MOBILABONNEMANG - JÄMFÖR BÄSTA & BILLIGASTE MOBILABONNEMANGEN
Jämför och hitta det billigaste mobilabonnemanget från Sveriges bästa mobiloperatörer. Hitta det bästa mobilabonnemanget som finns på marknaden idag i vår jämförelsetjänst, filtrera på mobilabonnemang med fria samtal och sms, med eller utan bindningstid eller välj att visa endast mobilabonnemang med obegränsad surf. Villkor och priser uppdateras dagligen. Läs mer
Jämför Mobilabonnemang
Filtrera mobilabonnemang
Filtrera mobilabonnemang
Mobilabonnemangen uppdaterades:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bästa mobilabonnemang - Kundnöjdhet
Enlig Svenskt Kvalitetsindex (SKI) senaste undersökning (2024) så är Vimla den mobiloperatör som har dom nöjdaste kunderna. Undersökningen gjordes genom att intervjua 3 935 personer om sina mobilabonnemang. Vimla fick betyget 81,0 av 100 och toppar därmed listan före Fello och Halebop.
Vimla Läs mer
Fello Läs mer
Halebop Läs mer
Comviq Läs mer
Hallon Läs mer
Telia
Branschen i genomsnitt
Telenor Läs mer
Tele2 Läs mer
3 Läs mer
Övriga
Att tänka på när du ska välja mobilabonnemang
Idag så inkluderas fria sms och fria samtal i de flesta mobilabonnemang. Det gör att vi istället undersöker andra egenskaper hos olika operatörer och här är det främst saker som täckning och kundtjänst som skiljer sig åt. Vad är det då som man eftersöker vid val av mobilabonnemang?
Hur stor är datamängden?
Man ska hitta en datamängd som motsvarar det egna surfandet. Är du en person som surfar mycket och är uppkopplad större delen av dygnet så ska du söka ett mobilabonnemang som fyller dina behov. För lite surf innebär att du måste fylla på hela tiden. Det blir kostsamt i det långa loppet. Detsamma gäller det motsatta: surfar du lite i förhållande till den datamängd som finns inkluderat i ditt abonnemang så betalar du för mycket.Täckning
Bra täckning är ingen garanti. Lite beroende på var man bor i Sverige så är täckningen av varierande kvalitet. En viktig punkt.Kostnaden
Den här punkten är relativt lätt att komma till bukt med. Utgår du från dina egna behov gällande surf och samtidigt hittar operatörer med bra täckning så är det bara att välja det mobilabonnemang som är billigast. Det finns ingen anledning att betala mer pengar än nödvändigt.
Beställ mobilabonnemang smidigt och billigt på nätet
Är det säkert att teckna ett abonnemang via nätet? Ja, det är det. Väljer du detta så har du alltid 14 dagars ångerrätt och du kan således ändra dig. Det kräver emellertid en skriftlig uppsägning samt att du - vid en händelse av en tvist - de facto kan påvisa att en uppsägning skett.
På det stora hela så är det säkert att teckna ett abonnemang online, men det är framförallt någonting som är väldigt smidigt. Du tecknar avtalet och kan snabbt börja använda det. Dessutom så ger nätet andra fördelar i form av en enklare överblick av erbjudanden som i sin tur ger dig bättre referensramar och ett billigare abonnemang.
Mobilabonnemang utan bindningstid
Det finns fördelar med att välja mobilabonnemang som saknar bindningstid. Vill man byta abonnemang så räcker det med ett samtal så är det klart. Ett bindningsfritt abonnemang är klart fördelaktigt och om man jämför med motsatsen så innebär en uppsägning att man antingen A) tvingas vänta ut bindningstiden eller B) får betala en slutfaktura för de månadskostnader som finns kvar. Därför är rådet att man väljer ett abonnemang som inte har någon bindningstid.
Den stora fördelen med att välja ett abonnemang med bindningstid ligger i rabatter och erbjudanden som inkluderas. Ett exempel på ett sådant kan innebära en möjlighet att köpa en telefon till ett rabatterat pris. För att denna rabatt ska gälla så krävs normalt att man binder sig mellan ett och två år.
Mobilabonnemang fri surf
Ett mobilabonnemang med obegränsad surf innebär att du kan använda internet obegränsat på din mobil utan att oroa dig för att din datamängd tar slut. Det är ett perfekt alternativ för dig som använder mycket data, till exempel för streaming, se på ditt TV-paket, spel eller arbete på distans, och inte vill tänka på databegränsningar.
