Bluetooth högtalare bäst i test – Jämför bästa trådlösa bärbara högtalarna

Bluetooth-högtalare har blivit populära tillbehör till din smartphone, surfplatta eller dator. Med hjälp av en trådlös Bluetooth högtalare kan du enkelt ta med dig musiken, radion eller podcasten vart du än går. Dessa trådlösa högtalare finns i en uppsjö av utföranden där storlek, vattentålighet, ljudbild, batteritid och prisbild är några faktorer att hålla koll på. I vår artikel går vi igenom allt du behöver veta för att välja rätt Bluetooth-högtalare för just dina behov.

Bluetooth högtalare bäst i test 2023

Här hittar du de Bluetooth-högtalare som vunnit bäst i test 2023.

Tack vare bluetooth-standarden är bluetooth-högtalaren portabel vilket är dess största fördel. Räckvidden mellan högtalaren och källan som används att streama musiken ifrån ligger ofta på runt 10 meter. Räckvidden är dock beroende av vilken version av bluetooth-standarden som används, men även högtalarens tekniska utförande har en viss påverkan.

Idag kan du hitta en bluetooth-högtalare som fungerar för alla tänkbara situationer. Oavsett om du tänkt ta med den på din campingsemester eller om du vill ha en stationär modell för sommarstugans trevliga grillkvällar. Vilken modell du ska välja kommer således ner till vad du tänkt använda högtalaren till samt om den ska vara trådlös och portabel eller stationär och kunna anslutas med sladd, båda varianterna har sina fördelar.

Är du dock på jakt efter en fulländad musikupplevelse där du kan lyssna på musiken i full stereo, är du i behov av en helt annan typ av högtalare som tar ljudbilden till en annan nivå. Här kan aktiva högtalare vara ett alternativ, där du enkelt kopplar din dator, mobil eller andra enheter direkt till högtalarna tack vare att de har inbyggda förstärkare. Läs mer om aktiva högtalare längre ned i artikeln.

Vilken typ av bluetooth-högtalare ska jag välja?

Vilka är då dina behov nu när du är i färd med att införskaffa en bluetooth högtalare? Kommer dessa behov att ändras över tid eller kommer de vara desamma? Det är viktigt att du väljer en modell som har rätt balans mellan batteritid, ljudkvalitet och funktioner som du är i behov av.

I de lägre prisklasserna kan det vara svårt att finna modeller som uppfyller samtliga ovan nämnda parametrar. Du måste då avgöra vad som är viktigast för dig och välja en bluetoothhögtalare som uppfyller dessa prioriterade egenskaper. Du kommer dock bli förvånad över hur bra högtalarna i denna prisklass har blivit på senare tid och kanske blir det inte så svårt att göra dessa prioriterade val.

För att hjälpa dig med din behovsanalys, kommer här några tänkbara situationer där en bluetooth-högtalare kommer väl till sin rätt:

 • Gårdsfesten

  Här behöver man en högtalare med kraftfull bas, bra ljud och kanske en mikrofon att adressera sina gäster med.

 • Stranden/poolen

  Här behöver du en smidig, robust och vattentät bluetooth-högtalare med bra spridning av ljudet så att alla i ditt sällskap kan ta del av musiken. Tänk även på att din högtalare kan komma att utsättas för en hel del, allt från kompisarnas bomber vid poolen till sandstänk på stranden. En bluetooth-högtalare med för låg IP-klassning (vi går igenom detta begrepp mer ingående längre ner i artikeln) är inte att rekommendera. En bärrem och lång batteritid är funktioner som också är bra att tänka på för ett bra strand-häng.

 • Köket

  När du står i köket och lagar mat kan det vara trevligt att ha en högtalare som även har internetradio. Hittar du en fin bluetooth-högtalare som inte har detta inbyggt, kan man dock komma runt detta ganska enkelt med alla smidiga appar som finns att tillgå till de flesta radiostationer på den svenska marknaden. Du kan även fundera på om denna högtalare måste vara trådlös eller om det fungerar med en stationär modell.

