Robotdammsugare bäst i test – Jämför de bästa och billigaste robotdammsugarna

Hur skulle det vara att öppna dörren och alltid mötas av ett rent hem? För många är detta en önskedröm - och det är också en dröm som går att förvandla till verklighet. Detta genom att investera i en robotdammsugare. Läs igenom våra tips och råd i artikeln nedan, så är du ett steg närmare i jakten på rätt dammsugare för just dina behov.

Robotdammsugare bäst i test 2023

Här hittar du de robotdammsugare som vunnit bäst i test 2023.

Robotdammsugaren gör jobbet åt dig

En robotdammsugare gör jobbet åt dig och detta medan du själv är på jobbet. Det är något som verkligen kan göra skillnad. Men, det är också något som kräver lite extra undersökning. Att välja rätt robotdammsugare är inte helt enkelt.

Ser man på städning av hemmet så är det ett nödvändigt ont som de flesta förmodligen skulle vilja slippa. Efter en dag på jobbet så har man sällan lust att städa och börja plocka med dammsugare och golvmopp. Det handlar dessutom om värdefull tid också.

Många har idag svårt att få det så kallade livspusslet att gå ihop. Man har ambitioner att hinna med allt från träning till socialt umgänge utöver jobb, skjuts av barn till aktiviteter, handling, matlagning och andra nödvändigheter. Städningen är något som tar värdefull tid från andra, mer givande saker. En robotdammsugare kan göra stor skillnad i detta.

Robotdammsugare bäst i test 2023

I vår sammanställning av robotdammsugare listar vi dammsugare som fått bäst i test i externa experttester. De rekommenderade robotdammsugarna nedan är ett urval av de produkter som finns tillgängliga på marknaden idag. Här kan du enkelt jämföra de olika egenskaper, funktioner och kapacitet robotdammsugarna har att erbjuda. I takt med att nya robotdammsugare kommer ut på marknaden uppdateras listan kontinuerligt. Produkttesterna uppdaterades: 2023-01-03

200 m2
150 min
Betyg 9/10

Roborock S5 Max Robotdammsugare

Roborock S5 Max robotdammsugare våtmoppar golven och klarar trösklar på upp till två cm samt en totalyta om 200 m2.
 • Många inställningar
 • Bra städresultat
 • Mopp tar bort mikrodamm
 • Sämre resultat i hörn
Dammbehållare: 0,46 liter, Kartfunktion: Ja, Maxhöjd tröskel: 20 mm, Stöd för assistent: Ja
200 m2
100 min
Betyg 9/10

Neato D8 Robotdammsugare

Neato D8 är en premiumdammsugare med turbofunktion som lämpar sig bra för mattor.
 • Lasernavigation med zonstädning
 • Bra städresultat
 • Stor borste
 • Högt pris
Dammbehållare: 0,7 liter, Kartfunktion: Ja, Maxhöjd tröskel: 16 mm, Stöd för assistent: Ja
200 m2
150 min
Betyg 9/10

Neato D10 Robotdammsugare

Neato D10 är en premiumdammsugare med den senaste tekniken och stöd för röststyrning samt HEPA-filter.
 • Äkta HEPA-filter
 • Bra städresultat
 • Stark motor
 • Högt pris
Dammbehållare: 0,7 liter, Kartfunktion: Ja, Maxhöjd tröskel: 16 mm, Stöd för assistent: Ja
Ej upg.
120 min
Betyg 8/10

iRobot Roomba S9 Plus Robotdammsugare

iRobot Roomba S9 Plus använder PerfectEdge-teknologi tillsammans med kraftfull sugeffekt för en perfekt dammsugning.
 • Stöd för röstassistenter
 • Automatisk tömning
 • Otroligt bra städresultat
 • Högt pris
Dammbehållare: 0,55 liter, Kartfunktion: Ja, Maxhöjd tröskel: 16 mm, Stöd för assistent: Ja
250 m2
180 min
Betyg 8/10

Roborock S6 MaxV Robotdammsugare

Med en sugkraft på 2500 Pa, städyta på 250 m2 och funktioner som våtmoppning, är Roborock S6 MaxV perfekt för det stora hemmet.
 • Våtmoppning
 • Bra städresultat
 • Dubbla kameror
 • Högt pris
Dammbehållare: 0,46 liter, Kartfunktion: Ja, Maxhöjd tröskel: 20 mm, Stöd för assistent: Ja

Hur fungerar en robotdammsugare?