Fördelar med abonnemang med fri surf
- Ingen databegränsning
Du kan surfa, streama och ladda ner så mycket du vill utan att hastigheten sänks eller att du får extra kostnader. - Idealiskt för dataintensiva användare
Perfekt om du använder mycket data varje månad för att streama video, spela spel eller jobba på språng. - Ingen oro för extra kostnader
Du behöver inte oroa dig för att överstiga din datamängd och få oväntade kostnader.
Nackdelar med abonnemang med fri surf
- Högre månadskostnad
Abonnemang med fri surf är ofta dyrare än de med begränsad data. - Bindningstid kan förekomma
Vissa abonnemang med fri surf kan ha bindningstider, så du bör kontrollera detta innan du tecknar ett avtal.
Obegränsad surf - Vem passar det för?
Ett mobilabonnemang med fri surf passar dig som ofta är på språng och använder mycket data för att streama filmer och serier, arbeta på distans, eller surfa utan att tänka på datamängd. Det är även ett bra alternativ om du vill använda din mobil som hotspot för att dela internet till andra enheter.
82,4% av dessa mobilabonnemang var så kallade kontraktsabonnemang, resterande 17,6% var kontantkort. Kontraktsabonnemangen ökar kontinuerligt över tid, för tio år sen var motsvarande siffra 60%. (Källa: PTS 2024-01-17).
Abonnemang med eller utan mobil
När du skaffar ett mobilabonnemang kan du välja att göra det med eller utan mobiltelefon. Här är skillnaderna och fördelarna med båda alternativen:
Abonnemang med mobil
- Du får en ny mobiltelefon tillsammans med abonnemanget och betalar av telefonen månadsvis.
- Ofta erbjuds förmånliga avbetalningsplaner utan ränta, vilket sprider ut kostnaden för mobilen över abonnemangets löptid.
- Det kan finnas bindningstider (vanligtvis 12-24 månader) eftersom mobilens kostnad ingår i avtalet.
- Det är ett bra alternativ om du behöver en ny telefon och vill slippa betala hela summan på en gång.
Abonnemang utan mobil
- Du betalar endast för abonnemanget och använder din befintliga telefon.
- Detta alternativ ger oftast mer flexibilitet eftersom du slipper bindningstider eller kan välja kortare bindning.
- Det är ofta billigare på månadsbasis eftersom du inte betalar av för en ny telefon.
- Perfekt för dig som redan har en bra mobil och bara vill ha ett bra abonnemang.
- Med mobil om du vill uppgradera din telefon och sprida ut kostnaden.
- Utan mobil om du vill ha lägre månadskostnad och redan har en telefon du trivs med.
Billigaste mobilabonnemang
Det billigaste mobilabonnemanget i skrivande stund är Comviq 2 GB med fria samtal och SMS som kostar 105 kr/mån. För att få fram det billigaste abonnemanget så bör man dock jämföra vad som ingår i abonnemanget. Hallon 5 GB kostar 109 kr/mån, 4 kr mer än Comviq men här får man mer än dubbelt så mycket surf. Vimlas billigaste abonnemang kostar 110 kr/mån, här ingår 4GB surf och fria samtal/SMS. Dessa abonnemang passar dom som använder telefonen till att ringa och SMS:a, streama filmer/serier är inte att tänka på med ett sådant abonnemang.
Billigaste abonnemanget kanske inte alltid är det bästa för dig, det viktigaste är att se till så att du får ett abonnemang som passar just dig bäst. Se till så att du får den mängd surf du behöver så slipper du att köpa till dyr surf varje månad.
Hur mycket surf behöver man?
Datamängd är en avgörande fråga för många och man ska alltid utgå från sina egna surfvanor. Surfar du mycket, ser film, lyssnar på Spotify, spelar spel och besöker sidor som förbrukar mycket data så är ett mobilabonnemang med fri surf ett bra alternativ.
Ett enkelt sätt att ta reda på hur mycket surf du behöver/gör av med är att gå in i din mobiltelefon och kontrollera din dataanvändning.
Har du en iPhone så går du in under "Inställningar" och väljer sedan "Mobilnät", under Mobildata -> Aktuell period så visas din totala dataanvändning under den aktuella perioden. Den aktuella perioden visas längst ned i menyn. Dela din totala dataanvändning med antal månader så får du fram hur mycket data du gör av med per månad.
Har du en Android så går du in under "Inställningar" och väljer sedan "Anslutning". Välj sedan "Dataanvändning" följt av "Användning av mobildata" så får du direkt fram hur mycket data du använt per månad.
