KATTFÖRSÄKRING - JÄMFÖR VILLKOR OCH OMFATTNING

Till skillnad mot hunden så har katten genom tiderna behandlats lite styvmoderligt sett ur ett försäkringsperspektiv - och även sett hur våra katter idag behandlas och lever. Två saker som också hör ihop.

Jämför Kattförsäkring

Hitta rätt kattförsäkring för din katt. Jämför kattförsäkring idag.

Kattförsäkring - Key takeaways
  • En kattförsäkring är ett sätt att skydda dig ekonomiskt om din katt blir sjuk, skadad eller behöver akut vård.
  • En kattförsäkring kan täcka sjukvårdskostnader, dödsfall och stöld av din katt.
  • Du kan välja vad försäkringen ska täcka och den självrisk som passar dina behov och din budget.
  • Kostnaden för en kattförsäkring varierar beroende på täckning, självrisk och din katts ålder.
  • Vissa bolag erbjuder rabatter om du försäkrar mer än ett djur.

För, ser man att katten idag har tagit steget och blivit en fullvärdig familjemedlem från att tidigare varit en varelse som endast fanns tillhands för att fånga råttor och skadedjur så har också behovet av en försäkring blivit allt större. Detta har också anammats av försäkringsbolagen som idag erbjuder specifika kattförsäkringar som går att skräddarsy för denna fyrbenta varelse.

Det är bra då en katt - på samma sätt som en hund - blir en del av en familj, skänker både kärlek och glädje och som man vill tillbringa så lång tid som möjligt med.

Teckna en kattförsäkring idag

Här ska man emellertid tillägga att långt ifrån alla kattägare resonerar på detta sätt. Ser man till att endast 30% av de katter som finns i Sverige har en försäkring så inser man att långt ifrån alla valt att dra de fördelar som kommer med en kattförsäkring. Huruvida detta beror på okunskap, slarv eller nonchalans låter vi vara osagt.

Klart står emellertid att en kattförsäkring verkligen kan göra skillnad den dagen en olycka inträffar eller då en katt drabbas av någon sjukdom. Man måste veta att ett veterinärbesök inte alls fungerar på samma sätt som om en människa skulle besöka primärsjukvården. Drabbas du av en åkomma som kräver ett ingrepp eller medicinering så betalar du endast en del av summan - resten täcks av oss alla och via våra skattsedlar. Drabbas en katt av en sjukdom som kräver medicinering så är kostnaden något som fullt ut kommer att hamna på ditt bord. Och: det är sällan någon billig historia.

Har du tecknat en kattförsäkring så betalar du endast en självrisk - resten täcks av försäkringsbolaget. Det finns tyvärr många som tvingats fatta svåra och tunga beslut i samband med detta. Kattens liv går att rädda, men man har inte de ekonomiska medlen för att göra så. Att då tvingas avliva sin älskade katt som en följd av detta är något som blir fruktansvärt tungt.

Ställer man den sorgen mot kostnaden för en kattförsäkring - som kanske ligger på en- eller två hundralappar i månaden - så önskar många att man tänkt annorlunda redan från den dag man valde att skaffa sin katt. Rätt kattförsäkring ger en trygghet.

Jämför kattförsäkring

FörsäkringsbolagFörsäkringsbeloppFast självriskRörlig självriskPris
1SvedeaFörsäkringsbelopp30.000 - 150.000 krFast självriskFlexibelRörlig självrisk15-25%Mer info
2Furry ChampFörsäkringsbelopp30.000 - 60.000 krFast självriskFlexibelRörlig självrisk15-25%Mer info
3ICA FörsäkringFörsäkringsbelopp30.000 - 150.000 krFast självrisk1.500 - 3.000 krRörlig självrisk15-25%Mer info
5SvelandFörsäkringsbelopp40.000 - 120.000 krFast självrisk1.900 - 4.900 krRörlig självrisk15-25%Mer info
4PetsonFörsäkringsbelopp25.000 - 175.000 krFast självrisk900 - 4.900 krRörlig självrisk15-25%Mer info
5Moderna FörsäkringarFörsäkringsbelopp30.000 - 90.000 krFast självrisk1.500 krRörlig självrisk15-25%Mer info
6ManyPetsFörsäkringsbelopp30.000 - 140.000 krFast självriskFlexibelRörlig självrisk15-25%Mer info
7SvedeaFörsäkringsbelopp25.000 - 75.000 krFast självriskFlexibelRörlig självriskFlexibelMer info

