ISK Konto – Investeringssparkonto

Om du vill kombinera olika typer av sparprodukter som fonder, aktier och obligationer på ett konto så kan du öppna ett investeringssparkonto, ISK. Då får du ett sparande som är obundet där du kan sälja eller byta en sparprodukt utan att behöva skatta på detta. ISK-sparande har både fördelar och nackdelar som är viktiga att känna till innan du väljer den här sparformen.

ISK - Key takeaways
 • ISK är en förenklad sparform för aktier och fonder där du äger de finansiella instrumenten på ditt konto. Du betalar en årlig skatt baserad på kontots samlade värde.
 • På ett ISK-konto kan du spara i olika sparprodukter som aktier, fonder, obligationer, aktieindexobligationer, warranter och även kontanter.
 • De sparprodukter som inkluderas på ett ISK-konto måste vara handelsbara på en handelsplattform eller börs inom EU/EES eller på en motsvarande marknad utanför EES.
 • Nackdelarna med ISK inkluderar att du måste betala schablonskatt även om kontots värde minskar och att förluster inte kan dras av. Försäkringsskyddet är också begränsat.
 • Fördelarna med att spara på ISK inkluderar möjligheten att välja sparprodukter, flexibiliteten att byta produkter när som helst och möjligheten att flytta kontot till en annan bank. Skatten för ISK-kontot är förtryckt på deklarationen och sparformen anses vara enkel och passande för många människor.

  Vad är ett investeringssparkonto, ISK konto?

  ISK konto kan ses som en förenklad form för att spara i aktier och fonder. Du äger själv de aktier, obligationer och fonder som finns på ditt konto. Det här fungerar inte som en kapitalförsäkring. Du kan sälja enstaka aktier utan att det leder till skatt. Men du får betala en årlig skatt på det samlade värdet på ditt ISK-sparande.

  Ett ISK-konto har en avgift från banken eller finansbolaget som erbjuder det. Hur mycket det kommer att kosta beror dels på vem som tillhandahåller ISK-kontot och dels på de sparprodukter som du väljer att inkludera på ditt konto.

  Sparprodukter på ett investeringssparkonto

  På ditt investeringssparkonto kan du som sagt spara i flera olika sparprodukter som du själv väljer ut. Dessa produkter kan också kallas för finansiella instrument.

  Exempel på sparprodukter på ett ISK konto är:

  • Aktier
  • Fonder
  • Obligationer
  • Aktieindexobligationer
  • Warranter
  • Kontanter

  Precis vad du kan spara i på den här typen av konto kommer att bero på det bolag som erbjuder det. Men listan här ovan är exempel på sparprodukter som är mycket vanliga. Som synes är kontanter också tillåtet vilket gör det möjligt att spara pengar på ett investeringssparkonto.

  Det finns dock tre krav på de finansiella instrument som du kan lägga på ett ISK konto:

  • De ska vara upptagna till handel på en handelsplattform.
  • De ska vara upptagna till handel på en börs inom EU/EES.
  • De ska vara upptagna till handel på en motsvarande marknad till EU/EES börs utanför EES.

  Jämför nätmäklare

  0%
  0 kr
  eToro är en av världens ledande plattformar för aktiehandel. Förutom aktiehandel erbjuds även handel med valutor, råvaror, index och hävstångsprodukter. Investeringar innebär att ditt kapital utsätts för risk. Andra avgifter tillkommer.
  • Valutahandel
  • Mobilapp
  • Hävstångsprodukter
  eToro erbjuder gratis aktiehandel med ett demokonto. Över 5000 investeringsbara produkter.
  0 - 0,250%
  0 - 99 kr
  Nordnet grundat 1996, är en av Sveriges största nätmäklare. Här kan du handla med aktier, fonder och pensionstjänster.
  Handla courtagefritt när depåvärde understiger 80 000 kr. Se fullständiga villkor för courtagefri handel i prislistan på nordnet.se.
  Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
  • ISK konto
  • Kapitalförsäkring
  • Aktie/fondkonto
  Nordnet erbjuder gratis aktiehandel med kom igång-rabatt och har fler än 1 500 fonder som du kan investera i.
  0 - 0,251%
  0 - 99 kr
  Avanza är störst i Sverige på aktie- och fondhandel. Dessutom har dom de lägsta avgifterna på aktie-, fond- och pensionssparande.
  Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
  • ISK konto
  • Kapitalförsäkring
  • Aktie/fondkonto
  Avanza har för 10:e året i rad Sveriges nöjdaste kunder enligt SKI.
  0%
  0%
  Levler är en ny aktör som lanserades i maj 2022 och erbjuder courtagefri aktiehandel till 31 mars 2025. Levler har
  PO Söderberg & Partner AB som majoritetsägare och är ombud till Söderberg & Partners Wealth Management AB.
  • Inget courtage
  • 25% rabatt på hela utbudet
  • +2000 fonder
  För närvarande får du 25% rabatt på samtliga inköp hos Levler.