En ledande operatör för detta är Tre som ofta erbjuder abonnemang med fina priser. Genom Tre erbjuds man även fri surf i stora delar av Europa. Kom även ihåg att fri surf kan delas mellan familjemedlemmar och att det ger en möjlighet att säga upp andra kostnader som exempelvis ditt bredband. Vill man surfa på flera enheter så behöver man bara investera i ett datakort.
Surfar du lite och använder din telefon enbart för att läsa nyheter så är Comviq ett bra alternativ. De har bra priser för abonnemang med låg datamängd inkluderad.
För ungdomar så är operatören Hallon en klar favorit hos många. Något som förklaras av bra priser och en möjlighet att välja mellan olika surfmängder.
Så här länge räcker din surf
Med nedan tjänst kan du enkelt se hur långt din surf räcker när du tittar på Netflix, surfar osv. Välj bara hur mycket surf du har i slidern nedan.
Mobilabonnemang för olika användare
Det finns många olika typer av mobilabonnemang att välja mellan och som konsument så gör man bäst i att utgå ifrån sig själv - eller den egna familjen - då man gör sitt val. Att ha fel mobilabonnemang kan dels komma att kosta onödigt mycket pengar och dels också medföra en sämre funktionalitet.
Nedan går vi igenom olika mobilabonnemang och ger lite fakta, några tankar och lite råd kring var och ett av dessa.
Mobilabonnemang barn
Det finns några viktiga parametrar att utgå ifrån då det handlar om att välja rätt mobilabonnemang för barn. Det första är naturligt och en fråga som många ställer sig: hur gammalt ska barnet vara för att få ha en egen mobil? Det finns tyvärr inga givna svar på den frågan utan här måste man själv känna efter. Emellertid så finns det statistik enligt Internetstiftelsens undersökning "Barnen och internet (2023)", som visar att 7 av 10 barn redan i lågstadieåldern har en egen mobiltelefon.
En annan fråga gäller vad som ska inkluderas i ett mobilabonnemang för barn. De flesta abonnemang för barn har fria samtal och fria sms. Det gör att man ska fokusera primärt på att få tillräckligt mycket surf inkluderat i det barnabonnemang man väljer. Beroende på ålder och vanor så bör man se till att barnet har surf så att det räcker månaden ut - så att man slipper köpa mer för en högre kostnad.
Exempel på bra och prisvärda mobilabonnemang för barn och ungdommar
Hallon 10 GB: Ungdom, StudentVimla 8 GB: Ungdom, Student Vimla
Fello 3 GB: Ungdom Fello
Barnspärrar skyddar barnet
Som förälder finns det skäl till oro. Internet innehåller mycket bra saker, men det finns även en mörkare sida som man inte vill att barnen ska komma i kontakt med. Kan man skydda barnen från denna och teckna ett barnabonnemang med vissa förbehåll gällande vilka sidor som får besökas?
Svaret är ja. Många operatörer erbjuder spärrar i barnabonnemangen och dessa gör det omöjligt för barnet att exempelvis köpa saker eller ringa utlandssamtal. Spärrarna kan även ge dig som förälder en möjlighet att begränsa surfandet och det finns även möjlighet att se till att vissa sidor och tillgången till dessa stryps.
Täckning - en viktig sak att tänka påDu som förälder kommer bli varse att det finns hur många erbjudanden som helst - från väldigt många operatörer. Det ska du se som en fördel då du har en större möjlighet att jämföra och hitta den bästa lösningen för just ditt barn och dennes behov. Ett tips är att du fokuserar på att hitta ett abonnemang till ditt barn som erbjuder god täckning. Långt ifrån alla operatörer kan erbjuda detta till hela landet. Utgå från var ni bor och se efter hur täckningen är där. Priset är naturligtvis viktigt, men att telefonen och surfen fungerar är ännu viktigare. Det kan vara värt att betala några kronor extra för detta.
Slutligen: tänk på att barn leker och är ovarsamma. Det kommer att hända olyckor och detta måste du räkna med. Att köpa en väldigt dyr telefon är ingen investering för framtiden. För ett barn räcker det med en begagnad, fullt fungerande mobil och du som förälder behöver inte köpa det absolut senaste. Ju äldre barnet och mer ansvarsfullt barnet blir, desto mer pengar kan du också lägga på mobiltelefonen.
