Bästa kreditkortet 2024 - Jämför kreditkort, betalkort & bensinkort

Skillnaden mellan ett vanligt bankkort och ett kreditkort är att det senare innebär att du kan handla och ta ut pengar precis som vanligt - men att du betalar i efterhand och i den takt du själv väljer. Detta ger naturligtvis fördelar då du ofta får en större ekonomisk frihet, men det är även en frihet som kommer med ett stort ansvar. Pengarna måste betalas tillbaka och det sker via en faktura som kommer varje månad.

Jämför kreditkort

re:member Flex

  • Ingen årsavgift
  • Kompletterande reseförsäkring ingår
  • Avbeställningsskydd ingår
  • Upp till 25% i reward-rabatt
  • Drivmedelsrabatt
  • Mastercard
Årsavgift:
0 kr
Ränta:
9,74% - 24,74%
Effektiv ränta:
8,12 - 21,62%
Kreditgräns:
10 000 - 120 000 kr
Uttagsavgift:
3,00%, minst 35 kr
Valutapåslag:
1,75%
Räntefria dagar:
Upp till 56 dagar

Coop Mastercard

  • Gratis årsavgift första året
  • Kompletterande reseförsäkring ingår
  • Avbeställningsskydd ingår
  • Poäng på alla köp
  • Köpförsäkring
  • Mastercard
Årsavgift:
295 kr (Gratis år 1)
Ränta:
19,70%
Effektiv ränta:
20,28%
Kreditgräns:
150 000 kr
Uttagsavgift:
1,50 % (min 35 kr)
Valutapåslag:
1,75%
Räntefria dagar:
55 dagar

Swedbank Mastercard

  • Köpförsäkring ingår
  • Låg ränta
  • Låg årsavgift
  • Avbeställningsskydd ingår
  • Reseförsäkring ingår
  • Mastercard
Årsavgift:
195 kr
Ränta:
14,77%
Effektiv ränta:
14,77%
Kreditgräns:
100 000 kr
Uttagsavgift:
3%
Valutapåslag:
1,65%
Räntefria dagar:
55 dagar

Bank Norwegian

  • Ingen årsavgift
  • Ingen uttagsavgift
  • Reseförsäkring ingår
  • Cashback eller Cashpoints
  • Bonus
  • Visa
Årsavgift:
0 kr
Ränta:
19,99%
Effektiv ränta:
21,93%
Kreditgräns:
100 000 kr
Uttagsavgift:
0%
Valutapåslag:
1,75%
Räntefria dagar:
45 dagar

MoreGolf Mastercard

  • Bonus på alla inköp
  • Rabatt på hyrbil
  • Delbetala årsavgiften till golfklubben
  • 55 dagar räntefritt
  • Mastercard
Årsavgift:
295 kr
Ränta:
19,64%
Effektiv ränta:
20,22%
Kreditgräns:
160 000 kr
Uttagsavgift:
3% (lägst 45 kr)
Valutapåslag:
1,65%
Räntefria dagar:
55 dagar

OKQ8 Visa

  • Ingen årsavgift
  • Drivmedelsrabatt
  • Reseförsäkring ingår
  • Avbeställningsskydd ingår
  • Cashback
  • Visa
Årsavgift:
0 kr
Ränta:
14,95%
Effektiv ränta:
17,52%
Kreditgräns:
100 000 kr
Uttagsavgift:
3%
Valutapåslag:
2%
Räntefria dagar:
45 dagar
Klicka här för att se fler kreditkort
Kreditkort - Key takeaways
  • Jämför olika kreditkort för att hitta det som passar dig bäst.
  • Tänk på de räntor och avgifter som är förknippade med varje kreditkort.
  • Se till att betala av hela ditt kreditkortsaldo varje månad.
  • Använd ditt kreditkort på ett ansvarsfullt sätt och följ dina utgifter för att hålla dig inom din budget.
  • Undvik att använda ditt kreditkort för att göra kontantuttag eftersom dessa vanligtvis medför högre avgifter.

