Ansök om lånelöfte innan du går på visning

Att kunna köpa en egen bostad är en dröm för de flesta. Gemensamt för de flesta av oss är dock att vi sällan kan göra så utan att finansiera en ansenlig del av köpeskillingen via lån och detta är naturligtvis en fråga om vilken typ av bostad det handlar om samt var denna ligger. En bostad i exempelvis Stockholm är bra mycket dyrare än vad en bostad av motsvarande storlek i en annan del av landet är och där kommer således lånet att bli betydligt större.

Lånelöfte

Hitta rätt lån för dina behov. Jämför villoren för ditt lånelöfte från flera långivare.

Hur mycket får man då låna? Ja, det är en fråga vars svar varierar. Detta då den egna ekonomin, den egna betalningsförmågan, yrke och kreditvänlighet ligger som grund - tillsammans med hur mycket eget kapital man kan skjuta in - och således så finns det inget direkt svar på frågan då den är ytterst varierande från person till person.

Däremot kan man göra om frågan och rikta den mer individuellt, eller kort sagt: hur mycket får du låna? Det avgör banken du vänder dig till och de gör en kalkyl som baseras på de saker vi just nämnde. Denna kalkyl kan vara väldigt bra att ha färdig om man står i startgroparna för att köpa en bostad och det innebär att man också har ett lånelöfte. Ett lånelöfte för bolån är personligt och inte bundet till till bostäder i sig. Det innebär att du också kan gå på visningar över exempelvis hela Stockholm och att du - baserat på hur stort lånelöfte du beviljats - kan basera ditt sökområde efter prisklass snarare än efter ett specifikt område eller en speciell bostadstyp.

Lånelöfte - Sök direkt online

Att söka lånelöfte går att göra online och det innebär en snabb process där du fyller i de uppgifter som krävs och där du därefter också får ett svar på hur stort lånelöfte du beviljas. Säg att du vill köpa en bostad i prisklassen om 3.5 miljoner och att du därför söker denna summa som lånelöfte och får den beviljad - ja, då har du också möjlighet att börja buda på bostäder vars högsta tak ligger på denna summa.

Viktigt är att man, så att säga, lämnar budgivningar som går över den summa man fått lånelöfte för. Fortsätter man att buda trots att smärtgränsen är nådd så spenderar man också pengar man inte har; något som dels är oschysst mot andra budgivare och som dels också är synnerligen pinsamt för sin egen del. Där är det i så fall bättre att söka om ett högre lånelöfte och hålla tummarna för att den ansökan beviljas. Avslås den så är det bara att acceptera.

Som sagt; ett lånelöfte går att söka direkt online så själva handläggningstiden är ofta extremt snabb. Gällande ett lånelöfte så är både ett skriftligt och ett muntligt sådant giltigt.

Jämför bolån

LångivareRänta 3 månRänta 1 årRänta 3 årRänta 5 årInfo
1LånekollRänta 3 mån1,28%Ränta 1 år1,29%Ränta 3 år1,29%Ränta 5 år1,29%Mer info
2HypoteketRänta 3 mån1,35%Ränta 1 år1,39%Ränta 3 år1,49%Ränta 5 år1,55%Mer info
3SBABRänta 3 mån1,39%Ränta 1 år1,39%Ränta 3 år1,39%Ränta 5 år1,39%Mer info
4ICA BankenRänta 3 mån1,40%Ränta 1 år1,41%Ränta 3 år1,41%Ränta 5 år1,60%Mer info
5ComboloanRänta 3 mån1,28%Ränta 1 år1,35%Ränta 3 år1,35%Ränta 5 år1,35%Mer info
6SkandiaRänta 3 mån2,19%Ränta 1 år2,24%Ränta 3 år2,24%Ränta 5 år2,24%Mer info
7NordeaRänta 3 mån2,29%Ränta 1 år2,09%Ränta 3 år1,89%Ränta 5 år1,99%Mer info
8ÅlandsbankenRänta 3 mån2,20%Ränta 1 år2,25%Ränta 3 år1,95%Ränta 5 år2,35%Mer info
9LänsförsäkringarRänta 3 mån2,23%Ränta 1 år2,19%Ränta 3 år1,95%Ränta 5 år2,30%Mer info
10Danske BankRänta 3 mån2,24%Ränta 1 år1,85%Ränta 3 år1,90%Ränta 5 år1,76%Mer info
11SEBRänta 3 mån2,25%Ränta 1 år2,20%Ränta 3 år1,95%Ränta 5 år2,30%Mer info
12HandelsbankenRänta 3 mån2,25%Ränta 1 år2,25%Ränta 3 år1,95%Ränta 5 år2,30%Mer info
13SwedbankRänta 3 mån2,25%Ränta 1 år2,25%Ränta 3 år1,95%Ränta 5 år2,30%Mer info

Jämför olika banker och långivare

Som med allt annat så kan en jämförelse löna sig och man kan med fördel söka lånelöfte hos fler långivare än hos den bank man har. Här finns det dock en sak att ta hänsyn till och denna gäller UC. För varje lånelöfte du ansöker om kommer en kreditupplysning att tas på dig, dessa sparas i upp till ett år och för många sådana kan ligga dig i fatet i framtiden. Med detta menas att du de facto kan bli nekad det egentliga och faktiska lånet som en följd av alla kreditupplysningar. Detta då dessa kan uppfattas som att du sökt lånelöfte hos flera långivare - och fått avslag - och detta gäller även om du bara haft ansökningarna som en del i din jämförelse. Här bör man således vara lite restriktiv.

Vi ska även vidareutveckla en del av det vi ovan skrev. Ett lånelöfte är inte lika med ett lån. Det löftet baseras på din ansökan och din dåvarande ekonomiska situation - som kan komma att förändras. Du kan således få en helt annan bedömning när det väl är dags att ansöka om det egentliga bostadslånet som en följd av att du kanske blivit arbetslös. Ett vanligt fel handlar emellertid om felaktiga uppgifter där folk tar i - och ljuger - om sin inkomst vid en ansökan om ett lånelöfte; något som enkelt kan kontrolleras då det riktiga lånet ska skrivas. Här gäller alltså fullkomlig ärlighet för att slippa en sådan situation.

Normalt är ett lånelöfte giltigt i sex månader, men halva den tiden kan också förekomma. Kolla upp detta innan du söker och var på den säkra sidan. I vissa städer kan det ta lång tid innan man hittar rätt på bostadsmarknaden och där bör man vara beredd på att söka nytt lånelöfte om det drar ut på tiden.


Lånelöfte - Vanliga frågor


Du kontaktar valfritt lånebolaget och fyller i en ansökan om lånelöfte.

Ett lånelöfte är ett preliminärt intyg från din bank som visar hur mycket pengar du är beviljad att låna vid köp av en bostad.

Innan du börjar buda på bostäder så bör du ha ett lånelöfte. Lånelöftet visar att du är seriös och mäklaren kräver oftast att du har detta för att du ska kunna lägga ett bud.

Nej, ett lånelöfte är helt kostnadsfritt.

Ett lånelöfte är oftast giltigt i 6 månader. Behöver det förlängas så får man kontakta banken och be om detta.

Nej, ett godkänt lånelöfte är ingen garanti för att du får lånet utan enbart ett intyg på att banken kan gå med på att låna ut pengar utifrån de uppgifterna du har förmedlat.
När du vunnit en budgivning så tittar din bank på objektet och gör en bedömning innan du skriver på köpekontraktet.