Ansök om lånelöfte innan du går på visning

Att kunna köpa en egen bostad är en dröm för de flesta. Gemensamt för de flesta av oss är dock att vi sällan kan göra så utan att finansiera en ansenlig del av köpeskillingen via lån och detta är naturligtvis en fråga om vilken typ av bostad det handlar om samt var denna ligger. En bostad i exempelvis Stockholm är bra mycket dyrare än vad en bostad av motsvarande storlek i en annan del av landet är och där kommer således lånet att bli betydligt större.

Lånelöfte

Hitta rätt lån för dina behov. Jämför villoren för ditt lånelöfte från flera långivare.

Hur mycket man får låna varierar stort och beror på ett antal olika faktorer. Den egna ekonomin, ens betalningsförmågan, yrke och kreditvärdighet ligger som grund tillsammans med hur mycket eget kapital man kan skjuta in. Således finns det inget direkt svar på frågan då den är ytterst varierande från person till person.

Däremot kan man göra om frågan och ställa den på en mer individuell nivå: hur mycket får du låna? Det avgör banken du vänder dig till efter att de gjort en kalkyl som baseras på de uppgifter vi nämnt ovan. Denna kalkyl kan vara väldigt bra att ha färdig om man står i startgroparna för att köpa en bostad vilket innebär att man också måste ha ett lånelöfte.

Ett lånelöfte för bolån är personligt och inte bundet till bostäder i sig. Det innebär att du kan gå på visningar över exempelvis hela Stockholm och att du - baserat på hur stort lånelöfte du beviljats - kan basera ditt sökområde efter prisklass snarare än efter ett specifikt område eller en speciell bostadstyp.

Lånelöfte - Sök direkt online

Det är enkelt och smidigt att ansöka om ett lånelöfte online. Det är en snabb process där du fyller i de uppgifter som krävs för att kort därefter få svar på hur stort lånelöfte du beviljats. Ett beviljat lånelöfte om 3,5 miljoner kronor innebär att du kan börja buda på bostäder vars högsta pris ligger på denna nivå. Tänk även på att ett lånelöfte endast är ett löfte om lån, det betyder således inte att det är denna summa du måste låna.

Viktigt är också att man lämnar budgivningar som går över den summa man fått lånelöfte för. Fortsätter man att buda trots att smärtgränsen är nådd så spenderar man också pengar man inte har; något som dels är oschysst mot andra budgivare och som dels också är synnerligen pinsamt för sin egen del. Där är det i så fall bättre att söka om ett högre lånelöfte och hålla tummarna för att den ansökan beviljas. Avslås den så är det bara att acceptera.

Då ett lånelöfte går att söka direkt online så är själva handläggningstiden ofta extremt snabb. Gällande ett lånelöfte så är både ett skriftligt och ett muntligt sådant giltigt.

Jämför bolån och ansök om lånelöfte

Från 5,79%%
Individuell
UC
85%
  • Kan godkänna betalningsanmärkning
  • Snabb hantering
Från 1.25%
Individuell
UC
75%
  • Samma ränta till alla
  • Enkel och smidig process
Från 2.13%
Individuell
UC
85%
  • Låneförmedlare
  • Enkel hantering
Från 1.04%
Individuell
UC
85%
  • Låneförmedlare
  • Ansök snabbt och helt kostnadsfritt

Fler bolåneaktörer

LångivareRänta 3 månRänta 1 årRänta 3 årRänta 5 årInfo
1SBABRänta 3 mån4,82%Ränta 1 år4,78%Ränta 3 år3,98%Ränta 5 år1,39%Mer info
2ICA BankenRänta 3 mån5,49%Ränta 1 år5,14%Ränta 3 år4,65%Ränta 5 år4,52%Mer info
3SkandiaRänta 3 mån4,68%Ränta 1 år5,01%Ränta 3 år4,52%Ränta 5 år4,26%Mer info
4NordeaRänta 3 mån5,99%Ränta 1 år4,99%Ränta 3 år4,44%Ränta 5 år4,19%Mer info
5ÅlandsbankenRänta 3 mån5,95%Ränta 1 år5,00%Ränta 3 år4,40%Ränta 5 år4,25%Mer info
6LänsförsäkringarRänta 3 mån5,94%Ränta 1 år4,94%Ränta 3 år4,40%Ränta 5 år4,19%Mer info
7Danske BankRänta 3 mån5,79%Ränta 1 år5,14%Ränta 3 år4,24%Ränta 5 år4,16%Mer info
8SEBRänta 3 mån4,84%Ränta 1 år4,67%Ränta 3 år3,96%Ränta 5 år3,68%Mer info
9HandelsbankenRänta 3 mån4,77%Ränta 1 år4,70%Ränta 3 år4,27%Ränta 5 år3,99%Mer info
10SwedbankRänta 3 mån4,81%Ränta 1 år4,68%Ränta 3 år4,03%Ränta 5 år3,79%Mer info