De uttag och köp som genomförts med ditt kreditkort går enkelt att följa via din internetbank eller genom den månatliga fakturan som är kopplad till ditt kreditkort. På fakturan i fråga står utöver dina inköp även det minsta belopp du ska betala tillbaka samt den totala skulden. Därtill tillkommer normalt även eventuella avgifter som måste betalas. I övrigt så kan du även se hur mycket du har kvar att spendera. Kreditkort har nämligen en övre kreditgräns och den summan kan du påverka genom att göra en insättning.

På samma sätt minskar denna kreditgräns då du köper någonting eller tar ut pengar. Normalt så brukar man erbjudas en räntefri period och därefter så börjar en ränta på det belopp man är skyldig att tas ut. Denna ränta skiljer sig från kort till kort. Skulle du välja att betala av hela det belopp du utnyttjat under perioden så slipper du betala ränta.

Jämför kreditkort och hitta det bästa kreditkortet för dig

Kreditkort kommer med stora fördelar, men det finns även nackdelar som måste nämnas. Den stora nackdelen ligger i sakens natur - att man inte klarar av att betala av det belopp man är skyldig och hamnar i en ond cirkel som en följd av detta. Det gör att några varningar är på sin plats. Ska du ansöka om ett kreditkort så måste du också se till att du har goda marginaler i din ekonomi och att du alltid har medel att betala tillbaka de summor du nyttjat. Se även till att aldrig skaffa dig mer kredit än vad du egentligen behöver och försök att undvika den fälla som ligger i att ha flera olika kreditkort i din ägo.

En annan varning - som egentligen handlar mer om en sund poäng - ligger i att du själv kan påverka riktningen i din ekonomi genom att välja rätt kreditkort. Det vill säga, ta dig tid och jämför kreditkort innan du bestämmer dig. Se över vilka villkor som erbjuds, kolla vilka räntor som finns och vilka typer av förmåner och bonusar du kan erbjudas.

Det senare är ytterligare en fördel med att äga ett kreditkort. Varje köp kan ge bonus som kan innebära exempelvis ett visst typ av belopp vid en specifik nivå. Det kan handla om rabatterade flygresor, förmånliga priser på hotell eller om exempelvis kraftig nedsatta priser i specifika butiker. Jämför man kreditkort så kan det definitivt löna sig - alla erbjuder inte dessa typer av bonusar och erbjudanden.

En annan aspekt av vikten av att jämföra kreditkort handlar om avgifter och ränta. Vissa kreditkort har ingen årsavgift eller aviavgift - medan andra har sådana extrakostnader. Räntan är naturligtvis också en viktig punkt. I många fall kan man erbjudas en individuell räntesats och räntefria dagar - normalt upp till 60 dagar, samt exempelvis fria uttag i utlandet.

Olika typer av kreditkort & betalkort - välj ett som passar dina behov

Då man talar i termer om det bästa kreditkortet så finns det även en annan aspekt att ta hänsyn till innan man säkert fastslår vilket kreditkort man ska välja som konsument. Detta i form av hur de egna behoven ser ut och vad man egentligen, till största del, använder sitt kreditkort till.

Det finns idag ett flertal olika kategorier vad gäller kreditkort. Det finns exempelvis kreditkort som anpassats mot vissa typer av människor - pensionärer och studenter, för att nämna några exempel.

Här bör man se över vilken typ av kreditkort som sammanfaller bäst med den egna situationen. Av den anledningen berör vi lite kort de olika alternativ som finns på kreditkortsmarknaden och förklarar lite närmare vad vart och ett av dessa betyder.

Bensinkort

Ett bensinkort är ett kreditkort som underlättar vardagen för bilägare. Fördelarna är egentligen för stora för att man ska avstå från att skaffa ett - i synnerhet då de flesta bensinkort inte bär någon startavgift eller årsavgift. En uppenbar begränsning är dock att du måste hålla dig till det bolag som utfärdat ditt bensinkort när du tankar för att ta del av rabatter och erbjudanden.