 • Sommarstugan

  För sommarstugan rekommenderar vi en trådlös bluetooth-högtalare då du med största sannolikhet kommer ha behov av att flytta runt högtalaren till den plats du för stunden befinner dig på. Dock kan du välja en något större modell så att den klarar av fler miljöer där kraven på ljudbilden kan komma att spela roll. Ska den även kunna flyttas ner till en eventuell brygga bör du även tänka på hur tålig den är mot fukt.

Återförsäljare av Bluetooth-högtalare online

ButikOmBesök
1Kjell & CompanyOm:Hos Kjell & Company hittar du ett bra utbud inom datorkomponenter. Mer info
2webhallenOm:Webhallen har ett stort utbud av webbkameror och datorkomponenter från Logitech, Microsoft, Razer mfl. Mer info
3ConradOm:Conrad säljer allt inom hemelektronik Mer info
4MediaMarktOm:MediaMarkt har ett bra utbud av webbkameror & andra tillbehör till din dator. Mer info
5Komplett.seOm:Komplett.se säljer datorkomponenter, PCs, hemelektronik och div. tillbehör. Komplett.se är även nordens största PC-producent. Mer info
6NetOnNet.seOm:NetOnNet säljer det mesta inom datorer från dom största tillverkarna. Mer info
7ClasohlsonOm:Clas ohlson säljer komponenter, webbkameror & tillbehör till din dator. Mer info

Design och storlek – hur mycket påverkar det ljudet på min Bluetooth högtalare?

Design och storlek på din bluetooth högtalare är viktiga parametrar att ha i åtanke när du ska välja rätt högtalare för just dina behov. Dock kan design och storlek ha en viss påverkan på bluetooth-högtalarens ljudkvalitet, vilket är en viktig aspekt i det hela.

Beroende på om högtalarens utseende eller om dess ljudkvalitet är den viktigaste aspekten inför ditt val, så kommer detta påverka vilken bluetooth-högtalare som är rätt val för dig. Det är dock viktigt att poängtera att utvecklingen går framåt och idag finns det ett flertal trådlösa bärbara högtalare i mindre format som ger bättre ljud och kraftigare basåtergivning än sina större motsvarigheter. Priset är även det en faktor när det kommer till hur bra ljud du kan få ut ur en mindre högtalare. Ofta kan man hitta små bluetooth-högtalare med riktigt bra ljud men då till ett högt pris. I slutändan är det som vi nämnt tidigare dina egna behov och prioriteringar som styr men även din budget. Avslutningsvis - Då ljud är beroende av fysikens lagar så kan man inte förvänta sig hur bra ljudbild som helst av en mindre högtalare jämfört med en större motsvarighet.

Batterikapacitet Bluetooth högtalare

Ska du ta med din bluetooth-högtalare på en längre utflykt exempelvis en heldag på stranden, så är batteritiden en viktig faktor. I produktspecifikationen för din bluetooth högtalare kan du enkelt se hur lång batteritid din enhet har. Är det främsta användningsområdet för din högtalare på hemmafronten, så kan en kortare livslängd på ditt batteri vara fullt tillräckligt då du enkelt kan ladda upp enheten när så behövs.

Tänk även på att ju högre du spelar musiken på din enhet desto snabbare töms ditt batteri på dess laddning. Även kall väderlek kan påverka din bluetooth-högtalares batterikapacitet vilket kan vara bra att tänka på när du exempelvis är ute och kampar eller reser under vintertid.

Hur fungerar Bluetooth?

Bluetooth eller blåtand som det även kallas i Sverige, är namnet på en av standarderna för trådlös överföring av data/information mellan elektroniska enheter. Tack vare bluetooth-tekniken behöver du inte längre ha en fast anslutning via en kabel för att överföra data som till exempel ljud mellan enheter. Bluetooth har utvecklats genom åren och det finns ett flertal olika versioner, den senaste heter Bluetooth 5.0. Bluetooth-tekniken blir bara bättre och bättre, exempelvis så har den senaste versionen hela fyra gånger längre räckvidd och dubbelt så hög överföringshastighet än den tidigare versionen med betäckningen 4.2. Ha detta i åtanke när du ska köpa exempelvis en bluetooth högtalare så att du inte köper en äldre modell som kanske reas ut till ett lägre pris men kommer med en äldre version av bluetooth standarden.