  Jämför fler nätmäklare här


  Nackdelar med att spara med ISK konto

  Det finns några viktiga nackdelar med att spara på ett investeringssparkonto. Den främsta är att du måste betala schablonskatten trots att värdet på ditt ISK konto gått ner. Om du skulle sälja aktier eller delar av fonder med förlust så kan du heller inte göra avdrag på detta. När det rör försäkringsskydd så är en nackdel att du inte kan välja från olika typer.

  Schablonintäkten som alltså baseras på det sammanlagda värdet på dina tillgångar kommer att vara det som avgör hur stor skatt du betalar för ditt ISK konto varje år. Det företag som ger dig ISK-tjänsten måste skicka kontrolluppgifter till Skatteverket. Därmed kommer denna information att finnas med automatiskt i din deklaration.

  Du betalar 30 procent skatt på schablonintäkten. Detta är viktigt att beakta när du ser på risk för sparprodukter som du väljer att inkludera på ditt konto. Om du gör en stor förlust så känns detta ännu mera då du inte får göra avdrag och dessutom ska skatta på den samlade vinsten du förhoppningsvis får.

  Fördelar med sparande på ISK konto

  Det finns flera fördelar med att spara på ISK konto och det är dessa som gör att folk ändå väljer tjänsten trots ovan nämnda nackdelar. Den främsta fördelen kan sägas vara det faktum att det är du som väljer vilka sparprodukter du vill ha med. Detta förutsatt att investeringstjänsten erbjuder de sparprodukter som du är intresserad av.

  Andra viktiga fördelar med ISK är att du kan byta dessa sparprodukter när du vill för de är inte bundna. Det går också att flytta ett ISK konto till en annan bank om du inte är nöjd eller vill utveckla med sparprodukter som inte finns där du har ditt investeringssparkonto just nu.

  Om det är så att du vill ha en billigare sparform så kan det vara värt att välja ISK med fonder och låg avgift. Du behöver sällan betala något för själva kontot. Det är sparprodukterna som kan ha avgifter.

  Att skatten du ska betala för ditt ISK konto finns förtryckt på din deklaration kan ju också ses som en fördel. Du behöver inte hålla ordning på försäljningar av värdepapper som ska deklareras. På så vis kan vi säga att detta är en mycket enkel sparform som passar många riktigt bra.

  Relaterad information till denna artikel:
  - Spara
  - Sparkonto - Bästa sparräntan
  - Spara till barn
  - Kapitalförsäkring
  - Aktiehandel
  - Fondrobot
  - Pension
  - Spara i fonder
  - Forex - Valutahandel

  Handla med aktier

  Hitta rätt aktiemäklare för dina behov. Jämför nätmäklare och deras villkor här.


  Vanliga frågor om ISK konto


  Fördelarna med att spara på ett ISK konto är att du själv kan välja vilka sparprodukter du vill inkludera. Du kan enkelt byta sparprodukter när du vill, och det är möjligt att flytta ditt ISK konto till en annan bank om du önskar. Om du vill ha en billigare sparform kan det vara fördelaktigt att välja ISK med fonder och låga avgifter. Du behöver vanligtvis inte betala något för själva kontot, utan avgifterna kan vara kopplade till sparprodukterna. En annan fördel är att skatten för ditt ISK konto redan är förtryckt på din deklaration, vilket gör sparformen enkel och bekväm.

  Nackdelarna med att spara på ett investeringssparkonto inkluderar att du måste betala schablonskatt även om värdet på ditt ISK-konto minskar. Om du säljer aktier eller fonder med förlust kan du inte göra avdrag för detta. En annan nackdel är att försäkringsskyddet är begränsat och du kan inte välja olika typer av försäkringsskydd.

  De finansiella instrumenten som du kan inkludera på ett ISK konto måste uppfylla tre krav: de måste vara handelsbara på en handelsplattform, vara noterade på en börs inom EU/EES eller på en motsvarande marknad utanför EES.

  På ett investeringssparkonto kan du spara i olika sparprodukter som aktier, fonder, obligationer, aktieindexobligationer, warranter och även kontanter.

  Ett investeringssparkonto (ISK) är en förenklad sparform för att investera i aktier och fonder. Du äger själv de aktier, obligationer och fonder som finns på ditt konto. Det fungerar inte som en kapitalförsäkring. Du kan sälja enskilda aktier utan att behöva betala skatt, men du måste betala en årlig skatt baserad på det totala värdet av ditt ISK-sparande.


  Källangivelser

  Nedan källor har använts vid framtagandet av artikeln om ISK konto – Investeringssparkonto. Innehållet har därefter granskats av Konsumentguidens redaktion innan publicering.


  Skribent

  Redaktionen - Konsumentguiden.se

  Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.