Jämför BLANCOLÅN

Då det kommer till ett blancolån så är likheterna slående med ett privatlån. Faktum är att många långivare håller på att fasa ut och ersätta blancolånet med privatlån och det gör att många idag likställer dessa båda lånetyper. Det finns emellertid skillnader om man ser det rent traditionellt.

Jämför Blancolån

Jämför blancolån och lån utan säkerhet med låg ränta. Hitta lån med bra villkor.

Ett Blancolån är ett lån som går att ta utan någon säkerhet, detta medan ett privatlån ofta måste involvera en sådan - fastighet, bil, båt och så vidare. Att ta ett lån utan någon säkerhet innebär att långivaren tar en större risk. Därmed så är också räntan högre om du som låntagare är i behov av ett blancolån än vad fallet är vid ett privatlån. Ett blancolån som tas utan säkerhet innebär alltså att långivaren inte kan sälja exempelvis en båt om du som långivare inte längre sköter dina avbetalningar. Har man en säkerhet så fungerar det som en slags pant. En långivare kan då, vid betalningssvårigheter, begära utmätning av säkerheten. Vid ett blancolån utan säkerhet finns inte samma garanti, vilket är anledningen till de sämre villkoren för den som söker lånet.

Som vi sa ovan dock: många långivare erbjuder samma villkor vid privatlån som vid blancolån och det innebär att de även ger ett sådant lån utan säkerhet. Taket för blancolån brukar sättas någonstans mellan 500.000 - 600.000 kronor. Ett golv finns också och det brukar variera mellan långivarna - räkna emellertid med att lägsta möjliga belopp ligger någonstans mellan en tusenlapp och 10.000 kronor.

Var noggrann och jämför villkoren för blancolån utan säkerhet

Vid betalningssvårigheter så kan man hamna i en ond cirkel där kostnaderna skenar iväg. Dels i form av den höga räntan, dels genom förseningsavgifter som kombineras med avi-kostnader. Allt detta kan göra att man halkar efter ytterligare och att det blancolån utan säkerhet som man tagit slutligen leder till att Kronofogden kopplas in. Det i sin tur kan försvåra vid framtida ansökningar om lån och rådet är enkelt: ska du ta ett blancolån utan säkerhet så måste du först och främst se till din egna ekonomiska situation och försäkra dig om att den är stabil. Både nu och på längre sikt.

Villkoren hos olika långivare skiljer sig också åt. Det ska man alltid undersöka. Viktigt är att man ser till mer än bara den absolut lägsta räntan i samband med en ansökan. Man ska vara väl införstådd i allt som står skrivet och vilka villkor som finns med i det blancolån man ansöker om.

Den totala kostnaden är den man ska räkna ut och därmed ska man inte enbart fokusera på räntan. Den är naturligtvis viktig, men den är långt ifrån allt. Räkna på en totalkostnad på hela blancolånet och försäkra dig om att du verkligen kan betala tillbaka det lån du löser.

Hög och låg ränta för blancolån

Ju lägre ränta - desto mer förmånligt blir väl lånet man söker? Ja, och nej. Räntan på ett blancolån är densamma som kostnaden för lånet ifråga. Det är sant, men lika sant är att man kan se att andra kostnader också inkluderas i ett blancolån och att dessa kan ge lånet ifråga en högre totalkostnad.

Uppläggningskostnader, förseningsavgifter och avgifter för avier är andra detaljer som kan påverka och göra att ett blancolån med lägre ränta i slutändan kan bli dyrare än ett lån med en högre ränta. Det måste man vara medveten om inför en ansökan.

Jämför räntan hos olika långivare

På det stora hela så är emellertid räntan det som gör störst skillnad. Räntan varierar mellan olika långivare och detta som en följd av att man använder sig av olika metoder för att bedöma en låntagares betalningsförmåga. En långivare utgår från olika kriterier för att bedöma en sökandes betalningsförmåga och är man i behov av ett blancolån där man vill ha lägst möjliga ränta så måste man undersöka- och jämföra olika långivare.

Låneförmedlare
Tänk på att om du använder en låneförmedlare så skickas flera ansökningar ut – men det sker endast en kreditupplysning.

Man ska utgå från sin egna ekonomiska situation och försöka hitta den långivare som kan matcha de kriterier man har. Vad tittar då en långivare på i samband med att en bedömning av en låneansökan görs? Här är några punkter och faktorer som påverkar:

 • Inkomsten

  Hur mycket pengar tjänar den som söker lånet? Hä utgår man från den aktuella inkomsten.