Hur ett bensinkort fungerar är enkelt att förklara. Du använder kortet varje gång du tankar bilen och för varje tankning så erhåller du en viss bonus i form av en cashback eller rabatt på det drivmedel du tankar. Många bensinstationer erbjuder sina kunder egna lösningar. Circle K och Preem har exempelvis egna bensinkort där man hela tiden erhåller rabatter både i butik och på drivmedel i samband med att kortet används.

Bensinkort är det vedertagna namnet, men det gäller även för tankning av diesel och andra drivmedel. Hör du talas om ett tankkort så handlar det om exakt samma sak. Nackdelar med bensinkort? Som med alla kreditkort så måste man sköta den egna ekonomin och betala för sig. I övrigt finns bara fördelar eftersom du får rabatt då du använder bensinkortet och kortet i fråga dessutom är gratis.

Bonuskort - Kreditkort med bonus

Ett bonuskort är ett kreditkort som ger dig bonus och cashback på de olika köp du gör. Många kort ger dig dessutom ganska förmånliga räntor på de belopp du sätter in. En annan viktig sak att poängtera är att många kreditkort har speciella samarbeten med andra aktörer. Vilket kan innebära att du som konsument erbjuds förmånliga rabatter i samband med exempelvis resor eller vid köp hos speciella affärer. Det som kännetecknar ett bonuskort är att det ofta är knutet till en speciell aktör. Har du exempelvis ett bonuskort hos Coop så kommer du att erhålla bonuspoäng och cashback samt ta del av speciella kampanjer - men endast hos Coop och ingen annanstans. Då kallas det även för ett matkort. Samma sak gäller för Norwegians variant där du får bonus på exempelvis resor i företagets regi. Många samarbetar dock även med andra aktörer och i vissa fall kan den intjänade bonusen användas även annorstädes. Det är även viktigt att veta villkoren för uttag av bonus, vissa företag tar nämligen ut en startavgift när bonusen löses in.

Cashback

Cashback är något som liknar ett bonuskort. Har du ett kreditkort med cashback så finns emellertid en skillnad, du får då poäng på alla köp du gör - oavsett vad som köps eller var köpet genomförs. Här finns en varierande nivå på återbetalningen mellan företagen och detsamma kan sägas om vad för typ av cashback som erbjuds - pengar in på kortet, bonusar eller unika erbjudanden vid vissa nivåer. Det finns även kreditkort med cashback som - precis som vid bonuskort - endast går att använda i vissa butiker och för vissa produkter i samband med att återbäringen delas ut. Man gör klokt i att kolla upp dessa villkor innan val av kreditkort. Om du exempelvis väljer ett kreditkort vars cashback endast gäller för köp av hemelektronik så kan det vara en nackdel - eller en stor fördel om du har det intresset. Läs på innan!

Resekort

Många kreditkort påminner om varandra och ett resekort är inget undantag. Skillnaden är att det anpassats för dig som reser mycket och som vill dra nytta av detta. Använder du ett resekort i samband med att du flyger så får du olika typer av fördelar. Här kan man nämna exempelvis praktiska saker som reseförsäkring (börjar gälla redan när du lämnar ditt hem), avbokningsskydd, försäkring mot olycksfall under din resa, försäkringar mot inställda eller försenade flyg, ersättning vid förlorat bagage samt både medicinsk och juridisk hjälp om det behövs.

Utöver nämnda praktiska förmåner kan man med ett resekort även ta del av andra mer bekväma fördelar. Dessa varierar beroende på kortleverantör men innefattar exempelvis VIP-behandling på flygplatser, där tillgång till loungeplatser är en populär uppgradering. Conciergeservice dit du kan ringa och få tips om restauranger, nattklubbar eller var närmsta kemtvätt ligger i den stad du besöker.

Några saker att tänka på inför ditt val av resekort:

  • Valutapåslag

    Vissa resekort har noll valutapåslag och noll avgifter i samband med att du tar ut eller växlar pengar utomlands. Andra kan ta ut så mycket som 4 till 5% i uttagsavgift och 3% i valutapåslag. Kolla upp vad som gäller för det resekort du är intresserad av.

