Hur mycket får jag låna?

Det finns idag väldigt många olika typer av lån och hur villkoren för dessa ser ut beror dels på vad du ska låna till och dels också hur din egen ekonomiska situation ser ut. Villkoren för exempelvis ett bolån ser fundamentalt annorlunda ut om man jämför med ett sms- eller ett blancolån och där är det framförallt räntenivån som skiljer sig åt - rejält. Därför är ofta mer långsiktiga lån mer förmånliga att ta; men där kommer också den egna ekonomin att spela en större roll. Kort sagt: ju starkare ekonomiska muskler du kan visa upp för en bank/långivare desto mer förmånliga lånevillkor kommer du att erbjudas.

Hur mycket får jag låna

Hitta rätt lån för dina behov. Jämför lån idag och spara tusentals kr/år!

  Detsamma gäller för hur mycket du får låna. Det många gör fel - och som skapar besvikelse - är att man jämför sig med andra. Gällande lån kan detta innebära att man ser det som en slags rättighet att få låna lika mycket pengar som grannen, som brorsan eller som bästa kompisen.

  Det är helt fel. Hur mycket du får låna är något som avgörs av andra, mer personliga saker och här kan vi nämna att din inkomst, ditt sparande, dina tidigare skulder, din kreditvänlighet samt din återbetalningsförmåga kommer att ligga som grund för hur mycket pengar du kommer att få låna - och till vilka villkor lånet i fråga går att få till. Bedöms du som en person med en stabil inkomst som saknar tidigare skulder och som saknar anmärkningar i UC så kommer du att få en möjlighet att låna mer pengar än om du skulle ha lägre, mer osäker inkomst, ha tidigare skulder och dessutom ha vissa anmärkningar sedan tidigare.

  En bank och en långivare har ett syfte och det är att få tillbaka pengarna man lånat ut - med ränta - och därför så bedöms också varje ansökan utifrån ett individuellt och personligt perspektiv. Konstigt vore annars.

  Långivare Min. lån Max. lån Min. ränta Max. ränta Ålder Anmärkning Info
  Bynk 5.000 kr 600.000 kr 2.95% 33.20% 18 år+ Accepteras Mer info
  Advisa 5.000 kr 600.000 kr 2.95% 33.20% 18 år+ Accepteras Mer info
  Lendo 10.000 kr 600.000 kr 2.95% 25.74% 18 år+ Accepteras Mer info
  Consector 10.000 kr 600.000 kr 2.90% 18.95% 18 år+Nej Mer info
  Zmarta 1.000 kr 600.000 kr 2.95% 29.50% 18 år+ Accepteras Mer info
  Freedom Finance 5.000 kr 600.000 kr 2.95% 29.50% 18 år+ Accepteras Mer info
  Axo Finans 5.000 kr 600.000 kr 2.95% 24.00% 18 år+ Nej Mer info
  Bank Norwegian 5.000 kr 600.000 kr 6.99% 22.99% 23 år+ Nej Mer info

  Vad kan jag låna baserat på inkomst?

  Hur hög inkomst man har spelar en stor roll i hur mycket man ges möjlighet att låna - men det är inte den enda parametern som tas in i bedömningen. Även kreditvärdighet, sparande och allt som rör privatekonomin räknas in. Men, utan stabil inkomst så är det svårt att få ett lån beviljat och man måste hör se ordet stabilt som ett nyckelord.

  Med en stabil inkomst menas att pengar - oavsett summa - kommer i på ditt konto regelbundet och denna kan komma från exempelvis en heltidsanställning, ett vikariat, en deltidsanställning, sjukpenning, pension, projektanställning, eget företagande, arbetslöshetsersättning, avkastning från investeringar eller exempelvis en föräldrapenning. Tidigare kunde man även räkna in CSN-lån som en inkomst, men det är numera inte möjligt. Detsamma gäller Socialbidrag.

  Den inkomst du fyller i kommer att verifieras genom en kreditupplysning och här brukar inkomsten för de tre senaste åren granskas. Det är således inte enbart din nuvarande lön som granskas; även om en löneförhöjning skett så är det tre år tillbaka som en granskning sker av en lånegivare.

  Vi ska även säga att en deklarerad inkomst om 120.000 kronor brukar vara en gräns som de flesta långivare och banker förhåller sig till. Tilläggas bör även att villkoren skiljer sig åt mellan alla långivare och banker och att man kan tjäna på att jämföra som konsument.

  Sms- och snabblån är lättare att få beviljade

  Ju mer pengar du tänkt låna, desto större vikt kommer att läggas på den personliga betalningsförmågan, inkomsten och kreditvärdigheten. Detta innebär att många får avslag och att man istället söker lån som inte kräver lika stor granskning. Så kallade snabblån är vanliga och likaså sms-lån; dessa lån går att få direkt och utan vidare. Att låna exempelvis 10.000 kronor kan innebära att pengarna når kontor direkt och utan frågor.

  Däremot kan sådana innebära en chock då man ser räntan och hur mycket den summan egentligen kostar. Det handlar ofta om extremt höga räntor och idag kan man se att dessa lån - för många - egentligen handlar om en ren björntjänst för ekonomin. Visst, man får pengar direkt - men till vilket pris?

  Grundtesen är att aldrig låna pengar man inte har råd att betala tillbaka och därför bör man vara extra noga med att läsa villkoren för exempelvis sms-lån. I synnerhet om det gäller återkommande sådana. Där bör man se över om det finns andra möjligheter istället.