Den nya generationens robotdammsugare är mer sofistikerade än den första och ger mer valuta för pengarna. Detta märks primärt genom bättre sugförmåga, lägre ljud och ett smartare system för navigering. Gällande det senare så finns det emellertid olika system, beroende på vilken modell man väljer samt vilken tillverkare som ligger bakom produkten.

Vissa robotdammsugare navigerar via sensorsystem som känner av bostaden och som uppfattar alla hinder i form av trösklar, mattkanter eller möbler. Närmar den sig ett sådant hinder så vänder den utan att krocka. Vissa robotdammsugare är även utrustade med laser och med infrarött ljus, något som gör att de kan stanna vid en trappa utan att rasa ned eller att de kan sakta in framför hinder snarare än att krocka med dem.

Robotdammsugare - Ytterligare fördelar

Till fördelarna ska även nämnas att dagens modeller är utrustade med smarta funktioner. De kan exempelvis höja- och sänka sig och därigenom ta sig över trösklar och mattkanter. Vissa modeller klarar även av att moppa golven - både torr- och våt moppning och det ger naturligtvis en extra dimension till resultatet.

En annan smart funktion handlar om uppkoppling mot en app. Den har till stor del ersatt den gamla fjärrkontrollen. Konkret innebär det att du via din telefon får meddelanden och notiser från din robotdammsugare och att du kan styra den via wifi. Vissa modeller kan även styras via exempelvis Alexa och Google Assistent där du bara behöver säga till din robotdammsugare att sätta igång med arbetet. En dröm, eller hur? Andra fördelar med dagens modeller jämte gårdagens är den överlägsna driften, den avsevärt mycket bättre sugförmågan samt prestandan.

Barnsjukdomarna är helt enkelt borta, och kvar finns egentligen bara fördelar. Du behöver inte - som för några år sedan - oroa dig för att din robotdammsugare inte ska hitta tillbaka till ladd-stationen, att den ska köra fast vid någon tröskel eller att den inte ska städa i enlighet med dina förväntningar. Dagens alternativ är, helt enkelt, både betydlig fler och betydligt bättre.

Men, det handlar dock ändå om att göra ett val och det är ytterst individuellt. Det handlar dels om att hitta en robotdammsugare som passar för den egna bostaden. Dels om att hitta en sådan som passar de egna kraven, behoven och önskemålen gällande städning. Dels så handlar det, naturligtvis, även om att hitta en dammsugare som passar den egna budgeten. Vi ska gå igenom några saker att tänka på som kan göra valet lite enklare.

Saker att tänka på inför ett köp av en robotdammsugare

Här nedan följer några punkter som kan hjälpa dig i valet av en robotdammsugare. Ett köp av robotdammsugare ska aldrig ske på impuls - detta med tanke på priset - och det finns några frågor som behöver svar innan du bestämmer dig. Kort sagt - tänk på detta:

 • Hur stor yta ska städas?

  Har du en större bostad så bör ditt val göras med detta i åtanke - särskilt om tanken är att städningen ska ske medan du är på jobbet. Batteritiden blir då extra viktig.

 • Finns det husdjur i hemmet?

  Många robotdammsugare visar klara svårigheter då det kommer till att suga upp hår och päls. I synnerhet då på mattor. Det finns emellertid modeller som också är väldigt bra på just detta. Har du djur så ska du definitivt fokusera på att hitta en sådan robotdammsugare.

 • Hur ser din bostad ut?

  Drömmen för en robotdammsugare är att du bor i en gymnastikhall. Öppna, plana ytor klarar alla robotdammsugare galant - men så ser sällan verkligheten ut. Har du många skrymslen och vrår, många mattor, många trösklar och så måste din robotdammsugare klara att manövrera sig förbi - och över - dessa hinder. En robotdammsugare som exempelvis kan höja sig lite högre är ett bra val i en sådan bostad.

