Överbryggningslån - då du ska sälja din bostad

Att sälja en bostad då man köpt en ny sådan kan vara svårare än vad många verkar tro. Många tar för givet - i synnerhet i större städer - att bostäder säljs per automatik och att det alltid finns en köpare som är redo att flytta in. Riktigt så enkelt är det inte och frågan är vad man gör om plötsligt hamnar i den sits som innebär att man måste betala den nya bostaden och ännu inte fått pengarna som man räknat med för den bostad man ska sälja? Det kan handla om en kombination om dubbla kostnader och en väldigt hög skuldsättning.

Överbryggningslån

Hitta rätt överbryggningslån för dina behov. Jämför lån idag och spara tusentals kr/år!

  Lösningen är att ta ett så kallat överbryggningslån som innebär ett lån med kort löptid - tiden räknas normalt till dess att du sålt bostaden - och där det tas under tiden du har en dubbelfinansiering. För många som hamnar i denna situation så är definitivt ett överbryggningslån den bästa lösningen som finns tillgänglig.

  Det handlar dock inte om ett lån att ta för givet. Nej, som vid alla lån så avgörs det av din ekonomi samt din kreditvärdighet. Det gör att en del får avslag på sin ansökan om ett överbryggningslån och istället får välja en annan möjlighet som innebär ett privatlån som tas utan säkerhet. Ett blancolån - som alltså är ett lån utan säkerhet - har en nackdel i att räntan ofta är väldigt hög. Men, det finns även en fördel och den ligger i att du inte, som vid ett överbryggningslån, måste betala tillbaka summan direkt. Finns möjlighet så rekommenderas emellertid nästan uteslutande ett överbryggningslån snarare än ett privatlån.

  Finns det några risker med ett överbryggningslån?

  Som vid alla lån så finns det alltid risker. Överbryggningslån är inte undantaget detta: även om riskerna i fråga är relativt små så finns de och måste tas i beaktning. Den stora risken i sammanhanget handlar om att köpet hävs och att den tilltänkta köparen helt sonika drar sig ur affären. Det är då möjligt att stämma denne för detta och likväl är det också möjligt att ansöka om en förlängning av överbryggningslånet om detta skulle ske.

  Skulle försäljningen ifråga inte äga rum av någon anledning så vill ofta bankerna ändå ha sina pengar tillbaka direkt; det måste man vara beredd på som låntagare. Läs gärna villkoren innan du skriver på ansökan.

  Fördelarna är emellertid större än riskerna. Att hamna mellan stolarna på detta sätt och i en situation som egentligen borde vara enkom positiv är inte helt enkel att hantera. Tvärtom så är den ofta både tärande på både ekonomi och relationer. Genom ett överbryggningslån så kan man ofta i lugn och ro fokusera på att flytta in i den nyköpta bostaden och vänta in rätt köpare till den gamla.

  Jämför överbryggningslån

  Långivare Min. lån Max. lån Min. ränta Max. ränta Ålder BetalningsanmärkningAnmärkning Info
  1Bynk
  Min. lån:5.000 kr Max. lån:300.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:33.20% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
  2Advisa
  Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:33.20% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
  3Lendo
  Min. lån:10.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:25.74% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
  4Consector
  Min. lån:10.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.90% Max. ränta:18.95% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Nej Mer info
  5Zmarta
  Min. lån:1.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:29.90% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
  6Comboloan Min. lån:10.000 kr Max. lån:10.00.000 kr Min. ränta:1.28% Max. ränta:26.08% Ålder:20 år Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
  7Freedom Finance
  Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:29.90% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
  8Axo Finans
  Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:26.00% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Nej Mer info
  9Compari
  Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.99% Max. ränta:22.59% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Accepteras Mer info
  10Pengino
  Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:2.95% Max. ränta:29.95% Ålder:18 år+ Betalningsanmärkning:Nej Mer info
  11Bank Norwegian
  Min. lån:5.000 kr Max. lån:600.000 kr Min. ränta:6.99% Max. ränta:22.99% Ålder:23 år+ Betalningsanmärkning:Nej Mer info

  Överbryggningslån för handpenning

  Vid en första anblick så kan ett överbryggningslån och ett handpenningslån tyckas vara exakt samma sak. Så är dock inte fallet. Båda har liknande syften, men ett handpenningslån brukar normalt ges i samband med ett köp där den gamla bostaden är såld och därigenom är också räntan lägre än vid ett överbryggningslån.

  Ett handpenningslån behöver man ta för att betala handpenningen om 10% - något som sker vid varje bostadsaffär och som har ett tydligt syfte: att visa säljaren att man verkligen är seriös och beredd att gå igenom med hela affären.

  Krav för att du ska beviljas ett överbryggningslån

  Alla lån kommer med olika krav och för ett överbryggningslån så handlar dessa primärt om att du - naturligtvis - måste vara i behov av dubbelfinansiering och dels att du även måste kunna visa upp ett signerat avtal för dels den bostad du köpt - och dels också för den du ska sälja. Ett bra tips är att se över möjligheterna att få ta ett överbryggningslån redan i samband med att du ansöker om ditt bolån.

  Du får även vara beredd på att en kreditupplysning på dig kommer att tas och att denna normalt utförs hos UC - Upplysningscentralen. Denna sker i syfte att säkerställa att du har en sund ekonomi, att du har betalningsförmåga och god kreditvärdighet. UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag och den mest anlitade där skulder, lån och information från exempelvis Skatteverket och Kronofogden samlas.


  Vanliga frågor om överbryggningslån


  Ja, överbryggningskredit är bara ett annat ord för överbryggningslån.

  Nej, det är nog tveksamt. Handpenning är en betydligt mindre summa, drygt 10% av bostadens pris medan överbryggningslånet är den totala summan av bostadens pris.

  Ja det går säkert, men det kan inte rekommenderas. Ett bolån har ju en längre löptid än ett överbryggningslån som är speciellt utformat för denna situation.

  Load More