RESEFÖRSÄKRING & RESESKYDD - JÄMFÖR VILLKOR OCH OMFATTNING

Vi reser allt mer och fler och fler har börjat upptäcka den skatt som finns i att ta del av andra kulturer, nya miljöer och de spännande äventyr - och den avkoppling - som andra länder kan erbjuda. Att resa är att lära sig någonting nytt om världen och visst är det härligt att bara vinka adjö till det det trygga Sverige för en stund och fullt ut njuta av ett äventyr?

Jämför Reseförsäkring

Hitta rätt reseförsäkring för dina behov. Jämför innehåll & villkor.

Reseförsäkring - Key takeaways
  • En reseförsäkring är en typ av försäkring som täcker ekonomiska förluster och andra förluster som orsakas av oväntade händelser under resan.
  • En reseförsäkring kan täcka sjukvårdskostnader, avbokningskostnader, förlorat eller skadat bagage och andra förluster.
  • Det är viktigt att läsa reseförsäkringens villkor noggrant för att se till att den täcker alla nödvändiga aspekter av resan.
  • Reseförsäkring kan ingå i din hemförsäkring. Kontrollera detta innan du köper en försäkring.
  • Vissa kreditkort har en inbyggd reseförsäkring som gäller om du betalt resan med kortet.

Det trygga Sverige ska dock inte underskattas i sammanhanget. För, hur är det i andra länder gällande tryggheten? Som resande är man exponerad för olika faror och risker på ett helt annat sätt. Även om man säkrar sin egendom genom att exempelvis använda säkerhetsboxar, genom att gömma plånboken och genom att undvika farligare områden under kvällar- och nätter så finns det andra faror.

Vad händer om du skadar dig, vad händer om du blir sjuk, vad händer om resan blir försenad eller helt ställs in och vad ska du göra om ditt bagage överhuvudtaget inte alls dyker upp? Sådana saker är omöjliga att förutse - ingen räknar med att skada sig eller drabbas av en sjukdom som kräver läkarvård under en resa, men trots allt så händer detta. Är det du som blir drabbad? I så fall blir den ekonomiska smällen inte alls lika kännbar om du tecknat en reseförsäkring eller ett reseskydd.

Reseförsäkringar täcker de oförutsedda utgifter som kan komma i samband med en resa. Skulle du bryta benet, skulle du slå ut en tand eller drabbas av en sjukdom som kräver behandling av en läkare så kommer kostnaden för detta att täckas av din reseförsäkring och detta ger dig en trygghet och en vetskap om att du aldrig drabbas av ett ekonomisk bortfall om det skulle ske en olycka.

Man bör veta att läkarvård kostar olika beroende på vilket land man befinner sig i och att det därför kan komma att bli extremt dyrt i vissa fall. Genom att teckna en reseförsäkring så kan man fullt ut njuta av sin resa och vara på det trygga med att de oförutsedda kan inträffa utan att man blir utblottad.

Jämför reseförsäkring

FörsäkringsbolagInfoBesök
1ICA FörsäkringInfo:- 5 olika reseförsäkringar med flexibla lösningar
- 10 000 bonuspoäng vid köp av reseförsäkring
Mer info
2Europeiska ERVInfo:- Stort utbud av reseförsäkringar, från 13 kr/dag
- Försäkrar över 1 miljon resenärer
Mer info

Reseförsäkring som tillägg

De flesta har en reseförsäkring inkluderad i den egna hemförsäkringen. Denna del täcker emellertid långt ifrån alla specifika saker som kan inträffa och därför kan många må bra av att teckna en privat reseförsäkring vid sidan av hemförsäkringen - detta för att vara extra säker.

Vi ska även tillägga att en reseförsäkring normalt ingår vid betalning av en resa som sker med vissa kreditkort och bankkort såsom exempelvis Mastercard, Visa, Eurocard, Diners och American Express. Det är samma sak där som vid hemförsäkringen: de ger ett visst skydd - men de är långt ifrån heltäckande. Även där kan en kompletterande, privat reseförsäkring eller ett så kallat reseskydd vara den bästa lösningen.

Res inte utan en reseförsäkring

Att resa utan någon som helst reseförsäkring är definitivt inte att rekommendera. Som sagt, ingen kan veta vad framtiden har i sitt sköte och ingen kan på rak arm säga att man aldrig blir sjuk eller att en olycka inträffar.

Reser man utan reseförsäkring så tar man en extrem - och onödig - risk som kan komma att kosta väldig mycket pengar. Från Utrikesdepartementets sida så säger man att hundratals svenskar årligen hamnar i knipor som rör skador kontra saknad reseförsäkring.

Vad ingår i en privat reseförsäkring?

Vad som ingår i en reseförsäkring är olika och beror på vilket försäkringsbolag du väljer att anlita. Detsamma gäller kostnaden som även den skiljer sig åt. Här kan man definitivt sätta sig ned och se över vad man behöver och hur villkoren hos de olika bolagen ser ut. Kort sagt: jämför och hitta den bästa reseförsäkringen utifrån dina behov och efter hur pass mycket trygghet du är beredd att betala för.

Gällande dina behov så kan man säga att vissa mår bättre av en mer heltäckande reseförsäkring. Ska du exempelvis utsätta sig själv för större risker och söka dig till mer äventyrliga sysselsättningar - klättring, cykling, dykning, fallskärmshoppning och så vidare - så bör du lösa en reseförsäkring som är mer tilltagen än den normala.

Tänk även på att längre resor kan behöva kompletteras eftersom. En reseförsäkring gäller normalt i 45 dagar och där behöver du således teckna en ny så fort den gamla löper ut. Detta är bra att veta för backpackers och för personer som exempelvis söker sig till andra länder för studier.

Beställ ett EU-kort innan avresa

En annan sak som är bra att göra i samband med en resa inom EU är att beställa ett kostnadsfritt EU-kort från Försäkringskassan. Med detta så kan du få vård - även tandvård - för samma pris som de inhemska medborgarna i det land du reser i. Du betalar endast en patientavgift och resten täcks - mot uppvisande av kvitto, om du skulle hinna hem till Sverige igen, av Försäkringskassan. Annars söker du ersättning hos landets motsvarighet till vår myndighet. Du kan på egen hand se om ditt EU-kort är giltigt i det land du ska resa i.

Kom dock ihåg att det handlar om akutvård. Du kan således inte planera att laga dina tänder under en resa där tandvården är erkänt bra. Dessutom ska vården ske hos en vårdgivare som är ansluten till sjukvårdssystemet i det land du vistas i.

Med EU-kortet, en hemförsäkring och en privat reseförsäkring så blir din resa så säker och trygg som det bara är möjligt.


Vanliga frågor om reseförsäkring


Det kan vara så att det ingår en reseförsäkring i ditt kreditkort. Vanligtvis så måste du i så fall ha betalat resan med kortet för att den ska gälla. Läs igenom villkoren för ditt kort noga och se vad som gäller.

En reseförsäkring skyddar dig på resan och kan hjälpa dig med rättsskydd, överfallsskydd, ansvarsskydd och hemtransport.

I en reseförsäkring ingår överfallsskydd, rättsskydd, ansvarsskydd, hemtransport. Det finns dock andra specifika reseförsäkringar att teckna. Några exempel är: Backpackerförsäkring, Extremsportförsäkring.

Reseskyddet i din hemförsäkring ger ersättning om du till exempel blir sjuk och vid olycksfall. Behöver du extra skydd vid resa eller ska vara iväg mer än 45 dagar så är rådet att teckna en separat reseförsäkring.

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.