 • Hur ser dina golv ut?

  Hårda golv är något som passar en robotdammsugare bättre än mjuka golv eller golv med många mattor. Det har blivit bättre - men det finns fortfarande mer att önska. Du ska således söka efter en robotdammsugare som kan visa upp ett dokumenterat bra resultat även på mjuka underlag om du exempelvis har heltäckningsmattor i delar av din bostad.

 • Hur högt låter robotdammsugaren?

  Ljudet är en nackdel med robotdammsugare. De flesta modeller kan idag visa upp en väldigt bra sugförmåga - men samtidigt ett väldigt högt ljud. Vilket, naturligtvis, kan vara irriterande. Här får man helt enkelt utgå från sig själv och sina egna behov. Vill du ha bättre sugförmåga och kan stå ut med lite högre ljud? Eller, föredrar du det motsatta?

  En viktig aspekt är emellertid följande: de flesta väljer att köra sin robotdammsugare medan man själv är på jobbet. Genom detta störs man heller inte av ljudet. Det krävs dock att det finns en uppkoppling mot en app, alternativt en välutvecklad programmering av ditt hem, för att det ska fungera smärtfritt. Vilket, numera, de flesta robotdammsugare har. Vi skulle därför säga att ljudnivån inte är så avgörande för de flesta.

Återförsäljare av robotdammsugare online

ButikOmBesök
1Kjell & CompanyOm:Hos Kjell & Company hittar du ett bra utbud inom datorkomponenter. Mer info
2webhallenOm:Webhallen har ett stort utbud av webbkameror och datorkomponenter från Logitech, Microsoft, Razer mfl. Mer info
3ConradOm:Conrad säljer allt inom hemelektronik Mer info
4MediaMarktOm:MediaMarkt har ett bra utbud av webbkameror & andra tillbehör till din dator. Mer info
5Komplett.seOm:Komplett.se säljer datorkomponenter, PCs, hemelektronik och div. tillbehör. Komplett.se är även nordens största PC-producent. Mer info
6NetOnNet.seOm:NetOnNet säljer det mesta inom datorer från dom största tillverkarna. Mer info
7ClasohlsonOm:Clas ohlson säljer komponenter, webbkameror & tillbehör till din dator. Mer infoRobotdammsugare - Vanliga frågor


Ja om ditt larm har kameraövervakning så kan det utlösa larmet. Dom flesta hemlarm har dock en husdjursanpassning vilket förhindrar att larmet ska utlösas pg a detta. Har du vibrationsdetektorer på dörrar eller fönster så får du även se till så att den inte kör emot dessa.

Ja, om du valt en modell med låg profil så är detta inget problem. Ju lägre profil du har på din robotdammsugare, desto mer av din boyta kommer den åt och kan städa och hålla efter.

Beroende på vilken modell av robotdammsugare du väljer så är drifttiden olika lång. Men om vi räknar på en drifttid på ca tre timmar så hinner de flesta robotdammsugare med ungefär fyra vanliga rum innan den behöver laddas igen.

Idag har de flesta robotdammsugare en laddningstid på ca 1-3 timmar, beroende på modell.

Svaret på denna fråga är olika beroende på vilken modell du väljer. Ju mindre behållare robotdammsugaren har desto oftare måste den tömmas. Dock finns det idag vissa modeller som har automatisk tömning av robotdammsugarens behållare.

Ja, dagens modeller av robotdammsugare är förvånansvärt bra på att tackla trösklar och att nå in i hörnen när de dammsuger. Dessa egenskaper är verkligen något som blivit bättre med den nya generationens modeller.

En robotdammsugare är ett bra komplement men inte lika kraftfull som en vanlig dammsugare. Den är dock tillräckligt effektiv för att ta hand om smulor och annan smuts utan problem vilket gör att man behöver städa mindre ofta mellan varven. Har du en robotdammsugare med moppfunktion så klarar denna även av mikrodamm vilket är en bra funktion för allergiker.