 • Anställning

  Hur ser anställningsformen ut? Ett fast jobb innebär en mindre risk för en långivare än vad ett vikariat gör; det ger i sin tur en lägre ränta för ett blancolån.

 • Ålder

  Hur gammal man är spelar också en stor roll. En person som närmar sig pensionen bedöms ofta ha en sämre betalningsförmåga än en yngre person som just klivit in i arbetslivet.

 • Civilstånd

  Hur man lever tas också med i bedömningen.

 • Medsökande

  Söker man ett blancolån och har en medsökande så erbjuds man ofta en lägre ränta. En medsökande innebär lägre risker för en långivare då eventuella krav kan komma att ställas på två personer snarare än en enda. Klarar inte den huvudsakliga personen av att betala så kan man istället rikta kraven på den som står som medsökande på blancolånet.

Räntan är definitivt en viktig punkt att titta på i samband med en ansökan om ett blancolån. Men, som sagt, det är långt ifrån allt. Det man tjänar på är att jämföra villkoren och även inkludera andra kostnader i beräkningen. Om en långivare erbjuder låg ränta men samtidigt har skyhöga kostnader för avier, förseningar och för uppläggningskostnader så är det inte säkert att den lägre räntan är något som man som låntagare tjänar på i det långa loppet.

Jämför blancolån

Långivare Min. lån Max. lån Min. ränta Max. ränta Ålder BetalningsanmärkningAnmärkning Info
1Bynk
Min. lån:5.000 kr Max. lån:300.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:33.20% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
2Advisa
Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:33.20% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
3Lendo
Min. lån:10.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:25.74% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
4Consector
Min. lån:10.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.90% Max. ränta:18.95% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Nej Mer info
5Zmarta
Min. lån:1.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:29.90% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
6Comboloan Min. lån:10.000 kr Max. lån:10.00.000 kr Min. ränta:1.28% Max. ränta:26.08% Ålder:20 år Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
7Freedom Finance
Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:29.90% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
8Axo Finans
Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:26.00% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Nej Mer info
9Compari
Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.99% Max. ränta:22.59% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
10Pengino
Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:29.95% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Nej Mer info
11Bank Norwegian
Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:6.99% Max. ränta:22.99% Ålder:23 år+ Betalningsanmärkning:Nej Mer info

Låneförmedlare

Det finns många fördelar med att söka lån via en låneförmedlare. En låneförmedlare skickar din låneansökan till alla deras bankpartners, detta innebär att det endast tas en kreditupplysning och att bankerna får tävla om att ge dig som kund det mest förmånliga låneerbjudandet. Hur tjänar då låneförmedlaren sina pengar? En låneförmedlare får betalt av den bank som lånat ut pengarna och ersättningen till förmedlaren är oberoende av hur lånevillkoren ser ut.

Lendo

Lendo som ingår i Schibstedkoncernen grundades 2007 och finns idag även i både Norge och Finland. Lendo är idag sveriges marknadsledande låneförmedlare och fokuserar sig på lån utan säkerhet (blancolån) med bra ränta och villkor. Lendo samarbetar med upp till 35 låneaktörer som alla står under finansinspektionens tillsyn och kan erbjuda blancolån på mellan 10 000 och 600 000 kr. Du kan välja att betala tillbaka lånet på mellan 1-15 år. IKANO Bank, SEB, FOREX Bank, Santander, Swedbank, Wasa Kredit, Avida Finans, ICA Banken och Seven Day är några av Lendos samarbetspartners.

Mer info om Lendo

Lendo Lånefakta

Ränta: 2.9 - 29.95 %
Uppläggningsavgift: 0 kr
Lägsta lånebelopp: 10 000 kr
Högsta lånebelopp: 600 000 kr
Låneperiod: 1 - 15 år
Åldersgräns: 18 år
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanmärkning ok: Ja
Lån utan UC: Nej
Ansökan med BankID: Ja
Utbetalningstid: 2-5 dagar

Kontakta Lendo

Lendo
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Telefon: 0771 13 13 10
E-post: kundservice@lendo.se

Lendo

Lendo

Fördelar med Lendo

 • Smidigt att ansöka, du får upp till 35 låneerbjudanden på en och samma ansökan och ditt lånelöfte är giltigt i hela 30 dagar.
 • Högt lånebelopp. Du kan låna upp till 600 000 kr.
 • Bra räntor och villkor.
 • Endast en kreditupplysning även om du får upp till 35 låneebjudanden.
 • Ansökan görs med Bank-id.