Vad är en aktiv högtalare?

En högtalare som har en inbyggd förstärkare kallas för en aktiv högtalare. Denna typ av högtalare behöver således ingen extern förstärkare för att driva dess högtalarelement till skillnad mot en passiv högtalare. Det som tilltalar användare av passiva högtalare är att de själva kan välja vilken typ av förstärkare de väljer till sina högtalare. Det som talar för aktiva högtalare är att du på ett bra sätt kan skräddarsy förstärkare och element med varandra och på så vis få en bättre anpassad slutprodukt. En aktiv högtalare tar som sagt bort behovet av en förstärkare, vilken då inte behöver synas bland möblemanget i ens fina vardagsrum.

Vattentät Bluetooth-högtalare – Vad bör man tänka på?

En vattentät högtalare är den perfekta kompanjonen vid poolen, stranden, badrummet och övriga fuktiga platser. Förutom tidigare nämnda platser så är en vattentät bluetooth-högtalare det perfekta sällskapet på resan, oavsett om det är på båten eller kanotsemestern.

Vilken typ av vattentät högtalare du behöver beror på användningsområdet. Ska du ha den i duschen kan egenskaper som volymnivå och storlek spela roll. Ska du använda den utomhus på gårdsfesten är det snarare ett kraftfullt ljud som är huvudfokus, medan en bluetooth-högtalare för stranden bör förutom vatten även kunna motstå sand och damm på ett bra sätt.

Vattentät eller vattentålig bluetooth-högtalare – Vad är skillnaden?

Skillnaden på en vattentät bluetooth-högtalare och en vattentålig/vattenavvisande motsvarighet är den vattentäta högtalaren kan vara helt under vattnet ner till ett visst djup under en specificerad tid. Den vattentåliga eller vattenavvisande högtalaren klarar inte av att doppas under vattnet men har fuktavvisande egenskaper som gör att den kan motstå fuktigt väder, vattenstänk och regn. Hur mycket en vattentät eller vattenavvisande högtalare klarar av definieras av IP-klassificeringen av bluetoothhögtalaren.

Den internationella standarden IP ger svar på hur mycket fasta föremål och vatten som en enhet klarar att motstå intrång ifrån. Klassificeringen består av prefixet IP följt av två siffror, där den första siffran avser skyddsgraden mot intrång av exempelvis damm, medan nästföljande siffra anger enhetens motståndskraft mot fukt och vatten. Graderingen för skydd mot intrång går från 0-6 medan graderingen för vattentäthet går från 0-8. Högre siffror anger ett bättre skydd medan siffran 0 anger att det saknas skydd. Den högsta IP-klassificeringen är således IP68. Med denna klassificering är enheten helt tät mot damm och skyddad mot vatten på djup över 1 meter.

Stäng anslutningar och portar
Tänk på att vissa enheter endast uppnår sina IP-klassificeringar först när samtliga anslutningar och portar är korrekt förslutna och stängda.

Skulle endast ett av värdena av intrång mot smuts och vattentäthet vara relevant, kan man använda sig av bokstaven X. Skulle endast graden av vattentäthet behöva anges kan man därför skriva exempelvis IPX7, är däremot graden av vattentäthet inte nödvändig skriver man exempelvis IP5X.

Anslut Bluetooth-högtalaren till mobilen med NFC

Att ansluta mobilen till en Bluetooth högtalare har aldrig varit enklare än vad det är med NFC (Near Field Communication) som är en ny funktion som återfinns hos vissa bluetoothhögtalare. Denna standard gör det möjligt att koppla ihop två bluetooth-enheter bara genom att gnugga dem mot varandra. För att detta ska fungera måste dock båda enheterna ha stöd för NFC. När de sedan har kopplats ihop så använder enheterna bluetooth för överföring av data mellan de båda enheterna.