Mobilabonnemang pensionär
Vad gäller då för ett pensionärsabonnemang? Först och främst så kallas denna abonnemangsform även för seniorrabatt hos vissa operatörer och det handlar om samma sak: har du nått en viss ålder så ges du en rabatt på den abonnemangsform du väljer.
Vid vilken ålder detta sker är olika mellan operatörerna - vissa har satt 55 år som en ålder att förhålla sig till, andra har 65 år som gräns. En del kräver även ett medlemskap i någon typ av pensionärsförening för att man som äldre ska kunna ta del av fördelarna som erbjuds.
Telia erbjuder inga speciella abonnemangsformer för pensionärer. Däremot ger man rabatter till äldre över 60 år. Det är lite synd med tanke på att många äldre haft Telia som operatör genom hela livet och som således måste byta i samband med att man aktivt söker efter ett abonnemang speciellt utformat för pensionärer.
Viktiga saker att tänka på:Jämför erbjudanden innan avtal
Vissa erbjuder fasta rabatter, andra operatörer ger en procentuell rabatt - motsvarande exempelvis 20% - av priset. En viktig sak att tänka på är att operatörer kan köra kampanjer där man, under en viss tid, erbjuder fina rabatter till seniorer. Då den tiden sedan gått ut - exempelvis tre månader - så börjar man betala en högre summa. Läs på innan så att allt är klart.
Surfmängden
Äldre personer surfar mindre än yngre. Det gör att pensionärsabonnemang också normalt innehåller en mindre surfmängd. Har du större behov av surf så kanske en annan abonnemangsform passar bättre - eller där du väljer ett abonnemang för pensionärer med mer surf inkluderat. Utgå från dina egna vanor. De flesta abonnemang för pensionärer innehåller emellertid surf i någon form, även om du inte är ute på nätet så kommer du att få betala för det. Surfar du inte alls så kan ett vanligt kontantkort vara den bästa lösningen.
Telefon
Man kan ofta välja en telefon i samband med att man tecknar ett abonnemang för pensionärer. Det innebär att du dels betalar för abonnemanget och dels även - månadsvis - för telefonen. Ett bra val för vissa, ett sämre sådant för andra. Återigen så bör du utgå från vad du behöver. Som äldre kanske man bör fokusera på att hitta en telefon som är enklare att hantera och som har ett bättre ljud än vad de nyaste modellerna erbjuder. Väljer du en ny IPhone så kan kostnaden vara högre för dess funktionalitet än vad du egentligen använder och har behov av.
Täckning
Var du bor i Sverige är också avgörande. Se till att välja en operatör som ger god täckning i det område du bor i. Det går att kolla upp på operatörens hemsida eller genom att du ringer upp dem för rakare svar. Ta gärna hjälp med detta!
Familjeabonnemang
Ett familjeabonnemang innebär att ni som familj delar på en given pott av surfmängd, samtal och sms. Det finns flera olika upplägg beroende på vilken operatör man valt och därför så tjänar man definitivt på att jämföra innan.
Idag erbjuds familjeabonnemang hos ett flertal olika mobiloperatörer. Dessa erbjudanden har olika nivåer av exempelvis surf och samtal. Det viktigaste är att hitta ett familjeabonnemang som lever upp till de behov man har. Vissa familjer - med flera medlemmar - kan ha svårt att hitta ett abonnemang med en surfmängd motsvarande det behov man har. Det ska man tänka på innan.
Ett familjeabonnemang kan se lite annorlunda ut beroende på vilket man väljer. En variant är att man som familj har en huvudman som fördelar ut surfmängd till alla anslutna nummer. Denne får även räkningen - och ansvarar för att den betalas.
Ett annat upplägg är att man delar på detta direkt och där varje enskild medlem direkt har en surfmängd att förhålla sig till. Anslutningen till ett familjeabonnemang kostar pengar, varje nummer som adderas bär en kostnad. Det går då att behålla de gamla numren också. Här kan du läsa mer ingående om familjeabonnemang.
Mobilabonnemang för studenter - Studentabonnemang
Hur hittar du ett studentabonnemang som passar dig? I och med att studenter ofta har en ganska begränsad ekonomi så erbjuder många operatörer förmånliga abonnemang specifikt för just studenter.
Abonnemangen skiljer sig inte nämnvärt mot vanliga abonnemang, mer än till priset, och där det antingen krävs ett Mecenatkort eller ett Studentkort för att få teckna ett abonnemang. Vi tänkte räkna upp några saker att tänka på gällande ett studentabonnemang:
Billigast mobilabonnemang är bäst?