Så fungerar en kattförsäkring

Ser man till en kattförsäkring så ser villkoren olika ut beroende på vilken ras man har, hur gammal katten är och om katten exempelvis ska vistas inomhus eller utomhus. Grunden ser ofta likadan ut hos försäkringsbolagen. Man ha ett tak på hur mycket man maximalt kan betala ut varje år och man har en självrisk som både kan väljas som fast och som rörlig.

Försäkringsbolag brukar även föra statistik över olika kattraser i syfte att identifiera olika risker. Har du en katt som härstammar från en ras känd för att drabbas av återkommande sjukdomar så kommer du som ägare att se att den premie du betalar blir högre än den premie en kattägare vars katt kommer från en mindre drabbas ras kommer erbjudas. Men, att grunderna ser hyfsat lika ut för en kattförsäkring innebär inte att du ska teckna första bästa avtal. Tvärtom.

Jämför och hitta den bästa kattförsäkringen utifrån din katts specifika behov - det kommer definitivt att löna sig; villkoren kan skilja sig åt ganska rejält om man läser det finstilta och i synnerhet om man funderar på att addera vissa tillägg till den grundförsäkring som man vill ha.

Exempel på sådana tillägg är exempelvis livförsäkring - en försäkring som innebär att du får ersättning om din katt avlider före en viss ålder (där ersättningen sjunker för varje år som går) eller en MR/CT/Scint-försäkring. Den innebär att katten kan få kostsam vård utförd och till stor del finansierad av försäkringen - MR och CT är en slags röntgen och scintigrafi innebär att man får en bild av kattens organ genom att tillföra olika radioaktiva ämnen i kroppen.

Ett annat populärt tillägg gäller dig själv och vad som händer med katten om du skulle bli sjuk. Det tillägget kallas för ett trygghetspaket och innebär att katten kan bo på ett kattpensionat om du själv skulle drabbas av en sjukdom som gör att du tvingas ligga på sjukhus eller på annat sätt är oförmögen att sköta din katt. Den täcker även om du skulle tvingas avboka en resa som en följd att din katt blivit sjuk.

Teckna kattförsäkring så fort som möjligt

Ett gott råd till alla som funderar på att skaffa katt är att så snart som möjligt teckna en kattförsäkring. Dels som en trygghet och dels också av rent ekonomiska skäl. Många försäkringsbolag erbjuder förmånliga rabatter om man tecknar en kattförsäkring inom en viss tid efter att katten fötts.

Normalt så är en tidsfrist att förhålla sig gällande detta ungefär mellan 6-12 veckor och rabatten i fråga kan innebära en kraftig reducerad premie under det första året.


Kattförsäkring - Vanliga frågor


Nej det är inte tvunget att försäkra sin katt men kostnaderna vid ett veterinärbesök kan bli väldigt höga om katten är oförsäkrad.

Det går inte säga generellt vilken som är bäst. Jämför dom olika kattförsäkringarna, se vad som ingår och vad dom kostar.

Det skiljer sig mellan olycka försäkringar och försäkringsbolag men mellan 85 och 150 kr i månaden.

Du betalar din självrisk vid veterinärbesök. Självrisken varierar mellan dom olika försäkringsbolagen.

Ja, en kattförsäkring består ofta av en livförsäkring. Livförsäkringen ger en engångsersättning om katten dör innan den uppnått en viss ålder.

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.