Nackdelar med Lendo

 • Kan ta upp till 1 dygn innan du erhållit låneerbjudanden från samtliga aktörer.

Zmarta

Zmarta som grundades 2015 är en del av Freedom Finance och finns i Sverige, Norge och Finland. Zmarta är en oberoende jämförelsesite och erbjuder tjänster inom privatekonomi.

Mer info om Zmarta

Zmarta Lånefakta

Ränta: 2.95 - 29.5 %
Uppläggningsavgift: 0 kr
Lägsta lånebelopp: 5 000 kr
Högsta lånebelopp: 600 000 kr
Låneperiod: 1 - 18 år
Åldersgräns: 18 år
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanmärkning ok: Ja
Lån utan UC: Ja
Ansökan med BankID: Ja

Kontakta Zmarta

Freedom Finance Kreditservice AB
Polisgatan 4
262 21 Ängelholm

Telefon: 0771-47 48 49
E-post: info@zmarta.se

Zmarta

Zmarta

Fördelar med Zmarta

 • Ingen uppläggningsavgift
 • Högt lånebelopp. Du kan låna upp till 600 000 kr.
 • Låga fasta räntor och villkor.
 • Endast en kreditupplysning.
 • Ansök med Bank-id.

Nackdelar med Zmarta

 • Krav på årsinkomst på minst 100 000 kr.

Till vad använder man ett blancolån?

I och med att ett blancolån kan tas utan säkerhet så innebär det också att de lånade pengarna kan användas till i stort sett vad som helst. Det händer att man tar ett blancolån för att köpa en bil - i så fall för att täcka kontantinsatsen - för att renovera, resa eller för att ha råd med den kontantinsats som idag krävs för att köpa en bostad. Det står ofta låntagaren fritt att välja till vad man vill använda ett blancolån till, något som emellertid inte innebär att alla får sin låneansökan beviljad.

Kan jag ansöka om ett blancolån utan UC?

Som låntagare så kommer man att kontrolleras av långivaren. I synnerhet om det handlar om ett större belopp. Kontrollen är en självklarhet och den sker i syfte att säkerställa att pengarna kommer att kunna betalas tillbaka. Ingen långivare vill hamna i den positionen att man inte får det utlånade beloppet tillbaka. I en kontroll så kollar man inkomst, man ser över skulder, man ser om det finns anmärkningar eller skulder hos exempelvis Kronofogden och allt detta ligger sedan till grund i den samlade bedömningen kring huruvida du som eventuell låntagare bedöms som lämplig.

Till sin hjälp i detta så använder många långivare sig av UC - Upplysningscentralen - och det är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Det är samägt av våra sex största svenska banker och det är till det företaget de flesta långivare vänder sig i samband med en kreditupplysning. Kontaktar man UC för en kreditupplysning så får långivaren svart på vitt om det finns några anmärkningar hos den sökande.

En vanlig missuppfattning är att UC är en statlig myndighet, men så är alltså inte fallet. Företaget är definitivt störst då det handlar om att tillhandahålla kreditinformation till långivare som sedan ligger till grund för en bedömning om kreditvänlighet - men man är inte ensam om detta.

Det innebär dock inte att alla vänder sig till denna större aktör - faktum är att fler och fler långivare istället använder sig av mindre aktörer i samband med en kreditupplysning. Enligt svensk lag så ska varje långivare göra en kreditupplysning i samband med en ansökan om ett blancolån. Men, alla dessa kreditupplysningar behöver inte göras hos UC. Således går det att få ett blancolån utan UC - men det kommer ändå att ske en kreditupplysning utav något annat företag som exempelvis Bisnode, Creditsafe eller Soliditet.

Allt vanligare med kreditupplysningar hos andra företag

Enligt Konsumentkreditlagen så ska alltid en kreditupplysning ske i samband med en låneansökan. Den kan beställas från andra företag än UC och det är något som också blivit allt vanligare hos långivare i Sverige. Det finns många andra aktörer som erbjuder samma tjänst - men där man som låntagare inte riskerar att drabbas av för många upplysningar på det sätt som sker via upplysningar beställda från UC.

Några av de aktörer som idag är störst i Sverige på att ta fram kreditupplysningar kan exempelvis Bisnode, Creditsafe och Soliditet nämnas; tre företag som är både omtyckta och stora.

