Avtal och Juridiska dokument

Några viktiga avtal och juridiska dokument att skriva; Vi människor har ofta en förmåga att leva i nuet och aldrig riktigt tänka på vad framtiden bär i sitt sköte. Det är på det stora hela bra, men i vissa fall så kan man drabbas ekonomiskt om man inte tänker lite mer på framtiden och i och med detta ser till att säkra det man har rätt till - eller ser till att de man bryr sig om får en bättre framtid.

Avtal och juridiska dokument

Hitta avtal och juridiska dokument för dina behov.

  Kärlek och sorg är två känslolägen som båda kan ställa till det i sammanhanget och vi tänkte här gå igenom lite kring avtal och juridiska dokument som man bör överväga att skriva. Då man är kär - speciellt nykär - så är det lätt att tänka att kärleken i fråga ska vara för evigt. För många så sker det exakt motsatta och det kan innebära att man skiljer sig eller separerar; något som försvåras av att man har en gemensam egendom som måste delas. Det finns skillnader på skilsmässor mellan gifta makar och mellan en separation mellan sambos.

  Låt oss därför titta på vad ett samboavtal samt ett äktenskapsförord innebär och varför ni ska överväga att skriva sådana avtal. Man vet aldrig när kärleken tar slut, om den uppstår på annat håll eller var som än må hända. Med skrivna avtal kan man åtminstone vara säker på att allting går schysst till om det oförutsedda skulle inträffa.

  Skriv ett samboavtal eller ett äktenskapsförord

  • Samboavtal: Ett samboavtal kan vara bra att skriva om man som sambos betalat olika mycket för exempelvis bostaden, bilen eller båten. Det går att skräddarsy ett samboavtal efter den egna situationen och därigenom också klargöra vem som ska ha vad, hur mycket och det kan även vara bra för att reda ut exempelvis tidigare skulder hos respektive person. Det finns samboavtal att beställa online och det rekommenderas. Tänk även på att man som sambo inte ärver varandra om någon går bort. Minns bara soppan med Stieg Larsson. Har ni exempelvis köpt en bostad tillsammans så ärver du halva denna; resten ska gå - enligt lag - till den avlidnes familj. Ett samboavtal och ett kompletterande testamente kan vara en bra lösning på detta problem. Det må låta oromantiskt att skriva ett testamente - särskilt i yngre ålder - men då våra lagar ser ut som de gör så är det också det säkraste sättet att bidra till bästa möjliga framtid för den man älskar. Man vet, tyvärr, aldrig när olyckan är framme.

  • Äktenskapsförord: Ordet äktenskapsförord har en negativ klang som härstammar från exempelvis amerikanska filmer. Visst kan det låta oromantiskt att skriva ett äktenskapsförord i syfte att, så att säga, säkra tillgångar vid en eventuell skilsmässa. Sanningen handlar emellertid om det motsatta: genom ett äktenskapsförord så kan man som äkta makar förvandla giftorätten till enskild egendom och det kan vara väldigt bra att göra så - både vid en skilsmässa eller vid ett dödsfall. Det senare innebär att den enskilda egendomen hamnar fristående och att den inte, så att säga, hamnar i någon av de två högar som giftorätten delas upp i. Och; man bör naturligtvis även se att vissa saker mår bäst av att skyddas. Om du haft en stuga, en bil eller en båt som gått i arv i generationer så är det också någonting som du fortsatt vill ha i din ägo - och lämna till dina barn i framtiden. Genom ett äktenskapsförord så kan du göra så. Vår erfarenhet säger att ett äktenskapsförord förenklar livet om det oförutsedda inträffar och att det gör att en skilsmässa blir lättare att hantera och reda ut. Båda parter vet vad man har rätt till. Även äkta makar kan med fördel - precis som sambos - komplettera med ett skrivet testamente. Reglerna ser annorlunda ut för arv mellan äkta makar, men man kan ändå få som man vill på ett tydligare sätt om det finns ett testamente att förhålla sig till. Även testamente och äktenskapsförord finns att beställa online. Kom dock ihåg att ett testamente ska signeras av en testator samt bevittnas av två stycken vittnen - ej släkt - för att bedömas som giltigt vid ett framtida dödsfall. För både äktenskapsförord och samboavtal kan man med fördel ta hjälp av en jurist för att fullt ut anpassa dessa efter de egna önskemålen.

  Juridiska dokument

  TjänstOmBesök
  1Juridiska dokumentOm:Juridiska Dokument är en onlinetjänst som tillhandahåller juridiska avtal upprättade av en Juristbyrå.Mer info
  2Avtal24Om:Lexly erbjuder ett webbverktyg som gör det möjligt för dig att själv skriva ett skräddarsytt avtal anpassat efter just din situation.Mer info
  3KontraktakutenOm:Kontraktakuten erbjuder en mängd olika avtal som t ex samboavtal, köpeavtal, skuldebrev m.m.Mer info

  ID-Skydd

  TjänstOmBesök
  1UCOm:UC erbjuder ID-Skydd för 69 kr/mån.Mer info
  2WeZafeOm:ID-Skydd från 99 kr/mån. Gratis prova på period.Mer info

  Vanliga frågor om Avtal & juridiska dokument


  Testamentet måste vara skriftligt och vara undertecknad av en testator och två vittnen, dessa två vittnen måste vara närvarande när testatorn undertecknar testamentet.

  Det kan behövas. Ett exempel på det är vem som ska står på hyreskontraktet vid en eventuell separation.

  Nej det finns inget krav på att det måste bevittnas, avtalet måste dock vara skriftligt och skrivas under av båda samborna.

  Det är ett skriftligt avtal mellan makar där det avtalats om vilka egendomar som ska vara deras enskilda när äktenskapet upphör. För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt så måste det även registreras hos Skatteverket.

  Det är ett skriftligt bevis på att en skuld existerar till dig som borgenär och att låntagaren(gäldenären) ska betala den.

  Denna artikel är faktagranskad och verifierad av:

  Kristoffer Sparring
  Advokat, medlem i Sveriges Advokatsamfund