Kapitalförsäkring

En kapitalförsäkring är en form av sparande som är till för en rad olika sparprodukter som till exempel aktier och fonder. Den här typen av sparande brukar ha en bindningstid och du kan välja en utbetalningsplan då du tar ut de sparade pengarna så att de betalas ut över månader och kanske år.

Kapitalförsäkring - Key takeaways
 • Kapitalförsäkring är en sparform där ett försäkringsbolag äger de fonder och aktier som du sparar i.
 • Skatten på kapitalförsäkringen beräknas på tillgångarnas värde och hanteras av försäkringsbolaget.
 • Det finns grundläggande regler för kapitalförsäkringar, inklusive en bindningstid och möjlighet till försäljning av tillgångar.
 • Det finns tre typer av kapitalförsäkringar: fondförsäkring, depåförsäkring och traditionell försäkring.
 • Kapitalförsäkringar kan inkludera olika försäkringsskydd som återbetalningsskydd och efterlevandeskydd.

Vad är en kapitalförsäkring?

Kapitalförsäkringen är en sparform som liksom namnet antyder har någon form av försäkring. Det är ovanligt med kapitalförsäkringsparande som är utan försäkring. Den stora skillnaden mellan den här formen av sparande och ett ISK konto är att det inte är du som äger de fonder och aktier som du sparar i.

Det är ett försäkringsbolag som äger sparprodukterna på din kapitalförsäkring. Det går att justera kapitalförsäkringen så att en viss förmånstagare får pengarna vid ett visst datum eller kanske då du går bort.

Du ska betala skatt varje år för den här formen av sparande. Skatten beräknas på värdet av tillgångarna som finns i din kapitalförsäkring. Du ska inte själv ange något om detta i din inkomstdeklaration. Det är försäkringsbolaget som äger sparprodukterna som ska sköta skatteinbetalningen.

De kommer i sin tur att ta ut detta belopp som en avgift från dig via det avtal du har tecknat för din kapitalförsäkring.

Jämför nätmäklare

0 - 0,250%
0 - 99 kr
Nordnet grundat 1996, är en av Sveriges största nätmäklare. Här kan du handla med aktier, fonder och pensionstjänster.
Handla courtagefritt när depåvärde understiger 80 000 kr. Se fullständiga villkor för courtagefri handel i prislistan på nordnet.se.
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
 • ISK konto
 • Kapitalförsäkring
 • Aktie/fondkonto
Nordnet erbjuder gratis aktiehandel med kom igång-rabatt och har fler än 1 500 fonder som du kan investera i.
0%
0%
Levler är en ny aktör som lanserades i maj 2022 och erbjuder courtagefri aktiehandel till 31 mars 2025. Levler har
PO Söderberg & Partner AB som majoritetsägare och är ombud till Söderberg & Partners Wealth Management AB.
 • Inget courtage
 • 25% rabatt på hela utbudet
 • +2000 fonder
För närvarande får du 25% rabatt på samtliga inköp hos Levler.
0%
0 kr
eToro är en av världens ledande plattformar för aktiehandel. Förutom aktiehandel erbjuds även handel med valutor, råvaror, index och hävstångsprodukter. 76% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.
 • Valutahandel
 • Mobilapp
 • Hävstångsprodukter
eToro erbjuder gratis aktiehandel med ett demokonto. Över 2000 investeringsbara produkter.
0 - 0,251%
0 - 99 kr
Avanza är störst i Sverige på aktie- och fondhandel. Dessutom har dom de lägsta avgifterna på aktie-, fond- och pensionssparande.
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
 • ISK konto
 • Kapitalförsäkring
 • Aktie/fondkonto
Avanza har för 10:e året i rad Sveriges nöjdaste kunder enligt SKI.

Jämför fler nätmäklare här


Hur fungerar en kapitalförsäkring?

Det finns vissa grundläggande regler för en kapitalförsäkring som ser likadana ut oavsett vilket försäkringsbolag du tecknar sparandet med. Bindningstiden är ett exempel på detta. Det är ganska vanligt att ha en bindningstid för kapitalförsäkringen på upp till 15 år.