För en långivare så spelar det ingen roll varifrån man hämtar sin kreditupplysning - det kan i många fall vara mer fördelaktigt att välja en annan aktör än UC. För en låntagare kan det vara en stor fördel att kreditupplysningen hämtas för exempelvis någon av de tre företag som nämndes ovan snarare än från UC - i synnerhet vid en ansökan om ett blancolån.

Hur kan många förfrågningar hos UC vara negativt?

Om en långivare begär en kreditupplysning från UC av en potentiell låntagare så innebär det även att tidigare förfrågningar redovisas. Har man som låntagare många förfrågningar så kan det skapa en misstänksamhet hos långivaren som kan tro att det finns en massa andra lån som kanske inte är betalda.

Sammantaget kan en ansökan om ett blancolån avslås som en följd av att långivaren misstänker att betalningsförmågan är sämre om det finns för många förfrågningar hos UC. Det är den stora fördelen med att välja en långivare som hämtar information och genomför en kreditupplysning hos ett annat företag.

Har du en betalningsanmärkning så är det inte lika med ett avslag på en ansökan om ett blancolån. Det ger dig emellertid sämre villkor där exempelvis en högre ränta kan komma att krävas. Stor vikt kommer även att fästas vid att du har ett fast arbete, att betalningsanmärkningen ligger minst sex månader tillbaka i tiden samt att du i övrigt bedöms som en person med vilja att betala för dig är viktigt. Naturligtvis så ska dina skulder och ärenden hos Kronofogden vara reglerade också. Den punkten är lagstadgad i Konsumentkreditlagen.

Tänk på att ett låneskydd kan vara bra att teckna i samband med att blancolån. Det är en försäkring som går att lösa hos de flesta försäkringsbolag och den ger dig en trygghet om du skulle få svårigheter att betala av ditt lån.

Bästa räntan för Blancolån

Räntan kommer att bli högre om du tar ett blancolån - något som beror på att du inte lämnar något i säkerhet. Det finns dock stora skillnader mellan olika långivare och deras villkor i samband med en ansökan. Här ska emellertid tilläggas att räntan sätts individuellt och att det således finns skillnader mellan vad du eventuellt skulle få betala kontra om en bekant till dig skulle ansöka om att ta ett blancolån på samma summa.

Vi tänkte här nedan jämföra villkoren hos tre långivare av Blancolån och ge dig en bild av vilken ränta som är bäst och vad som gäller i övrigt för ett blancolån. Tänk dock på att alltid söka efter dagsfärska uppgifter innan du börjar söka om blancolån.

 • Advisa

  Hos Advisa är det minsta möjliga beloppet du kan låna 5000 kronor och som mest kan du beviljas ett blancolån på 600.000 kronor. Lägsta räntan ligger på 2.95 % och max på 33.20 %. Du måste vara över 18 år och anmärkningar accepteras. > Besök Advisa

 • Lendo

  Här kan du låna som mest 500.000 kronor och lägsta beloppet är 5000 kronor. Högsta möjliga ränta ligger på 29.95 % och lägsta på 2.95 %. Även här accepteras anmärkningar och du måste vara över 18 år. > Besök Lendo

 • Consector

  Lägsta belopp ligger på 10.000 kronor och högsta på 500.000 kronor. Du ska vara över 18 år gammal och sakna betalningsanmärkningar för ett blancolån hos Consector. Räntan som du erbjuds kommer att ligga mellan lägsta 2.90- till högsta 18.95 %. > Besök Consector

Mer information om blancolån


Vanliga frågor om blancolån


UC är inte en statlig myndighet. Det är en vanligt förekommande missuppfattning då företaget är störst på marknaden och samägt av våra sex största svenska banker.

Dom flesta långivarna har ett tak på hur mycket du får låna. Taket ligger på uppemot  600 000 kr, men hur mycket du får låna är individuellt och bestäms av långivaren.

Ja det finns långivare som accepterar betalningsanmärkningar. Det är dock risk för att du får betala en högra ränta på lånet.

Ja det finns ett tak på räntesatsen. Från September 2018 så begränsas räntesatsen, räntan får nu vara max 40 procent högre än referensräntan.

En normal ränta på blancolån ligger någonstans mellan 3-25%. Dock så är det individuell räntesättning som gäller vid denna typ av lån. Du kan jämföra räntor på blancolån här: Jämför blancolån

Ett blancolån är ett lån utan någon säkerhet. Blancolån har oftast en högre ränta än lån med säkerhet och är vanliga vid t ex. inköp av bil.

Load More