Bluetooth högtalare - Bäst i test 2024

Här nedan finner du bluetooth högtalare som fått bäst i test i olika kategorier av externa experter. Vi har sammanfattat dessa tester och lagt upp rekommenderade produkter utifrån dessa resultat och ordnat dem i respektive kategori. Listan uppdateras kontinuerligt när nya bluetooth-högtalare lanseras på marknaden.

20 tim
2,5 kg
Betyg 9/10

Marshall Kilburn II

Marshall Kilburn II är en bluetooth-högtalare med bra ljudkvalitet, cool design och ett visst vattenskydd.
 • Cool design
 • Bra ljudkvalitet
 • Kan spelas högt
 • Något högt pris
Vattenskydd: IPx2, Anslutningar: Bluetooth 5.0, 3,5 mm, Maxeffekt: 1x25 W + 2x15 W, Smarthögtalare: Nej
20 tim
960 g
Betyg 9/10

JBL Charge 5

JBL Charge 5 är en vattentät bluetooth-högtalare med bra ljud som är idealisk för utflykten eller på resande fot.
 • Bra ljudkvalitet
 • Vattentät (IP67)
 • Flera enheter kan sammankopplas
 • Inga ljudinställningar
Vattenskydd: IP67, Anslutningar: Bluetooth 5.1, Maxeffekt: 30 + 100 W, Smarthögtalare: Nej
Nätdrift
4,65 kg
Betyg 8/10

Marshall Stanmore II

Marshall Stanmore II är en bluetooth-högtalare med ett fylligt ljud med ordentligt tryck i ljudbilden på hela 107dB.
 • Mycket kraftfullt ljud
 • Går att få som smarthögtalare
 • Multi point-stöd
 • Något högre pris
Vattenskydd: IPx2, Anslutningar: Bluetooth 5.0, 3,5 mm, Maxeffekt: 1x50 W + 2x 15W, Smarthögtalare: Tillval
20 tim
1,38 kg
Betyg 8/10

Marshall Stockwell II

Marshall Stockwell II är en tålig och smidig bluetooth-högtalare med bra ljud som är idealisk för utflykten.
 • Bra ljudkvalitet
 • Tålig design
 • Bra batteritid
 • Något högre pris
Vattenskydd: IPX4, Anslutningar: Bluetooth 5.0, 3,5 mm, Maxeffekt: 1x40 W + 2x15 W, Smarthögtalare: Nej
17 tim
900 g
Betyg 8/10

BOSE Soundlink Revolve+ II

BOSE Soundlink Revolve+ II är en innovativ bluetooth-högtalare med bra ljud i 360 grader riktning.
 • 360 graders ljudbild
 • Bra batteritid
 • Inbyggd mikrofon
 • Något sämre räckvidd
Vattenskydd: IP55, Anslutningar: Bluetooth 4,2, NFC, 3,5 mm, Maxeffekt: Ej upg., Smarthögtalare: Nej
12 tim
540 g
Betyg 7/10

JBL Flip 5

JBL Flip 5 är en tålig bärbar bluetooth-högtalare med bra ljudbild för sin storlek, perfekt för utflykten eller på resande fot.
 • Vattentät (IPX7)
 • Bra ljudkvalitet
 • Kan kopplas till fler högtalare
 • Ingen mikrofon
Vattenskydd: IPX7, Anslutningar: Bluetooth 4.2, USB-C, Maxeffekt: 20 watt, Smarthögtalare: Nej

Vanliga frågor om Bluetooth-högtalare


Ja, skillnaden är att en vattentät högtalare klarar av att utsättas för mer påverkan av vatten än vad en vattentålig högtalare gör. Hur stor skillnaden är avgörs av IP-klassningen på bluetooth-högtalarna. Ju högre IP-klassning desto mer smuts, damm och vatten klarar högtalaren av att motstå.

Det beror helt och hållet på dina egna behov. Ska du ha med din högtalare till stranden så är en vattentät högtalare det bästa valet, ska du använda den hemma tillsammans med ditt smarta hem så är en bluetooth-högtalare som har mikrofon och stöd för någon av de smarta assistenterna ditt bästa val. Som sagt det du ska använda högtalaren till är avgörande för att ge svaret på frågan vilken bluetooth-högtalare som är bäst.