Räntorna i tabellen ovan uppdaterades: 2024-02-01

Jämför olika banker och långivare

Som med allt annat så kan en jämförelse löna sig och man kan med fördel söka lånelöfte hos fler långivare än hos den bank man har. Här finns det dock en sak att ta hänsyn till och denna gäller kreditupplysningar. För varje lånelöfte du ansöker om kommer en kreditupplysning att tas på dig. Dessa sparas i upp till ett år och för många sådana kan ligga dig i fatet i framtiden. Med detta menas att du de facto kan bli nekad det egentliga och faktiska lånet som en följd av alla kreditupplysningar. Detta då dessa kan uppfattas som att du sökt lånelöfte hos flera långivare och fått avslag. Detta gäller även om du bara haft ansökningarna som en del i din jämförelse. Här bör man således vara lite restriktiv.

Vi ska även vidareutveckla en del av det vi ovan nämnt. Ett lånelöfte är inte lika med ett lån. Det löftet baseras på din ansökan och din dåvarande ekonomiska situation - som kan komma att förändras. Du kan således få en helt annan bedömning när det väl är dags att ansöka om det egentliga bostadslånet som en följd av att du kanske blivit arbetslös. Ett vanligt fel handlar emellertid om felaktiga uppgifter där folk tar i och ljuger om sin inkomst vid en ansökan om ett lånelöfte. Något som enkelt kan kontrolleras då det riktiga lånet ska skrivas. Här gäller alltså fullkomlig ärlighet för att slippa en sådan situation.

Normalt är ett lånelöfte giltigt i sex månader, men halva den tiden kan också förekomma. Kolla upp detta innan du söker och var på den säkra sidan. I vissa städer kan det ta lång tid innan man hittar rätt på bostadsmarknaden och där bör man vara beredd på att söka nytt lånelöfte om det drar ut på tiden.


Lånelöfte - Vanliga frågor


Ja man kan ansöka om lånelöfte hos flera olika banken men det man ska tänka på är att det tas en kreditupplysning för varje bank du ansöker hos. Detta är dock normalt ingen ingen stor sak så länge som du har en god ekonomi utan höga skulder och saknar betalningsanmärkningar.

Nej, det är varken bindande för långivaren eller för dig som låntagare. Ett lånelöfte ska ses som ett förhandsbesked på hur mycket man kan få låna.

Det är viktigt att man ger korrekta uppgifter vid ansökan. Alla inkomster och utgifter ska vara korrekta. Alla uppgifter du skriver i din ansökan kommer att kontrolleras när man ansöker om det riktiga lånet.

När du ansöker om ett lånelöfte tar banken en kreditupplysning (ofta via UC) för att se om du har några betalningsanmärkningar eller andra krediter. Banken ser sen till din betalningsförmåga och värderar om du har råd med det bolån du vill ansöka om.

Du kontaktar valfritt lånebolaget och fyller i en ansökan om lånelöfte.

Ett lånelöfte är ett preliminärt intyg från din bank som visar hur mycket pengar du är beviljad att låna vid köp av en bostad.

Innan du börjar buda på bostäder så bör du ha ett lånelöfte. Lånelöftet visar att du är seriös och mäklaren kräver oftast att du har detta för att du ska kunna lägga ett bud.

Nej, ett lånelöfte är helt kostnadsfritt.

Ett lånelöfte är oftast giltigt i 6 månader. Behöver det förlängas så får man kontakta banken och be om detta.

Nej, ett godkänt lånelöfte är ingen garanti för att du får lånet utan enbart ett intyg på att banken kan gå med på att låna ut pengar utifrån de uppgifterna du har förmedlat.
När du vunnit en budgivning så tittar din bank på objektet och gör en bedömning innan du skriver på köpekontraktet.

Denna artikel är faktagranskad och verifierad av:

Lars Oxelheim
Professor i Internationellt företagande med finansiering vid Universitetet i Agder (Norge) och vid Lunds Universitet. Han är verksam vid IFN i Stockholm och knuten till Fudan University i Shanghai som honorary professor.