedömer en låneansökan, och betalningsanmärkningar är bara en del av bilden. Här är några saker som kan påverka din möjlighet att få ett bolån med betalningsanmärkningar:

 • Kreditvärdighet: Enligt traditionella kreditvillkor bedöms din kreditvärdighet utifrån din betalningshistorik. Betalningsanmärkningar kan indikera att du har haft svårigheter att uppfylla dina betalningsåtaganden i det förflutna, vilket kan göra att långivare ser dig som en högre risk.
 • Lånebelopp: Lånebeloppet kan också påverka långivarens beslut. Om du ansöker om ett mindre lån i förhållande till värdet på bostaden kan det vara enklare att få godkänt på din låneansökan, även med betalningsanmärkningar.
 • Egen insats: Att ha en större egen insats kan minska långivarens risk och göra det lättare att få ett bolån. Genom att ha mer kapital investerat i bostaden visar du att du är engagerad och att du har en personlig ekonomisk stabilitet.
 • Stabil inkomst: En stabil inkomst är viktig för att visa långivaren att du har möjlighet att betala tillbaka lånet. Om du har en stabil anställning eller en pålitlig inkomstkälla kan detta öka dina chanser att få ett bolån, även med betalningsanmärkningar.

Banker som ger bolån även om du har betalningsanmärkning

Långivare Godkänner anmärkningar?
Svea Ja
Marginalen bank Ja
Nordax Ja
Bluestep Ja

Hur kan jag öka mina chanser att få ett bolån med betalningsanmärkningar?

Att få ett bolån med betalningsanmärkningar kan vara utmanande, men det finns steg du kan ta för att förbättra dina chanser. Här är några tips:

 • Skapa en stabil ekonomisk situation: Visa långivaren att du har förbättrat din ekonomiska situation genom att betala av skulder, hålla koll på dina räkningar och undvika nya betalningsproblem.
 • Spara till en större egen insats: Genom att spara till en större egen insats minskar du risken för långivaren och ökar dina chanser att få ett bolån.
 • Förbättra din kreditvärdighet: Trots betalningsanmärkningar kan du arbeta på att förbättra din kreditvärdighet genom att betala dina räkningar i tid, hålla en låg skuldsättning och undvika nya kreditåtaganden.
 • Använd en medlåntagare eller borgensman: Att ha en medlåntagare eller borgensman med en stabil ekonomisk bakgrund kan öka dina chanser att få ett bolån med betalningsanmärkningar.
 • Ansök hos långivare som godkänner betalningsanmärkning: Det finns långivare som specialiserar sig på att erbjuda bolån till personer med betalningsanmärkningar. Exempel på långivare som godkänner betalningsanmärkning vid bolån är Svea som även ger bolån till personer som saknar heltidstjänst. Att kontakta en sådan långivare kan öka dina möjligheter att få ett bolån.

Bolåneaktörer som inte godkänner betalningsanmärkningar

LångivareRänta 3 månRänta 1 årRänta 3 årRänta 5 årInfo
1SBABRänta 3 mån4,82%Ränta 1 år4,78%Ränta 3 år3,98%Ränta 5 år1,39%Mer info
2ICA BankenRänta 3 mån5,49%Ränta 1 år5,14%Ränta 3 år4,65%Ränta 5 år4,52%Mer info
3SkandiaRänta 3 mån4,68%Ränta 1 år5,01%Ränta 3 år4,52%Ränta 5 år4,26%Mer info
4NordeaRänta 3 mån5,99%Ränta 1 år4,99%Ränta 3 år4,44%Ränta 5 år4,19%Mer info
5ÅlandsbankenRänta 3 mån5,95%Ränta 1 år5,00%Ränta 3 år4,40%Ränta 5 år4,25%Mer info
6LänsförsäkringarRänta 3 mån5,94%Ränta 1 år4,94%Ränta 3 år4,40%Ränta 5 år4,19%Mer info
7Danske BankRänta 3 mån5,79%Ränta 1 år5,14%Ränta 3 år4,24%Ränta 5 år4,16%Mer info
8SEBRänta 3 mån4,84%Ränta 1 år4,67%Ränta 3 år3,96%Ränta 5 år3,68%Mer info
9HandelsbankenRänta 3 mån4,77%Ränta 1 år4,70%Ränta 3 år4,27%Ränta 5 år3,99%Mer info
10SwedbankRänta 3 mån4,81%Ränta 1 år4,68%Ränta 3 år4,03%Ränta 5 år3,79%Mer info

Räntorna i ovan tabell uppdaterades: 2024-02-01

Jämför bolån

Vill du låna till en bostad? Jämför villkoren innan du ansöker om ett bolån.

Slutsats

Att ha betalningsanmärkningar behöver inte vara ett hinder för att få ett bolån. Genom att följa de tips och råd som nämnts i denna artikel och vara proaktiv i att förbättra din ekonomiska situation, kan du öka dina chanser att få ett bolån med betalningsanmärkningar. Kom ihåg att det är viktigt att vara realistisk och hitta ett lån som passar din ekonomiska situation och behov. Ta gärna hjälp av en budget- och skuldrådgivare eller andra experter för att få ytterligare vägledning och råd. Att använda en låneförmedlare kan också vara till stor hjälp för att hitta de långivare som godkänner betalningsanmärkningar vid ansökan om bolån.Bolån med betalningsanmärkning - Vanliga frågor


Ett bolån med betalningsanmärkningar är ett lån som beviljas till personer som har betalningsanmärkningar i sin kreditupplysning. Det är ett sätt för personer med en mindre bra kreditvärdighet att ändå få möjlighet att köpa en bostad.

Ja, en hög inkomst kan vara fördelaktig när du ansöker om ett bolån med betalningsanmärkningar. En hög inkomst visar att du har förmågan att betala tillbaka lånet trots tidigare betalningsproblem.

Ja, betalningsanmärkningar kan påverka räntan på ditt bolån. Långivare kan betrakta personer med betalningsanmärkningar som högre risk och därmed erbjuda en högre ränta för att kompensera för detta.

Du kan hitta långivare som erbjuder bolån med betalningsanmärkningar genom att göra en sökning online eller genom att kontakta olika banker och långivare. Det kan vara fördelaktigt att samarbeta med en mäklare eller låneförmedlare som har kunskap om att förmedla lån till personer med betalningsanmärkningar.

Det är möjligt att refinansiera ditt bolån även om du har betalningsanmärkningar. Genom att förbättra din ekonomiska situation och din kreditvärdighet kan du öka dina chanser att få en bättre ränta och villkor genom refinansiering.

Det kan ta tid att förbättra din kreditvärdighet efter betalningsanmärkningar. Det beror på flera faktorer, inklusive antalet och allvaret av anmärkningarna samt de åtgärder du vidtar för att förbättra din ekonomiska situation. Genom att vara disciplinerad med dina betalningar och ta ansvar för din ekonomi kan du gradvis förbättra din kreditvärdighet över tiden.


Källangivelser

I samband med framtagandet av denna artikel om bolån med betalningsanmärkning har följande källor använts.

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.