Inte nödvändigtvis. För att få ett så billigt abonnemang som möjligt så måste man ge upp vissa saker. Kundtjänst är ett exempel på detta. Hos de billigaste operatörerna så är det inte möjligt att ringa kundtjänst, detta medan de lite dyrare erbjuder den möjligheten.
Se över surfmängd
Hur mycket du surfar påverkar definitivt priset. Kolla och jämför surfmängden som inkluderas och ställ detta mot ditt eget behov innan du väljer operatör.
Hur länge gäller ett studentabonnemang?
Du kan i regel teckna ett studentabonnemang när du vill - om du bara kan bevisa att du de facto är en student. Det kan innebära att du tecknar ett abonnemang i samband med att du börjar studera - eller att du gör det med en vecka kvar till studenten. Vissa vittnar om att man haft kvar sitt abonnemang i flera år efter avslutade studier. Något man naturligtvis inte kan räkna med.
Mobil på köpet?
Vissa abonnemang erbjuder dig en mobil på köpet och frågan är om det är värt det? Svaret är att du sällan tjänar på det om du jämför med att du köper mobilen separat. Sett över den långa bindningstiden som krävs för att du ska erhålla mobilen så blir det sällan någon större vinst. Däremot kan du sitta fast med ett långt abonnemang som du kanske inte trivs med i takt med förändrade vanor. Väljer du att inkludera en mobil i ditt abonnemang så se till att E-sim - ett slags digitalt sim-kort - är med på köpet.
Företagsabonnemang
Företagsabonnemang är ett bra sätt för företag att komma billigare undan gällande telefoni. Ett företagsabonnemang är en bättre lösning än att man som företag exempelvis väljer att betala telefoni för de anställda och där man måste skicka in kvitton, påvisa vilka samtal som är privata och redovisa allt på ett tydligare sätt.
Som med alla val inom telefoni så måste man som företag utgå från hur behovet ser ut. Operatörer som erbjuder företagsabonnemang har olika erbjudanden och olika nivåer gällande exempelvis inkluderad surfmängd. De flesta har fasta priser och den lösningen kan vara bra om ni exempelvis ringer väldigt mycket.
En annan sak att tänka på gäller utlandssamtal. Är ni mer globala och på resande fot så kan kostnaden för utlandssamtal bli hög. Där kan ett smart val gällande företagsabonnemang göra en stor skillnad och leda till lägre - och fasta - kostnader. Ser man företagsabonnemang ur den här synvinkeln och jämför mellan olika operatörer så är Telia bäst om ni har ett företag som ringer mycket inom Europa. Ringer ni däremot mycket över hela världen så är Telenor ett bättre alternativ. Om ni ringer sällan utom Sverige så är däremot TRE som operatör den bästa lösningen.
Man kan även göra vissa tillägg till ett företagsabonnemang hos olika operatörer. Den frågan ska man också se över innan man väljer. Är ni i behov av en växel? Behöver ni ett journummer eller en telefonsvarare? Detta kan signalera professionalism utåt och kostnaden för dessa - och liknande tillägg - kan definitivt vara värda att se över.
Några saker att tänka på:Bindningstiden
Se alltid över bindningstiden innan ni tecknar ett företagsabonnemang. Man vill aldrig sitta fast för länge. Både med tanke på den utveckling som sker med 5G och med tanke på att man som företagare kan ha svårt att sia om den egna utvecklingen. Både bindnings- och uppsägningstid bör vara kort.Väx i rätt takt
Mindre företag kan med fördel välja billigare företagsabonnemang och, så att säga, växla upp i takt med tiden och att den egna lönsamheten växer.Förmånsbeskattning
För att slippa förmånsbeskattas så ska det finnas ett odiskutabelt behov av en jobbmobil och som anställd så måste man ha en telefon för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Abonnemanget måste komma med ett fast pris och det ska inte kunna gå att skilja på privat- och professionell användning.
Mobiloperatörer
Bäst mobilnät
Telia är bäst i klassen enligt flertalet tester vad gäller en sak: täckning. Framförallt så gäller detta ur ett nationellt perspektiv. Telia sticker ut på landsbygden och i mindre städer vad gäller täckningen. Ser man till större städer så finns det emellertid knappt någon skillnad mellan operatörer - där fungerar alla ungefär lika bra.
Operatörerna har täckningskartor på sina hemsidor som visar var - och hur bra - täckning man har i olika delar av Sverige. Dessa bör man titta närmare på om man bor i mindre städer eller på landsbygden.
