MOBILABONNEMANG

Få hade kunnat förutspå vilken enorm utveckling och vilken betydelse mobiltelefonen skulle komma att få i våra liv. Det är idag nästan otänkbart att tänka sig ett liv utan en mobil i fickan och det är nästintill omöjligt att tänka sig att vi bara för omkring tjugo år sedan hade exempelvis telefonkiosker i våra städer, att vi slog upp nummer i telefonkataloger och att vi hemmavid ringde via en fast linje.

Jämför Mobilabonnemang

Jämför mobilabonnemang och hitta rätt abonnemang för dina behov.

  Idag så använder vi mobilen till så många olika saker - tar foton, ringer, interagerar med andra, använder internet, sms:ar - att det skulle vara som att förlora en god vän om mobilen i fråga plötsligt försvann. Vilket också blir en verklighet i sinom tid.

  Mycket kan man säga om denna apparat, men särskilt lång livslängd har den inte - oavsett märke - och därför så krävs det också ett byte med jämna mellanrum. Att köpa en ny mobiltelefon är emellertid ingen lätt historia. Nej, dels så finns det ett väldigt spann rent prismässigt, dels så finns det extremt många märken och modeller och dels så är det också en väldigt individuell fråga där de egna preferenserna och kraven spelar stor roll i vad man eftersöker.

  Vi tänkte gå igenom några saker som kan vara till nytta inför ett köp av en ny mobil och enklast blir det om vi radar upp några punkter som vi anser vara extra viktiga att tänka på.

  OperatörAbonnemangPrisSurfSamtalSMS-MMSNätInfo
  Fello Mobilabonnemang1 GB95 kr/mån1 GB/månFriaFriaTeliaMer info
  Hallon Mobilabonnemang4 GB99 kr/mån4 GB/månFriaFriaTreMer info
  Vimla Mobilabonnemang2 GB100 kr/mån2 GB/månFriaFriaTelenorMer info
  Hallon Mobilabonnemang8 GB149 kr/mån8 GB/månFriaFriaTreMer info
  Vimla Mobilabonnemang6 GB160 kr/mån6 GB/månFriaFriaTelenorMer info
  Fello Mobilabonnemang7 GB195 kr/mån7 GB/månFriaFriaTeliaMer info
  Fello Mobilabonnemang4 GB195 kr/mån4 GB/månFriaFriaTeliaMer info
  Vimla Mobilabonnemang15 GB210 kr/mån15 GB/månFriaFriaTelenorMer info
  Fello Mobilabonnemang10 GB245 kr/mån10 GB/månFriaFriaTeliaMer info
  Hallon Mobilabonnemang25 GB249 kr/mån25 GB/månFriaFriaTreMer info
  Telenor Mobilabonnemang3 GB249 kr/mån3 GBFriaFriaTelenorMer info
  Telenor Mobilabonnemang1.5 GB249 kr/mån1.5 GB/månFriaFriaTelenorMer info
  Telenor Mobilabonnemang3 GB249 kr/mån3 GB/månFriaFriaTelenorMer info
  Telenor Mobilabonnemang6 GB299 kr/mån6 GB/månFriaFriaTelenorMer info
  Vimla Mobilabonnemang50 GB320 kr/mån50 GB/mån60 st/mån600 st/månTelenorMer info
  Telenor Mobilabonnemang20 GB329 kr/mån20 GB/månFriaFriaTelenorMer info
  Fello Mobilabonnemang30 GB345 kr/mån30 GB/månFriaFriaTeliaMer info
  Hallon Mobilabonnemang100 GB349 kr/mån100 GB/månFriaFriaTreMer info
  Telenor Mobilabonnemang40 GB379 kr/mån40 GB/månFriaFriaTelenorMer info
  Telenor Mobilabonnemang60 GB429 kr/mån60 GB/månFriaFriaTelenorMer info
  Telenor MobilabonnemangObegränsat549 kr/mån100 GB/månFriaFriaTelenorMer info

  Tänk igenom vad just du behöver

  Går du in i en butik och säger att du behöver en ny mobil så är du ett lätt byte för försäljaren. Detta ska ses som en komplimang till försäljaren i fråga som, tack vare sin yrkesskicklighet, kan sälja sand till en person som bosätter sig i öknen. Kort sagt: han vet exakt vad du behöver och han är heller inte rädd för att tala om detta för dig. Det skapar en uppenbar risk att du kommer hem med en mobiltelefon som är A) väldigt, väldigt dyr och B) har funktioner som du vare sig behöver just nu eller någon gång i framtiden.

  Troligt är också att du kommer att få en mobil som tillhör ett välkänt märke utan att du blivit introducerad för någon av den upp- och nykomlingar som trots att finns där. För, på den marknaden händer mycket och det är främst de asiatiska märkena som börjar kapa åt sig marknadsandelar. På samma sätt som man tidigare gjorde med bilar och med samma tankegång: god kvalitet till mer humana priser.

  Vi skulle definitivt inte avfärda märken som Oneplus, Xiaomi eller Motorola (samtliga från Kina) och aningen mer etablerade märken som Huawei, Sony och - naturligtvis - Samsung vid ett val av en ny mobiltelefon. Här ska vi även passa på att slå ett slag för en gammal bekanting från vårt östra grannland i form av finska Nokia som efter några tuffa år återigen tagit sig in på banan och presenterat smarta lösningar. Väl värt en titt!

  Det om det, våra övriga punkter ser ut som följer:

  Läs in dig på din gamla mobil först


  • Vad gillar du med din mobil?

   Det första du ska göra är att skriva ned vilka saker du verkligen gillar med din gamla mobil och använda dessa som ledtrådar till försäljaren. Gillar du att ta kort, behöver du ett stort minne eller är du ute efter en större skärm som enklare att läsa texten från? Är det något du verkligen saknar och vill ha på din nya mobil? Skriv ned några punkter.

  • Budget är bra nog

   För de allra flesta så är en mobil med något år på nacken mer än tillräckligt och fyller de behov vi har. Där kan man också hitta ett stort och prsivärt urval. Det kan skilja många sköna tusenlappar mellan en mobil med två år på nacken och en helt ny. Vi tycker att man bör ha det i åtanke innan man bestämmer sig. Än mer fyndläge finns emellertid på den begagnade marknaden, men där saknas å andra sidan också säkerhet och garanti. Gällande denna marknad så kan vi inte nog poängtera följande: mobiler är tacksamma (även om det blivit bättre) att stjäla och sälja vidare. Du som köpare begår också ett brott om du köper en stulen mobil. God tro gäller inte längre. Låter det för bra för att vara sant så är det förmodligen också exakt det.

  • Byt abonnemang

   Passa på att se över vilket abonnemang du har och se till att få några alternativ presenterade för dig av försäljaren. Troligt är att du – förutsatt att du har ett äldre abonnemang – betalar för mycket i onödan. Här finns många sköna kronor att spara. Passa även på att se över surfen på ditt abonnemang. För den normale surfaren räcker det långt med 5 GB i månaden, detta medan du som tittar på film, lyssnar på musik och i övrigt använder mycket surf förmodligen kommer att behöva mycket mer kräm.