  • Årsavgift

    Hur mycket du betalar i årsavgift är också viktigt att hålla reda på. Det kan löna sig att betala en högre årsavgift om du samtidigt slipper valutapåslag och avgifter för uttag. Allt beror på hur mycket du reser. Jämför och utgå alltid från din situation.

  • Växla lokalt

    Var uppmärksam på att du tjänar på att välja lokal valuta utomlands. Ska transaktionen ske i svenska kronor eller i den lokala valutan? Det är den fråga som ställs i många bankomater. Svaret är att det är mer förmånligt för dig att välja lokal valuta. Väljer du svensk valuta så kan växlingen ske utan att kursen stämmer överens med den verkliga pengakursen. Vid valet lokal valuta så sköts växlingen av Amex, Mastercard eller Visa (eller det kreditkort du har) och det ger en överensstämmande kurs.

Premiumkort

Premiumkort kallas även för VIP-kort och Platinumkort och det är ett kreditkort som fokuserar fullt ut på att erbjuda konsumenten lite av livets goda. Man ger det lilla extra i form av exempelvis loungetillgång i samband med resande, en möjlighet att boka före alla andra eller där man som konsument kan ta del av en utökad conciergeservice. Du kan även ges möjlighet till tillträde - utan kö - till mer exklusiva nattklubbar.

Kort sagt - som konsument och innehavare av ett premiumkort så ges du fler möjligheter. Men, smakar det så kostar det . Utmärkande för denna typ av kort är nämligen den höga årsavgiften. Den varierar beroende på vilket kreditkort du väljer, men den kommer oavsett val av kreditkortsleverantör att vara högre än för ett vanligt kreditkort.

Utöver lyx och flärd så kommer även ett premiumkort med mer praktiska fördelar i form av försäkringar - både för resan och i samband med ankomsten. Saknas någon sådan så kan man ofta - till rabatterat pris - lösa olika tillägg. Ett premiumkort är tilltalande för många och det är lätt att förstå varför.

Jämför kreditkort för företag - Hitta bästa företagskortet

Qred företagskort

  • Ingen månadsavgift
  • Smart app
  • Inget valutapåslag
  • Visa kort
  • 1 % cashback
  • Samla alla kvitton digitalt
Årsavgift:
0 kr
Ränta:
Från 1,95%
Effektiv ränta:
Från 1,95%
Kreditgräns:
Individuell
Uttagsavgift:
-
Valutapåslag:
0%
Räntefria dagar:
45 dagar

Mynt företagskort

  • Ingen månadsavgift
  • Integration till bokföring
  • Visa Platinum Business
  • Lägg till anställda
  • Samla alla kvitton digitalt
Årsavgift:
0 kr
Ränta:
Individuell
Effektiv ränta:
Individuell
Kreditgräns:
Individuell
Uttagsavgift:
40 kr
Valutapåslag:
1,5%
Räntefria dagar:
30 dagar

Jämför Kreditkort

Hitta rätt kreditkort för dina behov. Jämför kreditkort idag från välkända utgivare.

Kan vem som helst ansöka om ett kreditkort?

Ja, vem som helst kan ansöka om ett kreditkort - men inte alla får sin ansökan godkänd. Kraven och ansvaret på den sökande är att man är 18 år fyllda, att man har en fast och stabil inkomst samt att man inte har några betalningsanmärkningar. Man ska således inte ha några skulder som är obetalda.

Vi ska dock tillägga att vissa kortutgivare idag även ger personer med betalningsanmärkningar en möjlighet att skaffa kreditkort. Dock så måste man då kunna visa sig kunna betala tillbaka pengarna och kunna visa upp en stabil ekonomi. Här gör man en bedömning från fall till fall.

