Kontaktlinser - Hittar du inte dina linser online?

Många av de välkända tillverkarna som Johnson & Johnson, Bausch + Lomb, CooperVision och Alcon döper om (rebrandar) sina kontaktlinser åt optikerkedjorna. Informationen om vilken lins som den rebrandade linsen heter i original finns inte heller att tillgå på någon av tillverkarnas hemsidor.

Optikerns linser

Ta reda på vad din lins egentligen heter i original.

  Alla större optikerkedjorna och tyvärr även vissa av de större kontaktlinsåterförsäljarna online säljer numera rebrandade kontaktlinser. Detta gör de för att behålla försäljningen inom sina företag utan att andra kedjor eller återförsäljare på nätet ska kunna konkurrera med dem. För dig som kund innebär detta en begränsning då du endast kan hitta dina linser hos den optikerkedja som föreskrivit dig dina kontaktlinser. Den andra nackdelen för dig som kund är priset, eftersom priset på rebrandade linser oftast är dyrare än produkten i originalutförande.

  Några exempel på rebrandade kontaktlinser

  En av de mest populära och sålda linserna är Focus Dailies som tillverkas av Alcon. Hos optikern Synoptik heter den "iWear 1 Day" och hos Specsavers heter linsen "Easyvision Endagslinser". En annan populär lins är Proclear 1 Day som tillverkas av CooperVision. Denna lins heter "EyeQ One-Day Premium" hos Synsam, hos Synoptik heter linsen "iWear Fresh" och hos Specsavers heter linsen "Easyvision Vusion Daily"

  Kontaktlinser - Så hittar du då enklast originalnamnet på dina linser?

  Fråga Google genom att ange märket på linserna du har fått, eller om du har namnet på materialet linsen är tillverkad av, t ex Ocufilcon D. Du kommer då få svarsresultat som ger dig en aning om det ursprungliga varumärket.

  På t ex Alltomlinser.se så finns det en märkesguide där du kan få fram det ursprungliga märkets namn på kontaktlinserna. Du kan även söka direkt på din lins i deras sök så får du upp originalnamnet på din valda lins.

  Dubbelkolla alltid så att baskurvan och diametern matchar de linser du har ordinerats. Om allt annat misslyckas och du inte hittar det ursprungliga varumärket eller är osäker, ring tillverkarna och kräv att få veta vilken lins den motsvarar.

  Så om du har ordinerats rebrandade linser, följ tipsen ovan så kan du fortfarande njuta av fördelarna med att köpa dina kontaktlinser online med billigare priser och expressleverans ända fram till din dörr.

  Källa: Allt om Linser

  Köpa kontaktlinser på nätet är enkelt och smidigt

  Att handla sina kontaktlinser på nätet är både enkelt och bekvämt. Du får dina kontaktlinser levererade direkt till din brevlåda och dessutom till ett billigare pris än om du skulle handla dom hos en lokal optiker. När du går och gör din synundersökning och linsutprovning hos din optiker så ska du be att få receptet, det är detta receptet du sedan använder dig av när du beställer linser online. I detta receptet så står det vilken lins och vilka styrkor du ska. Har du inte ditt recept så är det bara att kontakta din optiker och be om det, en optiker kan inte neka dig detta.

  Glöm inte att kontrollera dina ögon hos en optiker med jämna mellanrum, synfel kan förändras över tid och det kan medföra att ditt recept behöver förnyas.

  Prisjämför alltid dina linser innan köp

  Det finns stora pengar att tjäna varje år genom att prisjämföra dina linser innan köp. Återförsäljarnas priser ändras ofta vilket innebär att den butik du köpte av förra gången kanske inte är billigast nästa gång. När du prisjämför dina linser så kan du även jämföra leveranstider, ibland kan det kanske vara värt att betala lite mer för att kunna få en snabbare leverans.

  Vilken kontaktlinstyp är populärast

  Endagslinser är den mest sålda kontaktlinstypen. Endagslinser är lätthanterliga och bekväma, du sätter in ett par på morgonen och kastar dom sedan på kvällen. Månadslinser kräver lite mer hantering och rengöring, ofta tar man ut dom på kvällen och lägger dom i linsvätska för att sedan sätta in dom på morgon efter igen.

  Den smidigaste typen är nog ändå dygnet-runt linser som du kan ha inne i upp till 30 dagar i sträck, dock passar detta inte alla utan det är upp till din optiker att skriva ut dessa.

  Pouläraste linserna

  Dom mest sålda linserna kommer från dom största tillverkarna som ex. CooperVision, Alcon, Bausch + Lomb eller Johnson & Johnson. Biofinity, 1 Day Acuvue Moist, Focus Dailies All Day Comfort, Dailies Total 1, Dailies AquaComfort Plus och Air Optix Aqua är några av dom populäraste och mest sålda linserna idag.  Kontaktlinser - Vanliga frågor om att köpa linser online


  Leveranstiden ligger oftast på 1 till 2 dagar. Är du i behov att få dina linser snabbt så kan du jämföra dom olika butikernas leveranstid.

  Det finns flera anledningar till att köpa linser på nätet, den främsta anledningen är att priset är betydligt lägre online än i den fysiska butiken. Det är även smidigt att få sina kontaktlinser direkt hem i brevlådan istället för att åka till en butik.

  Kontaktlinser handlar du billigast på nätet, men även här kan det skilja rätt mycket i pris mellan återförsäljarna. Ett tips är att prisjämföra dina linser varje gång innan köp för att på så sätt se var du köper dom billigast. Exempel på en bra prisjämförelse är Alltomlinser.se, där hittar du även en stort utbud av artiklar om synfel och linsinformation samt att du har möjlighet att ställa frågor direkt till deras optiker.

  Det varierar men oftast är faktiskt originallinsen billigare. Glöm heller inte att prisjämföra dina linser innan du handlar, det finns stora pengar att tjäna här.

  Alla stora kedjorna gör detta, t ex. Synsam, Specsavers och Synoptik.

  Det är ett sätt att låsa in kunden och göra det svårt för kunderna att handla sin lins online eller hos någon konkurrerade kedja.

  Skribent

  Redaktionen - Konsumentguiden.se

  Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.