BILLÅN

Även fast man i många städer försöker erbjuda alternativ till bilen som transportmedel så ökar ändå bilägandet i Sverige. Idag räknar man med att det finns ungefär 4.7 miljoner personbilar i trafik på våra svenska vägar och här tyder även mycket på att denna siffra kommer att stiga i framtiden. Detta faktum gör också ett billån till ett av de absolut vanligaste lånen.

Jämför billån

Hitta rätt billån för dina behov. Jämför billån och låna till din nya bil med låg ränta.

  Ett billån som dock kräver viss eftertanke hos dig som låntagare. Detta som en följd av att den bil du köper ofta innebär en stor investering och att den - till skillnad mot exempelvis en bostadsaffär - sällan genererar några betydande summor den dag du säljer fordonet. I de flesta fall så är ett bilköp en ren förlustaffär och detta förklaras också av hur själva billånet ofta är uppbyggt.

  För att få ett billån beviljat så måste man nämligen i många fall ha en kontantinsats - en summa som betalas ur egen ficka - och den ligger på 20 %. Således så är den summa du får låna något som motsvarar 80 % av bilens totala värde. De 20% som du måste betala ur egen ficka (eller genom att ta exempelvis ett personlån för) motsvarar den värdeminskning som sker så fort bilen lämnat bilhandlarens golv. I dessa 20% finns även en framtida värdeminskning inbakad.

  Ett råd i sammanhanget är därför att dels se över vilka långivare som finns, dels vilka villkor dessa erbjuder - de skiljer sig ganska mycket från varandra - och dels också fundera över vilken typ av bil du behöver och har råd med. Ta med värdeminskningen i kalkylen, helt enkelt.

  Kan jag ta ett lån utan kontantinsats?

  Vi sa att man i många fall måste betala en kontantinsats för att kunna ta ett billån. Det innebär emellertid inte att det alltid krävs en sådan. Nej, det finns andra vägar till drömbilen än via ett traditionellt billån. Exempelvis så kan man ansöka om ett privatlån för att finansiera sitt bilköp. Detta innebär att du inte använder din bil som säkerhet och att du slipper betala summan om 20 % i kontantinsats.

  Däremot så innebär denna lånetyp också att du kommer att få betala en högre ränta och denna kan i slutändan göra att kostnaden för bilen i slutändan blir betydligt högre än vad som som stod på skylten hos bilhandlaren. För de allra flesta så tjänar man på att betala en del av summan i kontantinsats och denna kan i många fall finansieras genom att man byter in sin gamla bil.

  Långivare Min. lån Max. lån Min. ränta Max. ränta Ålder Anmärkning Info
  Bynk 5.000 kr 300.000 kr 2.95% 33.20% 18 år+ Accepteras Mer info
  Advisa 5.000 kr 600.000 kr 2.95% 33.20% 18 år+ Accepteras Mer info
  Lendo 10.000 kr 600.000 kr 2.95% 25.74% 18 år+ Accepteras Mer info
  Consector 10.000 kr 600.000 kr 2.90% 18.95% 18 år+Nej Mer info
  Zmarta 1.000 kr 600.000 kr 2.95% 29.50% 18 år+ Accepteras Mer info
  Freedom Finance 5.000 kr 600.000 kr 2.95% 29.50% 18 år+ Accepteras Mer info
  Axo Finans 5.000 kr 600.000 kr 2.95% 24.00% 18 år+ Nej Mer info
  Bank Norwegian 5.000 kr 600.000 kr 6.99% 22.99% 23 år+ Nej Mer info

  Avbetalningstid och amortering

  Normalt så brukar en långivare sätta en avbetalningstid i samband med ett billån. Denna avgörs av vilken amorteringsgrad du som långivare väljer. Normalt så är den absoluta gränsen för när bilen ifråga ska vara betald satt till tolv år och det är också med den lägsta möjliga amorteringen inräknad.

  Tänk dock på amortering är en del av kostnaden för din bil. Med denna betalar du av på själva fordonet, med räntan så betalar du en summa till din långivare. Räntan är därför väldigt viktig i sammanhanget. Ju lägre ränta du erbjuds, desto bättre är det för dig och här kan du definitivt tjäna på att jämföra mellan olika långivare. Till din hjälp kan du med fördel anlita en låneförmedlare som sköter jämförelsen åt dig och som lämnar det bästa alternativet utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

  Rent konkret dock: anledningen till varför ett billån är att föredra framför ett privatlån är att du - tack vare att bilen står som säkerhet - kommer att få en lägre ränta på ditt lån. Tänk dock på att långivaren ofta kräver att bilen är helförsäkrad under hela låneperioden och att du därför även bör undersöka vilka alternativ som är bäst gällande bilförsäkringar i samband med ditt bilköp.

  Låna till en bil - några punkter att titta närmare på

  Innan du bestämmer dig för att gå vidare och låna till din bil så tänkte vi rada upp några viktiga punkter som kan ge ytterligare lite kött på benen och förhoppningsvis hjälpa dig ytterligare.

  • Låna till en begagnad bil?

   Ja, det går att få billån för att köpa en begagnad bil – men det förutsätter emellertid att bilen i fråga säljs hos en bilhandlare och inte av en privatperson.

  • Välj bästa möjliga ränta

   Räntan vid ett billån är alltid individuell och där varje låneansökan bedöms utifrån olika aspekter. Ju bättre ordning man har på sin ekonomi, desto förmånligare lån kommer man att erbjudas. Vill du få till stånd ett så bra erbjudande som möjligt så kommer val av bil, säkerhet, kontantinsats och amorteringstakt vara bra detaljer att undersöka innan.

  • Alla får inte låneansökan beviljad

   För att få ett billån eller ett privatlån så måste man vara 18 år fyllda och folkbokförd i Sverige. Man ska även ha varit skriven i vårt land i minst 12 månader. Utöver detta så ska inga skulder finnas hos Kronofogden – eller ha funnits så långt som sex månader tillbaka i tiden. Betalningsanmärkningar behandlas olika hos olika långivare. Vissa erbjuder lån även till personer med anmärkningar, men då till en högre ränta. Det senare som en följd av att långivaren bedömer risken som högre.