Bästa kreditkortet 2024

Kreditkort skiljer sig åt och då det finns väldigt många kortutgivare kan det vara svårt att veta vilket man ska ansöka om. Nedan ser du en lista över tre av de mest populära, och i vissa avseenden , även bästa kreditkorten 2022. Villkoren kan ändras och därför uppmanar vi dig att själv kolla upp dagsfärska uppgifter om vilka villkor och erbjudanden som gäller.

  • Remember Flex

    Fördelarna hos Remember Flex är att du inte betalar någon årsavgift, att du får åtta veckors räntefri kredit samt att räntan sätts individuellt. Den lägsta räntan ligger på 9,74 % och den högsta på 24,74 %. Du kan söka om en kredit om lägst 5 000 kronor och som högst 100 000 kronor.

  • Bank Norweigan Kreditkort

    Här betalar du ingen avgift för kontantuttag. Du slipper betala årsavgift och du får cashpoints. Dessutom så erbjuds du sex veckors räntefri kredit. Krediten ligger mellan 0 till 100 000 kronor. Räntan ligger på 19,99%.

  • Marginalen Traveller

    Här erbjuds du reseförsäkringar, du får ett återbäringsprogram och du har femtio dagars räntefri kredit. Årsavgiften ligger på 395 kronor (här är emellertid första året utan avgift). Krediten ligger mellan 15 000 till 150 000 kronor och räntan på 16,90 %.

Statistik - Kreditkort

Undersökningen visas att majoriteten av kortkrediter är tagna av män. Män stod för ca 65 procent av den utlånade volymen medans kvinnorna stod för ca 35 procent.

Källa: Finansinspektionen 2023


Kreditkort - vanliga frågor


Det skiljer sig åt beroende på vilket kort man väljer men generellt så ligger kredittiden på mellan 30 till 60 dagar.

Räntan skiljer sig åt mellan kreditkorten. Det finns kort som har ränta från 5% och det finns kort som har en ränta på upp till 30%. Vill du jämför räntan på kreditkorten så ska du jämföra den effektiva räntan för att få med alla kostnader.

Det är inte helt klargjort vad som gäller för att få detta kortet mer än att man måste få en inbjudan för att få detta kreditkortet, man kan alltså inte ansöka om det. Dom som får inbjudan till detta kort är personer som spenderar mycket pengar på sitt kreditkort och då oftast är väldigt förmögna.

American Express har inga specifika inkomstkrav för sina kort. Reglerna som gäller är att du ska vara över 18 år och du ska inte ha några betalningsanmärkningar. Kreditgränsen sätts individuellt och som mest kan man få 1 500 000 kronor i kredit.

Ja, flera av kreditkorten ger dig möjlighet till detta. Antingen genom att föra över pengar från kortet till ditt privata bankkonto eller genom att betala direkt med kortet.

Kreditkort gör det möjligt att dela upp betalningen av fakturan. Du får då betala en ränta på mellan 5-20% på den uppskjutna delen av beloppet. Kreditkorten har även generellt fler rabatter, bonusar och erbjudanden är betalkorten.

Effektiv ränta är alla räntor och avgifter som ett kreditkort har. Det är denna procentsats man med fördel kan använda när man jämför olika kreditkort.

Ja om du betalt resan med ditt kort så ska reseförsäkringen gälla. Kontrollera dock i villkoren hur stor del av resan som måste vara betald med kortet för att försäkringen ska gälla.

Det är en avgift som vissa kort lägger till vid betalning som du gjort utomlands. Denna avgift varierar mellan 0-3% på dina köp.

Största fördelen är att du har en kredit som du kan nyttja vid t ex en krissituation. Kreditkorten ger även oftast bra rabatter, bonusar och erbjudanden.


Källangivelser

I samband med framtagandet av denna artikel om snabblån har följande källor använts. Faktagranskning har därefter genomförts av nedanstående expert.

Denna artikel är faktagranskad och verifierad av:

Lars Oxelheim
Professor i Internationellt företagande med finansiering vid Universitetet i Agder (Norge) och vid Lunds Universitet. Han är verksam vid IFN i Stockholm och knuten till Fudan University i Shanghai som honorary professor.