Andra regler för kapitalförsäkring är:

 • Du kan inte flytta på värdepapper till eller från ditt konto, du kan bara sätta in eller ta ut pengar.
 • Det går att sälja av tillgångar från din försäkring och då behöver du inte betala skatt eftersom försäkringen har en schablonskatt som betalas in en gång per år.
 • Om du vill ta ut pengar innan bindningstiden har gått ut så kan det vara så att du måste betala en avgift för detta. Det kan vara en återköpsavgift eller helt enkelt en uttagsavgift.
 • Du kan ta ut pengarna som ett engångsbelopp eller välja löpande utbetalningar.
 • Du kan ha en förmånstagare som kommer att få utbetalningen.
 • Det blir ingen skatt på pengarna då försäkringen betalas ut.

Det finns 3 typer av kapitalförsäkring:

 • Fondförsäkring – Här kommer du själv att köpa och sälja fonder.
 • Depåförsäkring – Här kommer du kunna köpa och sälja aktier, fonder samt värdepapper.
 • Traditionell försäkring – Här kommer försäkringsbolaget att ta hand om investeringarna för att förvalta ditt kapital.

Det är viktigt att komma ihåg att reglerna för kapitalförsäkringar såväl som avgifter kommer att bero både på det bolag du får försäkringen från samt vad det är för en typ av kapitalförsäkring. Du bör aldrig teckna försäkringen innan du är säker på att du förstår villkoren.

Återbetalningsskydd för kapitalförsäkring

Det brukar alltid ingå ett återbetalningsskydd i en kapitalförsäkring. Utöver detta kan det finnas andra försäkringsskydd som du kan lägga till. Det kan vara premiebefrielseförsäkring, livsvarig utbetalning eller efterlevandeskydd med ett satt dödsfallsbelopp.

Fördelar och nackdelar med kapitalförsäkring

En av de viktigaste fördelarna med en kapitalförsäkring är flexibiliteten. Du kan ju välja den variant som passar dig bäst och du kan lägga till försäkringar om du upplever att det behövs. Om vi jämför med ett ISK-konto så har du ju inte samma möjlighet att få stödet med val av innehållet på kontot som du får med en traditionell kapitalförsäkring.

I likhet med ISK så har du fördelen att det går att sälja och byta aktier och fonder utan att detta ska skattas på och du behöver inte deklarera försäljningar. Det går att välja löpande månadsutbetalningar från en kapitalförsäkring om du vill det.

Kapitalförsäkringen anses vara mycket trygg för det går att få utbetalning från den under resten av livet. På så vis så vet du att din pension kommer att räcka så länge som du behöver den.

Bland nackdelar så finner vi att detta sparande är bundet till en viss tid. Om du vill avbryta tidigare så kommer det att kosta dig en dyr avgift. Detta är överhuvudtaget en sparform som anses vara dyr med årlig fast avgift såväl som procentuell avgift på det totala beloppet som du sparar.

Relaterad information till denna artikel:
- Spara
- Sparkonto - Bästa sparräntan
- Spara till barn
- ISK konto - Investeringssparkonto
- Aktiehandel
- Fondrobot
- Pension
- Forex - Valutahandel

Handla med aktier

Hitta rätt aktiemäklare för dina behov. Jämför nätmäklare och deras villkor här.

Kapitalförsäkring - Vanliga frågor


En fördel är flexibiliteten och möjligheten att välja den variant som passar bäst, samt att kunna lägga till försäkringar efter behov. En nackdel är att sparandet är bundet till en viss tid och att det kan bli dyrt att avbryta tidigare. Dessutom finns det årliga fasta avgifter och procentuella avgifter på det sparade beloppet.

Förutom återbetalningsskyddet kan man lägga till andra försäkringsskydd som premiebefrielseförsäkring, livsvarig utbetalning eller efterlevandeskydd.

Ja, det finns grundläggande regler som gäller för kapitalförsäkringar oavsett vilket försäkringsbolag man väljer, till exempel bindningstiden.

De tre typerna är fondförsäkring, depåförsäkring och traditionell försäkring.

Skillnaden är att i en kapitalförsäkring äger inte du själv fonderna och aktierna som du sparar i, utan de ägs av försäkringsbolaget. I ett ISK-konto äger du själv tillgångarna.


Källangivelser

Nedan källor har använts vid framtagandet av artikeln om Kapitalförsäkring. Innehållet har därefter granskats av Konsumentguidens redaktion innan publicering.


Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.