Mobiloperatörer - nät
I Sverige äger följande mobiloperatörer sina egna nät: Telia, Telenor, Tele2, Tre och Net1. Utöver dessa aktörer finns det även en virtuella mobiloperatörer som köper nätkapacitet från dessa ägare. Se lista nedan för virtuella operatörer och vilket nät dom använder sig av.
Tele2 nät
Tele2 äger sina nät tillsammans med Telenor(GSM) och Telia(4G) och på detta sätt har dom enligt egen utsago flest antal basstationer för 4G.
Virtuella operatörer i Tele2 nät
Bahnhof, ComHem, Comviq, Freespee, Maskyoo, Connectel, DGC, Phonera och Telenabler.
Telia nät
Sveriges största mobiloperatör som driver GSM,4G och 5G nät. Telia har även ett 3G-nät tillsammans med Tele2 som drivs i bolaget SUNAB.
Virtuella operatörer i Telias nät
AllTele, Devicom, Delight, AddSecure, DGC Access, Fello, Halebop, iCentrex, intJoors, Loxytel, Lycamobil, Phonera, Sierra Wireless, Svea Billing, Svensk konsumentmobil, TDC, Telavox, Trafikverket och Vectone
Telenor nät
Virtuella operatörer i Telenors nät
AllTele, Bredbandsbolaget, Cellip, Easy Telecom, Erate, Glocalnet, Lycamobil, Netatonce, Qall, Teleman, Tellit, Universal Telecom, Uno telecom, Vimla och WEB-link.
3 (Tre) nät
Virtuella operatörer i Tres nät (3)
700, Bredband2, Fastcom, Fogg, Fonia, Globe Touch, Götalandsnät, Hallon, Hallå Mobil, ChiliMobil, Quisy, Rewicom, Voiamo och Wifog.
Vanliga frågor och svar
Det går inte svara på vilket som är det billigaste mobilabonnemanget generellt då priserna ändras hela tiden, men för att hitta det billigaste abonnemanget idag så kan du använda vår jämförelsetjänst.
Nej det blir det vanligtvis inte. Om du får någon rabatt alls så är det oftast på själva mobilen, Det är väldigt sällan som mobilabonnemanget blir billigare.
Det finns pengar att tjäna genom att jämföra mobilabonnemang, priserna mellan dom olika operatörerna
kan skilja sig rätt mycket. Är ni en familj så kan det röra sig om rätt stora belopp på ett år genom att välja ett billigare mobilabonnemang.
Vi rekommenderar dig att tänka på hur du använder dig av din telefon, hur mycket ringer, sms:ar och surfar du. När du fått det klart för dig så blir det enklare att hitta och jämföra mobilabonnemangen som passar just dig.
Täckningen hos mobiloperatörerna idag är mer eller mindre likvärdiga så vilket mobilabonnemang som är bäst beror lite på vad man är ute efter. Kikar man bara på priset eller vill man ha mycket surf osv. Ett tips är att gå igenom vår lista över mobilabonnemang och jämföra priser och surfmängder. Enligt SKI som mäter kundnöjdhet så är Vimla den operatör som har nöjdast kunder.
Kontrollera först att din operatör tillåter en överlåtelse. Dom flesta operatörer gör detta, men det finns undantag. Om det tillåts så ska operatören ha en överlåtelseblankett som du och den nya ägaren ska fylla i. Den nya ägaren blir då betalningsansvarig för mobilabonnemanget. En överlåtelse är oftast gratis men det finns några få operatörer som tar betalt för denna tjänsten. Tänk också på att den nya ägaren måste ha fyllt 18 år, klara en kreditkontroll och vara folkbokförd i Sverige.
Ja, oavsett vilken mobiloperatör du byter till så får du behålla ditt telefonnummer.
Du kontaktar din mobiloperatör och säger att du vill avsluta ditt mobilabonnemang. Kontrollera först om du har bindningtid eller inte. Har du bindningstid kvar när du säger upp abonnemanget så får du betala resterande tid för ditt abonnemang. Be även att få uppsägningen skriftlig via e-post eller brev.
Det är den period som du är enligt avtalet är tvingad att betala för abonnemanget. Väljer du att bryta bindningstiden så får du betala resterande summan.
Är du osäker på hur mycket surf du behöver så kan du kontrollera din historik på mobildata i telefonen eller kontakta din mobiloperatör för att be dom ge dig statistik på din mobildata.